Як вдалося за такий короткий час із «розвалюхи» з купами сміття вибудувати такі чудові сучасні приміщення? Налагодити чітко, без зайвої метушні, роботу такого величезного комплексу?
Треба сказати, що і для генерального директора Петра Голубки, і виконавчого Михайла Рошка це — нова справа. Вчилися в аграріїв Польщі,Угорщини, контактують із майже аналогічними господарствами у Чернівцях, які вже мають свій ринок збуту.
Розпочинаючи таку важливу справу, взяли за основу єдино правильну вимогу: робота повинна бути системною, підхід — комплексним. Саме це забезпечує нині стовідсоткову рентабельність. І саме це спрацьовує. У цьому переконуєшся, коли проходиш світлими, теплими і чистими "боксами" (де добре почуваються і по дванадцять свиноматок-породілей). Над кожним родильним відсіком встановлена табличка, де зазначено дані про свиноматку та її малят. Під спеціальними інфрачервоними лампами солодко спиться поповненню. У той час свиноматка лежить у спеціальному вольєрі, годуючи поросят через спеціальні отвори. Вже через 5днів після опоросів, а це по 10, а то й 16 поросят, за технологією вирощування ветеринарна служба проводить відповідні профілактичні заходи.
У тваринницькому комплексі все поділено на окремі бокси, в яких знаходяться запліднені свиноматки, кнурі-плід-ники, молодняк для відгодівлі та ремонтний молодняк. На фермі належне утримання худоби: підлога на підігріві, екскременти потрапляють через решітку підлоги до спеціального відсіку, а затим — до сховища.Таким чином, у приміщенні чисте повітря, немає випарів аміаку.
Але найбільше вразила автоматизація. Корми за допомогою спеціального устаткування — по трубах — точно за графіком потрапляють до свиней.
Порода F1, яку закупили в Угорщині, відгодовується упродовж 6 місяців, вона м'ясна, сало має тільки 1-2 сантиметри. Годують свиней спеціальними сухими кормами, до складу яких входять пшениця, ячмінь, а також кукурудза. У поєднанні з концентрованими мінеральними добавками, в яких оптимально враховані всі поживні речовини для потреб організму. Суворо заборонені й не використовуються антибіотики або ж стимулятори росту.
Порода не дешева, як і корми. Але тут вважають що тварина, маючи такі високі якісні кондиції, варта тих грошей. Причому тут не очікують, що, використовуючи збалансовані корми, можна негайно отримати найкращі результати. Бо це — лише частина справи. Тепер на свинофермі "Новий рівень- 2006" є 374 свиноматки, 5 кнурів і 700 голів молодняка.
Новітні технології, як і практика ве-дення тваринництва, складають "Новому рівню 2006" надійну основу успіху. Крім цього всього, велике значення має і людський фактор. Тут гарно платять, але — професіоналам. Усі, без винятку, пройшли курси з підготовки до роботи на комп'ютерному обладнанні, яке встановлене в усіх приміщеннях комплексу. Колектив невеликий, але із пуском ще однієї ферми збільшиться. А це вже недалека перспектива — майже нове, теж реконструйоване з «розвалюхи» приміщення. Причому, для обігріву підлоги тут планують використовувати...гній, після спеціальної переробки.
Отже, комплекс, задіявши всі потужності (10 тисяч свиней у рік), зможе поставляти продукцію у великих масштабах. Це можна назвати наступним етапом розвитку цього унікального господарства. Та нині вже викуплено, і ведуться роботи в колишньому приміщенні промкомбінату. Тут буде встановлено обладнання для переробки м'яса і виготовлення смачної і калорійної продукції — на ринок району, області, віриться, й поза її межами. Поки що тячівці співпрацюють з чернівецьким «Колосом».
З часом тут планують займатися і племінною справою, аби мати власну породу, не закупляючи в Угорщині, передбачаємо розвиток виробництва, — каже Петро Голубка. — Наша мета — мати більше двох десятків тисяч поголів'я. Думаю, це реально.
Разом з тим, користуючись нагодою, що газета виходить у переддень свята працівників сільського господарства, хочу привітати наш невеликий колектив з професійним святом, побажати міцного здоров'я, родинного щастя, і підкорення нових рівнів!".