У Великій Бийгані за участі голови Берегівської райради та угорського дипломата ностальгували за втраченою Великою Угорщиною (ФОТО)

97 років тому недалеко від Парижу, в малому палаці Тріанон, був підписаний договір про мир. На основі цього договору, в результаті завершення першої світової війни, Угорщина втратила значну кількість територій, серед яких і Закарпаття, яке тоді відійшло до Чехословаччини. Цю подію як національну трагедію зараз відзначають в усій Угорщині та за її межами, зокрема згадували і у заселеній переважно угорцями закарпатській Великій Бийгані.

У Великій Бийгані за участі голови Берегівської райради та угорського дипломата ностальгували за втраченою Великою Угорщиною (ФОТО)

У заході взяли участь і виступалиі голова Берегівської районної ради, голова районного осередку КМКС Йожеф Шін, голова села Велика Бийгань Дезідер Ганко, консул Угорщини в Берегові Іштван Торжа, інформують місцеві ЗМІ.

Поминання завершилися культурною програмою.

Тема Тріанонського договору однією з проблемних сторінок спільної українсько-угорської історії в контексті нинішнього Закарпаття, а тому від того, в якому ключі буде організовано виставку, залежить й ідеологічне тлумачення історичних подій, завершенням яких стало криваве захоплення угорцями Карпатської України та тимчасове часткове відродження Великої Угорщини під протекторатом нацистської Німеччини.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, у закарпатському краєзнавчому музеї шляхом пониження статусу знищують музей Августина Волошина та меморіальний парк "Красне Поле". У цьому контексті Закарпатська спілка ветеранів війни разом з волонтерами звернулися до керівництва Міністерства культури України та Закарпатської ОДА з проханням звільнити начальника управління культури Закарпатської ОДА і директора Закарпатського обласного краєзнавчого музею через деструктивні дії з ознаками українофобства.

Натомість у Закарпатському краєзнавчому музеї відкриють експозицію в контексті угорського ревізіонізму (ФОТО)

Довідка

Тріанонський договір — мирний договір, який був укладений 4 червня 1920 року між союзними державами Антанти у Першій світовій війні та Королівством Угорщина. Остання погодилася на значні обмеження та втрату територій.

Зокрема. за цим договором Підкарпатська Русь (Закарпаття) та Словаччина були включені до складу Чехословацької Республіки.

Виконання умов Тріанонського мирного договору призвело до втрати Королівством Угорщина довоєнної території та зменшення населення більш як удвічі в порівнянні з 1914 р. Королівству Угорщина заборонялося мати на озброєнні авіацію, танки, важку артилерію. Максимальна чисельність угорської армії, яка могла формуватися лише з добровольців, мала не перевищувати 35 000 осіб. Військово-морський флот, у тому числі кораблі Дунайської флотилії, передавалися союзникам.

Угорщина зобов'язувалася сплатити країнам-переможцям репарації загальною сумою в двісті млн золотих крон.

У міжвоєнний період угорські урядові кола намагалися переконати населення, що Тріанонський мирний договір недовговічний, розпалювали шовіністичні настрої і закликали до відродження "Великої Угорщини". Зовнішньополітичний курс уряду на ревізію Тріанонського договору спричиняв напруження між сусідніми країнами.

Внаслідок Віденських арбітражів 1938 і 1940 років під тиском нацистської Німеччини територіальні статті договору були переглянуті за рахунок Королівства Румунія та Чехословацької Республіки. Незалежна Карпатська Україна, що утворилася у березні 1939, була окупована військами армії гортіївської Угорщини.

Територіальні пункти Тріанонського договору підтверджено Паризькими мирними договорами 1947 року.

Тріанонський договір є постійним підживленням угорського ревізіонізму, у планах якого є, з-поміж іншого, і повернення території нинішнього Закарпаття до складу Угорщини.

05 червня 2017р.

Теги: Тріанон, Велика Бийгань, угорці, Угорщина

Коментарі

PATRIOT 2017-06-07 / 10:52:43
Для форестер. Ця стаття є наслідком прояву такого ж "міні-імперського" комплексу українців. Тільки у відношенні до угорського народу. І Учасник правий: чим така позиція відрізняється від московитської ? Нічим.

знак питання 2017-06-06 / 17:11:02
István, тобі дали завдання його пристрелити?

István 2017-06-06 / 10:12:49
Автор статьи боится указать свою фпмиоию и имя?

А М Г 2017-06-05 / 22:18:32
Москаль як і в Криму мовчит...

Антимадяр 2017-06-05 / 21:36:31
На нарах най ностальгуют

форестер 2017-06-05 / 20:45:18
Був. І ні, ситуація не була іншою. Ностальгія росіян за розваленим СРСР (Великою Росією) має абсолютно те саме підґрунтя, що і ностальгія угорців за розваленою "Великою Угорщиною". Це точно той самий імперський комплекс, тільки в менших масштабах. І на Закарпаття він проектується ідентично до того, як російський реваншизм проектувався на Крим.

Росіянам було так само боляче і їх можна так само зрозуміти, як і угорців. Але до чого призвело оце розуміння чужих інтересів за рахунок своїх, знаємо і бачимо.

Тому різниці нема.

Що ж до того, що робили українські чиновники на тій реваншистській події, то тут причина аж ніяк не та, яку вказуєте ви. Бо Бог з ним, якби просто пили. Але ж ні (і ви це чудово розумієте) - ностальгували.

За сприятливих обставин (наприклад, нападу Путіна на Україну) ця ностальгія легко трансформується в реваншизм, а той - у конкретні дії, аналогічні діям вказаних чиновників на Донбасі і в Криму.

Тому, зрозуміти, так, можна. Але виправдати - ні...

Учасник 2017-06-05 / 20:22:40
Ви напевно не були в Криму ,бо якби були то знали б ,шо там абсолютно інша була ситуація .
А ви б не ностальгували якби від України відірвали не данбас ,і не Крим ,анаприклад Волинську область і наприклад Чернігівщину .Так от для мадяр втрата Трансильванії ,нинішньої півднної частини Словакії і Закарпаття те саме і навіть гірше .Мож мадяр зрозуміти ,їм лишилася лиш ностальгія .А шо робили там чиновники ? Пили ,шо робили ...

форестер 2017-06-05 / 20:03:38
Учаснику

Дайте просту відповідь на запитання, поствлене нижче: що роблять українські чиновники на цьому плачі за так званою "Великою Угорщиною", в якій нема місця українському Закарпаттю.

І як, на вашу думку, ці "українські" чиновники поводитимуться в разі прямої агресії сусідньої держави чи проведення аналогічного кримському чи донбаському референдуму?

Ви думаєте, що в Криму чи на Донбасі все виглядало інакше?

Учасник 2017-06-05 / 19:51:50
Оооо пішли ярлики , образи ...
Ужгород все чітко і ясно вказав.
Абсолютно з ним погоджуюсь .
Чим ви відрізняєтесь від московитів ,котрі зразу верещать про бендер і фашистов , та мало чим .

Ужгороду 2017-06-05 / 19:23:38
Було б дуже дивно, якби угорці чи колабораціоністи-мадярони не відрегували на цю публікацію в той примітивний спосіб, у який відреагували ви

Ужгород 2017-06-05 / 19:05:10
Надзвичайно примітивний матеріал, з відповідними коментарями, на дуже складну історико-політико-правову тематику.

Спостерігач 2017-06-05 / 19:02:27
Вибачте не голова райдержадміністрації а голова райради

Спостерігач 2017-06-05 / 19:00:11
Цікаво яку оцінку діям голови села і голови району дасть #СБУ, #ГПУ та #НАБУ? Як це голова райдержадміністрації (представник президента в районі) ностальгував за "Великою Угорщиною"?

форестер 2017-06-05 / 18:47:05


Все б так, пані Майстренко, якби не той факт, що всі заходи щодо відзначення "трагічної події Тріанону" не відзначалися в Угорщині на державному рівні. Саме тому, що йдеться про державну політику, а не ностальгію купки маргіналів чи нацистів з Йоббіка, у заходах на Закарпатті беруть, як бачимо, дипломати (тобто, урядовці) з Угорщини.

Але навіть не в цьому найбільша проблема. Скажіть, натомість, що на цих заходах роблять українські чиновники? Теж ностальгують за "Великою Угорщиною"?

Чим в такому випадку вони відрізняються від тієї ж Нелі Штепи зі Слов'янська, Юрія Борисова зі Стаханова чи Володимира Слєпцова з Дзержинська (Торецька)? - http://zakarpattya.net.ua/News/170739-Sud-vypravdav-eks-mera-Stakhanova-iakyi-provodyv-referendum---zhurnalist

І як на вашу думку ці "українські" чиновники поводитимуться в разі прямої агресії сусідньої держави чи проведення аналогічного кримському чи донбаському референдуму?


Домашній 2017-06-05 / 18:42:06
Скільки можна нагліти! Ці мадяри вже замахало! Вони що забули що вони чужинці і загарбники. Прийшли і захопили території на яких живуть тепер.як їм щось не подобається то торби в руки і за урал

історик 2017-06-05 / 18:07:26
В.Бигані рядом має висіти прапор України а не тільки Угорський тому що:
Князівна Анастасія Ярославна/дочка Ярослава Мудрого/ (бл.1023-1094), королеву Угорщини з 1046 року, регента держави при своєму сині Шоломоні з 1063 року
Анастасія Ярославна, була вимушена взяти владу в Угорщині в свої руки ще за життя чоловіка, десь в 1055-1056 році. Саме тоді Андраша I, після того, як він пережив інсульт, паралізувало, тож у киянки просто не було іншого виходу. Окрім чоловіка-інваліда, на владу якого постійно зазіхав його молодший брат Бела, у Анастасії на руках були ще двоє синів – 3-річний Шоломон та 1 річний Давид. З ними вона й втекла після поразки війська свого чоловіка та його смерті в 1060 році до германського імператора Генриха IV, молодша сестра якого, Юдіт, була нареченою її старшого 7-річного сина. В умовах вигнання, втративши весь свій вплив в Угорщині та вагу в Європі, Анастасія Ярославна зуміла примусити короля Генриха направити військо до Угорщини для відновлення влади свого сина та його коронації на батьковому троні.
Правила Угорщиною, поки Шоломон не досягнув повноліття та не побрався з Юдіт. Після цього Анастасія Ярославна мала всі підстави вважати свої обов'язки виконаними – вона залишила владу синові, а сама від'їхала від двора.

Наталка Майстренко 2017-06-05 / 17:51:42
Олег, тема Тріанонського договору є проблемою лише частини угорського народу, що, як Ви вірно вказали, ностальґує за минулим (яке суто для Угорщини було далеко не славетним, що вони зараз намагаються втерти-чиста маніпуляція). З цього звичайно праворадикальна частина угорців створює проблеми усім сусідам, не лише закарпатським, де угорців потомків-носіїв гаплогрупи R1a можна сказати катма. Ну десь такий же відсоток, як у мене російської крові...

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини