В Ужгороді представлено експозицію художніх робіт Антона Ковача (ФОТО)

Заслужений художник України Антон Ковач – один із найяскравіших представників крайової школи малярства. Він гідно репрезентує мистецтво нашого краю як вдома так і за кордоном.

В Ужгороді представлено експозицію художніх робіт Антона Ковача (ФОТО)

Вчора, 4 квітня, в Закарпатському обласному художньому музеї ім. Йосипа Бокшая відкрилася персональна виставка живопису Антона Ковача. До експозиції ввійшло понад 50 полотен різних періодів життя і творчості митця, що яскраво й широко його характеризують.

За плечима багато виставок, участь у конференціях, симпозіумах, пленерах. Палітра його творчих зацікавлень надзвичайно багата, різноманітна й широка. Окрім викладання в Закарпатській академії мистецтв й образотворчої діяльності, вивчає й досліджує мистецтво Закарпаття, України, світу. В його доробку художній альбом Адальберта Ерделі, де він автор-упорядник, статті про життя і творчість митців краю. Антон Ковач надзвичайно плідний художник. Він не сидить склавши руки в очікуванні натхнення. Життя і творчість для нього – поняття тотожні. Він багато й плідно працює. Йому, мабуть, не відомі й чужі муки творчості, що нерідко паралізують митця, спричинюють депресію й психічні розлади. Його картини свідчать, що він працює легко, без надриву, із задоволенням. Здається, нема такого жанру мистецтва в якому він би не працював й не досяг гарних результатів. Натюрморт, пейзаж, портрет, побутовий жанр – однаково йому підвладні. В будь-якому із них він демонструє високий професіоналізм, артистичну манеру виконання, що нерідко викликає конкретні асоціації, паралелі. Талановитий імітатор й імпровізатор він без труднощів може підлаштувати свій художній почерк під будь-якого художника, уникаючи при цьому банального копіюння. Це вміння базується на аналізі й глибокому вивченні притаманної їм системи образотворення. Він без труднощів може перевтілитися й невимушено легко писати у манері Анрі Матісса, Адальберта Ерделі, Антона Кашшая, Єлизавети Кремницької, Володимира Павлишина, Тараса Усика, Олени Кондратюк чи навіть Владислава Габди. Таким чином ніби кидає їм своєрідний виклик, демонструє гнучкість й широту свого таланту.

Біографічна довідка

Антон Михайлович Ковач народився 1 січня 1962 року у селі Чумалево Тячівського району. Закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва у 1981 році, потім – Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (1986). З 1991 року працює викладачем Ужгородського коледжу мистецтв імені А.Ерделі, нині – він завідувач кафедри рисунку Закарпатської академії мистецтв.

Бере участь у виставках із 1992 року. З 1999 року – член Національної спілки художників України. Багато виставок провів в Україні та за її межами – у Польщі, Словаччині, Німеччині, Угорщині. У 2003 році удостоєний обласної премії імені Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая за розписи у храмі Покрови Пресвятої Богородиці в селі Приборжавське Виноградівського району. Автор-упорядник альбому Адальберта Ерделі. Ілюстрував низку книг поезій та дитячої літератури, виконував реставрацією настінного розпису в Кафедральному католицькому соборі міста Львів (1983) і в греко-католицькій  церкві села Білок Іршавського району (2002–2003 роки). Працює у живописі та графіці. 

 

 

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн

05 квітня 2017р.

Теги: роботи, експозиція, виставка, Антон Ковач

Коментарі

Фенек 2017-04-06 / 22:50:43
Я про Ваші недоречні порівняння. Зважте, що проводячи подібні паралелі, Ви спрощуєте творчість не тільки того, хто начебто копіює, а й тих, кого копіюють.

Автоп 2017-04-06 / 21:43:55
87 полотен.без iмiтацii.

до ФЕНЕКА 2017-04-06 / 15:12:52
...???....

Фенек 2017-04-05 / 23:30:29
Авторе, обачніше з порівняннями.

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини