Ужгород заполонила "передчасно агітаційна" політична реклама (ФОТО)

На вулицях обласного центру Закарпаття спостерігачі ОПОРИ зафіксували велику кількість білбордів та сітілайтів, де розміщена реклама політичних партій – потенційних учасників виборчого процесу.

Ужгород заполонила "передчасно агітаційна" політична реклама (ФОТО)

Фактично усі рекламоносії із партійною символікою були розміщені в місті до 5 вересня – часу офіційного старту виборчої кампанії.

Станом на 05-09 вересня в Ужгороді розміщені білборди із привітаннями народних депутатів України Валерія Пацкана та Роберта Горвата, на яких зображено логотип партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Зафіксовані рекламоносії із символікою «Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».

Розміщені в місті білборди, де є символіка, схожа на символ ВО «Свобода».

Масово встановлені білборди та сітілайти із символікою партії «KMKSZ» («КМКС»), яка орієнтується на угорськомовних виборців.

ОПОРА констатує: на усіх згаданих рекламоносіях розміщена символіка політичних сил – ймовірних учасників виборчого процесу. Відтак у цьому вбачаються ознаки передчасної виборної агітації, оскільки станом на 05 вересня місцеві осередки політичних партій не зареєстровані як суб’єкти виборного процесу.

Наголошуємо, що згідно із чинним законодавством, логотипи та символіка партій, які є суб’єктами виборчого процесу,  належить до політичної реклами. Політична реклама, у свою чергу, є однією із форм передвиборної агітації. Передвиборну агітацію можна розпочинати лише наступного дня за днем реєстрації місцевого осередку партії як учасника виборного процесу. До того проводити агітацію заборонено.

ОПОРА нагадує: згідно з частиною 1 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори», право вести передвиборну агітацію мають місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, а також кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, зареєстровані відповідною територіальною виборчою комісією для участі у місцевих виборах. Проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом, тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 212-10 КУпАП).

Згідно з частиною 6 статті 54 цього Закону, агітація має здійснюватися за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється. Виготовлення або поширення агітаційних матеріалів, не оплачених з виборчого фонду,  є порушення передбаченого законом порядку ведення передвиборної агітації та тягне за собою накладення адміністративного штрафу у розмірі від десяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з частиною 5 статті 57 цього Закону, політична реклама - це одна з форм передвиборної агітації, розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу.

До політичної реклами належить використання символіки (гімну, прапору, розпізнавального знаку, девізу) або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії, її місцевих організацій, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів місцевими організаціями партій, кандидатами, політичними партіями, місцеві організації яких є суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах місцевих організацій партій чи певних осіб як кандидатів.

10 вересня 2015р.

Теги: політична реклама, агітація

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини