У ГПУ показали накази про призначення до поліції екс-"беркутівців"

У Генеральній прокуратурі наполягають, що до поліції прийняли чотирьох колишніх працівників "Беркуту", які причетні до побиття активістів "Автомайдану" в січні 2014 року. Подробиці цієї ситуації розповів начальник Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергій Горбатюк на брифінгу в середу.

"За результатами розслідування подій на Майдані в одному з епізодів, що стосується побиття "автомайданівців" на провулку Кріпосному й на вулиці Щорса у січні (2014 року), повідомлено про підозру колишньому командиру однієї з рот київського "Беркуту" раніше, а 12 та 13 січня повідомлено про підозру ще 4-м його підлеглим – колишнім "беркутівцям" київського полку", - сказав він.

"За матеріалами слідства, ці "беркутівці" є такими, що призначені до лав поліції в порядку переатестування", - заявив Горбатюк.

Коментуючи заяву голови Нацполіції Хатії Деканоідзе про те, що інформація ГПУ про те, що четверо "екс-беркутівців" пройшли переатестацію, не відповідає дійсності", Горбатюк заявив:

"Стосовно цих бійців, яким повідомлено про підозру, у матеріалах слідства є накази про призначення їх до лав Національної поліції".

Щоб "усунути будь-які інсинуації", він процитував наказ в.о. генерала поліції Терещука від 7 листопада 2015 року, не називаючи імен, бо ці особи є підозрюваними:

"…Призначити тих, хто прибули з Головного управління МВС у Києві, з присвоєнням спеціальних звань поліції в порядку переатестування з 7 листопада 2015 року такого-то, який мав спеціальне звання "прапорщик міліції", призначити поліцейським полку поліції особливого призначення №1 Головного управління, присвоївши йому спеціальне звання "старший сержант поліції".

У ГПУ наполягають, що до поліції прийняли 4 екс-працівників "Беркуту"

Двом командирам відділень та двом бійцям "Беркуту" оголошено підозру за фактами перевищення влади та незаконного затримання "автомайданівців". До суду внесено клопотання щодо відсторонення підозрюваних від посад та їх домашнього арешту.

Горбатюк зазначив, що визнавати винною людину можна лише за вироком суду, але ті дані, які є у слідства, дозволяють визначатися, чи здатна людина працювати в органах поліції.

Він також закликав надавати правоохоронцям інформацію про злочини колишніх міліціонерів. "Ми маємо жахливу ситуацію, коли щодо "беркутівців"… свідки не дають правдивих показань – і вони продовжують працювати", - поскаржився представник ГПУ.

Горбатюк також зазначив, що органи внутрішніх справ "знають масу фактів стосовно протиправних дій під час Майдану", і уже давно могли бути проведені розслідування, а відповідних осіб мали б звільнити "й без атестації", але їх не звільнили.

Представник ГПУ навів приклади перешкоджання покаранню МВСників. Так, щодо журналістки "5 каналу" слідство нібито не встановило факт перешкоджання, а встановлено факт "штовханини". В іншому випадку ухвалу суду щодо звільнення особи з міліції не виконали, бо вона вже не працювала в органах, а потім ту людину призначили в поліцію.

Як відомо, 7 листопада 2015 року поліція офіційно замінила міліцію. Тоді міліціонери мали стати виконувачами обов’язків поліцейських, а для призначення до Національної поліції – пройти кількаступеневу переатестацію.

13 січня 2016р.

Теги: Беркут, поліція

НОВИНИ: Різне

15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 1
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
21:25
Чехія ставить на паузу міжурядові консультації зі Словаччиною через "значні розбіжності"
13:49
Що треба знати про верстати з ЧПК до покупки
22:55
Особливості контекстної реклами
07:35
Що робити, коли у дитини болить горло?
06:58
Єврокомісія пропонує перевести оборонну промисловість ЄС у "режим воєнної економіки"
17:09
Види та призначення безшовних труб
17:25
/ 1
Італія виведе зі Словаччини систему ППО, бо потрібна в іншому місці
20:06
Що змінилося в Galaxy S24 Plus і чи варто оновлюватися з S22 Plus
19:55
Айпад 9 в Україні: скільки коштує доступний планшет від Apple
19:47
Основні причини, чому не заряджається телефон
19:48
/ 3
Макрон: Мої заяви про західні війська в Україні були "зважені й продумані"
» Всі новини