Петьовка у депутатському зверненні Яценюку розповів про корупційну схему викачування коштів з бізнесу у лісопереробній галузі

Народний депутат Василь Петьовка у депутатському зверненні розповів прем'єр-міністрові Арсенію Яценюку про корупційну схему викачування коштів з бізнесу у лісопереробній галузі. При цьому у вступній частині цього документу його автор явно поіронізував з його адресата.

Петьовка у депутатському зверненні Яценюку розповів про корупційну схему викачування коштів з бізнесу у лісопереробній галузі

Прем’єр - міністру України

п. Яценюку А. П.

 

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

в порядку ст. 16 Закону України «Про статус народного депутата України»

Шановний Арсенію Петровичу!

Звертаюся до Вас публічно, адже останнім часом Ви це робите так само – красиво розповідаєте через засоби масової інформації про вже втілені урядом реформи, спрямовані на покращання життя українців та держави в цілому. Але як би ж людям дійсно так гарно жилося, як ви пафосно про це розповідаєте, то рівень довіри до уряду та Прем’єр-міністра у суспільстві був би порядком вище. Звичайно вільне володіння іноземними мовами та здатність ведення переговорів на рідній мові європейських партнерів підвищує Ваш особистий авторитет у порівнянні з іншими керівниками уряду з часу проголошення Незалежності України. Однак, існує й внутрішня оцінка діяльності уряду – так погано жити і везти бізнес, як зараз – не було за жодного попереднього уряду, чому є чимало повсякденних підтверджень.

Прикладом непослідовності політики уряду є створення нових корупційних складових для викачування коштів з бізнесу на всіх рівнях. Хочу зупинитися на одному з таких випадків.

До мене, як народного депутата, надходять звернення керівників підприємств та підприємців Закарпатської області, які  провадять експортні операції лісо- та пиломатеріалів з приводу відмови їм підрозділами Державної фіскальної служби на місцях у прийнятті митної декларації, митному оформленні випуску чи пропуску товарів.

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді» від 9 квітня 2015 року №325-VIII встановлено, що реалізація за межі митної території України в митному режимі експорту суб’єктами підприємницької діяльності лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, крім передбачених статтями 2 та 2-1 цього Закону, допускається за наявності сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів. Порядок видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів затверджується Кабінетом Міністрів України.

Прийнятий Закон спрямований на заборону вивозу за межі митної території лісу в необробленому вигляді та сприяє створенню додаткових робочих місць в  лісопереробній галузі.

Не дивлячись на те, що пунктом другим розділу ІІ «Прикінцеві положення» вказаного вище Закону Кабінету Міністрів України доручалось привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом; забезпечити в межах своїх повноважень прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону, до цього часу урядом не затверджено відповідний порядок видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів. Внаслідок такої бездіяльності уряду впродовж тривалого часу з моменту прийняття згаданого Закону (більше шести місяців), малий та середній бізнес на сьогоднішній день позбавлений можливості здійснювати експортні операції вказаних товарів через відсутність відповідних сертифікатів (порядок видачі яких уряд досі не затвердив).

Державна фіскальна служба України листом від 01.10.2015 року №23175 повідомила Кабінет Міністрів України, що з 10 жовня 2015 року сертифікати видані Державним лісовим агентством за старим порядком, митницями прийматись до оформлення не будуть. Однак і на зазначений лист уряд ніяк не відреагував.

Через таку штучну перепону бізнес несе непоправні збитки, пов’язані зі зривом зовнішньоекономічних контрактів та втрачає репутацію перед своїми зарубіжними партнерами, а держава зі свого боку не одержує податки. В даний момент на митницях накопичилось сотні автомобілів, завантажених лісоматеріалами, а один день простою автомобіля обходиться підприємцям в 1000 грн., зриваютсья терміни поставок, за що буде застосовано до підприємств штрафні санкції. Вказані експортери отримали сертифікати близько двох місяців тому, а саме до набрання чинності Законом України від 09.04.2015 року №325-VIII. В середньому за місяць видавалось  близько двох тисяч сертифкатів суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності, які на сьогоднішній день не можуть вивезти продукцію за межі митного кордону України та наразили себе на судові позови від зарубіжних контрагентів. 

Тобто, на сьогодні склалася патова ситуація на митницях по відношенню до бізнесменів: чинні сертифікати (затверджені постановою №1260 від 21.12.2005 року) на митниці не приймаються оскільки Закон №325-VIII від 09.04.2015 року передбачив іншу форму таких сертифікатів, однак уряд не затвердив порядок їх видачі та форму. Отже, вказаний Закон запрацював, а механізми його реалізації урядом досі не затверджені, що свідчить про відкритий саботаж реформ лісопереробної галузі. Така позиція уряду по відношенню до експортерів лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів брутально підриває авторитет держави та негативно впливає на залучення в Україну зарубіжних інвестицій.

З урахуванням викладеного та з метою сприяння експорту лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, стимулюванню розвитку деревообробної та деревопереробної промисловості, залучення додаткових ресурсів для наповнення бюджету, прошу Вас терміново прийняти постанову уряду про затвердження порядку видачі сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів, а до цього часу – своїм розпорядженням підтвердити митним органам чинність сертифікатів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2005 року №1260.

Вмотивовану відповідь за наслідками розгляду цього звернення прошу надіслати на мою адресу у строки, встановлені частиною четвертою статті 16 Закону України «Про статус народного депутата України».

З повагою,

народний депутат України                 В. В. Петьовка

13 жовтня 2015р.

Теги: Василь Петьовка, Арсеній Яценюк, лісопереробна галузь, сертифікат

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини