Ужгород: Сила "динамівців" — у русі та єдності

Міліціонер завжди повинен бути у хорошій фізичній формі, аби протидіяти злочинцеві, затримати його. А для цього необхідні регулярні тренування з різних видів спорту. Про це й бесідуємо із заступником голови Закарпатської обласної ради фізкультурно-спортивного товариства “Динамо” Михайлом ПАНТЬОМ.

Ужгород: Сила "динамівців" — у русі та єдності

НАША ДОВІДКА

Пантьо Михайло Михайлович, 52 роки, підполковник міліції у відставці. Відпрацював в ОВС 21 рік. Нині справу батька продовжують діти: старший син Руслан -- капітан УБОЗ УМВС, невістка Вікторія -- ст.слідчий УБОЗ УМВС, майор міліції, молодший син Іван працює у ВБЕЗ Ужгородського міськвідділу міліції.

“ДИНАМІВЦІВ” -- 282 ТИСЯЧІ

— Михайле Михайловичу! У радянські часи міліцейське товариство “Динамо” славилося спортивними здобутками київських футболістів під керівництвом полковника міліції Лобановського. Нині “Динамо” Київ уже приватна команда. А чи має ще відношення до міліції ФСТ “Динамо”?

— Звичайно, має. Головою обласної ради ФСТ “Динамо” на конференції у серпні цього року обрано начальника УМВС  Віктора Чепака. А загалом фізкультурно-спортивне товариство “Динамо” України -- це всеукраїнська громадська організація, заснована  1924 року (31 жовтня нам виповнилося 83 роки), вона об’єднує понад 282 тисячі членів у 1093 колективах фізичної культури  ОВС, МНС, СБУ та інших силових структур. Основне наше завдання -- сприяти правоохоронцям у розвитку фізичної культури і професійно-прикладних видів спорту. Гасло “динамівців”: наша сила — в русі та єдності.

На Закарпатті ФСТ “Динамо” діє вже 61 рік. У 1946 році було створено футбольні команди “Динамо” в Ужгороді та Мукачеві, а вже наступного року ужгородські футболісти вибороли кубок Української республіканської організації “Динамо”, ще через два роки стали призерами першості УРСР з футболу. Хороші здобутки і в нинішніх футболістів. У першості Ужгорода сезону 2007 року команда УМВС виборола перше місце з-поміж восьми команд. Збірна ветеранів “Динамо” виграла весняний кубок області.

ПРО СПОРТИВНІ ЗДОБУТКИ 

Не менш популярним у динамівських колах є волейбол. У 1958 році закарпатці представляли республіку на Всесоюзному чемпіонаті “Динамо”, поступившись у фіналі тільки команді Москви. Офіцер УМВС Андрій Даскалюк --   член збірної України з волейболу. 

Профілюючим видом спорту в обласній організації стало й фехтування. Почесний майстер спорту СРСР з фехтування Поліна Ковач неодноразово перемагала у спартакіадах, Кубку УРСР з фехтування, успішно виступала у  чемпіонатах європейського та міжнародного рівня. А найуспішніша із закарпатських фехтувальниць --Вікторія Титова брала участь в Олімпійських іграх у Барселоні. Нині молода надія закарпатського фехтування -- Ернест Яцик є членом збірної команди України, гідно виступає на змаганнях різного рівня. Вагомі здобутки й закарпатської команди зі стрільби з лука, де найбільше відзначилася майстер спорту міжнародного класу Андріана Дубинська, срібний призер чемпіонату СРСР 1967 року, член збірної Союзу.       

Щороку  проводимо змагання з 9 видів спорту. Це і офіцерське триборство, снайперське багатоборство, самбо, стрільба із табельної зброї та ін. У жовтні в Феодосії проводився чемпіонат “Динамо” з самбо, гирьового спорту та шахмат. Наші виступили непогано. Гирьовий спорт культивується у Чопському прикордонному загоні. Там є чемпіони та призери чемпіонатів світу. Скажімо, капітан Андрій Яремус  — неодноразовий чемпіон світу з гирьового спорту,   чемпіон України з бодибілдингу.

НАЙБІЛЬШІ ПРОБЛЕМИ КАДРИ Й ФІНАНСУВАННЯ

— Які маєте проблеми?

— Найбільші -- дві: кадри та фінансування. Щодо першого, то видатних спортсменів бракує і в області. Хоча на Олімпіаді в Турині два наші “динамівці” -- гірськолижник Микола Скрябін і фрістайлист Ігор Ішутко виступили непогано. Обидва є майстрами спорту міжнародного класу. До слова, завдячуючи управлінню у справах сім’ї, молоді і спорту ОДА торік  нам вдалося обом цим спортсменам вирішити квартирне  питання.

Щодо кадрів, то якщо раніше у відділі роботи з персоналом УМВС було 4 ставки інструкторів зі спорту, де ми могли утримувати спортсменів, то тепер їх чомусь  ліквідували. Розумію,  це зроблено через брак фінансів. 

“Динамо” є громадською організацією, і бюджетних коштів ми не маємо. Хіба що на утримання апарату з трьох чоловік: заступник голови, себто я, головний бухгалтер і провідний спеціаліст. Будинок “Динамо” на Швабській потребує ремонту, бо з 1946 року там нічого не ремонтувалося. Саме триповерхове приміщення із 700 “квадратів” узимку вимагає 2000 гривень тільки на опалення, а ще ж  інші комунпослуги...  Аби заробити на себе, частково здаємо приміщення в оренду, є в нас і платні секції. Маємо  свій тир на вулиці Собранецькій, який теж потребує ремонту. 

Основний наш засіб фінансування --  членські внески “динамівців”.  За рік збираємо близько 21 тис. грн., по 10 гривень з чоловіка.  Але не всі платять і ці копійки. А на спортивно-масові заходи у нас іде 40 тисяч. Одна поїздка дев’ятьох чоловік  на чемпіонат у Феодосію “потягнула” на 7 тисяч. Близько 1000 гривень коштує день оренди спортзалу в “Юності”. Виручають нас згадане управління спорту ОДА та обласний Фонд соціального страхування з безробіття, за що їм велике спасибі.

СПОРТ І МІЛІЦІЯ

— Міліція чим може вам допомогти? Адже ви обрали начальника УМВС головою ФСТ “Динамо” області.

— Проблеми у нас в області ті ж, що й загалом  у  державі. Взаємопорозуміння з керівництвом закарпатської міліції, зокрема з начальником відділу професійної підготовки УМВС Василем Кузьом, у нас є. Стосунки нормальні, ділові. Розумію і проблему  фінансів:  просто так виділити нам кошти міліція не може. Але сподіваюся, що спільними зусиллями ми ці питання вирішимо.

Хороші взаємостосунки маємо і  з начальником відділу фізичного захисту податкової міліції полковником Олексієм Рибаковим, начальником фізпідготовки Чопського прикордонного загону Андрієм Яремусом, Сергієм Садовським із Мукачівського загону. Це люди, котрі розуміють вагу спорту у силових структурах.    

— А як закарпатська міліція виглядає у спорті?

-- У порівнянні з іншими силовими структурами УМВС лідирує. Правда, і колектив у вас кількатисячний, є з чого вибирати...

Згідно з нормативними документами,  чотири години на тиждень працівник міліції зобов’язаний займатися фізичною та професійною підготовкою. Двічі-тричі на тиждень у нас в спортзалі міліціонери відпрацьовують прийоми рукопашного бою. У відділі професійної підготовки УМВС  цим займається інструктор з рукопашного бою  Володимир Долгов. Щоправда, деякі керівники не завжди це розуміють: мовляв, спершу робота, оперативна підготовка, а тоді вже спорт. Не  називатиму керівників підрозділів, але було й таке, що перед змаганнями начальник каже спортсменам: мовляв, я вас попереджаю, аби не займали перші місця,  бо треба буде потім їхати  на змагання в Київ,  а я не пущу... Такі люди не розуміють, що  фізпідготовка сприяє й оперативній роботі.

МАЙБУТНЄ ЗА МОЛОДДЮ

— Молоду спортивну зміну  готуєте?

— У 2005 році ми відкрили обласну дитячо-юнацьку спортивну школу, де культивуються  фехтування, гірськолижний спорт, легка атлетика, греко-римська боротьба. Є вже й свої чемпіони серед 17-річних спортсменів. Фехтувальниця Катерина Блохіна стала торік десятою на чемпіонаті світу в Кореї. Анатолій Герей є неодноразовим чемпіоном України, переможцем етапів кубків Європи та світу. Кандидати у збірну України  --  Катерина Басараб, Ігор Коневич.  17-річний гірськолижник Василь Телейчук із Ясіня Рахівського району --  дворазовий чемпіон України. Призером змагань зі сноуборду ставала Леся Тимчак.  Буде належне фінансування, то й  “динамівці” себе покажуть... 

Розмову вів Володимир Павлюх
04 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини