УКРАЇНА В НАТО очима юних ужгородців виглядає привабливо...

Спілкуватися із розумними людьми — саме задоволення. Особливо, якщо ця людина — активна, приваблива і товариська дівчина, яка не тільки цікавиться міжнародними справами, але і планує у найближчому майбутньому брати активну участь у їх вирішенні. Школярка Ірина ГЕРЦ устигла двічі побувати у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі, а отже, їй є про що розповісти.

Активності в Ірини хоч відбирай: добре навчається у школі, пише вірші, займається бальними танцями та вивчає іноземні мови. А  ще вона цікавиться міжнародними справами і діяльністю НАТО. Ірина розповідає, що це захоплення з'явилося у неї у 10 класі (цього року вона вже випускниця), коли взяла участь, а потім і перемогла в обласному конкурсі на тему діяльності НАТО.

Наступний крок - перемога на всеукраїнському етапі, а далі - поїздка у Брюссель у головну штаб-квартиру НАТО.

Цей конкурс - міжнародний: він проводиться у декількох країнах світу, а його переможці відвідують керівний орган НАТО. Ірина та ще троє дівчат перемогли на конкурсі «Безпечна Україна. Безпечна Європа. Безпечний світ», і у березні 2007 року відвідали Брюссель.

Подорож тривала всього п'ять днів. Але цього часу було достатньо, щоб познайомитися із учасниками конкурсу з інших країн, з якими Ірина і тепер підтримує зв'язки, відвідати пам'ятні місця столиці Бельгії, а також штаб-квартиру НАТО та її військову структуру у місті Монсі, що знаходиться неподалік Брюсселю. Переможці конкурсу спілкувалися зі співробітниками НАТО, цікавилися діяльністю Альянсу, а останні, в свою чергу, виявили інтерес до України. «Мені сподобалось, що, незважаючи на наш молодий вік, працівники НАТО поставилися до нас як до офіційних осіб», - ділиться враженнями Іринка. А ще їй дуже сподобався

брюссельський шоколад - ще б пак, адже Бельгія - країна шоколаду.

Відбувши як офіційну, так і культурну програму, дівчата прибули із Брюсселю до Києва, де на Асамблеї Громадської Ліги «Україна - НАТО» розповіли про свою подорож. На цій конференції вони дізналися про міжнародний конкурс «Аліанте-2007-Україна», який проводиться в Україні вже вчетверте. Учасники проходять стандартне он-лайн тестування — потрібно відповісти на 40 запитань, які стосуються діяльності НАТО та інших організацій, а також написати есе на тему «Коли Україна стане членом НАТО?» «Часу для підготовки вистачало, - розповідає Іринка, - із Брюсселю ми повернулися в березні, а відповіді потрібно було надіслати утравні. Для участі в конкурсі необхідно сформувати команду із двох людей, отож до перемоги я йшла разом зі своїм старшим братом Сергієм, який навчається в ЗакДУ на факультеті міжнародних відносин. Цього року в «Аліанте-2007» брали участь 169 команд з України. Закарпатську область представляли дві команди - ми з братом і ще двоє хлопців із Виноградова». Далі на конкурсантів чекала поїздка до Севастополя, де на базі Військового інституту імені Нахімова проводилися військово-спортивні змагання. «Мені сподобались ці змагання, вони були свого роду розрядкою. Ми сприймали це як веселу спортивну гру, за яку теж отримували бали, оскільки змагання були обов'язковою умовою у всіх країнах, які беруть участь в «Аліанте», - згадує Іринка.

Наступні етапи конкурсу визначили переможців, які виграли поїздку до Європи, -з усієїУкраїни було 15 команд, які в серпні почали свою подорож. Серед них - команда Ірини та Сергія. «Нам дуже приємно, що ми представляли Ужгород на міжнародному рівні», - зізналася Іринка.

Найбільше Ірині сподобалася дружня та приємна атмосфера, яка панувала упродовж усього часу перебування за кордоном? Під час поїздки ми веселилися, разом гуляли вулицями та милувалися красою Кракова, Праги, Кельна, Брюсселя, а також побували на військових базах у Чехії, Німеччині, Голландії», - зазначає Ірина. Десятиденна подорож «галопом по Європі» в Іринки та Сергія залишила лише приємні спогади: «Поїздка подарувала нам море незабутніх вражень, купунових знайомств та друзів. Ми дуже раді, що брали участь у цих змаганнях».

Двічі побувати у головній штаб-квартирі НАТО завдяки власним зусиллям -вагомий здобуток як для дівчини 16-ти років, а тому ні в якому разі не треба зупинятися на досягнутому. «Мене зацікавила міжнародна тематика, тому я планую пов'язати з нею своє навчання, а згодом-професію», - підсумувала Ірина.

Цікаво було дізнатися, що думає молодь про НАТО та її відносини з Україною. Адже основною метою конкурсів є руйнування суспільних стереотипів стосовно Альянсу: ознайомлювати молодих людей із сучасними міжнародними організаціями, їх діяльністю, перевагами та недоліками. «Ми хочемо рівнятися на такі країни, як Англія, Франція, Німеччина тощо, - каже Ірина.

- Членство цих країн у НАТО говорить про певні переваги, які їм надає ця співпраця. Можна зробити висновок, що і нашій країні це пішло б на користь. Звісно, Україна не стане членом НАТО через рік чи два, але вона варта європейського рівня вже сьогодні.

Європейські умови життя кращі - там можна здобути якісну освіту, там" немає проблем із перетином кордону.

Багато людей прагне бачити Україну «ближчою до Європи», але й багато з них налаштовані проти цього. Таке невиправдане ставлення до НАТО можна пояснити живучістю старих ідеологічних штампів: люди сприймають НАТО як агресивний військовий блок і чують лише негативну інформацію про нього. Але достеменно не знаючи про діяльність цієї організації, не можна робити такі категоричні висновки. Людей треба краще ознайомлювати в подібними питаннями».

Залишилося лише побажати молодим людям бути активними і свідомими у житті своєї країни. Адже лише тоді варто говорити про перспективи, які можуть відкритися і які можна реалізувати не лише для змін у власному житті, але і у житті всієї країни.

Ірина Молнар, Ужгород
02 листопада 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини