"Закарпаття онлайн": АТАКА КЛОНІВ

В інтернеті з’явилася фейкова копія сайту «Закарпаття онлайн», а в соціальній мережі Фейсбук – підробка його сторінки. Сліди злочину ведуть в напрямку екс-бандита, банківського кредитного афериста, крадія газу з мереж «Закарпатгазу», руйнатора пам'ятки архітектури «Корона» і підписанта угоди про співпрацю з «Украинским выбором» В.Медведчука.

"Закарпаття онлайн": АТАКА КЛОНІВ

Такої кількості спроб піратського використання бренду, як їх мало протягом сього часу свого існування Закарпаття онлайн, точно не мав жоден із закарпатських ресурсів. Під нас «косили» назвами і кольором, поєднання слів Закарпаття онлайн використовували для рекламування та просування нових проектів в Google. Кілька разів намагалися вбити за допомогою хакерів. Один раз навіть вдало – від повного знищення руками хакерів, чиї послуги замовив і оплатив тодішній нардеп-«регіонал» Іван Бушко, врятувала лише збережена копія сайту. Ми вижили і зміцніли.

Уся ця довколасайтова мімікрія, безумовно, є свідченням популярності ресурсу. Його якості. Його ставлення до читачів і довіри читачів до сайту. Але це і постійне, доволі виснажливе виживання у протистоянні злу, не здатному існувати за рахунок власної якості, або не здатному виживати в умовах повноцінної свободи слова.
Більшість з тих інтернет-проектів, що свого часу визнали для себе можливою  тактику «косіння» під Закарпаття онлайн, вже почили в Бозі. Інші нидіють в певній «якості». Але з часом з’являються нові, що намагаються знову пройти тим самим тупиковим шляхом.

Можна наводити безліч прикладів, але, аби не забивати тему, наведемо лише кілька.

Ось так виглядала платна реклама в Яндекс.Директі сайту «Заголовок» на етапі його розкрутки:

А ось такою є кольорова гама (у дублюванні всіх відтінків, що стали візитівкою Закарпаття онлайн) одного зі щойно створених новинних ресурсів, який, судячи з якості, ніколи не стане чимось, вартим уваги:

Ось приклади, в який спосіб буквально тепер намагаються протиснутися на перші сторінки пошуку в Google нові мікроклони:

Але це, в принципі, дрібниці, на які ми ніколи не звертали уваги. Аж поки останнім часом в хвору голову однієї цинічної особи не прийшла ідея зробити абсолютного двійника Закарпаття онлайн, наповнивши його своїм власним паскудним вмістом.

Про плани цієї особи, котра після тривалих поневірянь бандитськими стежками здобула, врешті, перший капітал у банківській афері з неповерненням велетенської, на свій час, суми кредиту, а потім стала мотором і реалізатором крадіжки в громади Ужгорода нині зруйнованої пам'ятки архітектури «Корона», ми знали давно – ще, мабуть, півтора-два роки тому. Передусім від програмістів, яким вона пропонувала взятися за цю брудну роботу.

Відмовляли всі, навіть наближені. Тому те, що кілька місяців тому ми, зрештою, випадково натрапили в мережі на майже точну копію Закарпаття онлайн, стало для нас, попри все, певною несподіванкою.

Перше, що, опанувавши перші емоції, зробили журналісти Закарпаття онлайн, це просто повідомили про ситуацію в локальну закриту спільноту своїх колег у соціальній мережі Фейсбук.

Реакція колег була однозначною. Бо схожих по ницості прецедентів в закарпатській журналістиці досі ще не було.

Утім, попри те, що ситуація була і так позамежною, нам було цікаво, до якої глибини здатен впасти автор цієї затії, чи зможе він (або чи, власне, захоче) опустити себе до рівня ужгородської каналізації. А тому витримали паузу, аби, не здіймаючи зайвого галасу, з'ясувати і чітко задокументувати ситуацію і побачити наступні рухи меншовартості, що вирішила скористатися нашою якістю.

Насамперед варто уточнити, що прецеденти, схожі до цього, в українському сегменті інтернету практично відсутні. Подібне було тільки з «Українською правдою», коли політтехнологи Віктора Медведчука створили фейкове дзеркало цього ресурсу і почали друкувати газету, виконану в дизайні популярного ресурсу. Але ця афера швидко вмерла через недвозначну реакцію суспільства, скаргу в адміністрацію Google та реакцію правоохоронних органів. Якщо й були ще якісь випадки, схожі до цього, то вони були не такими резонансними і ще менш тривалими.

Зареєстроване на доменному імені zakarpatie.net, чорне «дзеркало» сайту Закарпаття онлайн, тим часом, несе у собі ще більший відбиток цинізму – його автори спершу використовували для наповнення сайту 100-відсотково інформаційний контент через RSS-стрічку нашого ресурсу, але останнім часом стали «розбавляти» його власними інформаціями – фейкового і провокаційного змісту, що не має нічого спільного з якістю, що її продукує справжнє Закарпаття онлайн.

Попри те, що клон оформлено майже як повноцінну копію Закарпаття онлайн, постійні відвідувачі сайту можуть легко відрізнити підробку від оригіналу. І не тільки за дрібними деталями. Скажімо, на сайті-підробці взагалі немає рубрики «Блоги», замість якої зяє біла порожнеча. Замість статей у відповідній рубриці зліва – копія стрічки новин. Цілий ряд рубрик скопійовані як звичайні ілюстрації, не є активними і не відкриваються при кліку. Немає анонсів, оголошень, архіву, блогу прес-центру «Закарпаття» і рубрики «Українці Словаччини», блогів закарпатських ЗМІ і обласних осередків політичних партій, немає коментарів до публікацій  – словом, всього того, що якісно відрізняє справжнє Закарпаття онлайн від дешевої фальшивки. В нікуди, а точніше – тупо на внутрішню сторінку з останньою доданою інформацією веде банер «Підтримай військових Закарпаття», туди ж – наша «візитна» рубрика «Спецтема: Майдан і влада», яка раніше називалася «Україна без Януковича».

До вчорашнього дня реклама на клоні була стара, яка не вела на сторінки рекламодавців – у вигляді звичайних ілюстрацій, виконаних в форматі jpg. І лише буквально вчора клон мутував, включивши найпримітивніший варіант контекстної реклами. При нульовій відвідуваності підробного сайту ефект від такого рекламування - нульовий, але гроші рекламодавець платить як за повноцінну рекламу.

Старими і вже давно знятими з сайту або заміненими на інші є й соціально-політичні банери по екс-начальнику  УМВС України в Закарпатській області Сергію Шараничу та екс-очільнику облвійськкомату Іванові Васильцюну. Навіть без огляду на те, що обоє, і чи не в першу чергу завдяки послідовності Закарпаття онлайн, уже втратили свої посади.

Звичайним скріном є і плагін сторінки Закарпаття онлайн в соцмережі «ВКонтакті» на внутрішніх сторінках, а плагін нашої сторінки у Фейсбуку на фейковому сайті взагалі відсутній, навіть у вигляді ілюстрації.

Утім, цілком очевидно, що замовника цього злочинного фейку цікавило не дотримання дизайнерських тонкощів. Його метою було, скориставшись подібністю до впливового ресурсу, викривити інформаційне поле Закарпаття через брехливі, «потрібного» змісту інформації.

З’ясувати, хто є замовником клону, програмістам, що на громадських засадах протягом років підтримують сайт Закарпаття онлайн, не склало жодних проблем. Десять хвилин роботи справжніх знавців своєї справи і публічним стало те, що хотів приховати замовник цієї афери. SOA – головний DNS-запис, у якому вказується ексклюзивна інформація про DNS-зону, чітко вказала на того, хто володіє і керує доменом, на якому працює криве «дзеркало» сайту Закарпаття онлайн. А саме – на відому особу, яка є власником іншої інтернет-помийниці під назвою «Вся Закарпатська правда», яка через аналогічно брехливий зміст остаточно втратила довіру всіх своїх читачів.

Хто є власником сайту "Вся Закарпатська правда" – відомо. Але про всяк випадок наведемо скріни з відповідних державних реєстрів.

З них бачимо, що засновником "ВЗП" є ТОВ "ІВ медіа" (до речі, за першими буквами імені та прізвища власника).

Власником ТОВ "ІВ медіа", в свою чергу, є сумновідоме ГО "Антикорупція", засновником якої і є замовник брудної пародії на Закарпаття онлайн. А разом з ним - і його цивільна дружина, яка брала активну участь в афері з неповерненням банківського кредиту, і, що, мабуть, буде цікаво дізнатися багатьом - відомий в Ужгороді "туризмознавець" Федір Шандор.

Власне, на те, що замовником злочину і власником доменного імені, під яким його було втілено, є та сама особа, вказує й інша суттєва обставина – після того, як працівник, що обслуговує псевдо-Закарпаття онлайн, став наповнювати його іншим, відмінним від оригінального, змістом, виявилося, що це інформації, що дублюються на двох інших ресурсах, заснованих тією самою особою – «Вся Закарпатська Правда» і нещодавно створеному для підсилення впливу, але так само практично невідвідуваному сайті під назвою «Region.TV».

На цьому чорна суть замовника не зупинилася. І після створення клону сайту, так само один до одного, буквально минулого тижня було клоновано і сторінку Закарпаття онлайн у соціальній мережі Фейсбук, яку обслуговує і поширює (судячи з усього, як і фейковий сайт) екс-працівниця сайту «Вся Закарпатська правда», а нині – фінансово залежна від його власника Інеса Манзулич:


Усе це було б смішно, якби було не так серйозно. І справа зовсім не в приватних образах засновників і журналістів Закарпаття онлайн. Проблема значно серйозніша. Бо лежить у СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ...


...Те, що крім звичайно-незвичайної, «гібридної» війни на сході України Росія розв’язала по відношенню до України ще й іншу війну, ІНФОРМАЦІЙНУ, українське суспільство побачило передусім з тих потоків брехні, що лилися в інформаційний простір з російських телеканалів – розп’яті діти, кровожерливі «правосєки», що п’ють кров немовлят, земля і раби на Донбасі для укропів-переможців – це те, що приходить на згадку першим. Але крім телебачення є й Інтернет. І саме з огляду на те, що російські інтернет-ЗМІ не мають практично жодного впливу на український сегмент Мережі, спонукало Росію шукати власні способи «коригувати» цю українську інформаційну «сваволю».

Першими в український і-нет пролізли кремлівські боти, які кілька років тому почали масово загиджувати рубрики коментарів новинних інтернет-ресурсів. Причому, настільки, що деякі українські електронні ЗМІ, не маючи можливостей боротися з цією азійською навалою, просто закрили можливість коментування. Закарпаття онлайн не здалося і публічно оголосило українофобським ботам війну – просто видаляло всі україноненависницькі коментарі та банило їх авторів. Це було складно і виснажливо, але, в підсумку, те протистояння ми виграли. Нині Закарпаття онлайн – це практично повністю звільнена від українофобії частинка інтернет-території України. А почалася ця наша боротьба, завважмо, ще рівно три роки тому – 6 серпня 2012 року.

Зрештою, власне боротьба за Україну у іншій безкомпромісній формі була започаткована на нашому ресурсі навіть раніше. Бо рівно за місяць до оголошення війни ботам в коментарях, в час повного всесилля режиму Януковича і за півтора року до початку Революції Гідності на сайті Закарпаття онлайн була започаткована рубрика «Україна без Януковича». Яка завершилася тільки з перемогою Майдану і нині має іншу, не менш актуальну назву – «Спецтема: Майдан і влада».

Це був наш вибір. Через який ми мали безліч проблем як на індивідуальному рівні – у вигляді порушуваних проти журналістів Закарпаття онлайн кримінальних справ, так і у вигляді суттєвих проблем для самого сайту.

Найскладніше почалося з початком Революції Гідності. Практично від самого її початку сайт почали вбивати потужними DDoS-атаками. Про перші ми повідомляли, думаючи, до речі, що вони мають регіональний характер, місцевих замовників. Але з весни 2014 року, тобто, вже навіть після перемоги Майдану, ці атаки стали набагато потужнішими і вже практично не припинялися. Постійні читачі Закарпаття онлайн пам’ятають, що були періоди, коли сайт не працював тижнями. А перерви між атаками рідко тривали більше двох днів.

На той час ми вже точно знали, що все це йде з Росії. Ми знали, що атаки сильнішають, коли на сайті з’являється прізвище Медведчук. Але остаточно зрозуміли, чому саме нас обрали об’єктом знищення, трохи пізніше.

НАС ВБИВАЛИ ЗА НАШІ ПРОУКРАЇНСЬКУ ПОЗИЦІЮ І ПРОФЕСІЙНУ ЯКІСТЬ.

Як з'ясувалося, 6 березня 2014 року відомий IT-журналіст Павло Урусов на своїй сторінці у Фейсбуку опублікував список інтернет-сайтів, які дозволяють дізнаватися оперативну інформацію про події в українських регіонах. І інтернет-спільнота підхопила і масштабно розповсюдила цей перелік під короткою назвою «Список (карта) українських регіональних інтернет-ЗМІ, яким можна довіряти».

Власне, цей список і став керівництвом для дії кремлівських організаторів інформаційної війни проти України в інтернет-просторі. Яку очолював, і це вже відомо, великий «друг» України та, зокрема, (пам’ятаємо часи СДПУ(о) і «губернатора» І.Різака) Закарпаття, очільник ГО «Украинский выбор», кум президента Росії Владіміра Путіна Віктор Медведчук.

Саме відповідно до цього списку, першим в якому із закарпатських ЗМІ числилося Закарпаття онлайн, а другим – Мукачево.нет, і саме в такій послідовності (спершу – ЗО, а через короткий проміжок часу – М.нет) розпочиналися DDoS-атаки, якими сайт безперервно вбивали практично до кінця весни цього року…

А в цей самий час ініціатор створення брудного «дзеркала» Закарпаття онлайн реалізовував власне, протилежне до нашого, бачення політичного майбутнього нашої країни – приймав і організовував в організованому за гроші з кредитної афери закладі антиукраїнські заходи «Украинского выбора» В.Медведчука (при чому, неодноразово, і разом з засудженим за посягання на територіальну цілісність України протоієреєм УПЦ Московського патріархату Димитрієм Сидором), власноруч підписував угоду про співпрацю з цією організацією, брав участь в організації київського і ужгородського АнтиМайданів, а потім агітував за федералізацію України та навіть повне від’єднання від неї Закарпаття.

А ще, зовсім не випадково, реєстрував свої домени (до речі, за фальшивою адресю в Мукачеві) не в Україні, а в російського реєстратора – в Москві...


Все це – не випадковість. Не збіг обставин. Це серйозно. І саме з цим сьогодні, у ситуації, що склалася, апелюємо до Управління Служби безпеки України в Закарпатській області. Ще раз нагадуючи, що безпека держави лежить не тільки у військовій, але й у інформаційній площині. І що саме це є безпосередньою компетенцією СБУ.

Нинішній очільник У СБУ в Закарпатській області Олег Воєводін був прямо причетним до боротьби з «майданною» опозицією в недавньому минулому, про що не могло не поінформувати своїх читачів Закарпаття онлайн. І тепер  ситуація, викладена в цій публікації, мала би стати для нього особистим випробуванням на професійність, відповідність займаній посаді та загалом – на українськість.

Це також тест і для всієї журналістської спільноти Закарпаття. Бо цей прецедент може не тільки знівелювати всі здобутки справжньої журналістики на Закарпатті, а й, в перспективі, саме як прецедент – стати плацдармом для аналогічних дій по відношенню до будь-яких інших ресурсів.

Ми не просимо допомоги в СБУ. І навіть не просимо про підтримку  в журналістської спільноти. Бо для СБУ вирішення такої ситуації в державницькому ключі – це її робота, її обов’язок. А те, чи спроможеться журналістика Закарпаття САМОорганізуватися у такій ситуації – справа її власного виживання. Без перебільшення. Бо проковтнута колись мовчки і без спротиву інтернетна псевдоякість під вкраденим брендом «Новин Закарпаття» нині патологічно поширилася в усьому закарпатському сегменті UA-нету. Без аналогій в інших регіонах. І ради на те вже нема...

Натомість, ми апелюємо до своїх читачів: тих, кого не зраджували і не обманювали у найскладніші часи, і які, відповідно, ніколи не зраджували нас:

1. Усіх, хто має профіль у Фейсбуку, просимо, зайшовши на фейкову сторінку так званого Закарпаття онлайн в цій в соціальній мережі (https://www.facebook.com/pages/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%82%D1%8F-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD/347850448741247?fref=ts) звернутися до Адміністрації Фейсбука зі скаргою, обравши з запропонованого переліку наприклад «шахрайство». Зробити це зовсім не складно – практично в п’ять кліків мишкою.

2. Максимально і дохідливо поширити це прохання у колі своїх друзів у Фейсбуку. Наприклад, перепостивши цю публікацію з коротким супровідним текстом на взірець: «Друзі! У інтернеті створено фейковий клон інтернет-видання Закарпаття онлайн, а у Фейсбуку – клон його стрінки. ТАК НЕ МАЄ БУТИ. Наприкінці цієї публікації розміщено коротку інструкцію, як звернутися зі скаргою до Адміністрації Фейсбука, аби фейкову сторінку було заблоковано. Підтримаймо якісну журналістику на Закарпатті. Підтримаймо своє власне право на правду!»

Якщо підтримка буде справді масовою, фейкову сторінку сторінку у Фейсбуку буде заблоковано.

Після скарги варто забанити в себе цю сторнку і запропонувати зробити це друзям.

3. Показуйте свою підтримку сайту – лайками у Фейсбуці і під цією публікацією на сайті, пишіть коментарі, поширюйте інформацію. Це важливо не для якогось технічнологічного підвищення рейтингу чи відвідуваності нашого сайту. Ми ніколи не гналися за технологіями, віддаючи перевагу якості. Просто влада, яка в Україні і на Закарпатті ще не є ані українською, ані просто патріотичною, не зробить нічого, якщо не побачить нашу готовність і нашу здатність до самоорганізації, до спротиву.

Ну і, насамкінець, нам потрібні підтримка і поради ІТ-шників, програмістів, хакерів. Зло у вигляді клона сайту Закарпаття онлайн має припинити своє існування, навіть якщо влада вирішить не робити нічого.

Пишіть свої пропозиції, давайте свої координати через цю форму на сайті - http://zakarpattya.net.ua/sendmessage.php?do=novyna

Ми переможемо!..

03 серпня 2015р.

Теги: клон, підробка, фальшивка, фейк, Закарпаття онлайн

Коментарі

Віка 2015-08-14 / 02:06:09
Підтримуємо і любимо Олега)

підтримка 2015-08-06 / 23:35:34
Все, що нас не вбиває, робить нас міцнішими.

Тримайтеся, ЗО!

закарпатець 2015-08-06 / 01:14:30
Підтримую ЗО. Відправив скаргу Адміністрації ФБ. Тримайтеся, вас підтримують дуже багато людей!

Берегово 2015-08-04 / 15:49:44
Підтримуємо ЗО! Це разом із М.нетом єдині в Закарпатті електронні ЗМІ, які викликають повагу й мають належний професійний зміст. Довіряємо Вам через наявність у Вас мужності бути сміливими у будь-яких супільно-політичних ситуаціях. Не здавайтеся. Тримайтеся. За Вами Правда, отже з вами Бог. Берегово з Вами

ужгородец 2015-08-04 / 15:06:15
Качественная пощёчина ублюдку Волошину! Так держать, "Закарпатье онлайн"!

12345 2015-08-03 / 23:10:05
молодець! Тримайся!

читач 2015-08-03 / 20:40:01
Тримайтеся, Закарпаття онлайн!!! Ви переживали і не такі проблеми!
Читачі з вами!!!

Степан Крук 2015-08-03 / 15:59:18
Це говорить про високий рейтинг і популярність Закарпаття онлайн! Бандитський хакерський викид - найкраща реклама сайту! Ми читачі і шанувальники Закарпаття онлайн завжди розберемося де наше, а де чмошне! Висловлюю повну підтримку редакції сайту та глибоко обурений діями некрофілів-фальсифікаторів!

Генек 2015-08-03 / 14:01:41
якщо реально можна довести хто за цим стоїть, то можна судитися за незаконне використання бренду, спробувати відстояти право інтелектуальної власності, як це нещодавно вчинив Генріх Стратон

Просто 2015-08-03 / 13:28:51
Такою дурницею займаються ті, хто самі не можуть створити нічого якісного. ЗО - чи не єдиний послідовний, дійсно журналістський діючий проект. Не під якусь особу. Не під чергові вибори. Молодці!

виборець 2015-08-03 / 11:24:22

До рівня об'єктивності "Української правди" (УП), ЦН, LB, інших провідних укр.сайтів, щодо редакційної оцінки коментування, на ЗО ще, на жаль, дуже далеко (хоча би як у ВР, два "за" - два "проти"). Можливо із-за бюджету.

Разом з тим, треба визнати що ЗО - мало не єдиний провідний та популярний регіональний сайт з незмінною в часі та постійною редакційною політикою. І це викликає повагу.

Тому однозначно висловлюю ЗО свою підтримку. У тому числі відкрито і у ФБ.

!!!!!!!!! 2015-08-03 / 09:48:06
Шо, і тут Воша приклався?!!!.

Ця особина (а не особа) вміє тільки продукувати зло і паразитувати на чужому

НОВИНИ: Політика

11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
» Всі новини