В Ужгороді презентували унікальне наукове видання "Іван Чендей у колі сучасників" (ФОТО, ВІДЕО)

18 травня, у День вишиванки, в Ужгороді вшанували пам'ять лауреата Шевченківської премії Івана Чендея презентацією щойновиданої Закарпатською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Ф. Потушняка книги спогадів та статей. Книга видана до 95-річчя від дня народження письменника.

В Ужгороді презентували унікальне наукове видання "Іван Чендей у колі сучасників" (ФОТО, ВІДЕО)

За словами автора ідеї, одного з укладачів, письменника Олександра Гавроша, цією книгою бібліотека показує нові висоти, стає по-справжньому науковою й збірник може конкурувати із київськими видавництвами. «Чендей – це більше, ніж письменник. Він – символ своєї епохи. У книзі не просто спогади про одного письменника, тут є спогади про свій час, безліч різних ситуацій», - коментує Олександр Гаврош. 

Книгу «Іван Чендей в колі сучасників» назвав «важливою в історії України та історії української літератури» друг письменника, доктор історичних наук Іван Мешко.

Збірник складають статті Івана Чендея про художників, письменників, актуальні проблеми часу, які публікувались в періодиці. Також тут вміщено майже 30 спогадів літературознавців, письменників, друзів, рідних з України та із закордону, від академіка, директора Інституту літератури НАНА України Миколи Жулинського, Івана Дзюби до родини ювіляра. У книзі вміщено й наукову розвідку дослідника епістолярної Івана Чендея,  підготована одним з укладачів, професором з Києва Сидором Кіралем та бібліографію про життя і творчість письменника.

Донька письменника, одна із укладачів збірника Марія Трещак каже, що сьогодні, коли взяла до рук книгу, то зрозуміла, чому батько радів кожній новій своїй книзі, як своїй дитині, бо пішли мурашки по шкірі. Щоб заінтригувати читачів, пані Марія поділила спогади на три категорії: Чендей у моєму житті; Я і Чендей; Я у житті Чендея. «Письменники люди особливі, бо тривалість їх життя не обмежуються датою смерті. До 90-ліття родина видала збірку афоризмів «Спалахи іскрин, хоч докоряли за її розмір нам. Але афоризми довгими не бувають, важливий зміст, а не розмір, як казав батько. До 95-ліття видали дуже гарну і цікаву книгу спогадів», - розповіла донька письменника. 

Як данину пам’яті і як обов’язок, родина прагне перевидати твори Івана Чендея. Розуміючи, що час складний зараз, запропонувала ідею, як можна вшанувати пам’ять людей без фінансування – не байдужістю, громадською ініціативою щодо перейменування вулиць, які пов’язані з іменами Івана Чендея та Петра Скунця.

Щоб ювіляр був присутній не тільки у спогадах і презентація відповідала назві книги «Іван Чендей у колі сучасників», організатори підготували кілька коротких відео із життя письменника. Крім того, під час презентації представили перший буктрейлер презентованої книги, підготований обласною бібліотекою. 

На презентації своїми спогадами про Івана Чендея ділилися також учень ювіляра, письменник і видавець Іван Ребрик, заслужений працівник культури України Василь Габорець, виступили декан філологічного факультету УжНУ Галина Шумицька, голова закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі.

Книга «Іван Чендей у колі сучасників» 20 травня, о 12:00, буде презентована в рідному селищі письменника Дубовому, а 21 травня, о 14:00, – в Тячівській центральній районній бібліотеці. Також плануються представлення у Львові та Києві.

19 травня 2017р.

Теги: презентація, Іван Чендей

Коментарі

ССК 2017-05-19 / 22:40:36
Книжка - супер! Вже хочеться її погортати, притиснути до серця, бо там дуже багато людського тепла й любові до людей, до України, до найкращого у світі Закарпаття!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини