З усіх закарпатських нардепів-мажоритарників найбільш корупційнонебезпечною є законотворчість Роберта Горвата з БПП – ОПОРА

Абсолютна більшість законопроектів, до розробки яких мали відношення закарпатські депутати-мажоритарники, не викликала претензій з боку так званого «антикорупційного» комітету Верховної Ради України.

З усіх закарпатських нардепів-мажоритарників найбільш корупційнонебезпечною є законотворчість Роберта Горвата з БПП – ОПОРА

Більшість законопроектів, які приймають чи відхиляють парламентарі, розглядаються ще й парламентським Комітетом з питань запобігання і протидії корупції. Комітет дає висновки: чи призведуть норми прийнятого закону до потенційного виникнення корупційних явищ на кшталт конфлікту інтересів; зловживання службовим становищем; створення дискреційних повноважень тощо.

Ми проаналізували законопроекти, які були зареєстровані з часу початку теперішньої каденції парламенту і до перших днів жовтня. За цей період Комітет сформував негативні відгуки лише щодо чотирьох законопроектів, до яких мали безпосереднє відношення – як ініціатори – депутати від шістьох мажоритарних округів Закарпаття. При цьому один законопроект, попри негативні висновки «антикорупційного» Комітету, все ж став законом.

25 10 zakarpattia

Роберт Горват (округ №68, центр – Ужгород, фракція «Блоку Петра Порошенка») став ініціатором (або ж співініціатором) 62 законопроектів. Із них у Комітеті з питань запобігання і протидії корупції чотири документи визнали такими, що містять корупціогенні ознаки.

Це стосувалося спрощення процедури отримання земельних ділянок. У висновку «антикорупційний» комітет зазначив, що в разі прийняття змін до закону  можуть виникнути умови для конфлікту інтересів та можливостей для зловживання окремими посадовими особами для незаконного (рейдерського) захоплення земельних ділянок. В підсумку пропоновані зміни до земельного законодавства знято із розгляду.

“Антикорупційний» комітет мав зауваження і до проекту Закону, який спрощує роботу в Україні малого виноробства. Так, у Комітеті зазначили, що корупціогенним фактором є те, держорган має можливість на власний розсуд визначати, який виробник вина робить продукцію лише з власного урожаю, а який – ні. Для останнього, як відомо, є обов’язковим придбання ліцензії, яка коштує близько півмільйона гривень. «Чітко не прописано яким чином буде доводитись факт виготовлення продукції виключно із власного виробництва», – резюмували у Комітеті. Разом з тим, як відомо, закон прийнято, його підписав Президент і сьогодні підприємства, які виготовляють алкогольну продукцію лише з власного врожаю, звільнені від придбання ліцензії.

Негативно «антикорупційний» комітет відгукнувся і про законопроект щодо створення і функціонування вільних митних зон промислового типу. «Проект акта не відповідає вимогам антикорупційного законодавства»; «Законопроект суперечить вимогам чинного Закону України «Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон»», – дійшли висновку в Комітеті. Крім того, його члени резюмували, що якщо законопроект прийняти, тоді Кабмін та орган доходів і зборів отримають дискреційні повноваження. Наразі законопроект одержано керівництвом парламенту і документ чекає на внесення до порядку денного.

Подібні висновки “антикорупційний» Комітет надав і щодо законопроекту про особливості оподаткування у вільних митних зонах промислового типу. «Наслідком внесення змін законопроектом до Податкового кодексу України створюються умови для виникнення конфлікту інтересів та можливостей для зловживання. Законопроект необхідно відхилити», – резюмували у Комітеті з питань запобігання і протидії корупції. Наразі документ чекає внесення до порядку денного.

Варто наголосити, що разом з тим у 44 законопроектах, де Роберт Горват є ініціатором або співініціатором, корупціогенних ознак не виявлено, а щодо 14-ти – наразі відсутні висновки «антикорупційного» Комітету.

Віктор Балога (округ №69, центр – Мукачево, позафракційний) рахується ініціатором (або ж співініціатором) 25 проектів законів чи постанов. Із них у 18-ти корупціогенних ознак не виявлено, а щодо семи – поки відсутні висновки Комітету з питань запобігання і протидії корупції.

У Михайла Ланя (округ №70, центр – Свалява, позафракційний, член групи «Партія Відродження») нараховується 10 проектів, де він ініціатор (або ж співініціатор). Щодо них у 8-ми випадках відсутні корупціогенні ознаки, щодо двох документів ще немає висновків профільного Комітету.

Павло Балога (округ №71, центр – Хуст, позафракційний) став співініціатором одного законопроекту – «Про амністію у 2015 році». Документ 17 лютого 2015 року був отриманий «антикорупційним» Комітетом, втім на сайті парламенту висновків не оприлюднено. Наразі проект Павла Балоги очікує розгляду у другому читанні.

Василь Петьовка (округ №72, центр – Тячів, позафракційний, група «Воля народу») є ініціатором (або ж співініціатором) 21 законопроекту. Із них щодо одного був негативний висновок Комітету з питань запобігання і протидії корупції – мова йде про уже згаданий Закон щодо скасування ліцензій для малих виноробних підприємств. У 16 проектах Василя Петьовки «антикорупційний» Комітет корупціогенних ознак не виявив, щодо 4-х висновки наразі відсутні.

Іван Балога (округ №73, центр – Виноградів, позафракційний) рахується ініціатором (чи співініціатором) 12 законопроектів. Із них щодо половини у профільного комітету не було претензій, а щодо іншої половини наразі висновків немає.

Святослав Бабіля, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області

26 жовтня 2016р.

Теги: законотворчість, корупція, Роберт Горват

Коментарі

Лев 2016-11-05 / 04:26:36
Зате він справно гоосує за призначення прокурорів, котрих через невеликий проміжок часу знімають. Він не голосує за недовіру "неукраїнцю" Яценюку. Але голосує за зільшення, до 40 тисяч гривень, зарплати собі любимому. Ніде і ніколи не чути його думку про тарифний геноцид українців, який влаштувала діюча влада громадянам України. Але проблема не в ньому, а в виборцях, котрі його обрали. Та це ганьба виборців м.Ужгорода.

Микола 2016-10-26 / 22:20:01
А що ви чекали від тупого волоха

Суддя Дредд 2016-10-26 / 17:30:28
А що тут дивного? Горват двох слів зв'язати до купи не може, не те що закон підготувати. На цього лоха в БПП скидають проблемні законопроекти, на яких не хочуть світитися і псувати своє ім'я реальні замовники корупційних схем. А цей дурачок радіє і хвалиться показником прийнятих за його ініціативою законів.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини