Андрій Курков розповів в Ужгороді, що свій перший вірш він присвятив хомячкові, другий – дідусеві Леніну

28 листопада в Ужгородському прес-клубі відбулася перша літературна зустріч у рамках запланованої на грудень V виставки-ярмарку «Ужгородський книжковий Миколай» — прес-конференція письменника, майстра політичного детективу Андрія Куркова. Гостя представив професор Сергій Федака, який пообіцяв ще чимало зустрічей із видатними сучасними письменниками до 13-14 грудня, коли відбудеться сам ярмарок.

Андрій Курков розповів в Ужгороді, що свій перший вірш він присвятив хомячкові, другий – дідусеві Леніну

Літературознавець Михайло Рошко зауважив, що у світі традиційно оцінюють літераторів за рейтингом продажу, а не за членством у найрізноманітніших спілках. За таким критерієм Андій Курков є одним із найбільш успішних письменників в Україні. На власну думку гостя, сьогодні він — найбільш оплачуваний автор на пострадянському просторі, проте виключно за рахунок зарубіжних видань. Його книги вийшли в перекладах 32-ма мовами світу, в тому числі англійською, французькою, японською, китайською, голландською, литовською, івритом. Водночас у колекції автора, за його ж зізнанням, є понад 500 листів-відмов від видавництв різних країн світу. На початку кар’єри власні переклади кількох сторінок своїх романів англійською мовою на захід А. Курков передавав через знайомого.

Народився під Ленінградом, у дворічному віці переїхав до Києва. Писати почав «випадково у 6 років». Це був вірш про самотність хом’ячка, який втратив свого друга. Другий вірш Андрій Курков присвятив дідусеві Леніну. З того часу написав 3 романи про історію революції радянської ментальності. Перша книга вийшла друком за 2-3 тижні до розпаду Радянського Союзу. А першою рекламою стало оголошення на київських автобусах — перша в історії реклама на транспорті в українській столиці. Автор заплатив 75 $ за 3 місяці, але реклама їздила ще півтора року. У результаті було продано 5 тисяч примірників філософського роману.

Свого часу А. Курков сам продавав свої книги на Андріївському узвозі з табличкою «Я — автор», найкращий показник тоді був 19 проданих книг у день. Сьогодні ж у світі продано понад 4,5 мільйонів його книжок. 

Гість зізнався, що двічі починав писати роман про кохання без політики, але нічого не виходило. Без політики вдається написати лише дитячі казки. Перші такі створив під час  строкової служби в Одеській в’язниці.

Література, за словами А. Куркова, в Україні стала «нормальною професією» і в чомусь наблизилися до шоу-бізнесу. Ситуація набагато краща, ніж в Росії, бо «у нас є молода генерація письменників, до того ж українська сучасна література вільна від незацікавленої у ній держави, отже, справді незалежна. Підтримують її лише читачі».

«За моїми сценаріями знято 20 фільмів, — розповів письменник і кіносценарист. — Останній сценарій був замовленим Міністерством культури. Однак нічого не вийшло, бо я відмовився по телевізору оголосити підтримку кандидату В. Януковичу». Упродовж шести років А. Курков викладав сценарну майстерність на кінофакультеті Київського державного інституту театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого, а також у Кембриджі. А. Курков — член Національної спілки письменників України та Спілки кінематографістів України, член Європейської кіноакадемії та англійського ПЕН-клубу.

На його думку, головна проблема закарпатської літератури — територіальні відрізаність від столиці. Водночас «все залежить від можливості авторів, грубо кажучи, залазити в телеекран». Письменник пообіцяв долучитися до промоції закарпатських авторів, зокрема, пообіцяв організувати в Києві ще одну презентацію збірки «Джинсове покоління».

29 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини