Нових закарпатських поліцейських набирали для роботи у міліцію

Сьогодні зранку в Ужгороді стали до навчання 250 відібраних у нову патрульну поліцію закарпатців. Вишкіл майбутніх патрульних стартував о 8.30. А вже за кілька годин, в обідню пору, куратор процесу створення нової патрульної поліції Ужгорода й Мукачева Мустафа Найєм зустрівся із кількома десятками вже колишніх претендентів на вступ до лав нової поліції: декого із них записали в резерв, комусь – відмовили у вступі до поліції із піврічною забороною на повторне «подання» до інших міст, де створюється нова поліція.

Нових закарпатських поліцейських набирали для роботи у міліцію

Отримавши відмовні листи, тепер уже екс-кандидати до патрульної поліції забажали почути відповіді на низку питань, які  й сформулювали у зверненні до начальника обласного УМВС Сергія Князева. На звернення відреагував Мустафа Найєм, завітавши на зустріч із людьми, котрі подолали всі етапи відбору, отримавши відмови вже після останнього – підсумкової співбесіди, що проводилася громадською комісією. Будучи тепер уже колишніми кандидатами, вони зініціювали зустріч, аби просити пояснень певних «нюансів» відбору та оприлюднення загального рейтингу, неможливість опублікування якого  куратор створення нової поліції на Закарпатті свого часу пояснював Законом України про захист персональних даних.

На зустріч із екс-кандидатами до патрульної поліції Мустафа Найєм прийшов із роздрукованим зверненням, що його «відмовники» надіслали в обласне УМВС. І, відповідно, намагався відповідати на тезово викладені в ньому питання, паралельно даючи відповіді на запитання, які лунали вже безпосередньо у спілкуванні. Найперше присутніх цікавив рейтинг – саме оприлюднення загального та поетапного рейтингів учасників відбору, з урахуванням зарахованих на навчання, вимагали учасники зустрічі. Нарікали: самі ж були свідками, коли конкуренти, показавши гірші результати під час складання нормативів, нині вже стали до навчання. Тоді як краще підготовані фізично кандидати – або зараховувалися в резерв, або й узагалі отримували відмову на вступ до патрульної поліції.

Публікувати рейтинги, за словами Мустафи Найєма, таки ніхто не буде – це, пояснював, неможливо з огляду на Закон України про захист персональних даних. На зауваження щодо того, що прізвище, ім’я та по-батькові кандидата, як і сукупний рейтинг, до персональних даних не віднесені – їх перелік чітко визначений тлумаченням Конституційного суду від 30.10.1997 № 5-зп – куратор створення нової поліції заявив: «Я стверджую, що прізвище, ім’я та по-батькові і місце … в рейтингу ми не можемо оприлюднювати, бо це може бути розтлумачене як оприлюднення персональних даних». Бо ж за Законом, наполягав Мустафа Найєм, персональними даними є відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути ідентифікована.

Однак, зауважив нардеп, хоч в УМВС не вповноважені на оприлюднення загального рейтингу, кожен за бажання має нагоду ознайомитися зі своїм індивідуальним результатом, надіславши лист-запит в управління. Крім того, за словами Мустафи Найєма, навіть і рейтинг не завжди міг бути визначальним для прийняття на навчання майбутніх полісменів – остаточно долю кожного з претендентів вирішувала спецперевірка, а кандидатів-діючих міліціонерів – ще і перевірка внутрішньою безпекою відомства. 

"От пройшов кандидат усі етапи, має найвищий рейтинг, але спецкомісію не пройшов: має судимість або, наприклад, вдається до насилля у родині", – пояснював Мустафа Найєм. На запитання, чому ж спеціальну комісію не було здійснено ще на етапі прийняття анкет і при попередньому відборі, у куратора знову знайшлася відповідь: патрульну поліцію на Закарпатті фактично створювали «з колес», кількість бажаючих спробувати себе у ролі нових полісменів обчислювалася 5,5 тисячами, а на спеціальну перевірку лише однієї людини необхідно 2-3 дні. Відтак, перевірити кожного претендента до початку перших тестувань у стислі терміни було фізично неможливо, пояснював нардеп.

Відповідаючи на питання, поміж іншим, Мустафа Найєм таки не виключив спрацювання під час відбору суб’єктивного людського фактора. А тому, заявив, «Якщо у вас є питання, що стосовно вас була порушена процедура, ви можете подавати апеляцію на рішення комісії, і кожен випадок розглядатиметься окремо... У нас навіть були випадки, коли кандидати апелювали на рішення військово-лікарської комісії: після огляду окулістом, вважаючи результат некоректним, кандидат ішов до інших лікарів, там перевірявся і приносив інше заключення, з яким ішов далі». 

Між тим, і проходження кандидата в такий спосіб далі по шляху відбору викликає не менше питань, як от – а чи не варто за таких обставин ставити під сумнів якість роботи діючого лікаря відомчої поліклініки УМВС області, на базі якої і працювала військово-лікарська комісія? Чи є упевненість у тому, що, звертаючись альтернативно до «інших лікарів», апелянт просто не «купив» потрібний позитивний висновок? І, зрештою, чому про можливість апеляції не було доведено ще на етапах відбору? Як і не були доведені диференційовані чіткі вимоги: окремо – на посаду патрульних поліцейських, окремо – на посади в адміністративний апарат (про конкурс до якого, до речі, стало також відомо лише в розпал відбору через повідомлення щодо його непрозорістіред.).

Щодо принципу формування рейтингу – наприклад, про важливість кожного з етапів у процентному співвідношенні – Мустафа Найєм чітко не відповів і сьогодні. Завважив лише, що рейтинг формується на засадах кількох регламентуючих актів: відбір здійснювався на підставі 17-18 статей Закону України про міліцію, а також виходячи з наказу очільника МВС №10, який є документом службового користування із обмеженим доступом. Тобто, по факту майбутню нову поліцію формували, спираючись на закон про міліцію, яка, як переконував Мустафа Найєм, вже за кілька місяців відійде у нинішньому її вигляді в небуття, залишивши по собі лише слідчих та криміналістів, підготувати яких у новій якості в такі стислі строки не видається можливим. Відповідно, й на роботу майбутніх патрульних набирали у поки ще чинну міліцію, бо ж закон про Національну поліцію вступить у силу лише 7 листопада. 

Попри півторагодинну сьогоднішню зустріч із куратором процесу створення нової патрульної поліції на Закарпатті і намагання Мустафи Найєма не залишити без відповіді жодне з озвучених питань, ті ж такі питання так і не втратили актуальності. Це і питання про маніпуляції довкола рейтингів, втаємничення яких намагаються виправдати належністю до персональних даних. І питання про організацію роботи військово-лікарської комісії силами лікарів відомчої міліцейської поліклініки. І питання відсутності комунікації залучених до здійснення набору у патрульну поліцію із учасниками відбору. І питання здачі нормативів під контролем діючих міліціонерів, коли на наступний етап допускалися люди з відверто недостойними результатами із поясненнями, начебто, формування одразу й адміністративного апарату. І питання, як здійснюваний на основі та за участі кадрів корумпованої та здискредитованої міліції набір з метою реформування правоохоронної служби може бути стовідсотково якісним.

Разом із тим, не знімаючи усіх озвучених питань, варто також згадати: фахові громадські комісії, які й проводили підсумкові заключні співбесіди, констатували високу вмотивованість та відчутну нову якість кандидатів на роботу у новій поліції, частина з яких нині почала проходити професійний вишкіл. У тих же, хто вважає, що несправедливо потрапив у резерв або й не пройшов відбір узагалі, залишається можливість доводити свою позицію шляхом апеляційного оскарження.

Звернення екс-кандидатів до очільника закарпатської міліції, яке й стало підставою для нинішньої зустрічі

Начальнику УМВС України у Закарпатській області

Князєву С.М.

88000, м. Ужгород, вул. Ф. Ракоці, 13

 

Шановний Сергію Миколайовичу!

Ми, учасники конкурсного відбору до патрульної поліції міст Ужгорода та Мукачева (далі-Відбір), звертаємось до Вас з повідомленням про порушення працівниками УМВС України у Закарпатській області Наших прав та законних інтересів, які були допущені в процесі проведення відбору, та переконливо просимо вжити дієвих заходів щодо усунення цих порушень.

Згідно ст. 3 Закону України «Про міліцію», діяльність міліції є гласною, вона інформує органи влади і управління, трудові колективи, громадські організації, населення і засоби масової інформації про свою діяльність […] Міліція оприлюднює інформацію та надає інформацію на запити відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації». Координація діяльності щодо набору до патрульної поліції міст Ужгорода та Мукачева входить до компетенції працівників УМВС України у Закарпатській області.

Інформація щодо порядку відбору, вимог до претендентів на посаду патрульного поліцейського, порядку та принципів формування рейтингів учасників відбору, а також критеріїв на підставі яких формується цей рейтинг підлягає оприлюдненню та не може бути прихованою.  Учасників відбору, перед початком його проведення повинні ознайомити з порядком його проведення, умовами проходження відбору, вимогами до претендентів, а також з усіма обмеженнями чи заборонами, які випливають у зв’язку з проходженням відбору.

Всупереч вищенаведеному Нас, як учасників відбору, не ознайомили з вищезазначеною інформацією ні при подачі анкет, ні в процесі проходження кожного етапу відбору. Окрім того, по завершенні процесу відбору, Нас не ознайомили з його результатами та рейтинговими показниками. Також, як з’ясувалось пізніше, учасникам, які не пройшли відбір та не зараховані на навчання, без будь-яких законних на те підстав встановлюється заборона на 6 місяців проходити аналогічний конкурс в інших містах України, що є прямим порушенням наших конституційних прав. Численні звернення на "гарячу" лінію нової поліції з подібними питаннями виявились безрезультатними, окільки працівники "гарячої" лінії подібною інформацією не володіють.

В ході знайомства та спілкування учасниками відбору один з одним, встановлено непоодинокі випадки, коли на навчання запрошено осіб, які на певних етапах, показали гірші результати, ніж ті, хто на це навчання  не пройшов, при цьому так само як і перші, на співбесіді отримав "так", але "рейтинг виявився нижчим", - так пояснює дівчина на "гарячій" лінії нової поліції.

На численні публічні звернення до куратора Нової Поліції народного депутата Мустафи Наєма, щодо оприлюднення результатів після кожного окремого етапу відбору, надання роз’яснень щодо порядку формування рейтингових показників, а також загального рейтингу кандидатів, він відбувався формальними відписками з посиланням на захист персональних даних.

Просимо звернути увагу, що згідно Закону України «Про захист персональних даних», персональні дані – це відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути ідентифікована. До таких даних, згідно рішення КСУ від 30.10.1997 № 5-зп відносяться: освіта, сімейний стан, релігійність, стан здоров’я, дата і місце народження, майновий стан, тощо.

Згідно ч. 7 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений – в нашому випадку це рейтингові показники без зазначення конфіденційної інформації про осіб, які брали участь у відборі.

Всі вищезазначені обставини змушують населення сумніватися, у чесності, прозорості та справедливості відбору, та дотриманні під час відбору норм антикорупційного законодавства, та в черговий раз дискредитують органи внутрішніх справ України, а також підривають авторитет та довіру до новоствореної правоохоронної організації, та містять ознаки порушення п. 2.5 Загальних правил поведінки державного службовця затвердженого Наказом Головного управління державної служби України від 04.08.2010 №214, згідно якого державний службовець має з належною повагою ставитись до прав, обов’язків та законних інтересів громадян, їх об’єднань, а також юридичних осіб […] не повинен проявляти свавілля або байдужість до їхніх правомірних дій та вимог, допускати прояви бюрократизму, відомчості та місництва, нестриманість у висловлюваннях та не вчиняти дій, що дискредитують орган державної влади або ганьблять репутацію державного службовця.

Згідно ч. 3 ст. 32 Конституції України, кожний громадянин має право знайомитися в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях з відомостями про себе, які не є державною або іншою захищеною законом таємницею.

Згідно п.1 ч.3 ст. 10  Закону України «Про доступ до публічної інформації» розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов'язані надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується.

Згідно ч.2 ст. 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.

Згідно ч.1 ст.20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту.

У ЗВ’ЯЗКУ ІЗ ВИЩЕНАВЕДЕНИМ, ПРОСИМО:

1.               Ознайомити Нас з чіткими вимогами до кандидатів на посаду патрульних поліцейських та адміністративні(офісні) посади патрульної поліції.

2.               Надати чітке роз’яснення щодо порядку формування рейтингу кандидатів на посаду патрульного поліцейського, показників, які враховуються при його формуванні, осіб відповідальних за формування рейтингу.

3.                Оприлюднити загальний та поетапний рейтинги учасників відбору, з урахуванням кандидатів зарахованих на навчання, для подальшого прийняття їх на посади патрульних поліцейських міст Ужгорода та Мукачева, на адміністративні посади нової поліції та кандидатів зарахованих в резерв, шляхом його публікації в засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті органу, відповідального за координацію та проведення відбору, у вигляді таблиці. Враховуючи те, що результати є в базі, і після кожного етапу їх обробка займала небагато часу, впевнені, що відповідь на Наше звернення не змусить чекати довго.

ПРИКЛАД рейтингу в таблиці:

 

ПІП

Етап 1 (тести)

Етап 2 (ВЛК)

Етап 3(фізо)

100м, віджимання (підтягуваня)

1000м

Етап 4

(психологічне тестування)

Співбесіда

бал

Співбесіда

(так, ні, офіс, резерв)

Навчання

1

Ярий Ярослав Ярославович

51

Придатний

14.22/20/4.05

Придатний

4, 4, 4, 4....

так

Пройшов/ не пройшов/ відмовився

2

Степанов Степан Стаепанович

53

Придатний

15.0/15/4.50

Придатний

4,4,3,2,1...(по таблиці комісії)

Резерв/офіс/ні/так

 

3...

Петров Петро Петрович

42

Не з"явився (або непридатний) або відмовився або недодзвонились.)

 

 

 

 

 

...3600 останній

Іванов Іван Іванович

Відмовився/ не додзвонились/ ......

 

 

 

 

 

 

ПІБ особи відповідальної за формування рейтингу

 

Підпис

 

 

 

 

ПІБ особи, яка надала інформацію

 

Підпис

 

 

 

 

4.                Вказати норму закону, згідно якого встановлюється заборона приймати участь у аналогічному відборі в інших містах України.

5.                Надати для ознайомлення належним чином затверджене Положення Про порядок проведення конкурсного відбору на посаду патрульного поліцейського патрульної поліції міст Ужгорода та Мукачева, чи будь-який інший, належним чином затверджений документ, який регламентує порядок проведення відбору, порядок та принципи формування рейтингу учасників відбору.

6.                Про результати розгляду звернення просимо повідомити письмово кожного з нижчепідписавшихся, в строки встановлені Законом України «Про доступ до публічної інформації» (5 днів з моменту реєстрації в МВС).

Одночасно повідомляємо, що у випадку ненадання інформації, несвоєчасного надання,  надання неповної або неправдивої чи перекрученої інформації, залишаємо за собою право на звернення за захистом своїх законних прав та інтересів до суду першої і, при необхідності, кожної послідуючої інстанції.

Звернення написано на 3 аркушах, пронумеровано та прошито ниткою, скріплено підписом автора.

 

 
05 жовтня 2015р.

Теги: поліція, міліція, набір

Коментарі

marina 2015-10-06 / 16:34:31
Фахові громадські комісії, які й проводили підсумкові заключні співбесіди, були настільки прозорими, що в понеділок з ШЕСТИ членів комісії були присутні лише ЧЕТВЕРО. Я тоді "прозорі" винесли чесне рішення щодо кандидата???

ХеЗе 2015-10-05 / 23:53:36
Блядські вельможі своєю блядською багаторічною брехнею, лицемірством, корупцією і схемами виховали в людей тотальний комплекс недовіри. І тепер навіть хороша, начебто, справа через проріхи-недопрацьовки може сприйматися як чергове кидалово. Але ж, Мустафа, ви колишній журналіст! Ви не могли не знати, що до цих рухів, які дають примарну надію на хоч якісь зміни на краще, буде підвищена увага! Ну невже не можна було організувати процес так, аби всіх цих питань - і додаткових, а вони є - не виникало?

не патрульний 2015-10-05 / 23:33:16
нарешті..об'єктивна думка. автору +!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини