Через позицію обласної влади чеська Височина може відмовитися від підтримки соціальних проектів на Закарпатті – Губаль

За інформацією, яка є на сьогодні, край Височина Чеської Республіки має намір відмовитися від подальшої співпраці із Закарпаттям. Негативне рішення від чеських партнерів може бути прийняте через відсутність співпраці із обласною радою та обласною адміністрацією, тобто, керівництвом Закарпаття, повідомив колишніц керівник області, депутат Закарпатської обласної ради Василь Губаль.

Через позицію обласної влади чеська Височина може відмовитися від підтримки соціальних проектів на Закарпатті –  Губаль

"Останні події (точніше, їхня відсутність) у Закарпатській обласній раді дають привід для занепокоєння. Мова про наших чеських партнерів з краю Височина, котрі через фонд «ViZa» суттєво допомагали соціальній сфері нашої області. За інформацією, яка є сьогодні, Височина має намір відмовитися від подальшої співпраці із Закарпаттям. 

Негативне рішення від чеських партнерів очікуємо через відсутність співпраці із обласною радою та обласною адміністрацією, тобто, керівництвом Закарпаття", - повідомляє Василь Губаль. 

Закарпаття співпрацювало з чеськими друзями з 2007 року. За час цього партнерства було здійснено близько 150 проектів у закарпатських дитячих садочках, школах та медичних пунктах – від заміни вікон і до побудови нових корпусів. Щороку чеські партнери виділяли близько 5 мільйонів корун для допомоги Закарпаттю. Обласна влада і громади разом з партнерами визначали об’єкти, котрі найбільше потребують уваги. Спільними зусиллями справи, важливі для людей, рушали з місця. Проекти здійснювалися по всьому Закарпаттю й їхні результати бачили у селах та містах області. Здебільшого ішлося про гірські райони, віддалені і бідні села, нагадав обласний депутат. 

"Тільки на моїй рідній Хустщині у співпраці з краєм Височина виконали кілька серйозних справ, потрібних громаді в щоденному житті. Це школа у Данилові, амбулаторія у Липовці, дитсадок у Монастирці і НВК у присілку Потічок. На цей рік були заплановані роботи в шкільній їдальні у Березові - уже готова проектна документація і навіть проведено тендер на виконання робіт, але «завдяки» нинішній владі село не матиме нового харчоблоку: новим керівникам було цікавіше «зарубати» розпочату нами роботу, ніж підтримати проект. 

На жаль, сьогодні є реальним те, що допомога від чеських партнерів припиниться повністю. Річ от у чому. Проекти фонду «ViZa» здійснювалися за умови фінансування 50 на 50 – порівну чеською і нашою стороною. Щороку обласні керівники та управлінці на місцях, незалежно від того, хто саме був при владі, дбайливо ставилися до цих проектів: розроблялася проектна документація, контролювався хід робіт і, звісно, виконувалися зобов’язання, взяті на себе закарпатською стороною. Так було до 2016-го року. Але тепер позиція закарпатської влади змінилася й обласна рада не виділяє у повному обсязі коштів на співфінансування об’єктів, визначених і погоджених для виконання у 2016-му році. Маю припущення, що це питання штучно заполітизовується з боку обласної адміністрації і особисто Геннадія Москаля.

Якщо негайно не зміняться позиція і поведінка обласної влади та подальше рішення чеських партнерів буде негативним, наші міста і села втратять серйозні кошти, котрі Височина готова була щорічно дарувати Закарпаттю, і робила це майже 10 років. Кошти спрямують на інший регіон. Більше того – знаючи правила співпраці з іноземними партнерами, можемо передбачити, що відновити співпрацю в подальшому буде практично неможливо", - попереджає Василь Губаль. 

У списку на цей рік заміна вікон і вхідних дверей у школах в селах Хижа і Онок на Виноградівщині, Верхнє Водяне на Рахівщині, Осій Іршавського, Ставне Великоберезнянського і Бороняво Хустського районів, генеральний ремонт у школі в Соймах на Міжгірщині. Передбачалося замінити вікна і утеплити фасад у Лисичеві, що в Іршавському районі, та реконструювати опалення у школі №1 імені Масарика у Сваляві. А ще – капітально відремонтувати три амбулаторії сімейної медицини (Стужиця на Великоберезнянщині, Широкий Луг на Тячівщині та Жденієво на Воловеччині) і реконструювати будівлю школи №6 у Мукачеві та замінити вікна в одному з корпусів УжНУ. Сьогодні ці проекти – загалом 15, із фінансуванням у 4,6 мільйонів корун - під великою загрозою.

"От такий «подарунок» може отримати наш край від обласної влади. До слова, потрібні (і вже прораховані для виконання проектів 2016-го року) гроші можливо віднайти в обласному бюджеті. Можу стверджувати це як депутат обласної ради і член бюджетної комісії. Кошти є, але чи є бажання працювати для громади у керівництва краю – у голови ОДА, голови ради і депутатської більшості (де представники політичної сили, яка при владі, об’єдналися не тільки з вчорашніми «регіоналами», але і з людьми, наближеними до криміналітету)? Якщо воно, це бажання, не з’явиться і обставини не зміняться, буде не тільки прикро за наші села і містечка, але й соромно перед чеськими друзями за таку ситуацію в області. Тому очікую, що ті, від кого залежить майбутнє співпраці з краєм Височина ( і в першу чергу це голова обласної ради Михайло Рівіс), проявлять прозакарпатську позицію й проект матиме майбутнє", - каже Василь Губаль.

23 березня 2016р.

Теги: Височина, позиція, співпраця, підтримка

Коментарі

Гентеш 2016-03-23 / 20:42:20
За все це треба подякувати мусору губернатору і шоблі з хуста Рівісів- Лунтіко- Пацкунів і Блюковському Відродженню

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини