На Виноградівщині рідні брати через суд ділили спадок, що залишив покійний батько

Апеляційний суд Закарпатської області нещодавно розглянув цивільну справу за позовом жителя Виноградівшини до своєї матері про визнання права власності в порядку спадкування, за апеляційною скаргою рідного брата позивача на рішення Виноградівського районного суду.

На Виноградівщині рідні брати через суд ділили спадок, що залишив покійний батько

Суд встановив, що позивач, після смерті батька, який заповів йому майно, мав намір оформити спадкування незавершеного будівництвом житлового будинку. Проте, через відсутність правовстановлюючого документа на недобудову, чоловік не мав можливості оформити спадщину через нотаріальну контору. По встановлення права власності він вирішив звернутися до суду. Разом з тим, мати позивача, яка також є спадкоємцем, відмовилася претендувати на свою обов’язкову частку в спадщині на користь сина. Посилаючись на відповідні норми закону, позивач просив суд визнати за ним право власності на недобудову, яка перейшла у спадок від батька.

У 2010 році суд першої інстанції, розглянувши справу – задовольнив позов спадкоємця. Проте з рішенням Виноградівського районного суду не погодився рідний брат позивача, який оскаржив його у вищій інстанції. Чоловік  стверджував: він, мовляв, як спадкоємець першої черги за законом не був залучений до участі у справі. Про заповіт дізнався випадково  через чотири роки після смерті батька, відтак, на думку апелянта, саме через це він пропустив строк оскарження рішення місцевого суду. Крім того, у апеляційній скарзі чоловік посилався на те, що його молодший брат понад десять років фактично проживає за кордоном, й ніби то за цей час в Україну він не приїжджав, тому твердження позивача про прийняття спадщини шляхом вступу в управління нею, на думку апелянта, -  не відповідає дійсності, а його позовна заява – сфальсифікована. Рішення суду першої інстанції апелянт просив скасувати.

Дослідивши та перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового розгляду  та обговоривши доводи сторін, Апеляційний суд Закарпатської області не оцінюючи на даному етапі законність рішення місцевого суду як таку, та вирішуючи питання щодо права особи, яка подала апеляційну скаргу, на таке звернення до суду, встановив, що спадкодавець залишив заповіт, яким усе своє майно заповів дружині та, зокрема, своєму молодшому синові. Також з матеріалів справи вбачається, що апелянт раніше вже звертався до суду першої інстанції  з позовом до рідного брата та матері про визнання заповіту недійсним. Проте, невдовзі, особисто подав суду заяву про закриття провадження у зв’язку з примиренням із родиною. Ухвала суду не оскаржувалась і набрала законної сили. Крім того, суд встановив, що доводи апелянта про те, що спадкоємець не подавав заяву про прийняття спадщини за заповітом – суперечать дійсним обставинам справи, адже позивач вживав заходів для реалізації свого права, оформлення прав щодо спадкового майна.  Відтак, саме факт прийняття спадкоємцем за заповітом спадщини є визначальним у вирішенні питання про наявність чи відсутність у апелянта в якості спадкоємця за законом права на апеляційне оскарження рішення суду, ухваленого за позовом спадкоємця за заповітом у зв’язку з реалізацією останнім належних йому спадкових прав.

Тож, розглянувши справу,  Апеляційний суд дійшов висновку, що апелянт знав про існування заповіту ще з моменту смерті батька, представляв у процесі брата, який проживає в іншій країні задовго до подачі апеляції на рішення місцевого суду, разом з тим, вбачається повна обізнаність апелянта з обставинами набуття позивачем прав на спадкове майно. А ще у справі відсутні переконливі докази, матеріали, доводи, які б це спростовували. Відтак, Апеляційний суд ухвалив рішення про закриття провадження у справі у зв’язку з відсутністю в особи права апеляційного оскарження рішення суду, повідомляє прес-служба апеляційного суду Закарпатської області.

13 серпня 2015р.

Теги: спадок, брати

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини