Ігор Кріль: Усередині "Нашої України" створено філію блоку Тимошенко

Депутат-нашоукраїнець Ігор Кріль бурхливо протестує, коли чує порівняння, що він та Віктор Балога нагадують тандем Нестор Шуфрич-Віктор Медведчук кількарічної давності. Тоді Медведчук з адміністрації президента був ідеологом процесу, а Шуфрич – інструментом його втілення на рівні парламенту.

Ігор Кріль
Ігор Кріль

Ігор Кріль з такою аналогією не просто не згодний – він голосно обурюється. "Ми – світлі сили, а вони – темні!" - каже він та починає підозрювати журналіста, що той навмисно ставить прізвище Балоги в контекст одіозного екс-лідера СДПУ(о).

Окрім соціал-демократів, Ігор Кріль є затятим опонентом нинішнього голови партії "Наша Україна" В’ячеслава Кириленка.

Протиріччя між ними загострилися ще півроку тому, коли штаб виборчого блоку "Наша Україна" і апарат партії "Наша Україна" кожен жив своїм окремим життям. При тому, що Кріль був заступником глави штабу НУНС, а Кириленко очолював виборчий список.

"Зараз Слава зі мною не розмовляє, при тому, що я – його заступник. Хоча, якби сталося навпаки, і він був заступником у мене, я би не припиняв спілкування за жодних обставин", - зізнався Кріль уже після інтерв’ю "Українській правді".

Недооцінювати Ігоря Кріля було би помилкою. Він – права рука і ліва півкуля мозку Віктора Балоги. Якщо в радянські часи Балога був товарознавцем на базі, то Кріль працював програмістом.

Зараз вони через "віддалений доступ" намагаються перезавантажити комп’ютер "Нашої України". Як резервний варіант Кріль створює громадську організацію "Гарт", яка, в разі чого, має стати материнською структурою для нового утворення під Віктора Ющенка.

Дехто вже починає думати, що над "Нашої Україною" лежить прокляття – партія з моменту заснування не може вийти з постійних внутрішніх конфліктів.

Остання серія закінчилася поразкою Кириленка, коли було поламано його плани обратися спікером парламенту. Відмова Ігоря Кріля та шести інших членів фракції підписувати коаліційну угоду спрацювала. Чи готують вони щось подібне і перед голосуванням за Юлію Тимошенко – з цього почалося інтерв’ю Кріля "Українській правді".

– Як ви будете діяти тепер? Ви натиснете кнопку "за" Юлію Тимошенко, коли буде розглядатися питання її призначення на посаду прем’єр–міністра?

– Я із задоволенням віддам свій голос за Юлію Володимирівну, адже це – наступний крок, який ми обіцяли зробити після закінчення виборів. Я не сумніваюся, що Тимошенко пройде, бо знаю, що всі мої колеги готові за неї голосувати.

– Але ви самі казали, що призначенням на посаду прем’єра створюється плацдарм для участі Тимошенко у виборах президента?

– Я буду підтримувати будь–які кроки прем’єра Тимошенко, якщо вона діятиме на покращення життя людей. Але я критикуватиму Тимошенко, якщо вона буде робити кроки як кандидат на виборах президента.

Я вважаю, що тандем Ющенко–Тимошенко може принести багато користі Україні. Якщо цей тандем розірветься через президентські амбіції Юлії Тимошенко, це буде непоправним ударом для розвитку України.

– З іншого боку, Тимошенко – це політик, яка зобов’язана балотуватися в президенти, тобто керуватися інтересами своєї політичної сили, а не інтересами своїх конкурентів або навіть союзників.

– Тимошенко зобов’язана діяти в інтересах держави. Це – важливіше! І тільки такі політики здобувають великі політичні перемоги. Тому, якщо Юлія Володимирівна буде так діяти, то вона колись стане президентом.

– Тобто, ви навіть готові проголосувати за неї на виборах президента?

– Якщо вона керуватиметься інтересами держави, то я буду голосувати за Юлію Тимошенко на виборах президента 2015 року!

– Ваше прізвище у всіх на устах через відмову підписувати коаліційну угоду. Цей шантаж зрештою привів до того, що Кириленко відмовився від балотування на посаду спікера.

– Я ніколи не відмовлявся підписувати коаліційну угоду. Навпаки, я завжди знав, що підпишу коаліційну угоду з БЮТ.

Але що відбувалося після завершення виборів? Формування коаліції, розподіл посад, в тому числі висунення В`ячеслава Кириленка на спікера, відбулося без погодження з нашим почесним головою Віктором Ющенком.

Я був зобов’язаний щось робити, щоб повернути ситуацію в правильне русло. Оце я і робив! Політик зобов’язаний мати позицію, і ми її відкрито заявляли.

– Але чим ваша позиція відрізняється від тих БЮТівців чи "нашоукраїнців", які приєдналися до антикризової коаліції в 2007 року, пояснюючи це теж своєю "окремою позицією"? Що зрештою призвело до розпуску парламенту!

– Я нікуди не виходив! Я увійшов у фракцію НУНС, я підписав коаліційну угоду...

– Простіше кажучи, вам Кириленко здавався неавторитетним для посади спікера? Але чим Яценюк краще ніж Кириленко?

– Яценюк по–любому більш компромісна людина. Якою не зміг би стати Кириленко...

У будь–якій політичній силі питання повинні погоджуватися між основними гравцями. Кириленко порушив цей принцип і повинен був понести покарання.

– До речі, з кулуарних розмов лунає думка, що треба покарати тих, хто робив все це – Петьовку з Крілем.

– Нехай карають, якщо ми робили щось недобре. Однак покарати нас може тільки наша політична сила – "Наша Україна". А тепер згадайте, як нещодавно в "Українському домі" намагалися провести раду партії "Наша Україна", але там не набралося кворуму.

– Але хіба це не методи Медведчука? Коли Балога обдзвонює членів ради партії та каже – не ходіть на збори в "Український дім".

– Ви зараз заявляєте про те, чого не було!

– Тобто будемо вважати, що 150 людей просто за покликом серця відмовилися прийти в "Український дім" на раду "Нашої України"?

– Ми не "будемо вважати". Це – факт. Я можу відверто заявити, що напередодні зборів до мене зверталися деякі члени ради "Нашої України", щоб дізнатися мою думку, що їм робити? Я сказав: "Завтра мають намір зібрати на раді партії 200 журналістів і влаштувати нам публічне побиття".

У нас на раді "Нашої України" ніколи не було журналістів, бо там відбувається обговорення внутрішніх проблем. Зрештою, вони побили самі себе. І якщо 130 людей заявили таку позицію, то слід задуматися керівництву "Нашої України", що воно робить?!

– Ви думаєте, Кириленко не повинен бути лідером нової партії на базі "Нашої України", про створення якої зараз знову зайшла мова?

– По–перше, Кириленко об’єктивно не може ефективно керувати партією. По–друге, об’єднана партія уже мала бути створена. Але сьогодні вони вже говорять, що будуть створювати її в квітні 2008 року.

Якщо б була політична воля, то треба розпустити всі партії, в тому числі й "Нашу України", і створити нову партію.

– Хто міг би бути альтернативою Кириленку на посаді лідера нової партії?

– Взагалі лідером того крила політики, яке ми представляємо, є президент Віктор Ющенко. Сподіваюсь, всі дев`ять партій вважають Ющенка своїм лідером.

– Але сам Ющенко навесні цього року, коли його висунули на посаду лідера, сказав, що знімає свою кандидатуру зі словами: "Прошу підтримати Славу Кириленка". Крім того, Конституція забороняє Ющенку бути лідером партії.

– Тоді, я вважаю, нам слід змінити Конституцію. Реальні лідери партій повинні мати цей статус незалежно від того, мова іде про президента чи ні.

– Ви будете вносити такий законопроект?

– Думаю, ми це зробимо. А зараз нам потрібна серйозна розмова в партії. Потрібно провести з`їзд.

– Цю тезу про "серйозну розмову в партії" висловлюють уже багато років, а "Наша Україна" і далі перебуває в стані кризи. З кожними виборами знижується число людей, які за неї голосують!

– На останніх виборах просто явка була менше, от і все. Те, що відбувається в "Нашій Україні" – це демократичний процес, який відсутній у інших політичних силах.

– Ви не боїтеся, що такими темпами "Наша Україна" перетвориться на НДП чи СДПУ(о) – на партії, які були в ручному управлінні представників влади, і які зрештою самознищилися?

– Є електорат, який орієнтується на таку силу, як "Наша Україна". Він був, є і нікуди не дінеться. І ми зробимо все, щоб не відбулося подій, про які ви говорите. Більше того, я впевнений, що ми розширимо електоральну підтримку.

– Однак цей електорат переходить до блоку Тимошенко! Якщо просумувати всі показники, які мали праві блоки на виборах–2006 та виборах–2007, то очевидний перетік електорату до БЮТ!

– Не зовсім так. Чому відбувся цей перетік? Є багато факторів. Перш за все – відвертий популізм блоку Тимошенко. Але з кожними виборами наш народ стає розумнішим, і він більш відповідально буде ставитися до свого голосу.

Подивимося, як БЮТ буде задовольняти ті обіцянки, які дав перед виборами. І це в майбутньому також призведе до перетікання електорату.

Я хочу навести один приклад. Одна моя знайома розповідала, як її син стояв у дверях і не пускав мати на дільницю зі словами: "Я не пущу тебе голосувати, якщо ти не проголосуєш за БЮТ, тому що Юлія Володимирівна сказала, що я не піду в армію". А йому як раз треба було іти в армію. Скажіть, хіба це не обман? Це натуральний обман! А неправда – це зло. А неправда на виборах – це біда для держави!

Часто народ, який орієнтується на інші політичні сили, каже, що немає нічого доброго в Україні. Але на Майдані люди просили не ковбаси і не грошей, а свободи вибору. У нас відбулися двоє чесних виборів. І сьогодні Ющенко забезпечив основне, що обіцяв на Майдані.

– Люди також збиралися на Майдан заради чесної влади. І коли люди бачать, як постановою уряду передається земля під турбазу структурі, близькій до Віктора Балоги...

– Ви говорите неправду! Мова іде зовсім про інше – про те, що в Мукачівському районі районною радою створено комунальне підприємство, яке має на меті на базі одного з гірських хребтів зробити лижну спортивну базу, якої немає в Україні.

– Однак звідки у громади Мукачівського району є сотні мільйонів для реалізацію цього проекту?

– Є звичайні цивілізовані механізми – кредити, які можна взяти і відпрацювати. Створене комунальне підприємство, яке утворить дві тисячі робочих місць І це буде курорт, який забезпечить відпочинок туристів не в Словаччині, а в Україні.

Віктор Балога до цього не має відношення. Просто у певній політичній силі сформовано групу людей, яка б`є по Балозі як по сильній особистості.

– Хто ці люди, які працюють проти Балоги?

– Усередині "Нашої України" створено філію блоку Тимошенко, яка спільно з БЮТ намагається бити по найсильнішому місцю в оточенні Ющенка. Оскільки команда Банкової забезпечила Віктору Андрійовичу збільшення електоральної підтримки. Це не вигідно тим, хто має намір іти на вибори президента–2010.

– Тобто ви думаєте, Тимошенко таки буде балотуватися на виборах президента–2010?

– Я не вірю, що вона не буде цього робити. Не бачу аргументів! Завтра можна будь–який крок коаліції презентувати як зраду домовленостей, що розв`яже Тимошенко руки для участі у виборах президента.

– Які у Ющенка є шанси переобратися на другий термін?

– Я не сумніваюся в перемозі Віктора Андрійовича.

– Рейтинги говорять протилежне.

– Розрив між ним і Тимошенко не дуже великий. Вибори президента – це не парламентські вибори. На Західній Україні люди голосували за те, щоб Юлія Володимирівна стала прем’єр-міністром, але при Ющенку–президенту. Якщо стане питання, за кого ви будете голосувати на виборах президента, то рівень підтримки Тимошенко і Ющенка приблизно однаковий.

– Але так само оптимістично члени вашої команди прогнозували 20% для НУНС на останніх виборах. У підсумку ви набрали 14%.

– Якщо хтось звинувачує нас, що ми замало набрали на цих виборах, я хочу нагадати: в 2005 році з "Наша Україна" з 40% підтримки скотилася до 14% в 2006 році. У 2007 році "Наша Україна" з 7% піднялася до 14%.

– Ви були задоволені роботою американських політтехнологів на штаб НУНС?

– Я їх не бачив у приміщенні нашого штабу. Але я не задоволений стратегією нашої виборчої кампанії.

– Однак хіба не американськими політтехнологами було запропоновано недоречне на виборах гасло про скасування депутатської недоторканості?

– Я знаю, що це гасло було запропоновано стратегічним департаментом штабу НУНС.

– Це той, який очолював заступник глави секретаріату президента Іван Васюник?

– Так.

– Як зміг Віктор Балога за рік досягнути такої демонізації, до якої Медведчук йшов три роки?

– Я не відчуваю такої демонізації.

– Про це пише вся преса!

– Такий образ Віктору Івановичу роблять під замовлення. Я вважаю, що Балога – сильний менеджер, який може забезпечити виконання будь-яких, навіть жорстких завдань.

А ще Віктор Іванович на своїй посаді зміг зробити дуже багато, щоб повернути довіру багатьох людей до президента. От розповім випадок... У мене під час виборів був молодий чоловік з Луганщини, який сказав: "Я благодарен Виктору Ивановичу за то, что он мне вернул моего президента". Якщо це називається демонізація...

– А той аргумент, що сценарій роботи Верховної Ради виробляється у секретаріаті президента, а не політичними силами? Так само було за Медведчука! Адже поки Банкова не дала команду, то демократичної коаліції не було!

– Якщо би було так, як ви кажете, то в "Нашій Україні" проти коаліційної угоди виступило би не 7, а 67 депутатів, яких би примусили до цього. А було тільки 7, тому що лише в нас вистачило мужності заявити свою позицію.

Я знаю, що Банкова була за створення демократичної коаліції. Я вам розповім: коли нас, непідписантів, оточення Кириленка публічно оголосило зрадниками, Віктор Іванович попросив мене поставити підпис під папірцем, який не мав ніякої юридичної сили, але який всі оголосили коаліційною угодою.

Я навів йому свої аргументи: "Якщо ми сьогодні підемо на це – в умовах, коли НУНС ухвалює рішення без погоджень з почесним головою партії Віктора Ющенка – це призведе до некерованої ситуації в державі".

І Балога мені відповів: "Якщо у тебе така позиція, то я не можу на тебе тиснути". Все було саме так, і не було ніякого тиску секретаріату президента.

– Розкажіть, навіщо на базі штабу НУНС створюється громадська організація "Гарт"? Це є паралельним сценарієм організації нової партії замість "Нашої України"?

– Це не так. Громадська організація створена для того, щоб люди, яких задіяв штаб НУНС, були забезпечені роботою. І щоб у певний момент їх не довелося знову збирати.

Багатьох цих людей не захотіли брати у виконком партії "Наша Україна". Тому ми створили "Гарт", основною метою якого є допомога громадським організаціям по всій Україні.

– Це робиться під Віктора Ющенка з прицілом на вибори президента–2010?

– Ми не можемо ставити собі таку мету, тому що невідомо, хто буде займатися виборами–2010.

– Вас вважають найближчою людиною до Віктора Балоги з числа депутатів. І в парламенті ви наче виконуєте функції представника Балоги у фракції НУНС. Так само Нестор Шуфрич був представником Віктора Медведчука у парламенті в 2002–2004 роках.

– Якщо ваша мета сказати 50 разів, що Віктор Балога – це Віктор Медведчук, то я відповім вам лише один раз: це не так!

Все залежить від того, які цілі ставить людина перед собою та якими методами їх досягає.

Балога і Медведчук – це два потужних управлінці. Але якщо Медведчук – це менеджер ночі, то Балога – це менеджер дня.

Балога працює в зовсім інших умовах, більш демократичних, і у нього немає тих умов, які мав Медведчук. Тоді запрошували кожного депутата на Банкову і ставили йому задачі. Сьогодні цього не відбувається. Я як людина, яка була безпосереднім учасником подій по створенню коаліції, можу спокійно про це заявити.

– Зараз Балога став однією з найвпливовіших осіб в державі, хоча про витоки його становлення відомо не дуже багато. Розкажіть, коли ви познайомилися з Балогою?

– На початку 1990–х я створив фірму разом з інженерами, які працювали на мукачівському заводі "Карпати", який виробляв військову техніку. Ми з колегами звернулися до керівництва заводу з проханням створити мале підприємство. Нам виділили в статутний фонд один комп’ютер, на якому ми почали розробляти комп’ютерні програми. У нас взагалі не було грошей, було лише голови на плечах. На той момент у мене була зарплата 30 доларів, і я був щасливою людиною.

Ми почали запроваджувати бухгалтерські програми. І у 1993 році я прийшов комп’ютеризувати фірму Балоги. Та співпраця зблизила наші життєві позиції. З часом я став директором фірми "Барва", а Віктор Іванович був головою правління.

– Хто були акціонерами "Барви"?

– На той час – Віктор Балога і Василь Петьовка. Я також мав два відсотки акцій.

– На чому ви з Балогою заробляли гроші?

– Ми працювали в різних сферах бізнесу – торгівля продуктами, галантереєю, автозаправки, виробництво м`ясної продукції, вікон, наукові технології... Було навіть сільгосппідприємство на базі відділення радгоспу в селі Завидово, звідки родом Віктор Іванович. Фактично ми його створили, щоб допомогти односельцям Віктора Балоги, бо на той момент радгосп був повністю розвалений.

– Як Балога став губернатором при Кучмі?

– Згадайте повінь 1998 року. Коли сталося це стихійне лихо, Кучма приїхав на Закарпаття. Побував у одному районі, в іншому, а люди хіба що не б`ють президента. Кучма приїжджає до Мукачевого, виходить з машини, а люди йому дякують за те, що влада їм допомагає. Балога тоді був мером міста. І Кучма підкликав губернатора і питає: "Ти чим займаєшся? Чому в Мукачевому роботи ідуть повним ходом, а в області нічого не робиться?"

Приїхав Кучма через три тижні – а в Мукачевому будинки вже стоять практично під дахом, відбудовані, і люди знову дякують Кучмі за те, що влада їм допомагає. Приїхав через три місяці – а люди вже в будинках живуть! Кучма взяв і поклав Балогу губернатором.

Але СДПУ(о) хотіло керувати Закарпаттям як своєю вотчиною. Балога ж за своєю суттю – патріот Закарпаття. Він не міг дивитися на це спокійно і повстав проти цього. Виникли проблеми, бо сили були не рівні! Хто тоді були ми, і що собою являло СДПУ(о)! Але відбулася департизація Закарпатської влади – вона була потрібна як частина повстання. Всі керівники районних адміністрацій вийшли з СДПУ(о).

Коли Віктор Ющенко став прем’єр–міністром в 1999 році, відбулося його зближення з Віктором Балогою. Вони багато в чому схожі між собою – обидва сповідують християнські цінності.

Кучма не хотів знімати Балогу, але тиск СДПУ(о) підсилювався. І потрібно було подання від Ющенка на відставку губернатора. "Нема подання, я не можу його звільнити", – казав Кучма.

Я знаю, що пропонувалися великі гроші за те, щоб тодішній прем’єр–міністр Ющенко зробив подання про зняття Балоги. І Віктор Андрійович сказав Віктору Балозі: "Віктор Іванович, ви уявляєте, як вони нас низько цінять?!".

А коли прем’єр–міністром став Кінах, він зробив подання на звільнення Балоги, і есдеки вирішили поквитатися. Були порушені кримінальні справи "за фактом".

– Ви допитувалися за цими кримінальними справами?

– Один–єдиний раз я був на допиті, коли була порушена справа за фактом прийняття рішення Закарпатської обласної ради адміністрації щодо оподаткування виплат людям в зв’язку з повінню.

Щоб завалити Балогу, треба було завалити Кріля, бо я займався економікою і фінансами як заступник губернатора. Після цього я сказав: "Я ніколи не піду у владу, щоб вкалувати зранку до вечора і потім мати такі проблеми".

"Українська правда"
10 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

14:39
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини