Ужгород. Місто для запасного життя

Якби існувало додаткове життя – у якому не треба думати про кар’єрні перспективи чи оплату комунальних рахунків – його варто було би провести в Ужгороді. У цьому місті легко бути щасливим, нічого особливо не роблячи. (Оце пропоную, щоб був лід).

Ужгород. Місто для запасного життя

Можна просинатися під обід і блукати вулицями, ринками, соборами, галереями, пабами. Можна слухати, як захмелілі дядечки середнього віку міркують уголос про те, що принци перевелися, тож не варто плекати зайвих ілюзій. У маршрутці — єдиному видові тутешнього громадського транспорту – до тебе першими можуть заговорити не лише пасажири, переповідаючи зміст драматичних передач на «СТБ», а й сам водій,  звертаючись до тебе «доцю», — утім, це звучить зовсім не по-панібратськи.

Мій січень в Ужгороді був такою собі репетицією цього ідеального життя, в якому не треба нікуди поспішати, а можна натомість скільки завгодно вдивлятися в місто та вслухатися в себе. Я поїхала в Ужгород, щойно розпочався рік: тоді здавалося, що зима з її сезонними депресіями ніколи не закінчиться – а в горах усе ж тепліше і весна настає швидше. Жила у квартирі, із вікон якої було видно сусідню Словаччину. Споглядання кордонів – це ніби качання м’язів для своїх мрій: адже всі межі є досить умовними, а всі плани — здійсненними. Напевно, варто було поїхати в Ужгород, аби тут, не відволікаючись на зайвий шум та гамір, розчути цю істину.

Тут я уперше в житті працювала за вільним графіком, приміряючи до себе спосіб життя тутешньої богеми. Я зовсім не іронізую – місцеві вміють жити зі смаком. У них усе оригінальне, від імен до занять: наприклад, конферансьє Тудор чи кінозірка Марсель. Буває важко зрозуміти, чим саме займаються колоритні місцеві персонажі, але годі уявити без них місто – цінність цих людей уже в тому, щоб наповнювати Ужгород своєю присутністю.

Я бувала в домі-галереї художника й скульпторки, повному скляних вітражів та глиняних зайців, відвідувала домашній кінозал, який організував місцевий ентузіаст, – він крутить там фільми, які любить сам, із назвами на зразок «Голуб сидів на гілці, роздумуючи про буття», ходила до філармонії й на ринки – музика цих місць звучить однаково гармонійно.  Пила каву в затишних закарпатських кав’ярнях, після яких ризикувала повернутися додому Ольгою Фреймут. Розглядала одяг у місцевих крамничках – їх тут куди більше, ніж торгових центрів із безликими рядами однакових суконь. У цьому місті є культура купівлі з рук у руки, піти на базар – це особливий ритуал: можна погомоніти, поторгуватися — а чим іще зайнятися поміж бездушних полиць супермаркету?

Одного дня я дивилася на ліниву річку Уж і на качок, що чубилися на березі за шматок хліба. Уже почала вірити, що змогла б тут жити, аж поки не підійшла дівчина з фіолетовим мікрофоном. «Як ви можете прокоментувати останнє засідання міської ради?» — поцікавилася вона. Я завжди відгукуюся на такі запитання — мабуть, спрацьовує професійна емпатія, — але що я можу знати про міську раду – я ж просто ходжу на ринки або дивлюся на качок. Дівчина зітхнула, але не здалася: «А чи задоволені ви роботою жеків?». Коли я вже зізналася, що нетутешня, дівчина вирішила підійти з іншого боку: «А що треба робити, якщо ви опинилися в горах під час сходження лавини?». Вона робила заготовки для кількох майбутніх передач на різну тематику, вирішивши, мабуть, що один перехожий може бути багатопрофільним експертом. Але й на це останнє питання, що видалося таким же місцевим, закарпатським, як і попередні, в мене не було відповіді.

Тоді журналістка, напевно, вже шкодуючи, що згаяла стільки часу, почала просити повторити на камеру правильну відповідь: слід відгрібати на себе сніг, щоб був доступ повітрю. Я не заперечувала, а після інтерв'ю ми навіть розговорилися. «Ви теж змогли би працювати журналісткою на телебаченні, у вас є задатки, ось приходьте до нас, ми маємо вакансії», — підбадьорила вона мене. Та я зрозуміла, що не готова  запитувати некомпетентних перехожих про мерію, жеки і стихії в горах.

Ця дівчина наче підслухала тоді мої думки — про те, що не всім бажанням судилося збутися. Бо скільки б я не хотіла стати тут своєю, скільки разів не говорила «дякую гарно», наслідуючи манеру місцевих, як не намагалася приготувати кремзлики за рецептом із ірландського пабу, все одно виходило по-іншому. Ужгород був як сон, із якого нічого не забереш із собою, – треба було їхати, поки я не встигла нічого дізнатися про роботу місцевих депутатів і діяльність жеків.

Ярослава Тимощук, Тиждень

31 березня 2017р.

Теги: життя, місто

Коментарі

Byby 2017-04-01 / 09:55:48
Дуже з любовю написано,видно Ужгород буде в йіці серці на все життя.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини