Гуцульський оркестр із Закарпаття допомагав виступами дітям з розладами у Чехії (ФОТО)

З 11 по 15 травня у містах краю Височіна Чеської Республіки проходили ХІІІ благодійний концерт «Діти – дітям» (м. Тршебічі) та Другий благодійний концерт «Діти для дітей» (м. Намєшті над Ославов), у яких узяв участь зразковий оркестр гуцульських народних інструментів Великобичківської дитячої музичної школи.

Гуцульський оркестр із Закарпаття допомагав виступами дітям з розладами у Чехії (ФОТО)

Мета заходів – допомогти дітям-аутистам, розумово відсталим та іншим хворим у ефективному лікуванні їхніх хвороб. На благодійні кошти планують придбати високоточне медичне обладнання для дитячого відділення лікарні міста Тршебічі та обладнання для спортмайданчика дитячого садочка міста Намєшті над Ославов.

За чеськими традиціями у переддень концертних виступів проводиться вечір знайомств із організаторами, спонсорами, учасниками-виконавцями, де у невимушеній дружній атмосфері діляться думками про проведення концерту, планами на майбутнє тощо. Традицію не порушили і цього разу. Про зустріч надрукував статтю західно-моравський часопис «Горянські новини», який повідомив, що у пансіоні «На Пилці» недалеко від міста Тршебічі розмістилися юні музиканти із закарпатського містечка Великий Бичків, які даруватимуть своє мистецтво на запланованих концертах. Вони також зустрілися з  організаторами концерту, керівниками колективів Тршебіцької дитячої школи мистецтв, меценатами (вихідцями із Рахівщини) української фірми МВМ TRADE s.r.o., словацькою артисткою Магдою Вашаровою.

Гуцульська музика, сповнена енергією карпатських гір, у виконанні дітей із Великого Бичкова сколихнула душі всіх присутніх, які прийшли послухати їхній виступ.

Ідея запросити учасників  зразкового оркестру гуцульських народних інструментів Великобичківської дитячої музичної школи до Чехії виникла несподівано.  Пару років тому до родини Петра Чічака приїхали в гості чех Ян Угер та знайомі і друзі дітей пана Петра. Справа в тому, що син Іван Чічак із дружиною Світланою та донька Леся із чоловіком Борисом працюють і проживають у краї Височіна. Завдяки їхнім старанням і підтримці дитячому колективу організували запрошення для виїзду за кордон, посприяли у виготовленні віз, а також повністю профінансували транспортні витрати, проживання та харчування.

До слова, великобичківські краяни у Чехії проводили з колективом увесь вільний час, підтримували юних музикантів на концертах, а під час відпочинку знайомили дітей із пам’ятниками архітектури Височіни, сприяли культурному відпочинку й в інших містах краю. Хоч колектив добре харчувався у пансіоні-ресторані «На Пилці», бичківські спонсори організували ще й обіди і в ресторанах із традиційною чеською та екзотичною китайською кухнями.

Перший серйозний виступ зразкового оркестру гуцульських народних інструментів відбувся 12 травня у місті Тршебічі на сцені міського театру «Пасаж», де проходив ХІІІ благодійний концерт «Діти – дітям». Сюди з різних куточків Чехії і сусідньої Словаччини з’їхалися десятки заробітчан із Закарпаття (серед них багато родичів та знайомих дітей-учасників), щоб побачити і підтримати українців та насолодитися їхньою вправною грою, мелодіями рідного краю. Запальні гуцульські коломийки інструментальних композицій «Полонинські наспіви» та «Аркан» зачарували слухачів. Кожен номер великобичківських музикантів супроводжували гучні овації і вигуки «Браво!».

Але справжній фурор дитячий оркестр пережив 13 травня під час виступу в місті Намєшті над Ославов на Другому благодійному концерті, який проходив у бібліотеці старовинного місцевого замку. На концерт класичної та фольклорної музики прийшли справжні поціновувачі музичного мистецтва, а також ті чеські глядачі, які спеціально приїхали з Тршебіча та інших прилеглих населених пунктів, щоб послухати українців, про успіхи яких уже прокотилася добра слава.

Цього разу юні музиканти виконали три твори, серед яких і «Бичківські весільні мелодії». Після кожного виступу глядачі аплодували їм стоячи, вигукуючи слова вдячності. «На біс» вони з емоційним піднесенням утнули запальний «Аркан». Виконання творів у середньовічному залі з бездоганною акустикою та розписаними п’ятсотрічними фресками, ще більше заворожували і водночас чарували звучанням.

Після завершення концерту дітей і їхніх керівників привітали мер міста Намєшті над Ославов, директор школи мистецтв, організатори благодійного концерту в Тршебічі та інші. Ансамбль запросили до Німеччини у місто Кьотен, щоб наступного року взяти участь у Міжнародному музичному фестивалі.

14 травня родини Чічаків-Молдованів організували для дітей ознайомлювальну поїздку-екскурсію музеями краю, а під вечір – пікнік, на який приїхали журналіст Ян Угер з дружиною, засновник благодійних концертів у Тршебічі, які подарували збірник із народними піснями Моравії та газету «Гірські новини» зі статтею про виступи на благодійних концертах. А  уродженець Голландії Франк Спекгорст блок-флейту – сопілкарю, скрипкові струни – скрипалям, нотну літературу – баяністам, ударні палички і тарілку – бубнашу, оздоблений камінцями сваровського ключик – цимбалістці). Від українських спонсорів дісталися грошові винагороди. 

Завершився вечір чесько-української дружби співом бичківських весільних коломийок і патріотичних українських народних пісень під супровід баяна.

15 травня мікроавтобус із дітьми виїхав до Праги для виступу на найбільшому ринку в Празі по вулиці Колбенова, де на вихідні збираються українські заробітчани. Саме там, не звертаючи уваги на негоду, прозвучав клич гуцульської трембіти, який зібрав воєдино українських заробітчан, аби відчути подих рідного дому в чужій країні. Шквальний вітер і рясний холодний дощ не дали нам можливості відіграти  повноцінний концерт. Однак 15 хвилин, які звучала музика, були щирими і відвертими, повідомив Закарпаття онлайн заслужений працівник культури України, директор Великобичківської дитячої музичної школи Василь Попович.

23 травня 2016р.

Теги: оркестр, Чехія, діти

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини