На засіданні МВК у Мукачеві голова від "Солідарності" та представник "Опблоку" за участі міліції перешкоджали журналісту ОПОРИ

Журналіста видання Громадянської мережі ОПОРА “Точка ОПОРИ” не допустили на засідання Мукачівської міської виборчої комісії 7 жовтня. Голова комісії Володимир Гоменюк (партія “Блок Петра Порошенка «Солідарність») та член комісії Сергій Носалюк (партія «Опозиційний блок») «усно попросили» міліцію вивести із приміщення комісії представника ОПОРИ як «невстановлену особу».

На засіданні МВК у Мукачеві голова від "Солідарності" та представник "Опблоку" за участі міліції перешкоджали журналісту ОПОРИ

Засідання Мукачівської ТВК почалося о 17.00, однак публічного повідомлення про час початку засідання не було анонсовано. Відтак журналіст – як журналіст видання «Точка ОПОРИ», – прийшов у приміщення комісії трохи пізніше часу початку.

Голова комісії, представник партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Володимир Гоменюк заявив, що журналіст запізнився на початок, відтак повинен негайно покинути засідання. На прохання журналіста до секретаря про реєстрацію голова комісії заперечив у цьому, зазначивши, що негайно викличе міліцію, якщо кореспондент добровільно не покине засідання.

Журналіст ОПОРИ пояснив членам ТВК, що у Законі не вказано часу, коли журналіст має реєструватися на засідання. Водночас там передбачено право присутності представників ЗМІ на засіданнях Центральної, територіальних та дільничних виборчих комісій. Відтак показав своє посвідчення журналіста і вкотре попросив його зареєструвати та не робити з процедурного моменту теми для суперечок та сварок.

Втім голова для більшої переконливості поставив перед комісією питання на голосування – аби відмовити кореспонденту в праві бути присутнім на засіданні, оскільки журналіст «Точки ОПОРИ», за версією голови комісії, – «невстановлена особа». Більшість членів ТВК підтримали пропозицію голови. Рішення так і звучало: «позбавити права невідому особу бути на засіданні комісії». На зауваження журналіста, що для такого голосування варто хоча б зареєструвати його, комісія не відреагувала. Для виконання рішення голова викликав міліцію.

Представники правоохоронних органів, не бажаючи розбиратись у ситуації, без вимоги надати документальні свідчення відповідного рішення, на «усне прохання» члена комісії Сергія Носалюка унеможливили присутність представника ОПОРИ на вечірньому засіданні Мукачівської міської виборчої комісії у середу, 07 жовтня, вивівши його за межі приміщення.

Член комісії Сергій Носалюк усно заявив про свою готовність бути свідком, аби журналісту «Точки ОПОРИ» призначили адміністративний арешт, термін якого, як відомо – до 15 діб.

У таких діях з боку голови комісії Володимира Гоменюка та працівників Мукачівського МВ УМВС в Закарпатській області ОПОРА вбачає ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, відповідальність за що передбачена статтею 171 Кримінального Кодексу України.

Також у таких діях вбачаються ознаки порушення пункту 6 частини 9 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори», яка передбачає право присутності журналіста на засіданнях комісій – не більше двох представників від одного ЗМІ.

Дії голови Мукачівської ТВК та працівників Мукачівського МВ УМВС в Закарпатській області представники Громадянської мережі ОПОРА в Закарпатській області оскаржуватимуть у встановленому законодавством порядку.

Про інцидент і ознаки неправомірних дій Гоменюка щодо журналіста «Точки ОПОРИ» повідомлено і керівництво Закарпатського обласного осередку партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Там ОПОРУ поінформували, що внесли подання про заміну голови ТВК у місті Мукачево.

8 жовтня оприлюднена постанова ЦВК №399, згідно з якою повноваження Володимира Гоменюка як голови Мукачівської міської виборчої комісії припинені достроково. Його на посаді, за квотою «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», замінила Алла Димида.

Крім цього, партія замінила у міській виборчій комісії ще двох членів по своїй квоті – Івана Кипилу на Владислава Павленка; Олега Скорохода на Золтана Марусинця.

Володимир Феськов, координатор ОПОРИ у Закарпатській області
09 жовтня 2015р.

Теги: ОПОРА, журналіст, Солідарність

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 8
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини