В закарпатському райцентрі Перечин вже другий тиждень триває "земельний" скандал з політичним підтекстом

Вже другий тиждень перед будівлею Перечинської РДА, що на Закарпатті стоїть наметове містечко із 4 палаток, в якому цілодобово чергує до 10 осіб. Колишній мер Перечина Іван Погоріляк з кількома активістами громадської організації «Місто» протестують проти діяльності районної влади і закликають перечинців «скинути» голову РДА Михайла Данчу. З часів помаранчевої революції такої форми волевиявлення громадськість в Закарпатті не застосовувала.

Екс-мер Перечина, а нині голодуючий Іван Погоріляк
Екс-мер Перечина, а нині голодуючий Іван Погоріляк

За словами протестуючих, вдатися до протестів змусив той факт, що Перечинський район перебуває у занепаді, тим часом як керівництво району масово продає знамениті рекреаційні території сіл Лумшори, Тур’я-Поляна, Новоселиця.

Це не помста, – екс-мер Перечина Іван Погоріляк

Міліція хотіла розігнати учасників акції протесту, каже Іван Погоріляк, тому довелося оголосити голодування. Про це екс-мер заявив на прес-конференції в Ужгороді; до нього приєднався й житель села Заріччя Мирослав Ковач. Він пригадав, що 16 років тому таким же методом домігся справедливості у Перечині. "Пов’язку зніму або після нашої перемоги, або її зніме з мене хтось інший, коли сам буду не в силі".

Сам Іван Погоріляк, за дострокове припинення повноважень якого 15 березня цього року проголосувало 24 з 25 депутатів Перечинської міськради, переконує, що нинішня ситуація – це не акція помсти. Я повернуся на посаду міського голови тільки через вибори».

Буквально півроку місцеві депутати звинувачували його у погрозах усім, хто не ставав на бік мера, в ігноруванні «земельних питань», які не розглядалися по півроку, у чи не найвищих тарифах на житлово-комунальні послуги в області. На рахунку Івана Погоріляка кілька судових позовів щодо поновлення його на посаді, а також затяжний конфлікт із міською газетою «Перечинська тема», вирішити який навіть приїжджав минулого року представник Комісії з журналістської етики.

Зараз Іван Погоріляк та його прихильники закидають теперішній владі району замовчування медичних проблем району «Останнім часом на Перечинщині зафіксовано епідемії гепатиту А, черевного тифу, паротиту, – каже мешканка Перечина Любов Луцук, одна з учасників акції протесту. – Нагальною є проблема дитячого садка, який планується найближчим часом віддати на приватизацію у приватні руки. Я безкоштовно займалася з дітьми у будинку культури, та голова райдержадміністрації М.Данча заборонив мені проводити заняття, сказав, що він Господь Бог і може розпоряджатися справами району як хоче, а ще звертається ненормативною лексикою».

Окрім висловлення власного протесту мітингувальники, які стверджують, що неодноразово зверталися до ОДА та прокуратури зупинити незаконні дії керівництва району, взялися за активізацію підтримки місцевого населення і організували «народні збори». 27 листопада на центральній площі Перечина зібралося близько 300 осіб, третина з яких – молодь. Також перед присутніми виступив голова районної ради Петро Грицик, який заявив, що приєднується до вимог людей. Учасники зборів прийняли постанову про висловлення повної недовіри голові райдержадміністрації Михайлові Данчі та відсторонення від виконання обов’язків в.о. міського голови Перечина Мирославу Гуранич через здійснення корупційних дій"

«Прийшов перечинських злодіїв поставити на місце», – голова РДА Михайло Данча

Голова Перечинської РДА Михайло Данча, водночас генеральний директор Закарпатського обласного об'єднання "Садвинпром" та колишній депутат ВР 2-го скликання до зібрання не вийшов, а своє призначення в район прокоментував так: «Прийшов навести порядок і перечинських злодіїв поставити на місце».

Михайло Данча написав листа до голови Закарпатської облдержадміністрації з проханням створити комісію для детального вивчення тих порушень, які на думку Івана Погоріляка допустила РДА в питання розподілу землі у Перечинському районі. «Перед цим перевіряла і прокуратура і всі земельні служби, інспекції за період з середини червня 2006 року. Якихось значних порушень, що заслуговують на акцію протесту чи мітинг, вони не знайшли. Стосовно вживання нецензурної лексики: ніколи у мене такого не було, я ніколи до порядних людей не можу звернутися нецензурними словами. Невже ви думаєте, що за 5 років будучи у Верховній раді народним депутатом я можу на таку «шушарь», вибачайте за слово, як вони там є, звертати увагу і їм давати оцінку. Чому до сьогоднішнього дня вони не можуть організувати справжню акцію. Сам везе з Ужгорода студентів, платячи разом із мером Ужгорода по 100 гривень. Звідки я це знаю? Моєму сину пропонували».

Михайло Данча обіцяє, якщо знайдуть зловживання, то «на третю хвилину напише заяву на звільнення. В іншому випадку – позовна заява до суду на суму 150 тисяч гривень, по максимуму. Ці 150 тисяч підуть: перша половина на будівництво чоловічого православного монастиря, друга – на будівництво жіночого греко-католицького. Іван Погоріляк, якщо украв 600 тисяч гривень із бюджету міста, то має чим заплатити».

Сам голова РДА готовий навіть, за його словами до перевірки Генеральної прокуратури, тому що «іще не вспів нічого вкрасти. От їм не даю. А три мільйони коштів поступило у бюджет Перечинського району за продаж землі через аукціон, бо там треба заплатити гроші, а вони всі ходять: Михайле Дмитровичу, дайте. Не дам».

Закарпатська ОДА мовчить

Розпорядженням виконувача обов’язків голови Закарпатської ОДА Івана Балоги створено спеціальну Комісію, яка вивчить правомірність розподілу земельних ділянок головою Перечинської РДА Михайлом Данчею. Головою Комісії призначено керівника апарату облдержадміністрації Михайла Поповича.

Наразі комісія провела вже три засідання, зустрілася із пікетувальниками, а також звернулася до правоохоронних органів, щоб виявити чи були у них якісь заяви, скарги стосовно питань землі. Планувалося, що 6 грудня члени комісії нададуть усю зібрану інформацію голові Закарпатської ОДА Олегу Гаваші, який і прийме остаточне рішення по голові Перечинської РДА Михайлові Данчі, однак поки що про нього нічого не відомо…

Ірина Бреза, Галина Сернівка, ЗІК
11 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

Ярік 2007-12-17 / 19:08:00
"Шабаш" в Перечені організований колишнім мером Погоріляком не має ні політичного підтексту, ні правозахисного. Земельного конфлікту також немає. Всі ці фактори Погоріляк та інші використовують в своїх особистих цілях, а саме - Погоріляк хоче повернутися на колишню посаду. Поверніть його в це крісло й зникнуть всі розмови про диребан землі з "політичним підтекстом". Натомість сам буде диребанити не тільки землю, а ще й комунальне майно. Цицька відпала, а більше цей чоловік в житті нічого не вміє робити.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини