Мер Мукачева Андрій Балога: Москаль – васал, призначений з Києва. Він як приїхав, так незабаром і поїде

Знаєте, коли влада об'єднується з бандитами… Боже збав від такої перемоги. Я вважаю це репутаційним програшем.

Мер Мукачева Андрій Балога: Москаль – васал, призначений з Києва. Він як приїхав, так незабаром і поїде

Віктор Балога – з числа тих політиків, які знаходять спільну мову з кожною наступною владою. Такі прагматики вміло конвертують свій вплив в окремо взятому місті, області чи бізнесі у столичні владні бонуси. І при Кучмі, і при Ющенку, і при Януковичу господар Закарпаття займав високі губернаторський і міністерський пости. Своїм піком Віктор Іванович може вважати часи, коли він очолював Секретаріат президента Ющенка. Саме на цей період припадають буремні розпуск парламенту, дострокові вибори, «війна з Тимошенко». Робились вони руками Балоги.

Епоха Порошенка також обіцяла бути сприятливою для нього. І Порошенко, і Балога перебували в помаранчевому політичному таборі, потім обидва мали досвід роботи міністрами в уряді Азарова. І на дострокових президентських виборах в травні 2014-го Балога зробив точну ставку на Порошенка. Не в останню чергу ця підтримка дала президенту, обраному в один тур, на Закарпатті один з найвищих результатів по країні – 62%.

Та вже згодом уміння знаходити компроміси дало збій і політичний клан Балоги опинився в опозиції до Банкової. Тепер балогівці відкрито називають губернатора Москаля «васалом», а на адресу центральної влади з їх уст сиплеться «щедра» критика.

Місцеві вибори лише додали перцю в це протистояння. Політичний проект Балоги «Єдиний Центр» прийшов першим до фінішу на виборах в облраду, але у підсумку опинився в опозиції. До більшості з Блоком Порошенка долучились колишні регіонали з «Відродження» та «Оппоблоку». В обласну коаліцію також потрапила партія угорців. Місцеві експерти подейкують: відбулось це лише завдяки особистому втручанню Порошенка. Президент, аби не йти на поступки Балозі, начебто був змушений просити допомоги в угорського прем’єра Віктора Орбана, і за вказівкою останнього закарпатські угорці увійшли до більшості з БПП.
 

Закарпатська облрада. Результати останніх виборів

Єдиний Центр – 20%

Солідарність — 16,7%

Відродження – 12%

КМКС – 8,95%

Батьківщина – 8,7%

Опозиційний блок — 5,1%


Тим часом у другому за значенням місті Закарпаття – Мукачеві – ситуація після виборів абсолютно протилежна. Новим міським головою тут обраний старший син Віктора Балоги – Андрій. Блок Порошенка навіть не представлений у міській раді, а більшість тут у балогівського «Єдиного Центру», який знайшов спільну мову з «Батьківщиною» і угорцями.

Здобувши американський диплом за фахом «бізнес-економіка», Балога-молодший повернувся на Батьківщину, де спочатку займався розвитком сімейного бізнесу, був депутатом облради. Тепер Андрій остаточно зробив вибір на користь політики.

Судячи з оцінок, які дає Балога-молодший, «Єдиний Центр» та інші сили, які орієнтуються на його батька, очікують на суттєві перестановки в Ужгороді навесні. Мова, зокрема, про очікувану відставку губернатора Москаля, вік якого вже не дозволяє йому більше займати цю посаду (хоча в ОДА і на Банковій мають зовсім іншу думку). Не виключене також і переформатування більшості в облраді. Недаремно ж молодий мер Мукачева в інтерв’ю з «Главкому» (перше для столичних ЗМІ) обмовився про те, що в скорому часі главою облради може стати представник «Єдиного центру»…

Андрію, для вашого батька посада мера Мукачева в кінці 90-х стала трампліном у велику політику. Через 18 років вас теж обрали міським головою. Свій подальший шлях бачите у політиці?

Поки що я обраний міським головою на п’ятирічний термін, і роботи тут багато. Що буде далі, ще не думав.

На жовтневих виборах ви перемогли свого головного конкурента Івана Чубирка з суттєвим відривом (54,4% проти 26,7%). Погодитесь, що мукачівці голосували за вас перш за все як за сина Балоги?

Я б сказав, що це також вплинуло. Але батько за мене не агітував, а я не вів виборчу компанію віртуально з телевізора. Я мав 120 зустрічей з виборцями. Контакт з людьми дав мені підтримку. Визнаю, казали: "Батько суне сина в мери". Ми з ним десь радимося, у батька більше досвіду і було б не розумно цим не скористатися. Але працюємо ми (команда Балоги-молошого, - «Главком») самі, зібрали команду і рухаємось.

До вас посаду мера Мукачева дві каденції займав поважний місцевий політик Золтан Ленд'єл. Він не висувався втретє, щоб звільнити місце спеціально для вас?

(сміється) Золтан Золтанович і його перший заступник Ернест Ернестович Нусер пішли в обласну раду. Зараз Ленд'єл голова фракції («Єдиного Центру»), може, в майбутньому буде і головою обласної ради. Він і далі працює, його досвід і знання затребувані. А я привів у місто трохи молодшу команду з новим баченням на наступні 10-15 років.

З яким досвідом ви йшли на мерські вибори? Відомо, що після навчання в США ви повернулись в Україну і працювали у компанії, що належить вашій родині.

Спочатку я зайнявся бізнесом. Чотири роки розвивав, повністю його очолював, займався системним менеджментом. Паралельно три роки я був депутатом Закарпатської обласної ради, членом бюджетної комісії. Останній рік був головою фракції «Єдиного Центру» в обласній раді.

Кому зараз передали управління сімейним бізнесом?

Передав частки на дружину (Едіта Гелетей, племінниця глави Управління державної охорони Валерія Гелетея, - «Главком») і на брата (Павла, - «Главком»). Він у травні закінчує навчання у Відні.

Закарпаття - особливий регіон. Результати виборів в області завжди суттєво вибивались із західноукраїнського контексту. От і після місцевих виборів у облраді склалась неоднозначна ситуація: БПП увійшов в більшість з колишніми регіоналами. Чому Закарпаття завжди виділялося високою підтримкою Партії регіонів, а зараз її нащадків - таких проектів, як «Відродження».

Підкуп. Допоки населення буде на межі виживання, доти, звичайно, буде підкуп.

Але ж, наприклад, у Львові чи Франківську, рівень життя не вище, але люди категорично не сприймають таких політиків. А в Закарпатті на них завжди був попит.

Коли людина зневірена абсолютно в усьому, вона не бачить різниці між тим, кого обирає. Виборець думає: краще я візьму гроші. У Львові набагато патріотичніше до цього ставляться і свідоміше. Тут, на жаль, виходить поки що так.

Ситуація в міській раді Мукачева після осінніх виборів значно простіша, ніж в міськраді Ужгорода, або в облраді. У мера відразу з’явилась своя більшість…

У Мукачеві в нашій фракції («Єдиного Центру», - «Главком») є 17 голосів, я теж маю право голосу, тобто з 37 є 18. Ті чи інші політичні сили також співпрацюють з нами. Звичайно, є своя опозиція...

Мукачівська опозиція - це «Відродження» і «Самопоміч»? На периферії ці політичні бренди часто на використовуються на умовах політичної франшизи.

Ну, «Самопоміч» - точно франшиза.

Хто її придбав на Закарпатті?

Це - фактично сателіт партії «Відродження», а партія «Відродження» - це багато колишніх регіоналів. На Закарпатті – це проект Ланя.

Нардеп Михайло Ланьо отримав всеукраїнську «славу» після трагічних липневих подій у вашому місті. Тоді всі зрозуміли, що Закарпаття це не тільки Балога, але й ще дехто. Як ви оцінюєте вплив цього депутата на Мукачево?

На міську раду він не впливає ніяк, хіба що контролює своїх 9 депутатів, які, скажу вам відверто, дуже часто не знають навіть, що там роблять. «Голосую проти, аби лиш голосувати проти».

Я помітив навколо вас пильну охорону. Після липневих подій ви посилили заходи особистої безпеки?

Звичайно. Заходи безпеки завжди повинні бути високі. Скажу більше, я сам сплачую за свою охорону, підписаний договір з охоронною структурою. Додам, я відмовився від заробітної плати міського голови. В мене є заробітки за попередні періоди.

Але накопичення - це не привід відмовлятись від зарплати. Чи ви наслідуєте столичну моду? Нинішні урядовці не втомлюються повторювати, що живуть не на копійчану зарплату, а за попередні накопичення.

Це буде смішно, якщо я буду вдавати, що живу на заробітну плату міського голови. В мене за попередній рік є, якщо я не помиляюся, під 6 млн гривень заощаджень. Мені цього достатньо для життя. А зарплату я перераховую на реабілітаційний центр, який працює з дітьми-інвалідами.

До речі, яка зарплата у мера Мукачева?

З усіма нарахуваннями, преміями і іншим виходить в районі 18-19 тисяч.

Доволі сміливе зізнання. В той час, коли міністри і депутати «бідують» на свої 5-6 тисяч, ви підняли собі до 19 тисяч…

Чому так? По-перше, у нас дурна система в державі: заробітна плата працівників міськвиконкому рахується від зарплати міського голови, тобто якщо виникне бажання її підняти до 4-5 тисяч гривень (хоча б 3,5 тис щоб на руки), то треба щоб у міського голови була премія під 200%. Це, вибачте на слові, - дебілізм. Інакше і не скажеш.

Люди за 1,5 тис. грн працювати не будуть. Не будуть працювати чесно. Перше, що я пообіцяв: прийду і підніму зарплати. Ми за два тижні це питання вирішили, але тепер вимагаємо роботу.

Що ще крім підвищення зарплат ви вже встигли змінили у місті?

В нас чи не найбільша лікарня в Україні. Ми, наприклад, створили відділ охорони здоров’я: забрали з медичних установ питання фінансів, тендерів, а лікарі нехай займаються медициною.

Ще минулого року депутати попереднього скликання виділили 21 млн гривень на забезпечення лікарень медикаментами. Цих ліків ніхто ніде не бачив. Зараз лікарня майже на 100% забезпечена усім. Тобто, ми порушили питання контролю.

Зараз будемо оголошувати тендер на встановлення електронної системи обліку пацієнтів та електронні картки пацієнтів. В Угорщині це зробили ще в 90-х роках. Ми тільки в цьому на 20 років відстаємо.

Що воно дає? Облік кожної пігулки, шприцу і всього іншого, що людині виписується. А також оцінується робота самих лікарів. Все фіксується.

В Україні такі приклади є лише у приватних клініках. В державних майже нема. Розробники, з якими ми спілкувались, впроваджують таку систему в дитячих лікарнях у Львові, але не в такому обсязі, як ми це плануємо.

Який бюджет Мукачева в 2016 році?

670 мільйонів гривень. Минулого року було на 65 млн. менше. Прямі доходи бюджету – 294 мільйонів, плюс державні субвенції на рівні 340 мільйонів.

Обласний центр затвердив бюджет на рівні 720 млн. За рахунок чого ви наздоганяєте Ужгород?

У нас є великі підприємства: Fischer – це виробник лиж, найбільший виробник хокейних ключок у світі, постачають навіть НХЛ. У них є карбоновий цех, один з найкращих. До речі, карбонові запчастини на Lamborghini, Bugatti також виробляються у нас. Це величезне підприємство, директор – почесний громадянин міста, мукачевець Рябич Василь Андрійович.

У нас є Flextronics – дві тисячі працівників. Вісім підприємств легкої промисловості – швейні та столярні.

Офіційно у Мукачеві безробіття – 1,5%. Це люди, які стоять у Центрі зайнятості. Багато мешканців на заробітках. Багато працюють неофіційно. Але в принципі люди роботою забезпечені. Навіть якщо візьмете статистику – на Закарпатті не відбулося значного спаду роздрібної торгівлі, як загалом по Україні.

Ви кажете, в Мукачеві є великі підприємства. Але побутує такий стереотип про Закарпаття — що місцеві часто виживають за рахунок контрабанди…

Ви задаєте питання, які треба адресувати пану губернатору. Він кричить на цілу Україну, що всі закарпатці – контрабандисти. Але у нас 80-90% товару йде на експорт в країни Європейського Союзу. Найбільше в Україні! Flextronics виробляє телевізори Philips, Panasonic, збирає кавоварки Nespresso. І все це вивозиться в Європу. Є ще Jabil, Yazaki в Ужгороді. Бюджет насичується за рахунок інвесторів.

Flextronics перетягнула в Мукачеве попередня команда, працювала над цим багато років. Виділили їм землю. Зараз підприємство працює і планує розширюватись.

На травень ми запланували інвестиційний бізнес-форум в Мукачеві. Хочемо запросити усіх підприємців. У трьох наших міст-побратимів є індустріальні парки. Через культурні стосунки, освітні, побратимські нам легше буде завести їхніх підприємців до нас.

Яка частка в дохідній частині міського бюджету формується за рахунок підприємств, які належать вашій сім’ї?

Якщо брати разом, то зараз мільйонів 15. Розчеплення по ПДФО зробили 62 на 38: 38% від нас забирають. Тому коли говорять про фінансову децентралізацію, то, нагадаю, раніше 70% з лишнім, а зараз тільки 60% залишається у місцевому бюджеті.

До речі, ваше бачення децентралізації? Як її оцінюють і сприймають на Закарпатті? Дуже часто можна почути від урядовців, що місцева влада тепер отримала купу грошей. Деякі керівники навіть не знають, що з ними робити…

Я б сказав по-іншому. При Януковичі і деякий час після нього була проблема: кошти місцевого бюджету просто заморозили. Не тому, що їх не було, вони були, у Мукачеві - майже 60 млн гривень в бюджеті розвитку. Ні копійки не можна було провести. Просто все стояло, фінансувалися лише захищені статті і все. Про розвиток можна навіть було не говорити. Казначейство запрацювало десь в середині 2014 року. Минулого року також добре працювало, затримок по платежах не було. Але коли все зрушило з місця, ніхто не був готовий до роботи. Бо потрібні були готові проекти, їх експертиза. Проекти були 2010-12 років, а за цей час пройшла велика інфляція. Все потрібно було корегувати, ніхто не був готовий. Тобто кошти у місцевих бюджетах дійсно є, але це ніяк не досягнення уряду.

А щодо децентралізації: як тільки щось влада добре придумає, то згодом старається це й забрати. От скинули зараз на місцевий бюджет професійно-технічну освіту, але субвенцію на це не передбачили. Для Мукачева це дуже багато – для того, щоб фінансувати наші профтехучилища, потрібно 40 млн гривень, їх треба знімати з розвитку міста, з благоустрою, з інфраструктури.

З іншого боку керівники училищ мають контракти з Міністерством освіти, де прописана заробітна плата, – це перше. Друге – майно знаходиться у власності Міносвіти. То чому ми маємо їх фінансувати? Серед тих, хто там навчається, лише 25% мукачівців, так ми готові фінансувати тільки нашу ¼, а на все інше давайте субвенцію. Тому депутати міської ради в бюджеті на 2016 рік не передбачили фінансування ПТУ. Вже маю листи від губернатора Москаля, від голови облради Рівіса. Вони вимагають зібрати сесію. При цьому в обласному бюджеті вільних залишків, якщо я не помиляюсь, 140 млн, тобто вони спокійно могли б передбачити кошти на фінансування професійно-технічної освіти.

По податковій реформі. Найбільші надходження - від акцизу і ПДФО. Хотіли забрати акциз, але залишили в містах обласного підпорядкування, а от села, в яких є заправні станції, і які отримували гроші за рахунок акцизу, зараз залишились без них, ці кошти забрали на рівень району. З однієї сторони це добре: деякі села мали мільйони гривень, а інші нічого. А тепер район зможе збалансувати, розподілити кошти туди, куди вони потрібні.

фото: zakarpattya.net.ua

Які проблеми з тими підприємствами, які ведуть бізнес на території міста, але зареєстровані не в Мукачеві?

За законом податки сплачуються, якщо це відокремлений підрозділ, за місцем роботи. І ось тут у нас виникає проблема з заправками, такими як WOG, «Oкко», «Народна», «Сан Ойл». От, наприклад, у WOG всі працівники оформлені в Луцьку (за місцем реєстрації центрального офісу, - «Главком»). Ми написали листи, що вони зобов’язані платити в місті. Нам відписки понаписували. Ну, нічого…

Збираєтесь воювати?

Рішенням сесії окремо приймемо вищі ставки податку на землю саме для заправок. Будуть по-іншому платити. Ну а як боротися? У WOG нафтобаза тут. Так у керівника 50-60 тис. гривень зарплата,. Так це скільки? (Бере калькулятор і рахує) 5400 грн на 12 місяців – 65 тис гривень в місцевий бюджет. З однієї особи. Багато чи ні?

До речі, хочу й про інше згадати. Вперше, коли я приїхав в Америку у 2005 році, бензин коштував $1.22. Сьогодні в інтернеті перевірив: там він вже коштує 43-44 центи. Це - 10 грн! А яка ціна в нас? Оптові закупки бензину, до речі, в районі 11- 12 гривень, а чому ціна на заправках 20? Що Антимонопольний комітет робить? У всьому світі це називається картельною змовою. А у нас закриванням очей. І потім говоримо, що винен долар.

Повертаючись до трагічних липневих подій. Країна була шокована, коли на Західній Україні практично біля кордону з ЕС на околиці популярного серед туристів міста, зчинилась справжня війна. Як вплинули ті трагічні події на туристичний потік?

У нас був дуже хороший ріст до 11 липня. Потім нам зробили «хороший подарунок». Був місяць спаду. Але потім все почало відновлюватись. Принаймні, на різдвяні свята всі готелі міста були зайняті.

І все ж «Правий сектор», «Закарпаття» в новинних стрічках дуже часто звучать поруч. Події на Драгобраті на початку 2016-го – черговий скандал….

Чесно, не знаю, що вам сказати. Я так розумію, що хлопці з Франківської області заїхали на Драгобрат чи погуляти, чи поїсти. І там сталося те, що сталося. Що саме – сказати теж не можу. Це питання до правоохоронних органів.

Але треба визнати: є така тенденція – показати, що на Закарпатті бозна-що відбувається. Це не так. Тут все спокійно. Навіть під час подій 11 липня люди в центрі не знали, що трапилось на околиці. Спокійно собі гуляли, хоча там міліція вибудувала цілі барикади.

Як оцінюєте криміногенну ситуацію в місті тепер, коли почала працювати нова поліція?

Так, з жовтня минулого року почала працювати патрульна поліція: 76 чоловік мають 8 машин, 5 екіпажів завжди їздять по місту. Маю надію, що хоча б трохи щось зміниться по дорогах. Але з іншого боку, патрульний поліцейський отримує заробітну плату 7-9 тисяч гривень, а слідчі з карного розшуку мають 1,5-2,0 тисячі гривень, а це складна, кваліфікована робота. Яка може бути мотивація у цих людей? Мені здається проблема в самій структурі МВС: у хаті дах тече, а вони… фасад відремонтували.

Влітку в центрі міста майоріли сіті-лайти з неоднозначним меседжем «Влада руйнує мир на Закарпатті». Їх розміщувала ваша партія «Єдиний Центр», про що свідчив відповідний підпис. Зараз цих бордів вже нема. Влада перестала руйнувати?

Тоді (влітку 2015-го, «Главком») була активна фаза, коли влада руйнувала мир, чи не так? Була виборча кампанія. Звичайно, що під неї була рекламна кампанія...

То влада тепер перестала «руйнувати»?

Вони займаються тим, чим і займались, просто ні на які заклики, політичний діалог не реагують. Політика Москаля в Закарпатті – це скандал. Наприклад, в Мукачеві, а мене більше турбує Мукачеве, ми не зважаємо, є він чи немає. Мукачеве – самоврядне місто, і він не впливає ні на що.

Тобто, цей лозунг стосувався тільки регіональної влади, Москаля?

Чому? І регіональної, і київської.

Ваші слова можна розцінити як помсту губернатору та Блоку Порошенка, який всупереч тому, що «Єдиний Центр» посів перше місце на виборах в облраду, зміг сформувати більшість без вашої партії. БПП таки вдалось розвінчати міф про непереможного Балогу?

Знаєте, коли влада об'єднується з бандитами… Боже збав від такої перемоги. Я вважаю це репутаційним програшем.

Треба було приїжджати сюди під час виборчої кампанії, і дивитись, що відбувається. До того ж, зверніть увагу, який результат був на президентських (у Порошенка, - «Главком»), парламентських виборах (у Блока Порошенка, - «Главком»), і що тепер (на місцевих виборах, «Главком»). Чітко продивляється спад.

В обласній раді коаліція – це «Відродження», Опозиційний блок і БПП-«Солідарність». Але до них приєднались і угорці. Хоча попередньо вони ж мали бути з «Єдиним Центром» і «Батьківщиною». Як так склалось?

Це для мене несподіванка також. Подивіться, хто у партії «Відродження»? Ті, хто у нас дільниці трощили у 2004 році, бандитизмом займались. А тепер вони всі разом у коаліції, займаються «розвитком області».

Як будує нова влада Мукачева стосунки з губернатором Москалем?

Скажу чесно: він мене абсолютно не цікавить. Він є васалом, призначеним з Києва. Я є міським головою, обраним громадою міста Мукачево. Він як приїхав, так незабаром і поїде.

Ми займаємося прозорою роботою в місті, нічого не приховуємо. Будь ласка, нехай приходять, перевіряють.

І все ж у міській раді є сили, які орієнтуються на область.

У Москаля є фракція – 9 чоловік, партія «Відродження». І їх поки що придаток «Самопоміч». Вони не проголосували за бюджет міста: за те, що ми вибили кошти на харчування дітей, повністю 1-4 клас, єдині в Закарпатській області безкоштовно! Закупівля комп'ютерного обладнання в кожен клас – не голосували. 140 мільйонів на благоустрій та інфраструктуру міста – не голосували. Така собі опозиція до доріг і каналізації.

Щодо політичної децентралізації. Є багато цікавих моментів у проекті. Зокрема, президент у певних випадках зможе розпускати місцеві ради. Вам як міському голові таке, мабуть, не дуже подобається?

Звичайно, ні. Я вважаю, що це узурпація повноважень. Яка ж це децентралізація? Паралельно, знаючи, як діє наша правоохоронна, судова система, то по кожному великому рішенню, як у нас з фінансування ПТУ, будуть розпускати ради. То пан президент має тоді відміняти волевиявлення громадян, якщо є законно обрана влада у місті?

Угорсько-русинський сепаратизм. Це реальна чи ефемерна загроза?

Такого абсолютно немає.

Стверджуєте, що підтримки серед людей і шансів на реалізацію зовсім немає?

Немає. Американці навіть приїхали сюди з метою дослідити таку небезпеку. Два тижні вивчали ситуацію на Закарпатті. Тому що в Києві їм понарозказували… І що – 1,5 %! Всі інші бачать Закарпаття в Україні.

А як тоді оцінити ініціативу створення окремого угорського району у Берегово?

Ця ініціатива дуже багато років йде від них. І це питання до президента. Бо він їм пообіцяв, що допоможе створити угорський округ. Навіть була підписана угода.

А сепаратизму в Закарпатті немає. Це міф, який роздувають. Всі закарпатці себе ідентифікують українцями.

Андрію, як люди в Мукачеві ставляться до подій на Сході, що говорять про це?

Дуже негативно. Вже є 13 загиблих з міста Мукачево - наших героїв. Люди не розуміють, що вони мають робити на тій землі.

Тобто, сьома хвиля мобілізації тут нікого не знайде?

А ви запитайте офіційну статистику, нехай облдержадміністрація надасть інформацію: скільки людей мобілізовано і кого понабирали. Набирати потрібно тих, хто хоче воювати. І треба платити їм за це гроші. А не силою забирати тих, хто не може відкупитися, «відмазатися».

Чи покладають відповідальність за виконання планів мобілізації на місцеву владу?

Центральна влада думає, що міський голова або заступники повинні бігати по місту та шукати людей? Це функція воєнкома. Нехай цим і займаються. Але виходить так, що в нас це вже покарання — відправлення на війну.

І все ж настрої які. Який шлях бачать люди? Що говорять? Мир за усіляку ціну чи воювати, поки до кордонів не дійдемо?

Війна має зупинитися. І давно вже пора було зробити референдум з проблеми двох областей.

Про відокремлення?

 

Нехай люди висловлять своє бачення. Тягнути з цією проблемою не можна. Треба дивитися правді в очі.

І все ж, як ви бачите звідси, що це має бути - Всеукраїнський референдум? Які питання там мають звучати?

Звичайно, Всеукраїнський. Скажу відверто, я не готовий зараз сказати, як сформулювати питання, це треба думати центральним органам влади. Але коли вони хочуть в Конституцію вписати спеціальний статус для двох регіонів, то що - завтра ці «гіві-мотороли» будуть в Українському парламенті з дипломатичним паспортом? Я як громадянин України не хочу цього.

Микола Підвезяний, "Главком"

26 січня 2016р.

Теги: Андрій Балога, Мукачево, Геннадій Москаль

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини