У Львові презентували книгу про видатного закарпатця "Народний владика Іван Маргітич" (ФОТО)

У Львівському музеї історії релігії під класичну музику органу відбулася презентація книги-збірника «Народний владика Іван Маргітич».

У Львові презентували книгу про видатного закарпатця "Народний владика Іван Маргітич" (ФОТО)

Іван Маргітич – це видатна особистість всеукраїнського масштабу, справжній миротворець та патріот своєї Батьківщини, який народився (4 лютого  1921 року) у благородній багатодітній родині батьків-хліборобів Антона Маргітича та Терезії Костак, у  Великій Чингаві ( нині  Боржавське Виноградівського району). Всього дітей в сім’ї було дев’ятеро, Іван був найстаршим серед них. Ще з дитинства він виявляв здібності до знань, що потім підтвердилося у відмінному завершенні навчання у школі та гімназії. Основи християнської патріотичної свідомості в малого Івана заклав вчитель початкової школи рідного села Микола Медвідь, які згодом утвердилися і в Ужгородській духовній академії, яку успішно закінчив пресвітерськими свяченнями із рук улюбленого наставника - єпископа Т. Ромжі (18 серпня 1946 р.), неодруженим. 

Недовго душпастирюючи у Виноградові, у жовтні того ж року Маргітича скерували до Успенського храму Рахова, де за короткий час служіння своєю працею та вірою він зумів не лише повернути всіх вірників до храму, а ще й залучити нових. Молодий священик знав, що на нього чекає така ж доля, як і безбожною радянською владою попередників, однак категорично відхилив пропозицію  перейти на «московське православіє» і 10 лютого 1949 року був насильно вигнаний з Рахова.

Повернувся до батьківського дому в рідне Боржавське та продовжував утверджувати вірників, аж до підступного арешту 3 березня 1951 р. Був ув’язнений разом із своїм сподвижником отцем Іваном Романом. За свідченнями співв’язнів, о.  Маргітич і в таборах відзначався чеснотливим життям, мужністю та незламним духом, де пробув до 1955 року.

Звільнившись від ув’язнення, отець Маргітич продовжував підпільне життя та служіння у Рахові. Згодом, у червні 1987 року підписав акт про вихід із підпілля  греко-католицької Церкви, 22 вересня цього ж року був таємно висвячений на єпископа. 

Відійшов у вічність владика 7 вересня 2003 р. під час Архієрейської літургії та освячення нового Престолу древнього храму у  Пилипці Міжгірського району. Його мощі спочивають у крипті нового храму Покрови Пресвятої Богородиці в рідному Боржавському. 

Народний владика Іван Маргітич був надзвичайно віручою людиною з патріотичною свідомістю. Чимало довелося йому натерпітися та пережити у своєму житті. Попри це, його мужній дух не зламали погрози та переслідування тодішньої атеїстичної влади,яка прийняла курс на ліквідацію греко-католицької Церкви, різні режими та ув’язнення. Він залишився вірним своїй присязі, обов’язкам, вірі. Сповідував життєве  кредо: «Проти єдності Церкви не може бути жодних правдивих аргументів». 

«Іван Маргітич – це приклад нам усім, як треба стояти за Україну... Його вважали божевільним, робили доноси, чинили все, щоб дискретувати, однак він терпляче зносив усе,  бо  знав, що Україна буде незалежною, українська Церква вийде з підпілля»,  - говорить заслужений журналіст України Олександр Масляник, упорядник, редактор і видавець книги «Народний владика Іван Маргітич».

Про великого українця Срібної Землі мовили директор Львівського музею історії релігії Орест Малиць,Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Ігор Возьняк, о. Василь Носа – настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці з Рахова, заслужений працівник культури України та модератор презентації Володимир Гаюк, академік НАН України, ректор Львівського національного лісотехнічного університету Юрій Туниця, громадсько-політичний діяч, народний депутат України п’ятьох  скликань, Заслужений діяч мистецтв Михайло  Косів, настоятель храму св. Климентія о. Севастьян Дмитрух, ужгородський письменник та драматург Олександр Гаврош, письменник, доктор історичних наук Петро Шкраб’юк; історик Всеволод Іськів та доктор теології з Кракові о. Мирон Михайлишин.

Підсумком презентації було звернення учасників презентації книги «Народний владика Іван Маргітич» до правлячого єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії кир Мілана Шашіка з проханням розпочати процес беатифікації і цим актом гідно увічнити духовний подвиг Ісповідника віри, народного владики Івана Маргітича, який усе своє життя віддав служінню Богу і Україні та разом з іншими українськими єпископами відіграв визначальну роль у виході з підпілля і легалізації УГКЦ.

 

Оксана Жук для Закарпаття онлайн

01 грудня 2016р.

Теги: Іван Маргітич, книга, презентація, Львів

Коментарі

Мигаль - неукраїнцйу 2017-07-12 / 17:47:16
Ты неборе просто брешеш, коли гвариш, же на Закарпаттйу ни было УГКЦ. Йа тобы наведу йеден примір из свого жистійа. У изирь дивйатьсто шістдісйа шестому годі йедна монахинйа из Лембергу на псевдо "Марусйа" пішком через перевалы принесла до хыжі мого вутцйа вість од галицькых священикув, же (дословно ти турку передаву) довкола йедного закарпатського монаха вйесйа стадо вовкув (агентув и сотрудникув КГБ) и йому треба на два місйаці выйихати из Пудкарпаттйа. И на другый динь йа лично сопровождав того монаха (о. Павла Мадяра) до Саратовськойи области (там на стройці робила брігада из нашого села) и через два місйаці - обратно). Так, што мадйароны и политичиські русины(котрі на сорок из лишньым годув продали свуй народ и віру Ленину-Сталину)мовчіт и ни рипайтесйа у вопросах, котрі ни знайете!

Пошана 2016-12-03 / 16:32:39
У всякому разі дуже приємним є факт проведення цього заходу Львові. Показовою є присутність митрополита Львівського і науковців. Це свідчить, що владика Іван насправді був і залишається достойним сином Католицької Церкви і нашого народу. Поганого він нікого не вчив. Вчив любові, нікого не відкидав, з усіма спілкувався. Але при цьому пам'ятав про святу єдність Христової Церкви в Україні. А ще до всіх скажу, що слово "русин" є синонімом слова "українець". Київська Русь є по суті Україною, хіба хтось заперечить? Вчіться, панове, досліджуйте етимологію слів, А не займайтеся балаканиною. Слава Господу Богу за дар єпископа Івана Маргітича.

Ромашка 2016-12-02 / 23:54:57
Вважаю що Владика Маргітич повністю заслуговує на те аби бути зачисленим до лику Блаженних нашої Церкви,Церкви страждаючої і мученицької.Адже сам факт перебування УГКЦ в підпіллі свідчить про те, що її подвижники боролись і віддавали життя саме за єдність і легалізацію УГКЦ як єдиної інституції,а не як за "відокремлену її частину". Такі люди твердо зберігали свою віру,в такі нелегкі для Церкви часи не для того аби згодом бути церквою свого права...Здається МГКЄ не надто переймається історією нашої Церкви,навпаки старається якомога усучаснитись новими течіями (до прикладу неокатехуменат).
Якщо ми маємо ідентифіковувати себе з таким званням і приналежністю до "свого права",тоді нам ганьба... і ганьба перед тими,які свою справжню приналежність до УГКЦ зуміли зберегти через страждання і навіть смерть.

неукраїнец 2016-12-02 / 16:53:37
Убога людина то така, котра безкритично некає на історичні факти а видит само те що хоче або що вігідне. Цікаво що ви Віталію нереагіруєте на "сорри" або "думку". А яку історію церкви, або ліпше якої церкви мені потрібно читати? УГКЦ або МГКЕ. Грекокатолики Закарпаття доста довго мають свою окрему історію. Інша упія Берестовска УГКЦ та Ужгородска МГКЕ та ії епархії "донькі". Територія МГКЕ небула під юрісдикцію Львова. УГКЦ повінна шановати МГКЕ як сестру на одний території України а ні насільно захватити бо це не хрістияньске. Так як діти у сім'ї́ є богатством у різнорідності і допомагають собі так і у церкві. Уніфікація це не церковна терминологія, це діктатура

Віталій 2016-12-02 / 11:33:31
неукраїнець, ви убога, як духовному так і в науковому плані людина, і це видно по вашому коменті. Читайте обєктивну історію нашої Церкви на Закарпатті можливо тоді і зрозумієте хто такий єп. Іван Маргітич і Його діяльність на благо нашої церкви.

сорри 2016-12-01 / 22:07:38
Шашік уже спалився на спробі створенння Русинської церкви. Правильно сказано, що справжній авторитет владика Іван, якого любили люди, йому як кістка в горлі. Цього словака прислали на Закарпаття саме з метою творення окремої церкви. І він справляється, розраховуючи на підтримку як з Братислави, так і з Будапешта. Поки він керує МГКЄ, ні про яке зближення з УГКЦ і беатифікацію владики Маргітича не може бути й мови. Він провадить чітку антиукраїнську політику, толеруючи русинство, мадяронство, але не українство.

Думка 2016-12-01 / 20:02:04
Ніщо так не розділяє греко-католицьку церкву в Україні як поняття "sui iuris". Тому і маємо сильні позиції православ'я у Закарпатті. Бо греко-католики замість того щоб об'єднатися в одну силу з авторитетами УГКЦ і протистояти нашестю московських попів, відгороджуються надуманими канонами. Бо крім захисту "суйюріса" особливої праці не ведеться. В такому дусі і семінаристів виховують. Яка проблема мати українську греко-католицьку церкву на Закарпатті? Закарпаття це не Україна? Чи може хтось планує що не буде Закарпаття у складі України?

Чингавчанин 2016-12-01 / 19:26:12
Це людина з Великої літери і не він розєднував Закарпаття. а безбожні московити які хотілт бачити на Закарпатті тільки московське православя, ане нашу споконвічну,рідну греко-католицьку віру.

вірник 2016-12-01 / 16:17:50
Владика Іван відіграв визначну роль у виході з підпілля і легалізації саме УГКЦ. Нинішній Шашік не доріс за масштабами до рівня підошв на його взутті. І ні шашікові. ні вже покійному семедієві. що діяли щза вказівкою іноземних спецслужб, не вдалося ліквідувати духовну спадщину владики Маргітича. Саме тому він їм як кістка в горлі.

неукраїнец 2016-12-01 / 16:10:12
На Закарпатті небуло та немає УГКЦ, тобто вл. Іван неміг відіграти визначальну роль у виході з підпілля і легалізації УГКЦ. Тут є церква свого права і кожна така "акція" розбиває церкву. Бо церква ні українска, ні мадярска, ні словацка, ні румунска, ні русінска а Божа. Коли почінаєтся укладовати у церкву націю то небезпечно! А сам вл. то людина котра розділяє Закарпаття.

О.Д. 2016-12-01 / 15:37:00


Владика Маргітич то був справді великий, потужний чоловік. Царство йому небесне...


НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини