Політичні представники угорської нацменшини категорично незадоволені поділом округів на Закарпатті – ОПОРА

Організації – Закарпатське угорське культурне товариство («KMKSZ») і Демократична спілка угорців України («UMDSZ») – обурені рішенням Центральної виборчої комісії, яка утворила виборчі округи на території Берегівського району Закарпатської області, де більшість населення складають угорськомовні виборці.

Політичні представники угорської нацменшини категорично незадоволені поділом округів на Закарпатті – ОПОРА

Про це спостерігачу ОПОРИ повідомила речниця «КМКС» Партії угорців України» Кароліна Дорчі.

У коментарі ОПОРІ Кароліна Дорчі зазначила:

«Створюючи виборчі округи, обласна виборча комісія порушила правові норми, передбачені у чинному законодавстві України. Зокрема, стаття 11 Конституції України говорить: «Держава сприяє консолідації та розвиткові української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України». А ще додам: межі одномандатних територіальних виборчих округів мають бути нерозривними. Тому вищезгадані рішення є необдуманим та суперечить закону, а також унеможливлює представництво інтересів територіальних громад на обласному рівні, тобто в облраді. Загалом, 17 вересня, напередодні формування виборчих округів, «КМКС» письмово звернувся до голови обласної виборчі комісії з проханням створити виборчий округ, який, враховуючи інтереси громади, компактно створили би поблизу поселень нацменшин. Ми розробили схематичну карту поділу територій на округи, список населених пунктів, числові дані про кількість та етнічний склад того чи іншого населеного пункту, а також надіслали інформацію про кількість виборців. Проте на сайті ЦВК опублікували затверджені списки виборчих округів, не враховуючи наше прохання. «КМКС» впевнений, що Україна лише тоді стане європейською, демократичною державою, коли дотримуватиметься своїх законів та задовольнить інтереси нацменшин. Згідно Лундських рекомендацій, «ефективна участь національних меншин у суспільно-політичному житті є однією з найважливіших складових мирного і демократичного суспільства.  Як свідчить досвід, накопичений в Європі та поза її межами, для стимулювання такої участі державам нерідко доводиться створювати спеціальні механізми для національних меншин. Ці рекомендації покликані полегшити залучення меншин до участі у загальнодержавному житті, дозволяючи їм при цьому зберегти свою самобутність і свої особливості та сприяючи тим самим належному управлінню і забезпеченню цілісності держави».

На Закарпатті угорськомовні виборці зазвичай орієнтуються на дві політичні сили – "КМКС" Партія угорців України» та Демократичну партію Угорців України. Наразі обидві партії мають своїх представників у Закарпатській обласній раді, а представник «КМКС» Партії угорців України» Василь Брензович – депутат Верховної Ради України, який пройшов за списком «Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

5 вересня згадані політичні сили домовилися, що спільно балотуватимуться на вибори до органів місцевого самоврядування на місцевому, районному та обласному рівнях. Водночас обидві партії подали до ЦВК інформацію про участь у місцевих виборах як окремі суб’єкти.

Загалом, як повідомляла ОПОРА, Закарпатська область поділена на 64 виборчих округи, від яких, відповідно, буде обрано 64 депутатів облради. При цьому найбільшим округом вважається №12 з кількістю виборців 20 525 людей.  Найменший округ – №64 з кількістю виборців 7 031. Такий факт, констатують спостерігачі ОПОРИ, створює нерівні умови для кандидатів до облради, оскільки йдеться про різну кількість голосів виборців, які необхідні для перемоги претендента на депутатське крісло.

ОПОРА подає коментарі щодо факту поділу округів коментарі представників політичних сил – учасників виборчого процесу:

Андрій Риба, керівник секретаріату виборчого штабу партії «Блок Петра Порошенка  «Солідарність»:

«У самому новому поділі регіону на округи вбачаю два позитивних моменти. Перший – він засновується на плюралізмі думок всіх політичних сил. Раніше округи ділили міськвиконкоми та райдержадміністрації. Зрозуміло, що робили це таким чином, щоб догодити кандидатам, вигідним чинній міській владі. Представники інших політичних сил взагалі могли навіть не знати до останнього моменту, в яких саме межах буде мажоритарний округ. Цього разу межі округів приймали члени ТВК, які є представниками різних партій. Це змушувало йти на компроміси, й приймати спільне рішення. Тому немає підстав говорити, що округи були поділені в інтересах однієї політичної сили. Звісно, хтось буде незадоволеним таким поділом. В тому числі і ми – в деяких округах ми втратимо позиції і навпаки – в деяких їх тільки збільшимо. Другий позитивний момент – тепер кандидати-мажоритарники не зможуть працювати винятково на «свій» округ. Нинішній поділ округів проіснує рівно до завершення виборів 25 жовтня. Вже на наступних виборах, якщо не зміниться чинне законодавство, межі округів визначатимуть зовсім інші люди. Відповідно, депутат, який раніше міг працювати тільки на свій округ, аби забезпечити хороший результат на наступних виборах, зараз так діяти не зможе – на наступних виборах у нього можуть бути вже зовсім інші виборці, які не бачили роботи депутата протягом каденції. Це стимулюватиме обранців працювати на всю громаду, а не на декілька вулиць».

«Богдан Кинів, голова Закарпатської територіальної організації «Радикальної партії Олега Ляшка»: 

«Нарізка округів у нас абсолютно «безалаберна» і зроблена виключно під одну політичну силу – «порошенківсько-регіоналівську» «Солідарність».  Округи сформовані таким чином, аби вони набрали максимальну кількість голосів. Я ще кілька днів тому заявляв, що цей процес у ТВК проходив із порушеннями і просто відвертим ігноруванням партій, котрі не співпрацюють із Президентом. Голова комісії разом із секретарем взагалі без обговорення ставили на голосування незрозуміло ким нарізані округи, плутали інших членів комісії. Були факти, коли із незрозумілої електронної пошти надходили листи із готовою «нарізкою» округів і голова просто виносив ці округи на голосування. І при цьому звучали фрази типу «у нас більшість, ми робимо що хочемо» чи «ми партія влади і наші кандидати мають перемогти». Тому про весь цей безлад я можу сказати тільки одне: ми потрохи вертаємось до часів Януковича. І, боюсь, із такими темпами наш президент ще зуміє «переплюнути» свого «папєрєдніка».

Едуард Леонов, голова Закарпатської обласної організації партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода»:

«Те, що поділили округи доволі недолуго – це факт. Проте робити якихось гучних висновків не варто, адже на це є виправдання – стислі терміни. Тим не менше, неправильно порізали не тільки округи, а й затягнули їх оприлюднення. Зокрема, по Ужгороду ми дізналися результат лише 26-го вересня. В цей час вже почалася реєстрація кандидатів у депутати. Проте є й позитив. Адже поділ не прив’язувався до інтересів етнічних громад, яких так багато на Закарпатті. Їх наявність – не привід ділити округи в обхід Конституції. Адже це порушує інтереси українських громадян. Загалом, округи поділені незручно, пізно, в той же час  - ті, хто ділив - не пішли на поводу у лобістів етнічних меншин».

Юрій Фекете, заступник голови Закарпатської обласної організації партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»:

«Округи нарізали в дуже стислі терміни, тому побажання та зауваження всіх політичних сил ввести було важко. Проте більшість пропозицій врахували. В тому числі і ВО «Батьківщини». Та і взагалі: поділили та й  поділили! Що з цього проблему робити? Звісно, є й прорахування. Мені, наприклад, незрозуміло – чому в одному окрузі 9 тисяч виборців, а в іншому – 19? Треба було порівну ділити. Який позитив в новому поділі? Це покажуть вибори».

Володимир Шкріба, керівник секретаріату Закарпатської обласної організації партії «Єдиний Центр»:

«Однозначної відповіді бути не може.  Десь поділено все справедливо, а десь – не дуже. Могло бути краще. Тим не менше, деякі наші пропозиції таки взяли до уваги. Це, в першу чергу, стосується виборчих округів щодо виборів до Закарпатської обласної ради».

 
02 жовтня 2015р.

Теги: нацменшини, ОПОРА, округи

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини