Вперше Чемпіонат України зі спортивного орієнтування на лижах буде проведено на Закарпатті

Вперше за історію вітчизняного спорту Чемпіонат України зі спортивного орієнтування на лижах буде проведено на Закарпатті. Він пройде з 25 по 29 січня 2008 року на околицях Воловця.

Вперше Чемпіонат України зі спортивного орієнтування на лижах буде проведено на Закарпатті

Організаторами змагань виступають Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, Федерація спортивного орієнтування України, управління з питань молоді і спорту Закарпатської ОДА, Воловецька райдержадміністрація.

«Проведення такого престижного спортивного заходу на території нашого району – велика честь, і ми докладемо всіх зусиль, щоб Чемпіонат пройшов на високому рівні – говорить заступник голови Воловецької РДА Василь Панасович. – Тісно співпрацюємо з фахівцями обласної федерації спортивного орієнтування, які забезпечують спортивну сторону змагань; до роботи по створенню високоточних спортивних карт місцевостей, де будуть проходити дистанції, залучили професійного картографа, суддю національної категорії з Чернівців Павла Іванова; над організаційними питаннями на місці завзято працюють місцеві фахівці – завідуючий відділом молоді та спорту РДА Ярослав Комарницький, голова районної асоціації сприяння розвитку туризму «Шипот» Сергій Грига, спеціаліст відділу туризму Василь Пукман».

Що ж являє собою цей, поки ще екзотичний для багатьох, вид спорту? – запитання до головного судді майбутнього чемпіонату, мукачівця Олександра Цепурдея. – Спортивне орієнтування на лижах - це вид спорту, що вимагає від учасників високого рівня як фізичної, так і розумової підготовки – адже долаючи дистанцію, спортсмен повинен на високій швидкості, використовуючи лише карту і компас (вони кріпляться на спеціальному планшеті, що не заважає бігу, постійно приймати десятки рішень щодо вибору оптимального шляху руху між контрольними пунктами. На відміну від традиційних лижних гонок, де всі спортсмени долають дистанцію по тій самій лижні, в лижному орієнтуванні контрольні пункти «з’єднані» розгалуженою мережею лижні, і інтрига нашого виду спорту, як і в біатлоні, присутня від старту до фінішу. Попав учасник точно на пункт, або «промахнувся» і «мотає» десь поруч зайві кола, у той час як суперники обходять його – адже кожен із спортсменів самостійно, без допомоги тренера, обирає собі трасу, хтось поїде одним шляхом, а хтось іншим, третій взагалі вибере неординарний, здавалося би програшний путь і випередить інших. Велика відповідальність в лижному орієнтуванні покладається на картографів та суддів-дистанційників. Перші мають створити карту, яка буде точно і зрозуміло відображати всі особливості місцевості, а другі, використовуючи снігоходи та ретраки (в цьому питанні ми сподіваємося на допомогу закарпатських підприємців – прихильників спорту, що мають відповідну техніку), підготувати десятки кілометрів розгалуженої і якісної лижні, щоби спортсмени, які досконало володіють всією лижною технікою: вільним та класичним стилями, а також гірськолижною підготовкою, могли досягнути заслуженого результату.

Спортивне орієнтування практично не має вікових обмежень. Ось і на нашому чемпіонаті учасники будуть змагатися у 8 вікових групах: юнаки та дівчата віком до 14 та до 16 років; юніори до 18 та до 20 років; окремі групи ветеранів старших 35, 45 та 55 років і, нарешті, – група Ч/Ж21Е, в якій виступатимуть визнані майстри без обмежень віку. До речі, щодо програми змагань: 25 січня учасники приїжджають до Воловця та проведуть модельні (тренувальні) старти, 26 та 27 січня будуть розіграні нагороди в особистій першості: відповідно у спринті (час переможця 15 хв) та на середній дистанції (час переможця 45 хв) – ці старти внесено до календаря IOF (Всесвітньої федерації спортивного орієнтування) і мають статус українських етапів Всесвітніх рангових змагань з лижного орієнтування (IOF Ski-O World Ranking Event), тож розраховуємо, що і закордонні спортсмени зацікавляться закарпатськими стартами і ми прийматимемо гостей принаймні із прикордонних з нашою областю країн. Останнього дня чемпіонату – 28 січня, визначаться переможці в триетапних естафетах.

У спортивного орієнтування на лижах хороші перспективи. Ще з 1949 року наш вид є визнаним олімпійським видом спорту. На Зимових Олімпійських Іграх в японському Нагано орієнтувальники вже виступали у показових змаганнях. Тепер Міжнародний Олімпійський Комітет розглядає питання про включення лижного орієнтування до офіційної програми Зимових Ігор 2014 року. Щороку IOF, яка вже об’єднує національні федерації 68 країн, проводить «дорослий» (цьогорічний відбудеться 14-20.01 у Швейцарії) та юнацький чемпіонати Європи (11-18.02 у Болгарії), світові чемпіонати серед юніорів (2008 - Болгарія), дорослих (2009 - Японія), ветеранів та Кубок світу (у сезоні 2007-2008 років етапи пройдуть у Швеції, Швейцарії, Болгарії та Казахстані). За подібною схемою проходять й українські змагання. До речі, за традицією за рік до чергової Олімпіади в нашій країні проводяться Всеукраїнські зимові спортивні ігри, які по праву вважаються й головними комплексними змаганнями поточного зимового сезону. До їхньої програми входять турніри з 13 видів спорту, 12 з яких – олімпійські, а з неолімпійських лише спортивне орієнтування на лижах отримало таку честь.

Робляться кроки до все більшої популяризації спортивного орієнтування на лижах й на Закарпатті. Старти відкриті для всіх і спробувати свої сили у розв’язанні лісових ребусів з картою і компасом на лижні може всякий, хто забажає. Постійними учасниками зимових змагань в області, крім «чистих» орієнтувальників з Ужгороду (тренери С.Готра та С.Коваль), Мукачева (тренер О.Цепурдей), Іршавського (тренер О.Осійський) та Мукачівського (тренер А.Харченко) районів є й вихованці лижних ДЮСШ з Воловецького (тренер А.Мельник), Міжгірського (тренер В.Коваль), Рахівського (тренери С.Швайгер та П.Білосюк), Хустського районів та м. Хуста (тренер В.Шеффер). Є вже серед них й призери обласних та Всеукраїнських змагань.

Сподіваємося, що більшість з них вийде й на старти першого на території Закарпаття чемпіонату України й здобуде на воловецьких дистанціях заслужені перемоги!

27 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

Olka 2007-11-09 / 16:13:00
Це чудово! А можна більше фотографій з цього виду спорту?

НОВИНИ: Спорт

10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
» Всі новини