В Ужгороді з метою порятунку будівлі унікального кінотеатру влаштували вуличний флешмоб (ФОТО)

Вуличним флешмобом активісти намагаються привернути увагу до критичної ситуації, в якій опинився унікальний заклад обласного центру Закарпаття.

В Ужгороді з метою порятунку будівлі унікального кінотеатру влаштували вуличний флешмоб (ФОТО)

Міський кінотеатр «Ужгород», який ще не так давно належав громаді, а нині знаходиться у приватній власності, переживає не найкращі часи. Запустіння й занепад змінилися на загрозу чи то реконструкції, чи то знищення. Щодня надходять тривожні повідомлення, які свідчать про те, що цінний інтер’єр пам’ятки вже знищується. Звернення до компетентних органів нічого не дають.

«Комплекс міського кінотеатру та бібліотеки зведено у 1932 році за проектом кошицького архітектора Людовіта Оелшлеґера. Архітектурна спадщина цього талановитого автора нині є об'єктом досліджень словацьких науковців. Його ім'я фігурує на наукових конференціях та виставках, в книгах, публікаціях та наукових працях тощо. В Ужгороді ситуація діаметрально протилежна — прямо зараз, за мовчазної згоди міської влади, відбувається знищення унікальних інтер'єрів кінотеатру в стилі ар-деко. Трощать кахлі з викарбуваним на них іменем архітектора, трощать унікальні світильники, виготовлені за ескізами Оелшлеґера на фабриці Адальберта Ріхтера. Це справжній печерний вандалізм. Дуже шкода, що міська влада, головний архітектор міста та органи охорони культурної спадщини  не здатні реагувати на ті виклики і те варварство, яке нині відбувається з об'єктами культурної спадщини у місті. Кінотеатр "Ужгород" відноситься до нововиявлених пам'яток архітектури. Цей статус прирівнюється за ступенем захисту до пам'яток національного значення. Однак міські інституції не проявлять жодної цікавості до руйнування цього надбання. Нуль. Повний параліч» - розповів «Дню» Олег Олашин, дизайнер, дослідник архітектурної спадщини Ужгорода.

Саме вулична виставка із дослідженням Олега Олашина та Ліни Дегтярьової про будівлю міського кінотеатру є головною частина флешмобу. Активісти переконують, що будівля кінотеатру є яскравим зразком модернізму і належить до щойновиявлених пам’яток архітектури. Вона цінна з різних точок зору – і архітектурної, бо це пам’ятка світового рівня, і містобудівної, адже формує неповторний вигляд вулиці в самому центрі старого Ужгорода.

Олег та Ліна є засновниками «Uzhhorod Modernism» — просвітницького урбаністичного проекту, присвяченого архітектурній спадщині Ужгорода чехословацької доби. Усіх, кого цікавить функціоналізм, неокласицизм, пуризм, ар-деко, чеський кубізм, рондокубізм, експресіонізм, стрімлайн та інша архітектура модернізму в Ужгороді — закликають приєднуватися до спільноти у Фейсбуці та досліджувати місто.  

«Ми робимо спробу достукатися до власників (теперішніх чи майбутніх) відновити з часом хоча би фасад цієї пам'ятки модернізму. Навіщо власникам це робити? Щоб потрапити в історію. Все меркантильно. Історія пам'ятає і руйнівників, звісно. Хоча творців і відбудовників пам'ятає значно краще, в усіх сенсах.  Скептикам доведеться повірити мені на слово, тому що інакше треба прочитати чимало цікавої літератури з архітектури - це дійсно пам'ятка в світовому розумінні цього слова, навіть якщо вона вам особисто не подобається. Є такі речі, які просто варто прийняти, щоб не виглядати невігласом. Це архітектурний витвір, достойний не однієї наукової архітектурної праці, і увага професорів архітектури зі Словаччини - найкраще тому підтвердження» - зазначила «Дню» художниця, урбаністка, дослідниця архітектурної спадщини Ужгорода Ліна Дегтярьова.

Ужгородці вже кілька років говорять про долю будівлі кінотеатру, приміщення давно приватне, однак максимально забили на сполох саме зараз через те, що там почалися проводитися роботи. Небайдужі переконані, що міська влада має право втрутитися в процес і зупинити руйнацію пам'ятки, навіть якщо це вже приватна власність.

Вікторія Жуйко, "День"

01 червня 2017р.

Теги: флешмоб, кінотеатр

Коментарі

До Читача 2017-06-02 / 00:17:29

Коли руйнували КОРОНУ, активістів Волошин із травмата розстрілював серед білого дня. Коли нищили Народну, активістів по УАЗиках пакували за командою Ледиди.

Треба хоч трохи цікавитися, що коїться в Ужгороді, перед тим як написати чергову дурню, висмоктану з пальця.

Або просто припинити смоктання пальця...

Читач 2017-06-01 / 23:03:08
Псевдопатріотизм! Де були хвалебні активісти коли крали і руйнували КОРОНУ!!! волошин тисне на погорелова з метою купівлі бровдієм кінотеатру! Ось і вся правда про " унікальність кінотеатру" та "флешмобу" ! Бовдури! Нема слів.

Ужгород 2017-06-01 / 19:36:26
Пропоную учансникам флем-мобу перейти до сусідньої будівлі Корони, яку зруйнували остаточно. Вона набагато більшу історичну цінність. А хоча про що це я - "активністи" це ж купка проплачених найманців, які в інтересах власників Корони, одних крадіїв, тиснуть на власників кінотеатру, інших крадіїв, маючи на меті схилити останніх продати свою будівлю, для зєднання її з архітектурним шедевром "Багатофункціональна барахолка з піноблоку з залишками стіни колишнього готелю початку 20 століття", все дуже просто.

Тоска 2017-06-01 / 18:43:22
Поздно пить "Боржоми"........

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини