"Феномен" закарпатського "сепаратизму"

Щороку із України на постійне місце проживання та на заробітки за кордон виїжджають тисячі громадян. Найбільші показники еміграції фіксують у прикордонних областях. Зокрема, мешканці Закарпаття масово виїжджають на заробітки у країни Східної Європи та їдуть на постійне місце проживання до Угорщини, користуючись законом про спрощену процедуру отримання громадянства країни.

"Феномен" закарпатського "сепаратизму"

Статистика Державної міграційної служби України за 1 квартал 2016 року свідчить: загалом дозвіл на виїзд із України на постійне місце проживання отримали 2 тисячі 604 українця.

1

Закарпатчани

Так на Закарпатті жартома називають людей, які виїжджають на заробітки у ближнє зарубіжжя, комбінуючи слова “закарпатці” й “заробітчани”.

Дослідження, проведене в рамках проекту Міжнародної організації з міграції (МОМ) довело: обсяг коштів, що українські трудові мігранти відправляють додому, перевищує усі інвестиції іноземних компаній та допомогу міжнародних донорів взятих разом.

Згідно з даними, отриманими шляхом опитувань протягом 2014-2015 років, українські трудові мігранти переказали 2,8 мільярди доларів США у 2014 році формальними і неформальними каналами. Додаткові 100 мільйонів доларів США надійшли в Україну в натуральній формі.

Результати свідчать, що у 2014 році Російська Федерація залишилась основною країною призначення для українських трудових мігрантів (30%). Якщо говорити про довгострокових трудових мігрантів, основними країнами призначення все частіше є Польща (21%), а також Чеська Республіка (15%) та Італія (11%).

123-page-001

У середньому, домогосподарство з довгостроковими трудовими мігрантами отримало близько 4 348 доларів США у вигляді переказів у 2014 році. Для більшості домогосподарств з мігрантами, грошові перекази становлять основне джерело доходу. На відміну від інших країн, споживання становить лише 40%; ще 42% відкладаються як заощадження в Україні, як виявило дослідження.

Українські трудові мігранти впевнено надають перевагу неформальним каналам. Більше половини, а саме 53% всього обсягу грошових переказів у 2014 році, було переказано неформальними каналами, що становить набагато вищий відсоток, ніж очікувалося.

2

Рівень заощаджень трудових мігрантів, який вони зберігають за кордоном, перевищує обсяг грошових переказів і становить близько 4 мільярдів доларів США. Намір придбати нерухомість, товари тривалого використання, а також освіта дітей – найбільш популярні цілі заощаджень, як зазначили респонденти. Ще одна важлива мета – непередбачені ситуації та ризики, що відображає поточну нестабільність в Україні та економічний спад, пов’язаний з цим.

Дослідження з’ясувало, що трудові мігранти були б зацікавлені фінансово підтримати інфраструктурні проекти (22%) в Україні. Окрім цього, кожний п’ятий трудовий мігрант висловив намір інвестувати у продуктивну діяльність переважно в своїх місцевих громадах в Україні. Будівництво, туризм і роздрібна торгівля є найбільш привабливими сферами для потенційних інвестицій.

3

Кишеня Будапешта

Окрім трудових мігрантів, значна частка закарпатців, користуючись угорським корінням, виїздить до Угорщини на ПМЖ.

У січні 2010 року парламентом Угорщини був прийнятий закон, який дозволяє громадянам колишніх республік СРСР, чиї родичі проживали в Угорщині або на підконтрольних їй територіях до 1945 року, а саме: Словаччина, Закарпатська область, Трансільванія і Воєводіна – отримати громадянство за спрощеною процедурою через репатріацію. Друга умова, окрім етнічної, для отримання угорського паспорта – володіння угорською мовою.

Втратити громадянство Угорщини можна, лише добровільно відмовившись від нього. Особи, які бажають відмовитися від громадянства, повинні звернутися з письмовою заявою до Президента Республіки Угорщина.

Єдине виключення стосується фальсифікованих заяв про натуралізацію (спрощеного отримання громадянства). За фальсифікацію документів – побавити громадянства справді можуть, але за відсутність гарного рівня знання державної мови – ні.

За період з травня 2010 року, коли вступив у дію закон про спрощену процедуру отримання громадянства Угорщини, було подано понад 825 тисяч заявок від іноземців, і з них 762 тисячі осіб вже склали присягу та отримали угорські паспорти.

За даними “Новин Закарпаття“, на середину 2015 понад 94 000 жителів Закарпатської області отримали громадянство Угорщини за спрощеною процедурою.

“Через військовий конфлікт в Україні на Закарпатті значно збільшилася кількість заявників, які бажають отримати паспорт і посвідчення особи громадянина Угорщини. Це пов’язано із бажанням захистити своє життя”, – розповів “Радіо Орієнт” угорський урядовий комісар Томаш Ветцель.

За словами віце-прем’єра Угорщини Жолта Шем’єна, угорський уряд вирішив започаткувати на Закарпатті програму економічного розвитку, схожу на ту, що діє на теренах сербської Воєводини, де також проживає чисельна угорська громада. Загалом для підтримки діаспори за кордоном через фонд Габора Бетлена виділено 22 млрд форинтів. Зокрема, для закарпатських угорців цього року нададуть близько 2 млрд форинтів. Шем’єн нагадав, що у зв’язку з важкою ситуацією на Закарпатті, угорський уряд вирішив забезпечувати матеріальною підтримкою угорських вчителів і медичних працівників, а також оплачувати харчування у дошкільних закладах. Він також підкреслив, що важливо, аби угорці, які проживають за кордоном, мали можливість залишатися у себе на батьківщині, й уряд Угорщини цьому максимально сприятиме.

Карпатська Січ

Про ситуацію зсередини регіону ІНФОРМАТОРу розповів керівник військово-патріотичної організації “Карпатська Січ”, ужгородець Тарас Деяк.

“Ми, як і будь-які адекватні праві рухи виступаємо проти еміграції, адже вона несе за собою страшні, а часом і згубні для країн та націй наслідки. Майже будь-який вид втечі в інші (зазвичай багатші) країни є небезпечним для обох, або однієї з сторін”, – заявив Тарас.

“Наприклад, так звані “біженці” з близького сходу (здебільшого це хлопці та чоловіки призивного віку, а не старці та жінки з дітьми), котрі тікають від війн, кліматичних чи економічних проблем, поступово, рік за роком знищують все, що залишилося від старої Європи за допомогою лібералів, котрі при владі в домінантних країнах ЄС. Вони витісняють європейську культуру, спільно з ліберальними зрадниками знищують християнську віру, несуть пряму загрозу ідентичності народів Європи, а також позбавляють корінних європейців робочих місць як дешева робітнича сила. Підприємець за гроші, котрі він мав би платити європейському робітнику разом з різними страховими сплатами, в місяць може найняти 8 нелегальних мігрантів.

Угорщина нині перебуває серед країн Європи, що всіма способами борються з навалами “біженців” з Близького сходу, Африки та Азії, намагаючись зберегти власну ідентичність та навіть врятувати інші країни, виступаючи таким собі “географічним щитом”. Ця країна веде дуже розумну політику щодо еміграції, не пускаючи за свої кордони сирійців, китайців чи африканців,

Разом з тим, Угорщина є однією з найбільш популярних країн для українських емігрантів. Цим Угорщина послаблює свого одвічного сусіда-конкурента – Україну, та посилює власні позиції.

Для пересічних закарпатців це питання звичайне, і тому такий погляд може здатись перебільшеним чи несерйозним, але насправді – це певна неоголошена війна, яку ми програємо, навіть не визнавши її”, – запевняє громадський діяч.

“Постійний міграційний відтік вкрай негативно впливає на трудовий потенціал населення області, адже переважна кількість мігрантів – це так само працездатні чоловіки, котрі йдуть шукати краще майбутнє в іншу країну замість того, щоб працювати у власній.Це цілком логічно, адже їх власна держава “наплювала” на них і позбавила більшості шансів на чесну самореалізацію в будь-якій сфері життя.

У той же час Угорщина отримує таку саму робочу силу, але на відміну від вищезгаданих “біженців”, наші мігранти не становлять ніякої загрози для угорської ідентичності, християнської віри та навіть культури. Також не варто забувати і про молодь: безліч родин на Закарпатті мріє спровадити власних дітей навчатися за кордон, наприклад у Будапешт – це ж так престижно! Однак їх мотиви – це не отримання кращої іноземної освіти та повернення на Батьківщину, де зі здобутим престижним дипломом можна будувати майбутнє своє і країни: більшість хоче залишитися по іншу сторону кордону.

Аналізуючи те, що тисячі краян покинули країну за часи незалежності, десятки тисяч закарпатців без проблем отримували угорські паспорти, ми, на жаль, доходимо до висновку, що цю неоголошену війну ми впевнено програємо”, – висловив Деяк позицію “Карпатської Січі”.

Як розповідає Тарас, для отримання угорського паспорта шукати родичів в самій Угорщині не треба, достатньо, щоб дід чи баба народилися на Закарпатті до 1945-го року.

“Також можна претендувати на громадянство, віднайшовши в архівах докази приналежності когось зі своїх предків до угорської національності.

Щодо незаконних способів, то, звісно, вони є, питання тільки в ціні. До 2014 року цим займалася громадська приймальня угорського євродепутата Бейли Ковача (партія Угорщини «За кращу Угорщину» («Йоббік»)). Після заборони діяльності цієї приймальні на території України корупційними схемами по громадянству почали займатися ті ж люди, які працювали в приймальні. Звісно, ціна трохи виросла, бо ситуація в державі змінилася після Революції Гідності.

Однак, на Закарпатті маловірогідно знайти людину, в корінні якої не було б хоча б одного громадянина Угорщини – це зумовлено історичними умовами”, – підкреслив Тарас.

“Не секрет, що Закарпаття – це не найбільш патріотична область в Україні й, можливо, одна з найбільш індиферентних областей в Західній Україні. Ситуація ніби почала змінюватись на краще під час майданівських подій, хоча, коли майже у всіх обласних центрах України люди наважилися на рішучі, революційні дії та захопили більшість адмінбудівель, на Закарпатті так звані патріотичні активісти, що тільки надривали свої горлянки за асоціацію з ЄС і кормили людей на площах пустими обіцянками, продовжували водити свої безглузді хороводи і будувати ланцюги миру. Заодно вони звинувачували революціонерів-націоналістів в провокаціях.

З початком воєнних дій на сході частина закарпатців почали допомагати волонтерам, хтось пішов добровольцем на війну, але знову ж таки, це була абсолютна меншість. Байдужість, дріб`язковість, брак ідеалів та повний конформізм – головні проблеми Закарпаття.

Звісно, людей, які хотіли щось змінювати та боротися за Україну, побільшало після подій революції та агресії РФ.

Читаючи лекції в школах та вищих закладах, ми бачимо, що молодь проявляє активність і розуміння ситуації. Таких – приблизно половина слухачів, інша частина пасивна. Рівень патріотизму, звісно, підвищився, але не набагато. З’явилася купа псевдопатріотів, котрі здебільшого нічого не розуміють в ідеології, ситуації сучасності та в методах боротьби. Вони такі, бо то круто, мейнстрим. Погляньте на результати виборів у нашому регіоні: щось змінилося з 2010 року? Старі прізвища доповнили декілька нових, які там для галочки, а хто займався корупцією, той і продовжує.

З певного погляду, на це є купа причин (різні національності, географія, важка та часто спірна історія краю), але ми засмучені тим, що молодь на Закарпатті абсолютно нічим не відрізняється від старших поколінь. Це жахливо, адже всі наші ідеї покладаються на молодь, ідеалістів, людей, у яких серця горять полум`ям, але в нашому краї цей вогонь в серцях дуже важко розпалити”, – каже Тарас.

“На Закарпатті дуже малий відсоток, як кажуть наші західні побратими, “іншої молоді”, справжніх пасіонаріїв. “Карпатська Січ” є найбільшим діючим і перспективним правим рухом на Закарпатті.

За довгі роки нашої діяльності ми об`єднали в своїх лавах чимало людей різного віку, які вирішили стати на шлях боротьби, кожен з нас робить свій вклад в розбудову нашого руху та пришвидшує настання революції.

Ми маємо дружні стосунки з деякими всеукраїнськими та регіональними націоналістичними організаціями, з якими проводимо спільні акції, вишколи, крім цього товаришуємо з людьми з європейських правих рухів”, – розповів Деяк про діяльність “Карпатської Січі”.

Доброволець припускає, що Закарпаття і Донбас дуже подібні щодо загрози виникнення сепаратистських настроїв.

“Угорщина свідомо фінансує ремонти доріг в угорських селах, курси з вивчення угорської мови, школи, медичні заклади, із літа 2016 року виділила 160 мільйонів євро на розбудову бізнесу в прикордонних зонах підприємцям, таким чином здобуваючи прихильність населення. Звісно, перспектива жити у європейській державі на противагу воюючій і тонучій в корупції Україні виглядає привабливіше.

Велика частина закарпатців може стати на сторону сепаратистів – така реальність, на жаль.Рано чи пізно карта буде розіграна: варто проаналізувати виступити та заяви деяких націоналістичних держчиновників Угорщини, які мріють, щоб Закарпаття або його частина були в складі Угорщини. Край наш багатий на ресурси, і в області знаходяться крани від труб нафти та газу, а контроль над ними допоможе диктувати правила на європейському рівні”, – припускає керівник “Карпатської Січі”.

Тарас Деяк твердить, що діяльність так званих “русинів” також становить серйозну загрозу.

“Знову ж таки паралелі з Донбасом і Луганськом – вони розростаються, а влада їм у цьому не перешкоджає. Живуть вони здебільшого за кордоном, пропагуючи там ідеї сепаратизму на Закарпатті, привозять іноземних делегатів, розповідають про безперспективну Україну, яка їм “нічого не дала” і згадують часи, коли Закарпаття входило до складу Чехо-Словаччини чи Угорщини. Крапля за краплею Закарпаття доведуть до кипіння, і тоді може бути пізно щось змінити.

У 2015 році у Будапешті два рухи сепаратизму в Закарпатській області, угорський та русинський, об’єдналися і підписали договір. Зараз вони спільно працюють і виступають за автономію області в складі Угорщини, яка носитиме назву “Карпато-русинської автономної республіки”. Представники цих рухів, партії «Йоббік» та русинського сепаратистського руху «Підкарпатська Русь» воюють в складі так званої армії ДНР у власноствореному підрозділі «Батальйон святого Іштвана»”, – підсумував Тарас Деяк.

1

Фото – Külföld

На засіданні 8 вересня Кабінет міністрів ухвалив проект постанови про утворення міжвідомчої робочої групи з питань науково обґрунтованого оцінювання демографічного розвитку України у 2017 році. Востаннє перепис населення в Україні проводили у 2001 році, після того його кілька разів відкладали через брак коштів у бюджеті.

Тоді і стане відомо, скільки українців зникло із країни через “західний коридор”.

Анна Андрашко, ІНФОРМАТОР

12 вересня 2016р.

Теги: сепаратизм, Закарпаття, Угорщина, русини, заробітчани

Коментарі

Це я 2016-09-18 / 23:04:33
до точно до Це я
Ти неуважний. Я писав не про народ України, а про уряди.
Переважна більшість народу завжди є "правильною". Але, доздольте запитати, звідки тоді такі уряди-президенти беруться? І хто їх буде вгомонювати?

точно до Це я 2016-09-18 / 22:47:33
Не видно тим, кого такий стан речей влаштовує. На даний момент - це переважна більшість народу України.

Це я 2016-09-18 / 22:31:00
до Браво 2016-09-18 / 19:03:33
Я впевнений на всі 100%, що у жалюгідній становищі країни винні не Росія з Путіним, ні ЄС з Амерікою і навіть не МВФ.
Вся біда в тому, що за роки існування України що не було жодного патріотичного, фахового уряду. Хіба що на початку уряд Фокіна.
А потім суцільний дерибан. А найгірше, що не видно тих, які можуть вивести країну на чисту воду.

Браво 2016-09-18 / 19:03:33
Україна погано живе, бо 20 з лишком років потому повелася на "рекомендації" світових банкірів у вигляді МВФ. В результаті відбулася деіндустріалізація, прибутковіоб"єкти були "приватизовані", а народ потрапив у кабалу.

Робота в Польщі 2016-09-18 / 16:53:26
Робота в Польщі .

Польща є різноманітна країна ;
Це є найбільш важливим регіоном , в якому ми йдемо !!!

Бідний південь , схід ,
багатий Північ і капітал .
Наприклад , якщо zatrunimy в Любліні , щоб заробити 6000 гривень , але якщо виконати ту ж роботу в Варшаві та Щецині на Балтійському морі , ми можемо розраховувати на два рази більше , або навіть більше .

Поляки працюють 40 годин на тиждень , і в тому , що існує два переривання , один з 30 хвилин і 15 хвилин .

Польща , середня зарплата в країні становить майже 8000 гривень .

Поляки працюють дуже ефективно , але нервово , швидко і під дисципліною .

Якщо ви хочете піти в Polaki я рекомендую міста Щецина або капіталу Варшава .

Проте , якщо у вас є можливість безперечно краще забити на еміграції залишають Італію , де багато польських жінки , і це назавжди .

привіт
Robota v Polʹshchi .

Polʹshcha ye riznomanitna krayina ;
Tse ye naybilʹsh vazhlyvym rehionom , v yakomu my ydemo !!!

Bidnyy pivdenʹ , skhid ,
bahatyy Pivnich i kapital .
Napryklad , yakshcho zatrunimy v Lyublini , shchob zarobyty 6000 hryvenʹ , ale yakshcho vykonaty tu zh robotu v Varshavi ta Shchetsyni na Baltiysʹkomu mori , my mozhemo rozrakhovuvaty na dva razy bilʹshe , abo navitʹ bilʹshe .

Polyaky pratsyuyutʹ 40 hodyn na tyzhdenʹ , i v tomu , shcho isnuye dva pereryvannya , odyn z 30 khvylyn i 15 khvylyn .

Polʹshcha , serednya zarplata v krayini stanovytʹ mayzhe 8000 hryvenʹ .

Polyaky pratsyuyutʹ duzhe efektyvno , ale nervovo , shvydko i pid dystsyplinoyu .

Yakshcho vy khochete pity v Polaki ya rekomenduyu mista Shchetsyna abo kapitalu Varshava .

Prote , yakshcho u vas ye mozhlyvistʹ bezperechno krashche zabyty na emihratsiyi zalyshayutʹ Italiyu , de bahato polʹsʹkykh zhinky , i tse nazavzhdy .

pryvit

Учасник 2016-09-17 / 18:01:33
Шо кацапе ,стекломой в башку ударил???
Ніжній тагіл руліт !шапкой об землю и плясать ,ШНЕЛЬ !!!

бандера лох 2016-09-17 / 17:56:02


Коментар видалено. Адмін


Учасник 2016-09-16 / 22:47:29
Всьо ти Михайло написав ,так як оно є ,по правді.
Безніку: адо чого туй "іди під ОДА",
Москаль сам два тижні тому ,констатовав ,шо Київ забив на Закпрпаття ...

Михайлові 2016-09-16 / 20:12:30
Ти чого автору претензії виставляєш. Іди під ОДА з плакатом "Геть Москаля!" Бо той лише фестивалить і контрабас завозить

точно 2016-09-16 / 20:06:16
Михайле, точнісінько так було.Розвалили все. Багато населення поїхало хто куди, багато померло. Жили з розпилу заводів на брухт та з нелегальних копанок. А потім прийшов добрий дядя Ахмєтов і "відновив" заводи - у лапках, бо нічого ніхто не відновлював, лише перезапустили - і люди, як лишилися, пішли туди за копійки, бо більше не було куди. Ще й дякували. А на всю Україну роздули "Данбас - кармілєц", високі зарплати, брєд. З жахом спостерігаю, як тут розгортається щось подібне, з невеликими місцевими поправками. Відбуваються дуже небезпечні речі.

Михайло 2016-09-16 / 19:15:48
Добре, ще додам. Автор вимагає щоб молодь не вчилася закордоном, а якщо навіть і так - то поверталася. В принципі все правильно, але КУДИ? Де влаштуватися на роботу? Куди подітися молодому спеціалісту? Чому ні слова про те, що Закарпаття - депресивне в плані працевлаштування? Нема натяку на промисловість - хімзавод в Перечині та пару іноземних філій автопромисловості. Хто знає чи пам'ятає взагалі, агов Рахівська картонна фабрика, агов вертолітний завод в Дубовому, агов завод Зеніт і консервний в Тячеві, ДОК в Тересві, Електроавтоматика в Буштині, склозавод в Хусті, продовжувати про регіони можна довго. А Ужгород? ФМК, Геліос, Ужгородхліб, молокозавод, це так для початку, підіть в промзону - машзавод, мехзавод, Ужгородприлад, Турбогаз, ви лише оцініть неймовірну площу цих підприємств, де зараз світять розбитими шибками корпуси! Ці підприємства давали роботу десяткам тисяч краян, а куди зараз? Возити контрабас в Словаччину-з Словаччини? Чи, хто не такий спритний - бути продавцем на точках спритніших? Де державна програма з розвитку Закарпаття, не на папері, реальна? Тисячі зруйнованих і неповних сімей заробітчан або тисячі емігрантів - ось наслідок політики останніх 25 років, як тут вижити молоді, коли ні натяку на перспективу? Не можуть всі бути приватними підприємцями, потрібні і ті, хто купить в них товар на зароблені гроші, тільки де їх заробляти? Аграрний сектор? Не смішіть. Це ж тільки в Львівській області можуть виготовляти бренди молокопродукції. Хліб в супермаркети завозять з Львова і Тернополя, завважте, виготовлених на хлібзаводах і тому якісніших за Ужгородську вату. Я про легку чи важку промисловість мовчу. Парада? Феторофільцева? Точприлад? Електрон? Не смішіть, масштаби мізерні. Навіть консервні заводи животіють, один Коник яблука штампує, ну хоч щось. РОЗВИВАЙТЕ ОБЛАСТЬ, ДАЙТЕ НАДІЮ НА ПЕРСПЕКТИВУ, РОБІТЬ РЕАЛЬНІ КРОКИ! Чи це теж так на Донбасі було? Ну тоді чого ще чекати? Якщо людина надягне примусово вишиванку (бо так треба) чи загорнеться в синьо-жовте, то ситішою і щасливішою вона не стане, на жаль...

точно 2016-09-15 / 21:53:22
Михайле, з моменту приходу до влади Януковича, на Донбасі говорили те саме. Лише поміняйте слова "Угоршина" і "Будапешт" на "Москва" і "Росія".

Михайло 2016-09-15 / 13:13:03
Не розумію двох речей
1. Автор хоче щоб молодь угорської національності зреклася предків і проголосила себе українцями?
2. Якщо в Будапешті надають якіснішу європейську освіту, а рівень життя і заробітків в Угорщині (і в Європі загалом) набагато вищий ніж в Україні всі повинні робити вигляд, що це не так і бути ворогом собі і своєму майбутньому? То Угорщина така підла і лукава робить нам дороги і платить вчителям - від цього треба відмовитися і гордо гнити в болоті? Чи не здається вам. що не Угорщини вина в ситуації, що склалася. І нарешті, не треба історію знову переписувати, угорці тут вдома, а от Україні є що доводити

Учасник 2016-09-14 / 22:48:17
Скоро вьі голуби,взнаєте шо такоє сепаратизм,коли путін ,штанмаєр і французік ,запхають "ордло" назад в Україну ,і та вся банда буде верещати ,про вибори ,і тягнути державу к расіі,за наші ж гроші ,ну може ще за європейські ...
А типирь Миколови:южньій поток ,отоичистої води афера ,дно Чорного моря ,ото не дно Балтійського.
Намного буде дороже .

Микола 2016-09-14 / 22:40:09
Москальі добудують (Южний поток)І наші крани від газопроводу як і сам газопровод можна буде здати циганам

сорри 2016-09-14 / 22:01:25
А може це ви, Це я, надто зациклені на антиукраїнстві?

Все правильно: на Закарпатті сходяться всі нафто- і газопроводи. Контроль над ними з боку Росії через створення маріонеткової "держави", чого і добивалася Росія, зробив би Україну вразливішою. Ці російські плани, до речі, сходяться з ревізіоністськими планами Угорщини.

Це я 2016-09-14 / 21:38:21
”...в області знаходяться крани від труб нафти та газу, а контроль над ними допоможе диктувати правила на європейському рівні”

Ти відірваний від реальностей, неборе.

Ужгородцець 2016-09-14 / 19:21:36
Цей момент рвотного рефлексу , коли спустя 2 роки після Держ.Перевороту майдан називають пафосно "Революція Гідності"))) не менше пафоса ув словах "Не секрет шо Закарпаття найпатріотичніше в Україні" ))) колись до майдана я теж так вірив всяким ЗМІ, навіть підтримував майдан. Зараз це читаєш й не віриться шо ці писаки статтей вважають людей цілковитими ідіотами))) Порозумнішав народ, ой порозумнішав))

точно 2016-09-14 / 01:51:01
Ні, Богдане, це не спекуляція, це називання речей своїми іменами. Усе написане - правда. Те, що війна на Сході, а не тут - географічне везіння, не ризикує ще Путлер лізти у центр Європи. ПОКИ ЩО. Думаєте, те, що саме тут медведчуківська вотчина - випадковість?

Микола 2016-09-13 / 00:39:56
Я не розумію,Угорці живуть на Закарпатті то біда для Українського націоналишти тікають то тож біда...Я то жити панове?А загалом правильно роблять що виїжджають ,бо туй нічого робити...

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини