На Закарпатті констатують активізацію "повітряних" контрабандистів

В Ужгороді відбулося засідання на тему «Вирішення проблеми взаємодії в боротьбі з нелегальною тютюновою продукцією».

На Закарпатті констатують активізацію "повітряних" контрабандистів

Вадим Козуля, перший заступник начальник Чопського прикордонного загону –зазначив, що Державна прикордонна служба постійно здійснює заходи з протидії нелегального переміщення через кордон товарів, зокрема тютюнових виробів. «У поточному  році прикордонники Чопського прикордонного загону у пунктах пропуску у 89-тьох випадках  затримано понад 352 тис. пачок цигарок, вартістю понад 1,8 млн.грн. Поза пунктами пропуску вилучено у 6-тьох випадках понад 23 тис. пачок»,- поінформував Вадим Козуля. 

Богдан Яворський, заступник начальника управління аналізу ризиків та протидії митним правопорушенням ДФС у Закарпатській області зазначив, що у 2015 році працівники  Закарпатської митниці склали 157 протоколів про порушення митних правил, вилучили 390 тис.пачок тютюнових виробів на загальну суму 3 млн. 800 тис. грн. Минулого року складено 130 протоколів, вилучено 207 900 пачок цигарок на 2 млн. 130 тис. грн. «Також вказаними протоколами вилучаються не тільки тютюнові вироби, а й транспортні засоби, вилучено 66 таких транспортних засобів на за 9 млн. 705 тис.грн». 

Тютюнові вироби переміщуються через митний кордон як у пунктах пропуску, так і поза ними, - кажуть митники. За словами Богдана Яворського,  найбільш поширеними марками сигарет є Marlboro, LM, Прилуки. Також почастішали випадки перевезення цигарок білоруського виробництва,  марки «ФЕСТ», «НЗ». За інформацією Богдана Яворського, нелегальні лінії виробництва контрабандних цигарок є і в Україні. 

Для приховування цигарок використовувалися лісоматеріали, дошки, бруски, пакети з-під соку, макаронів, запасні колеса транспортних засобів тощо. Згідно з чинним законодавством при виявленні незаконного переміщення продукції складається протокол, вилучаються як тютюнові вироби (підлягають знищенню), так і транспортні засоби (вилучаються на користь держави), так і інші предмети, які використовуються для приховування, наприклад, цигарок. Правопорушник несе відповідальність, зокрема сплачує 100% вартості цигарок або здійснюється конфіскація у рахунок держави. До моменту вирішення справ судом, товар зберігається на складах митниці, відтак передається виконавчій службі, проводиться знищення цигарок. 

У 2015 році у контексті контрабанди активізувалися малі літальні апарати. Як розповів В. Козуля, злочинці почали використовувати малу авіацію, безпілотні апарати. Вже відпрацьовано алгоритм спільних дій щодо протидій «повітряній контрабанді», для виявлення місць їх зльоту та посадки. Один безпілотний апарат вже затримано, а також 2 мотодельтаплани. Пілотом в одному випадку виявився громадянин Угорщини, завантажували апарат 2 громадяни України, у результаті вилучено 12 ящиків цигарок. 

На жаль, зафіксовано і нещасні випадки. Так, зазнав авіакатастрофи гелікоптер, в якому загинули 2 пілоти та 6 громадян з Азії. Найчастіше, за словами прикордонників, контрабанда «прямує» до Словаччини. 

Перевіряють і самих митників. З початку року проведено 13 перевірок щодо дотриманнями митниками митного законодавства, притягнуто до різного виду дисциплінарних стягнень 4 працівників митниці. Щодо прикордонників, то оголошено підозру 8 особам. Одного прикордонника умовно засуджено до 5 років позбавлення волі (прикордонна служба у Паладь Комарівцях).

Щоправда у митників недостатньо спеціальної апаратури, яка б полегшила роботу у виявленні нелегального переміщення товару. Зокрема, на Закарпатській митниці немає жодного сканера, за допомогою яких не складно виявити контрабандні цигарки. Раніше Закарпатська митниця мала таких два, але їх кілька років тому передали в Одесу, а нових не видали, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

 
15 грудня 2015р.

Теги: контрабандисти, активізація, контрабанда

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини