У збаразьких "Витребеньках" пють закарпатське вино, котре купують в супермаркеті у Львові

”Я давно хотіла побувати на дегустації. Друзі розповіли, що у Збаражі відкрився перший на Тернопільщині винний погріб. Відразу поїхала туди, — розповідає тернополянка Наталя Колесник, 21 рік. — Дуже люблю справжнє вистояне вино. Найбільше мені сподобалося чилійське ”Каберне Совіньйон”. Колір рубіновий, смак трохи терпкий, а пахне смородиною, мигдалем і фіалками”.

Юрій Комендат показує напої зі свого винного погреба
Юрій Комендат показує напої зі свого винного погреба

У збаразькому кафе ”Витребеньки” можна спробувати дев’ять сортів вина. Відвідувачі платять 35 грн і куштують по 25 г напоїв. Дегустація починається із білих сухих вин, закінчується червоними десертними. На закуску подають білий хліб і розплавлені італійські сири пармезан і моцареллу.

— Це неправда, що біле вино треба подавати з рибою, а червоне — з м’ясом. Їжте, як вам смакує, — переконує власник кафе Юрій Комендат, 44 роки. — Запам’ятайте: від доброго вина голова не болить. Те, що продають у магазинах по 18–22 гривні — переважно неякісне. Дуже важко вибрати щось хороше. А за наші вина я можу сказати точно. Випробовую сам.

Дегустації відбуваються в погребі кафе. Там температура +14C°. Стіни та полички, де лежать пляшки, зроблені з каміння. А великий стіл через усю залу — з вапняку. На ньому не залишається плям від вина, а поверхня не сиріє та не пліснявіє.

— Спочатку треба оцінити запах вина. Потім злегка похитати бокалом, щоб смак був насиченіший. Першу порцію треба потримати під язиком, і ви відчуєте всю повноту смаку. А вже потім можна випивати решту, — розповідає правила дегустації Юрій Михайлович.

У вина можуть бути різні аромати — чорної смородини, мигдалю, вишні, меду. Лише мускат пахне виноградом.

— Херес п’ють перед їжею. Але серед наших клієнтів він не дуже популярний, бо пахне полином. Його теж роблять із винограду, — пояснює, відкорковуючи пляшку. — А от мадера подобається відвідувачам значно більше. Вона нагадує коньяк, хоча за один раз її не розсмакуєш.

Закарпатські та кримські вина Юрій Комендат закуповує у львівському супермаркеті ”Метро” та тернопільському ”Родина”. Напої коштують від 25 до 500 грн за пляшку.

— Схожі винні погреби я бачила в Угорщині. Там у Долину красунь, біля містечка Егер, возять туристів на дегустацію. Приємно, що в нас тепер теж є. Тут така загадкова середньовічна атмосфера, — каже після дегустації тернополянка Наталя Шостак, 27 років. — Я не дуже розуміюся на спиртних напоях, але відчувалося, що вина якісні.

Чай ”мате” готують на моршинській воді

У ”Витребеньках” на балках висять качани кукурудзи. Барна стійка зроблена зі скрині. Її мати Юрія Комендата привезла під час переселення з Польщі. На стелі висить гасова лампа, а у стіні вмуровано діючий камін ручної роботи. Підлога і сходи до погребу вистелені цеглою ”під паркет”. Для закладу Комендат використав 10 тис. 100-річних цеглин із родинного обійстя. Тому кафе називається ”Витребеньки” — бо витребеньки в усьому.

Заклад спочатку хотіли назвати ”Будьмо, гей!”. Але передумали, бо ”гей” нині багатозначне слово. А ідея про винний погріб з’явилася, коли будівельники, які рили котлован під кафе, відкопали старий льох. У збаразьких ”Витребеньках” можна скуштувати диво-млинець за 8,40 грн, смажене морозиво за 14,4, ”М’ясо під покривалом” за 17,1 грн. Також подають чай ”мате” на моршинській воді.

Олена Дзік, "Газета по-українськи"
06 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:38
На кошти ФАО кооператив з Берегівщини планує виробляти вино
20:17
/ 6
Кабмін сьогодні зареєстрував новий індустріальний парк у Мукачеві: планують залучити 36 млн євро інвестицій
18:51
/ 5
ФДМУ готує до приватизації агропромислову фірму "Леанка" на Закарпатті
22:57
У першому півріччі на Закарпатті кількість новостворених суб’єктів господарювання на 1464 перевищила кількість тих, хто припинив бізнес
23:08
Закарпатська митниця: Євросоюз залишається основним постачальником імпорту
15:52
На Закарпатті найбільше туристичного збору надійшло у бюджети Ужгорода, Поляни, Баранинців
17:13
На Закарпатті підприємство вирощує кілька видів екзотичних грибів
22:17
Закарпатська область належить до числа лідерів за зростанням надходжень єдиного податку
13:38
Через аномально раннє тепло закарпатські виноградарі зелені операції проводять мегаінтенсивно
13:47
Cезон лохини на Закарпатті стартував на два тижні раніше, ніж торік
19:14
У травні пасажиропотік залізничним маршрутом Київ-Чоп зріс на 221% – Укрзалізниця
14:54
Через змову на аукціонах суди визнали недійсними вже два спецдозволи "Голден Тайл" на видобуток глин на Закарпатті – дані прокуратури
01:25
Закарпатське вино отримало офіційне географічне зазначення: що це означає
20:19
/ 1
Кабмін вніс до реєстру індустріальний парк "Тячів" площею площею понад 60 га
19:25
/ 1
Видобування солі на Закарпатті зупинилося з початку березня через конфлікт співвласників
17:49
Закарпатське вино офіційно отримало спеціальне географічне зазначення
17:41
/ 1
У І кварталі 2024 р. Закарпаття імпортувало товарів на $189 млн більше, ніж експортувало
11:34
Дозвіл на видобуток піску біля Ужгорода терміном на 20 років продали з аукціону за 4,5 млн грн
11:29
"Укргазвидобування" розвиватиме на Закарпатті генерацію електроенергії з газу та "розкриватиме" його геотермальний потенціал
13:36
Суд відкрив справу про банкрутство кондитерської фабрики "АВК" в Мукачеві
13:50
Через змову на аукціоні Держгеонадр суд визнав недійсним спецдозвіл групи "Голден Тайл" на користування родовищем глин на Закарпатті
16:23
На Закарпатті торік із загального обсягу вирощених зернових та зернобобових культур 69,6% займає кукурудза, 26,1% – пшениця
17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
» Всі новини