Угорські партнери готові допомогти Закарпаттю у розбудові транспортної інфраструктури

Сьогодні голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко зустрівся з заступником Держсекретаря Міністерства закордонних справ та зовнішньої економіки Угорщини Жолтом Чуторою, директором департаменту розвитку прикордонної економіки, інфраструктури Угорщини Петером Кіш-Парціу та Міністерським комісаром (Уповноваженим Міністра з питань Стратегії ЄС щодо Дунайського регіону) Іштваном Йоо. Обговорювали питання співпраці у сфері залізничного транспорту, дорожнього господарства.

Угорські партнери готові допомогти Закарпаттю у розбудові транспортної інфраструктури

Основний акцент в ході зустріч - питання розбудови нових пунктів пропуску на угорсько-українській ділянці кордону, яка становить 137 км, де межують Закарпаття та Саболч-Сатмар-Березька область Угорщини. Фахівцями координаційного центру розвитку транспортних сполучень Угорщиини проведена величезна робота: від загального техніко-економічного обґрунтування, вибору транспортних сполучень (зв’язків) для подальшого проектування на основі списку пріоритетів до проекту план дій. Проаналізовано вплив того, як нова транспортна мережа вплине на сучасний транспортний рух у регіоні. Угорщина розробила національну стратегію розвитку транспортного сполучення. Серед пріорітетних - пункт пропуску Велика Паладь-Нодьгодош. Тут з угорської сторони вже зведено дорогу між населеним пунктом Нодьгодош та державним кордоном з шириною твердого покриття 5,50 м та загальною шириною 7,50 м, а також завершено реконструкцію мосту. З української сторони треба звести більше десяти кілометрів дороги, для цього необхідно значні кошти, і їх поки нема. Володимир Чубірко запевнив закордонних партнерів, що Закарпаття й надалі лобіюватиме це питання перед центральною владою, для того, щоби вже у бюджеті 2016 року було передбачено фінансування цього проекту. 

Ще один спільний проект, який обговорили сторони – будівництво об’їзної в Берегові, що має полегшити рух транспорту до пункту пропуску «Лужанка-Берегшурань». Угорці пропонували залучити кошти угорського державного банку під урядові гарантії України для будівництва дороги. Втім схвальної відповіді так і не отримали. Володимир Чубірко як варіант запропонував залучити кредитні можливості Європейського інвестиційного банку. Їх коштом вже зводиться залізничний тунель у Карпатах. 

«У цих проектах ми маємо синхронізувати свої кроки. Треба активізувати спільну роботу, проводити частіше зустрічі фахівців. І звісно ж є пропозиція відновити роботу міжурядової комісії», - вважає Жолт Чутора. 

Ще один аспект співпраці – це залучення коштів ЄС для локалізації проблем, пов’язаних із діяльністю Солотвинського солерудника. Сторони вважають за доцільне поетапний підхід до вирішення проблеми, адже ця проблема актуальна для всього Дунайського регіону. Завдяки зверненням закарпатської влади і угорських партнерів про ситуацію вже знають і в Брюселлі і є надія, що там її будуть вивчати. 

«В питанні Солотвина – ми готові сприяти у вирішенні проблеми, яка має значення для країн Дунайського регіону. Ми допоможемо активізувати вирішення проблеми ра рівні Брюселлю. І готові надіслати фахівців для того, аби детально вивчити ситуацію в селищі», - запропонував комісар Іштван Йоо.

Насамкінець угорських партнерів повідомили, що вже за тиждень на сесії облради розглядатиметься питання про створення Європейського об’єднання територіальної співпраці «Тиса» з Угорщиною. Ця структура залучатиме гранти ЄС на розвиток інфраструктурних проектів на Закарпатті і в сусідній області Саболч-Сатмар-Берег.

Опісля учасники зустрічі поклали квіти до пам’ятника угорському поету і революціонеру Шандору Петефі, повідомляє прес-служба Закарпатської облради.

08 жовтня 2015р.

Теги: транспортна інфраструктура, розбудова, партнери

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини