Ужгородський прес-клуб: Активна громада здатна впливати на розвиток власної території

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему: „Ініціативи громади у розвитку своєї території: успішний приклад розробки Плану розвитку водозбору с.Нижній Бистрий на Хустщині”.

Юрій Дербаль, консультант Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства FORZA, координатор заходів, пов’язаних з розробкою Плану розвитку водозбору (ПРВ) Нижній Бистрий розповів про мету, цілі та підходи в плануванні і розробці плану розвитку території громади і зокрема водозбору. Так, за його словами, при опрацюванні такого плану слід перш за все враховувати традиції та досвід громади села, а також основні переваги та перспективи заходів плану для неї та зацікавлених сторін. Основні потенціальні можливості подальшого розвитку Нижнього Бистрого пов’язані з лісом, що оточує село та гірські річки, які можуть ефективно використовуватись. Одним з основних завдань для сучасної громади Ю. Дербаль називає надбання нею досвіду щодо вирішення власних потреб, спираючись на раціональне використання внутрішніх ресурсів щоб не перетворюватися на пасивних очікувачів бюджетних дотацій. Створений план розвитку є базовим, модельним, що охоплює соціальні, екологічні та економічні засади розвитку громади і може бути використаний як приклад іншими громадами. Сьогодні в Україні відсутній досвід комплексного планування такого штибу. Водночас в умовах зростання ролі самоврядування ПРВ (план розвитку водозбору – навести десь це скорочення та повну назву), як модель розвитку території, є стратегічним документом. Часто громада, за словами Ю. Дербаля, бачить перед собою лише короткотермінові завдання, тоді як мала б прогнозувати і реалізовувати свій розвитку із розрахунку на тривалий час.

Ярослав Гоголюк, координатор робочої групи, яка займається розробкою ПРВ, головний спеціаліст Закарпатського обласного управління лісового господарства поінформував, що для створення плану розвитку слід зібрати ґрунтовний матеріал про громаду, функціональні можливості її території, основні проблеми та можливі шляхи їх розв’язання, як то для Н. Бистрого рекреаційна привабливість чи використання ресурсів лісу.

Олег Мельник, заступник голови Хустської районної державної адміністрації висвітлив актуальність окремих аспектів (лісового господарства, комунального господарства, благоустрою села, сільського зеленого туризму) планування розвитку водозбору для громади села, а також необхідність всебічної підтримки з боку влади ініціатив, пропозицій і заходів активних сільських громад, зокрема направлених на використання рекреаційних можливостей та формування привабливого іміджу для громади і її території.

У засіданні взяв участь голова села Нижній Бистрий Степан Бритвак, який розповів про проблеми громади села та його присілків, приклади участі представників громади у процесі планування розвитку водозбору, окремі конкретні ініціативні заходи по розв’язанню проблем громади, що вирішуються чи вже вирішені (наприклад, влаштування берегоукріплень, капітальний ремонт та утеплення місцевої школи, інвентаризація лісу). За словами С. Бритвака, наразі мешканці села зацікавилися можливостями сільського зеленого туризму і вже приймають охочих у своїх оселях. 8 селян пройшли відповідне навчання, організоване Проектом розвитку лісового господарства Закарпаття FORZA. Водозбір Н. Бистрий межує з Іршавщиною, Міжгірщтною, а також гірськими хребтами є хороша можливість дістатись від нього до Воловеччини. Територія водозбору пропонує туристові чудові ландшафти, чистоту гірських рік, цікаві ознайомчі маршрути горами.

Ольга Сорока, член робочої групи, начальник відділу комплексного проектування обласного управління водного господарства наголосила на важливості і перспективних шляхах охорони та використання з користю для громади водних артерій територій. Так, Нижній Бистрий розташований на березі річки Ріка та її притоки Широкий. О. Сорока повідомила, що робочою групою вже визначено небезпечні місця, що потребують берегоукріплення (частину робіт з берегоукріплення так званими методами біотерапії вже проведено за підтримки проекту FORZA), а також місця можливого влаштування форелевих ставків(для цього вже розроблено бізнес-план і громада шукає зацікавлених підприємців для його реалізації).

Про досвід Швейцарії щодо планування розвитку водозборів розповів Рафаель Швіттер, заступник директора навчального лісового центру Майенфельд (Швейцарія). За його словами, у Швейцарії плани розвитку водозборів є невід’ємною складовою ведення багатофункціонального лісового господарства. Навіть у Швейцарії цей процес не є надто простим, не вистачає коштів на усі місцеві потреби. Однак Швейцарія відзначається високим рівнем активності місцевих мешканців, які долучаються до процесу обговорення усіх важливих для їхньої території питань, від місцевого розвитку громади до методів ведення лісового господарства.
12 липня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 2
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини