Угорський націоналістичний "Йоббік" готує чергову провокацію на Верецькому перевалі

3 червня цього року на Верецькому перевалі праворадикальна партія Угорщини "Йоббік" організовує акцію під назвою “Повернення додому. Угорці на Верецькому перевалі”, приурочену до чергової річниці підписання Тріанонського мирного договору 1920 року.

Угорський націоналістичний "Йоббік" готує чергову провокацію на Верецькому перевалі

Організаційні моменти покладено на одіозного члена цієї партії, колишнього директора благодійного фонду "Приймальна незалежного депутата Європарламенту Бейли Ковача" в місті Берегово, жителя Закарпаття Дезидерія Ковача.

Наскільки цей захід для них важливий видно вже з того, що всі антиукраїнські ЗМІ Угорщини розпочали широко рекламувати його з "месиджем" про "...початок відновлення "Великої Угорщини". Відповідне повідомлення було поширене і в соціальній мережі Фейсбук.

Для надання значущості та значного медіа-розголосу, до заходу навіть залучено чемпіона світу зі стрільби з традиційного лука на великі дистанції Йожефа Монуша, який своїм виступом намагатиметься символічно "об'єднати Карпатські гори з угорськими землями".

Не варто сумніватися, що такими діями угорці вчергове провокують на конфлікт українських патріотів. Реакція яких на ревізіоністські прагнення повернення Великої Угорської Імперії з метою розхитати ситуацію в нашому краї є прогнозованою.

Планована акція по суті не викликає якогось заперечення в політичному середовищі сусідньої країни, яка на словах повсякчас позиціонує себе другом України. А отже, йдеться про використання подвійних стандартів – показової демонстрації тези про те, що Угорщина – за дружбу і добросусідство з Україною, а реально нав’язування сепаратизму  і дестабілізацію на українських теренах, що їх суттєва частина угорського політикуму вважає частиною ревізіоністського проекту з відновлення Нодьмодьорорсагу.

Довідка

Тріанонський договір — мирний договір, укладений 4 червня 1920 року між союзними державами Антанти у Першій світовій війні та Угорщиною. Остання погодилася на значні обмеження та втрату територій, у тому числі Закарпаття та усієї Словаччини на користь Чехословаччини. У 1920-30-их pp. угорські ревізіоністські кола домагалися скасування Тріанонського договіру і повернення втрачених земель до "Великої Угорщини".

Тріанонський мирний договір став складовою частиною Версальсько-Вашингтонської системи.

За Тріанонським мирним договором Підкарпатська Русь (Закарпаття) та Словаччина були включені до складу Чехословаччини; Трансільванія - східна частина Банату , передавались Румунії; Хорватія, Воєводина і Західний Банат — Королівству СХС; провінція Бургенлянд — Австрії. Угорщина відмовлялася від будь-яких прав на порт Рієку (Фіуме), визнавала незалежність Чехословаччини і Королівства СХС, зобов'язувалась визнати відміну Берестейського миру 1918 р.

Виконання умов Тріанонського мирного договору призвело до втрати Угорщиною довоєнної території та зменшення населення більш як удвічі в порівнянні з 1914. Угорщині заборонялось мати на озброєнні авіацію, танки, важку артилерію. Максимальна чисельність угорської армії, яка могла формуватись лише з добровольців, мала не перевищувати 35 тис. чоловік. Військово-морський флот, у тому числі кораблі Дунайської флотилії, передавались союзникам.

Внаслідок Віденських арбітражів 1938 і 1940 територіальні статті договору були переглянуті за рахунок Румунії та Чехословаччини. Незалежна Українська держава — Карпатська Україна, що утворилася в Закарпатті у березні 1939, була окупована гортіївською Угорщиною. З початком Другої світової війни Тріанонський мирний договір втратив силу.

Територіальні пункти Тріанонського договору підтверджено Паризькими мирними договорами 1947 року.

28 травня 2016р.

Теги: Верецький перевал, Йоббік, провокація

Коментарі

Адмін 2016-06-05 / 13:54:59


Щоби був зрозуміліший провокаційний підтекст акції, реалізації якого вдалося запобігти завдяки журналістам і працівникам СБУ, наведемо фото з події, на якому чітко видно, що участь у заході брали особи із зображенням так званої "Великої Угорщини" (Нодьмодьорорсаґ) на "форменних" футболках.

Власне на ревізіоністському характері планованої акції і робило наголос "Закарпаття онлайн".


форестер 2016-06-01 / 15:30:11


А ось і відповідь по суті. На цьому, думаю, можна закривати дискусію, товариші йоббіки - http://zakarpattya.net.ua/News/156766-Na-Zakarpatti-SBU-oholosyla-ofitsiine-zasterezhennia-mistsevomu-predstavnku-Iobbika-za-planovanu-provokatsiiu-na-Veretskomu-perevali


Адмін 2016-06-01 / 01:26:23


Нас не цікавить ні цей фонд, ні його виправдання. Тим більше ми не зобов'язані до нього звертатися, оскільки він не є суб'єктом цієї інформації. Нас цікавить екстремістська і ревізіоністська складова цього заходу, яскраво виражена і зафіксована в угорських ЗМІ і угорському сегменті соціальної мережі Фейсбук. На чому і зроблено акцент у цій інформації. І дуже приємно, що ми змусили вказаний Фонд публічно від неї відмежуватися. Пропонуємо так само публічно зробити те ж саме і іншим організаторам заходу і всім іншим, хто долучився, або планує долучитися до нього організаційно.


Istvan 2016-06-01 / 01:06:32
Прочитайте, это вам: http://www.karpatalja.ma/novini/of%D1%96c%D1%96jna-zayava-dlya-presi-u-zvzku-z-memor%D1%96alnoyu-ceremon%D1%96eyu-na-vereckomu-pereval%D1%96/
Офіційна заява для преси у зв’зку з меморіальною церемонією на Верецькому перевалі
Szerkesztő: Kocsis Julianna новини 2016.05.31. 0 44 megtekintés

Фонд «Feszti-Körkép» оголосив 2016-ий роком Арпада Фесті, в рамках якого протягом цілого року по Тисо-Дунайській низовині планують організовувати різноманітні програми. Місія «Року Арпада Фесті» – ознайомити та популяризувати в колі сучасної дитячої генерації унікальні твори із зібрання фонду «Feszti-Körkép». Паралельно з цим проводиться конкурс «Проба знань», на кожному етапі якого перед учасниками-студентами ставляться історичні та культурно-історичні завдання, пов’язані з добою Арпада Фесті, з Міленіумом, або такі, що пов’язані з «Панорамою Фесті», тобто з «Прибуттям Угорців» часів вождя Арпада.
Фонд «Feszti-Körkép» відмежовується від усяких політичних питань, які можуть скласти ревізіоністські враження під час організованого разом з дітьми ряду святкувань. Фонд і надалі відмежовується від правих та ультраправих рухів, як у минулому, так і в теперішньому та в майбутньому часі не бажає з ними та їм подібними організаціями співпрацювати. Редакція Zakarpattya.net.ua не зверталася перед написанням своєї статті і не звертається по сьогодні з питаннями до Фонду «Feszti-Körkép». Вони мають право посилатися виключно на офіційні публікації Фонду, зміст яких повідомляє про частину з триденної святкової програми, що включає відвідання дітьми Верецького перевалу. На цій події підтримує спробу по встановленню рекорду чемпіона світу по стрільбі з лука Йожефа Монуша. Йожеф Монуш прийняв запрошення Фонду та є постійним учасником серії святкувань «Повернення додому». По цьому Фонд заявляє, що організовані ним святкування відмежовуються від всіляких подій місцевого характеру, братиме участь виключно в оголошених наперед у співпраці з Закарпатським угорським інститутом ім. Ференца Ракоці ІІ заходах. Прохання публічно спростувати невірні припущення, інформація в яких спотворює благородну місію фонду «Feszti-Körkép», в такій самій формі, в якій вони з’явилися та були подані.
Маріанна Екреш Тімея Віг
Президент Керівник відділу зв’язків з
Фонду «Feszty-körkép» громадськістю Фонду«Feszty-körkép»

форестер 2016-05-31 / 21:09:30
Своїм коментарем про Дежо Ковача ти підтвердив що є офіційна (для обману) і неофіційна (розрахована "своїх) мотивації проведення цього заходу.

Ну і різниця між тим, як подало цю подію Закарпаття онлайн, і як це зробив Дежо Ковач, є. Так що ЗО не стало Йоббіком точно :)

Адмін 2016-05-31 / 20:53:21
Нема "второй часті" плаката. Ми дали скрін того, що поширюється у контексті цієї події в угорському Фейсбуку. І можемо навести інші скріни і цитати, на які натрапили, збираючи інформацію для цього матеріалу. Вони ще недвозначніші. І подякуйте, що при констатації факту редакція обійшлася загальними фразами, а не навела весь масив матеріалу. Виключно, до речі, з тих міркувань, що вони аж ніяк би не пішли на користь українсько-угорським стосункам. І не з вини української сторони...

Як би хтось не намагався постфактум, замітаючи сліди, відбілити цю акцію, вона має чітко ревізіоністський і недружній щодо України характер.

Istvan 2016-05-31 / 18:22:18
Давайте, пубикуйте и вторую часть плаката! Или это уже не входит в концепцыю?? http://www.karpatinfo.net/sites/default/files/styles/plakat/adaptive-image/public/esemeny/feszty-arpad-emlekev-beregszasz_0.jpg?itok=s-5csG_N

Istvan 2016-05-31 / 18:18:19
То, что Ковач Дежо поделился информацией на своей ФБ-странице - ничего не значит. Вы тоже поделились - и что? И Закарпаття онлайн стал Йоббиком? Сначала надо познакомиться официиальной программой мероприятия, которое между прочим проведутся для детей, и с первоисточника узнать, кто там организатор.
Неленивые так делают...
http://www.karpatinfo.net/esemeny/feszty-arpad-emlekev-beregszasz/rendezveny-esemeny-feszty-arpad-emlekev-monus-jozsef-verecke-filmvetites-feszty-arpad-beregszasz-karpatalja
А также: http://www.fesztykorkep.hu/

Адмін 2016-05-31 / 14:14:46


Вимагати вони можуть що завгодно :)


Istvan 2016-05-31 / 13:53:17
Найсвіжа новина: "Угорська Фундація "Панорама Фесті" вимагає поправку від портала "Закарпаття онлайн" http://www.karpatalja.ma/.../helyreigazitast-ker-a.../

orange 2016-05-30 / 22:56:57
Це документ? Чи просто текст сумнівного походження в сумнівному блозі "Колывановой Марии Афанасьевны"?

І навіть в цьому "документі" - це слова Бандери? Чи, все-таки, іншої особи?

Абдул Хусейн 2016-05-30 / 12:19:35
До Оранж.....http://ua-shtab.livejournal.com/39149.html?thread=673773Народе! Знай! Москва, Польша, мадяри, жидова – це Твої вороги. Нищ їх. Знай! Твоїм проводом є Провід

orange 2016-05-30 / 12:00:04
Tibor-у

А ви вже забули Угорську соціалістичну республіку, завдяки якій сьогодні існує Угорщина?

Tibor 2016-05-29 / 21:26:48
оранжу

А Ви вже забули УРСР завдяки якої існує сучасна Украна?

Tibor 2016-05-29 / 21:23:55
Бандера не убивал мадяров, потому что Слава Богу у него не было возможностей и во вовремя отправили куда надо.

закарпатец 2016-05-29 / 21:17:16
А чего просто гослужащего? Министра внутренних дел Польши. Но это могли бы быть претензии Польши. Но ведь не убивал же Бандера мадьяров, то чем он тебя Тибор так обидел. Ваш Хорти с Гитлером лобызался. А он для вас мадьяров кто. Мессия ??? При том что убивал евреев сотнями, если не тысячами.

orange 2016-05-29 / 21:13:41
Про те, що Бандера десь писав, що  "надо убивать москалей, жидов и мадяров", ви теж у методичці ФСБ РФ прочитали?
Господи, якою ж х**нею вам голови нафаршували!.. :)

Tibor 2016-05-29 / 20:57:11
закарптацу

Ну убивал же Бандера польского гослужвщего, это факт. Факт так же, что писал "надо убивать москалей, жидов и мадяров". Для венгров он никогда не будет воспринимаемым, разве что террорист-убийца.

закарпатец 2016-05-29 / 20:30:47
Офигеть. От того, что ему кто то рассказал, что бандеровцы разберут шпалы, он сделал логический вывод, что Бандера людей убивал, и является террористом.
Любезный рельсы все таки стоят из 80 годов, не разобрали ??? Ну тогда пора приходить в себя, уже бы пора. Может тебя, уважаемый все таки бандеролью пугали ???

форестер 2016-05-29 / 20:26:58
Тібору

Велика ваша вада в тому, що ви оцінюєте українську історію і українську дійсність на рівні отаких от історій з бандерівцями і шпалами.

Добре, що у тій ви, зрештою, таки розібралися.

Якщо проявите наполегливість, розберетеся і з іншими дурницями, що їх вклала у вашу копоню роспропаганда.

НЕ буду займати ваш час. У цьому контексті у вас - непочатий край роботи. :) Удачі! :)

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини