"Закарпатгаз": Як встановити автономне опалення

Про це та інше розповідає керівництво ужгородського управління ВАТ “Закарпатгаз”.

Газове управління міста — складна й динамічна господарська структура. Колектив ВАТ “Закарпатгаз” протягом останніх років забезпечує безперебійне газопостачання споживачів, які своєчасно розраховуються за природний газ, а обсяги роботи та рівень обслуговування, відповідальність за безпеку постійно зростають. Контроль розгалуженої системи трубопроводів, будівництво нових підводів, установлення та заміна лічильників газу — все це складові напруженої виробничої програми колективу. На жаль, у її виконанні виникають певні проблеми та труднощі. Про сьогодення Ужгородського управління ВАТ “Закарпатгаз” розповідають його начальник Віталій СТУСЯКк та заступник Ігор ШЕРШУН.

— Віталію Івановичу, ви вже приблизно місяць працюєте на новій керівній посаді. З якими труднощами зіткнулися, приступивши до обов’язків?

— Якщо точніше, то я призначений начальником Ужгородського управління газового господарства ВАТ “Закарпатгаз” із 3 квітня. Щодо труднощів, то на перше місце поставив би специфіку роботи. Зрозуміло, що складні моменти виникають завжди, коли починаєш працювати з новою справою. Але завдяки підтримці керівництва та колективу всі труднощі та перепони успішно долаються.

— На виконання Указу Президента від 31.01.06 №85 “Про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в Алчевську” Кабмін разом із НАК “Нафтогаз України” розробив і підготував проект постанови, в якому, зокрема, зазначено: “…Міністерству палива і енергетики України максимально забезпечити на місцях спрощення процедур надання, одержання дозволів і техумов на переведення квартир на автономні системи теплозабезпечення…” Але, на жаль, деякі ужгородці скаржаться, що виходити в облгазі відповідні папери — громіздка, бюрократична кількамісячна процедура. Чи так це насправді?

— Це не зовсім так. Оформлення документів у ВАТ “Закарпатгаз” відбувається досить швидко. Наприклад, технічні умови на встановлення лічильника газу видаються того ж дня, коли подано заяву, технічні умови на встановлення автономних систем теплозабезпечення або виготовлення проектно-кошторисної документації — до 15 днів. Слід розуміти, що окрім “Закарпатгазу”, існує чимало організацій, в яких майбутній власник автономного опалення зобов’язаний отримати дозвіл на встановлення системи.
Ось базовий перелік необхідних документів, які розглядаються службами ВАТ “Закарпатгаз” для видачі технічних умов на встановлення індивідуального опалення:

1. Дозвіл на встановлення індивідуального опалення, що оформляється витягом з протоколу постійно діючої міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов’язаних з відключенням споживачів від мереж ЦО і ГВП.
2. Дозвіл Ужгородської міської державної санітарно-епідеміологічної станції.
3. Довідка про повний розрахунок за теплову енергію КП “Ужгородтеплокомуненерго”.
4. Довідка експлуатаційної організації, яка обслуговує будинок, про демонтаж опалювальних приладів від системи ЦО будинку.

На жаль, на шляху одержання погоджень є й багато підводних рифів та неузгодженостей з боку окремих владних установ. Наприклад, існує документ, що “перекриває кисень” борцям за автономне опалення, — лист першого заступника головного державного санітарного лікаря України № 05.03.02-24/745 від 08.12.03, який містить вказівку (а саме “…про допустимість відводу продуктів згоряння газу в атмосферу через зовнішню стіну газифікованого приміщення без пристрою вертикального каналу”), що будівельні норми не узгоджені з МОЗ України, а тому виконанню при здійсненні державного санітарно-епідеміологічного контролю не підлягають. Тобто: під час установлення будь-якого конвектора або турбокотла необхідно забезпечити виведення продуктів згоряння вище останнього поверху будинку. Отже, кожен власник конвектора зобов’язаний змонтувати на зовнішній стіні будинку додатковий димар. Хоча навряд чи архітектурне управління міста погодиться на це…

— Відомо, що останніми роками дозволи на автономні системи опалення облгазом майже не видавалися. Але все одно ужгородці масово встановлювали котли. Що чекає на тих власників газового опалення, які раніше встановили системи без усіх належних дозволів та техумов? І чи будуть із часом проти них проведені певні санкції з боку газовиків? Чи є в них можливість зараз законно легалізувати це обладнання?

— У 90-х роках багато жителів міста забажали мати автономне опалення. Одні довбали стіни де і як заманеться, встановлюючи конвектори, інші пускали димовідводи у вентиляційні канали. А газ, як відомо, — це не тільки зручний енергоносій, а й вибухонебезпечна субстанція. Тут суворе дотримання правил та інструкцій диктується збереженням самого життя.
Із 1.08.2001 р. введено в дію нову редакцію Державних будівельних нормативів В.2.5-20-2001 “Газопостачання”. Згідно з п.6.34 цього документа, для опалення приміщень житлових будинків, заввишки до 10 поверхів включно, допускається встановлення газових камінів, конвекторів, калориферів та інших типів опалювального газового обладнання з відводом продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку. А вимоги цих документів, відповідно до листа Держбуду від 14.12.2001 р. № 3/12-357, поширюються тільки на нове будівництво та реконструкцію житлових будинків (за умови влаштування поквартирного опалення всіх квартир у будинку). Таким чином, перелік випадків, в яких дозволяється встановлювати індивідуальне опалення в багатоповерхових будинках, є вичерпним.
Якщо говорити про самовільне встановлення індивідуального опалення, то тут слід звернути увагу на таке: згідно з постановою КМУ від 21 липня 2005 р. № 630 “Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення”, самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.
Що стосується санкцій, які можуть застосовуватися з боку працівників ВАТ “Закарпатгаз”, то згідно з п. 4.2.3. Правил безпеки систем газопостачання України, які затверджені наказом Держнаглядохоронпраці від 1.10.1997 р. № 254, особам, відповідальним за безпечну експлуатацію систем газопостачання надається право припинити роботу систем газопостачання, газопроводів і газового обладнання, небезпечних для подальшої експлуатації, а також тих, які введені в роботу самовільно. Варто зауважити, що перелік цих повноважень далеко не повний.
Стосовно легалізації самовільно встановлених котлів. Це питання на стадії вивчення та опрацювання. Зараз основна проблема полягає не в бажанні чи небажанні керівництва Ужгородського управління ВАТ “Закарпатгаз” легалізувати самовільно встановлені системи опалення, а в можливості забезпечити достатній тиск для безперебійного та безаварійного газопостачання.

— Як проходить реалізація в місті програми “Рідний дім”? Чи є вже в Ужгороді будинки, які повністю відрізані від “Ужгородтеплокомуненерго” і мають власне опалення?

— Зрозуміло, що ціле місто з висотною забудовою швидко перевести на індивідуальне газове опалення надто складно. Реалізація програми “Рідний дім” в Ужгороді нині є на стадії опрацювання, і про строки її реалізації говорити ще рано. Коли буде більш конкретна інформація, то гарантуємо, що спільно з газетою “Ужгород” одразу поінформуємо про це населення міста та району.

— ДК “Газ-тепло” в засобах масової інформації активно заявляє, що тепло включать лише в тих містах, котрі повністю розрахувалися за газ. Яка зараз ситуація із цим в Ужгороді?

— Якщо говорити про стан розрахунків за газ в Ужгороді, то тут проплата за 5 місяців становить 101,17 % (в Ужгородському районі — 101,05%). Отже, цифри говорять самі за себе. При відповідальному підході споживачів до оплати за газ, сподіваємося, що взимку в оселях мешканців міста буде тепло та затишно.

— Ужгородці продовжують телефонувати до редакції і скаржитися, що в місті практично нема будинків, які підпадають під три умови безкоштовного встановлення лічильника, про які писала наша газета минулого тижня. Вони попереджають, що з новими цінами на газ і при відсутності пільгового безкоштовного лічильника перестануть платити за енергоносій. Прокоментуйте, будь ласка, цю ситуацію.

— Тарифи на газ від Ужгородського управління ВАТ “Закарпатгаз” жодним чином не залежать: не Ужгород їх встановлює, не нам і обґрунтовувати причини їх підвищення. Це стосується і переліку умов для встановлення безкоштовного лічильника.
Щодо оплати за спожитий газ, то ми все ж сподіваємося на подальше порозуміння з нашими споживачами.

— З активним зростанням кількості “автономників” труби, які підводять газ до будинків, не справ-ляються із таким навантаженням. У “години пік” тиск сильно падає. З часом проблема ще більше загострюватиметься. Чи є якийсь вихід із цієї ситуації?

— Причина проблеми одна — неспроможність будинкових газових мереж забезпечити необхідний тиск газу у випадку підключення додаткових газових приладів: сучасних котлів, конвекторів, які розраховані на споживання значного обсягу газу. Будувалися ці газові мережі багато років тому, коли про масове автономне опалення мови не було.
У цьому випадку єдиним виходом із ситуації є заміна будинкових та підвідних газопроводів на труби більшого діаметру. Звичайно, лише з часом…

— У газетних оголошення багато приватних бригад радо пропонують свої послуги зі встановлення лічильників та автономного опалення. Роз’ясніть читачам, чи мають вони право й сертифікацію на такі роботи? І якщо так, то чи несе облгаз відповідальність за можливі неякісні роботи приватників?

— Раніше бувало, що нечесні ділки ловили мить удачі. Вони проводили ніким не санкціоновані, без проекту і дозволу монтажні роботи, дерли із дезорієнтованого довірливого замовника солідні гроші і зникали. А той потім починав оббивати пороги: допоможіть, прийміть, узаконьте… Окрім усього, такий замовник вимушений був платити двічі, бо халтуру доводилося переробляти. Вже треба нарешті зрозуміти, що дешевше і швидше не завжди краще. До того ж роботи, пов’язані з газом, методом “тяп-ляп” не проводяться.
Наразі ситуація набагато покращилася. За нашими даними, в місті існує близько 20 підрядних організацій, які займаються встановленням газових приладів та газового обладнання, у тому числі й газифікацією. У кожної з них, у першу чергу, повинна бути ліцензія із зазначенням тих робіт, які вона має право виконувати. Щоб не перераховувати весь перелік документації, необхідної підрядчикам перед початком виконання робіт, підкреслюю: у випадку відсутності в підрядної організації необхідних дозволів, атестацій тощо змонтовані ними газові системи чи газове обладнання не будуть прийняті в експлуатацію працівниками Ужгородського управління ВАТ “Закарпатгаз”. І, звичайно, ВАТ “Закарпатгаз” за неякісні роботи підрядних організацій ніякої відповідальності не несе, тому що не є виконавцем цих робіт.

— По телебаченню пройшла інформація, що переведення абонентів із газових плит для приготування їжі на електричні плити набагато вигідніше для споживача й країни загалом.

— Сьогодні один кубометр природного газу при наявності лічильника коштує 0,407 грн. Ціна кВТ електроенергії в місті — 0,195 коп. Проведено приблизний усереднений розрахунок споживання газу та електроенергії для двох осіб, котрі мешкають у двокімнатній квартирі. Він показує, що оплата за газ для споживача вдвічі дешевша, ніж за електроенергію. У майбутньому альтернативою природному газу будуть сонячні батареї, вітрові електростанції, біопаливо тощо. Але це — тема окремої розмови…
ЗІА
21 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини