Кошти екологічного податку на Закарпатті планують залучати на розчистки русел

У вівторок, 2 лютого, під головуванням першого заступника голови Закарпатської ОДА Івана Дурана відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Кошти екологічного податку на Закарпатті планують залучати на розчистки русел

Першим питанням під час засідання розглянули готовність до весняної повені, льодоходу та паводків.

Як повідомив начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак, в рамках заходів з підготовки та пропуску повені та паводків, водогосподарські організації області підготували до роботи стаціонарні та пересувні насосні станції, мотопомпи, автотранспорт та  плавзасоби. 50 автоматизованих вимірювальних станцій в режимі реального часу забезпечують отримання даних для оперативного прогнозування паводків на річках області.

"В краї визначено населені пункти та території які залишаються незахищеними  і можуть підтоплюватись через відсутність захисних споруд. Це 107 населених пунктів та понад 5 тисяч гектарів територій, - поінформував Володимир Чіпак, - уточнено біля 70 ймовірних місць щорічних утворень заторів льоду. Ці дані отримали органи місцевого самоврядування, аби спільно з рятувальниками там могли попередити ці явища".

За його словами, сучасні методи моделювання паводкових ситуацій показують, що внаслідок незавершених робіт з реконструкції водозахисних споруд на річці Тиса, можливе виникнення катастрофічних надзвичайних ситуацій державного масштабу, які лише в низинній частині області призведуть до затоплення значних територій та біля тридцяти населених пунктів у Берегівському, Виноградівському та Іршавському районах.

"Також  можливі локальні підтоплення ділянок в гірській місцевості, як це показали наслідки останніх паводків листопада минулого та січня цього року в басейні річок Тересва та Верхня Тиса", - наголосив Володимир Чіпак.

В краї вдосконалили та відпрацювали порядок доведення до районних адміністрацій, сільських та селищних рад штормових попереджень та даних аналізу можливих наслідків погіршення погодних умов відповідно до схем оповіщення. "На жаль під час останніх паводків новообрані голови місцевих рад не відреагували належно на попередження і не підготували громади сіл,  їх неможливо було розбудити вночі", - констатував фахівець.

Він також поінформував про виконання державних та регіональних програм протипаводкового захисту. За його словами, протягом останніх трьох років протипаводкові заходи в області з державного бюджету не фінансувались, проектні та будівельні роботи не виконувалися. Законом про Державний бюджет на 2016 фінансування державної програми за напрямком комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса також не передбачено. Водночас, в рамках виконання заходів "Регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса у Закарпатській області на 2013-2021 роки" протягом минулого року за рахунок коштів місцевих бюджетів укріплено понад 4 з половиною кілометрів берегів, розчищено майже 30 кілометрів  русел.

"Нині на рахунках бюджетів місцевих рад зосереджено понад 16 з половиною мільйонів гривень цільових коштів, Які можуть бути використані на природоохоронні та протипаводкові заходи. Крім цього – понад 2 мільйона в обласному бюджеті, - каже Володимир Чіпак. – Тож для раціонального використання цих коштів до райрад та райдержадміністрацій  водне господарство подало пропозиції заходів Регіональної програми в 2016 році на суму біля 4 мільйонів гривень".

Відтак, згідно з рішенням прийнятим на засіданні регіональної комісії з ТЕБ та НС,  райони та міста краю повинні вирішити питання залучення коштів місцевих бюджетів, одержаних від надходжень екологічного податку для фінансування робіт із розчистки у межах населених пунктів русел малих річок, канав і потічків. А також забезпечити належну готовність аварійних бригад у населених пунктах, що залишаються незахищеними. Особливу увагу на виконання зазначених заходів слід звернути в Іршавському, Берегівському та Виноградівському районах, які залишаються найбільш критичними у протипаводковому відношенні, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської ОДА .

02 лютого 2016р.

Теги: екологічний податок, русла, розчистка

Коментарі

Сашка 2016-02-05 / 21:13:07
Екологу.
Я всетаки думаю що забруднені береги це для екологів, і за це ви отримуєте зарплати, моливо невеликі але отримуєте. Водники, точно знаю, що бутилки збирають і не тільки. Організовують місцевх, молодь для прибирання берегів річок, які засирають відпочиваючі тай ті хто зносить сміття до річки, роблячи мусорозвалки. А ось цікаво чо екологи на річках зробили, ніколи ще не бачив ні одного прибираючи сміття чи виписуючи комусь штраф.

Чіпак хоч і в роках, але з обовязками справляється і мужик Він класний.

Еколог 2016-02-02 / 20:33:47
По шо говорите. У нас у Виноградові водники лиш і тим занимаються що рінь подають. Очі їм "бабки" замулили. А щоб пройтись по селах поговорити з головами сільських рад, комісійно з представниками територіальних громад і так дальше, то неможуть, а свою роботу спихують на інших. Подивіться журнали працівників у районах, там написано що косять траву круглий рік, і інші роботи які ніколи ніхто не робить, але зато в журналах та у відомостях на зарплату все добре. Пора і до них добратись а то одна фікція а не робота.

Янко 2016-02-02 / 20:20:25
Гроші? 4 мільйони? Дуже цікаво!

Юра 2016-02-02 / 19:31:08
Тамбовський вовк ти, а не еколог. Йди сам попрацюй на таку зарплату як у водників. Подивлюся, чи багато напрацюєшся. Працівники водного господарства не мають права складати акти про адмінпорушення. А ті акти обстеження, що вони ще можуть скласти (і то комісійно ) не хочуть розглядати ні міліція, ні пркуратура, ні екологічна інспекція. Так що друже еколог, не гони на Чіпака (нормальний він керівник).

Михайло 2016-02-02 / 19:23:59
До Еколога: А чим тобі Чіпак "насолив"? Чіпак нормальний керівник, адекватний дідо, любому фору дасть і в 70, ...

Еколог 2016-02-02 / 17:28:56
Нехай пан Чіпак організує роботу своїх підрозділів- управлін водного господарства представники яких є практично в кожному районі.Вони маєть право складати акти на порушників які забруднують берега. А вони нічого не роблять, правда зарплату і не малу отримують. А питається за що? Вся робота на паперах , чи не так п.Чіпак. А взагалі не пора йти на пенсію , скоро 70 буде.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 10
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини