На громадських слуханнях в Березові на Хустщині висловилися проти будівництва міні-ГЕС (ФОТО)

Сьогодні, 18 вересня, о 13.00, в селі Березово Хустського району в сільському клубі відбулися громадські слухання щодо обговорення детального плану території для будівництва міні-ГЕС.

На громадських слуханнях в Березові на Хустщині висловилися проти будівництва міні-ГЕС (ФОТО)

Про це Закарпаття онлайн повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

Присутні мешканці села в присутності посадових осіб Березівської сільської ради практично всі (85 із 90 присутніх) висловилися проти як обговорення детального плану території, так і будь-яких робіт, які мають на меті спорудження в присілку їх села ГЕС.

Ті, хто фактично утримався, мотивували своє рішення тим, що у разі покращення інфраструктури села (ремонт доріг, соціальних об’єктів) та вирішення питання щодо відселення розташованих близько до річки, в зоні можливого підтоплення будинків, вони розглянули б повторно можливість такого будівництва.

Представник забудовника, пан Ігнатко, показав на початку свого виступу план-схему планованого об’єкту. Однак згодом, на прохання журналістів та громадських правозахисників, відмовилися надати цей документ для більш детального ознайомлення та зняття фотокопій з метою подальшого вивчення з експертами, з посиланням на те, що це службовий документ. Тому в присутніх закралася обґрунтована підозра, що з документацією також не все так «чисто», що стане неодмінно предметом відповідної подальшої перевірки та журналістських розслідувань.

Слід зазначити, що дану ГЕС планують розмістити на річці Ріка, яка через цінні види фауни, що знаходяться в ній, зокрема червонокнижні лососеві та коропові види риб, є кандидатом до об’єктів Смарагдової мережі (Європейська мережа природоохоронних об’єктів). Відповідно до Угоди Асоціації з ЄС Україна зобов’язана розробити свою Смарагдову мережу, яка стане складовою вищезазначеної єдиної Європейської мережі природоохоронних об’єктів, інформує В.Грегор.

За попередньою інформацією, кошти на будівництво даної міні-ГЕС виділяє Європейський банк розвитку і реконструкції (ЄБРР).

Перед присутніми, зокрема, виступив вже колишній на сьогодні сільський голова с.Березово Василь Паш, що нещодавно склав свої повноваження. Він пояснив, що склав свої повноваження через неможливість виконувати свої функції належно, оскільки в бюджеті відсутні кошти навіть на елементарні цілі, не то що на якесь покращення інфраструктури чи туристичної привабливості, через фактично невдалі реформи та в цілому «бардак» в державному управління на верхах.

Щодо ГЕС пояснив, що у разі якщо громада не надасть згоди на розробку детального плану як першого етапу для початку проектування будівництва ГЕС, то забудовник не зможе юридично реалізувати свої наміри, оскільки наразі є лише розпорядження Хустської РДА, прийняте фактично без жодної участі Березівської сільської ради

Також виступили старожили села, котрі повідомили, що пару десятків років тому в цьому селі вже намагалися спорудити якусь греблю зі станцією, однак мешканці були категорично проти і відстояли тоді свою позицію. Тому вони готові знову відстояти цю ж позицію і сьогодні.

Мешканці підтвердили, що даним забудовникам наразі вже відмовлено на будівництво ГЕС і в сусідньому селі Горінчові. Основна причина -– невиконання умов та зобов’язань в с. Нижній Бистрий, щодо якого свого часу також був скандал.

Наразі слово також і за обласною владою та контролюючими органами, які відповідно до звернення, адресованого до них, мають провести відповідні перевірки, надати висновки законності дій забудовника в цілому та забезпечити реалізацію волевиявлення громади.

18 вересня 2016р.

Теги: ГЕС, Березово, слухання

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини