"Музичне сузір’я Закарпаття" увосьме завітало до Ужгорода (Доповнено)

Концертами в Ужгороді та Мукачеві, присвяченими 95-річчю фундатора професійної музичної культури Закарпаття, композитора, піаніста, педагога, фольклориста, диригента Дезидерія Задора, стартував минулого тижня VIII фестиваль класичної та сучасної музики "Музичне сузір'я Закарпаття", про що вже повідомляло "Закарпаття online".

Фестиваль заснували композитор і громадський діяч Віктор Теличко та наш земляк, заслужений артист України, диригент Національного симфонічного оркестру України Віктор Плоскіна з тим, аби урізноманітнити мистецьке життя міста. "Був і патріотичний мотив — хотілося налагодити творчі зв'язки з вихідцями із Закарпаття, котрі досягли вагомих успіхів у музичному мистецтві, а також із новими творчими колективами", — розповів Віктор Теличко. Перші концерти відбуте* влітку 1998-го в Ужгороді, Сваляві й Мукачеві. В них узяв участь наш земляк мукачівець, нині соліст Віденської, Варшавської й Празької опер Олександр Теліга. А відкриттям стали перші виступи молодого фортепіанного дуету Ольги Чіпак та Олексія Кушніра. У 1999 році гостем другого "Музичного сузір'я" був Львівський симфонічний оркестр. Третього — „Київська камерата". Тоді ж з'явилася й емблема фестивалю — її створив заслужений художник України Іван Ілько...

Нині "Музичне сузір'я" вже має свою історію, певні здобутки, популярність не тільки в нашому регіоні. За 8 років у нас побували відомі виконавці й творчі колективи, зокрема, крім згаданих, Національний симфонічний оркестр України, камерний хор „Кредо", а також Віталій Возняк зі Швейцари, Мілан Паля та Євген Іршаї зі Словаччини, Іштван Задор і Роман Меденцій з Угорщини, Михайло Аркадьев з Росії...

Зазвичай фестиваль триває від двох тижнів до місяця, а між заходами є короткі перерви, які, на думку Віктора Федоровича, дають можливість глядачеві налаштуватися на наступний колектив, можливо, краще відчути особливість кожного. Нинішній, розпочавшись 28 листопада, завершить роботу 19 грудня.

Оскільки VIII фестиваль проходить у рік визначення 95-ї річниці Дезидерія Задора, то цілком логічно, що перший концерт був присвячений його пам'яті. Завдяки добре продуманій програмі глядачі вкотре змогли відчути багатогранність таланту митця. Різножанрові, світлі і сповнені добра твори видатного композитора звучали у виконанні колективів філармонії: заслуженого Закарпатського народного хору, камерного й симфонічного оркестрів та солістів Марії Зубанич, Оксани Ільницької.ЮстиниДідик, Петра Матія; молодої й безперечно талановитої піаністки Олександри Баганич.

Родзинкою стали Задорові твори для цимбал. Концерт для цимбал із симфонічним оркестром прозвучав під диригуванням ініціатора написання твору і його першого виконавця народного артиста України, заступника голови Всесвітньої асоціації цимбалістів, професора Львівської національної музичної академії ім. Лисенка Тараса Барана; партію цимбал виконав учень Тараса Михайловича, лауреат міжнародних конкурсів Ігор Брухаль. А одну з двох п'єс для цимбал, котрі, на жаль, стали останніми творами композитора, зіграв сам професор.

Завершальним акордом вечора, на якому був присутній син композитора Іштван Задор, прозвучала меса у виконанні зведеного хору студентів Ужгородського музичного училища та мукачівського камерного хору.

Щодо подальших фестивальних заходів Віктор Теличко розповів, що загалом буде 5 концертів, відбудуться й вщеолекції' та творчі зустрічі. Цікавим і пізнавальним, на його переконання, стане кенцерт пам'яті видатного композитора XX століття Мікаела Таривердієва, котрого ми знаємо як автора музики до багатьох відомих кінофільмів. Завдяки пошукам нашої відомої органістки, солістки Закарпатської філармонії заслуженої артистки України Наталії Висіч Таривердієв постане з не відомого нам боку — звучатимуть його органні твори великої форми.

Олена МАКАРА, "Ужгород"
03 грудня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини