Угорський прем'єр налаштовує проти себе Євросоюз, будуючи паркан і шануючи Росію

Якщо Орбана не переможе опозиція, проти нього можуть озброїтися його власні союзники

Угорський прем

The Washington Times публікує статтю про те, що відбувається в Угорщині під управлінням прем'єр-міністра Віктора Орбана. Матеріал починається з розповіді про "дітище" Орбана - білборди із закликами, начебто зверненими до мігрантів, але написаними при цьому незрозумілою для них угорською мовою. "Якщо ви приїжджаєте в Угорщину, ви повинні поважати наші закони", "Якщо ви приїжджаєте в Угорщину, то не займайте наші робочі місця", - цитує газета написи на цих білбордах.

Сенсацією стало рішення Орбана звести на кордоні з Сербією чотириметровий паркан, який повинен вберегти Угорщину від напливу біженців, продовжує автор статті Ані Горват. Вона наводить слова Орбана, які той виголосив у середу на прес-конференції: "Якщо хтось думає, що люди з кризових районів Африки прибуватимуть до Європи лише доти, поки кризу там не буде подолано, то це ілюзія. Якщо ми цьому не перешкодимо, може початися нова масова міграція мільйонів, навіть десятків і сотень мільйонів людей".

"Для країни, яка сприяла руйнації Берлінської стіни тим, що в 1989 році прибрала загородження вздовж кордону з Австрією, це вкрай спірна ідея, і вона виглядає символом назріваючого по всій Європі занепокоєння про політичне майбутнє цієї країни", - коментує ідею Орбана кореспондент.

Орбан будує в Угорщині, як він висловлюється, "ілліберальну" державу за зразком таких країн з централізованим управлінням як Росія, Китай і Сингапур, йдеться в статті. Видання пише: "В останні кілька місяців, як стверджують його критики всередині країни та за її межами, чкількість котрих все зростає, Орбан дав волю ксенофобії, яку інші країни Європи намагаються приборкати. Крім того, він узяв курс на зближення з Росією, налаштував проти себе європейських лідерів і продовжує наступати на громадянські свободи і насаджувати націоналізацію приватного бізнесу".

Горват нагадує про ще один недавній скандал, пов'язаний з угорським прем'єром: "У квітні Орбан схльоснувся з офіційними особами ЄС, заявивши, що смертна кара, на його думку, допомогла б знизити злочинність. Керівництво ЄС нагадало йому, що союзне законодавство забороняє застосування смертної кари. Згодом він сказав, що хотів лише ініціювати дискусію".

На думку експерта з Прінстона Кім Лейн Шеппеле, ця та інші радикальні ініціативи Орбана пояснюються спробою запобігти відтоку виборців до ще більш радикальної неонацистської партії "Йоббік". Через це угорський лідер, як сформулювала експерт, "намагається переплюнути нацистів пу частині нацизму. Орбан чудово розуміє, що ЄС ні за що не потерпить смертну кару. Він таким чином заводить своїх прихильників. Він знав, що це розсердить ЄС".

Орбан уклав з Росією угоду про будівництво двох ядерних реакторів на півдні країни. Їх вартість становить 14 млрд доларів і 80% цієї суми виплатить Москва, продовжує The Washington Times. Як пише автор статті, "ще Орбан веде переговори про будівництво на європейській території газопроводів в обхід України з авторитарними державами на взірець азербайджанської". "Мені здається, Орбан намагається продати своє становище в ЄС сумнівним країнам, які шукають друзів в цій організації - таких, які могли б розповісти, що там робиться, і захистити їх інтереси", - сказала з цього приводу Шеппеле.

У своєму прагненні до зміцнення власної влади Орбан "наслідує приклад Путіна", вважає автор статті. Вона пише, що через "приятельські стосунки" з російським президентом у Орбана виник конфлікт з олігархом Лайошем Шімічкою, власником друкованого видання, яке раніше виступало на підтримку очолюваної угорським прем'єром партії "Фідес".

В силу "незвичайного виборчого законодавства" партія Орбана, завоювавши на минулорічних виборах лише 45% голосів, отримала дві третини місць в парламенті. Це дозволило Орбану не тільки проводити закони, а й внести зміни до конституції країни, через які була "ослаблена система стримувань і противаг влади тієї партії, яка має більшість у парламенті". За словами Шеппеле, "вони придумали, як зробити систему, при якій ні в однієї опозиційної партії не залишається шансу коли-небудь знову прийти до влади. Насправді це вже не конституційна демократія. Це автократія, це не вільна країна. Вони придумали, як це зробити, але так, щоб зовні це виглядало як європейська демократія".

Тим не менш, деякі експерти вважають, що "в політичній фортеці Орбана з'являються тріщини", відзначає The Washington Times. Так, на додаткових виборах до парламенту, які пройшли в цьому році, партія Орбана втратила два портфелі. Крім того, минулого року угорського лідера спіткала невдача з законопроектом про введення "податку на інтернет": у країні почалися демонстрації, і від ідеї довелося відмовитися.

На закінчення кореспондент наводить думку письменника і політичного коментатора Роберта Фрісса. Він вважає, що навіть якщо Орбана не переможе опозиція, проти нього можуть озброїтися його власні союзники: "Економічній еліті, і" Фідес "в тому числі, потрібно визначитися: до яких пір вони готові слідувати за лідером, який закоханий у свою владу і втратив зв'язок з реальністю? "

Ані Горват, The Washington Times

06 липня 2015р.

Теги: Віктор Орбан, Угорщина

Коментарі

Slava 2015-07-11 / 03:07:13
семітська пропаганда... Білдбергській клуб наказав прийняти 30 млн. негрів в ЕС. Меркель вже навіть послала 2 військові кораблі збирать негрів в Середземному морі, шоб не тонули. В ЄС мають жити підараси і метиси. Це - політика. В Норвегії кожен третій - негр. Кожні шість швейцарців годують негра, пока той клепашить дітей. Ну а Орбан - він просто хоче від цього врятувати Венгрію

Антон 2015-07-09 / 16:29:02
До ржунимагу...У кожного своє бачення сітуації ,особисто я підтримую політику Орбана а час покаже хто був правий.....

ржунімагу 2015-07-09 / 15:12:48


Ну і, крім того, я знаю ще одного персонажа світового політикуму, у якого були захмарний рейтинг і істерична любов народу. Але чомусь решта лідерів світу, у яких рейтинги не реальні, а не роздуті істерією на ниві пропаганди, цього персонажа не сприймають.

І ще на згадку. Німецький народ також дуже любив Адольфа Гітлера. Але протверезіння виявилося швидким і кривавим.


ржунімагу 2015-07-09 / 15:06:24


Свого часу, коли вся Європа і США воювали з нацизмом, весь угорський народ підтримував гітлерівського колаборанта Горті. Тепер угорці наступають на ті самі граблі, підтримуючи Орбана, який колаборує з Путіним, агресивній азіатщині котрого протиставився весь цивілізований світ.

Вам не здається, панове, що ви наступаєте на старі граблі?


Антон 2015-07-09 / 15:00:24
Про що туй можна говорити?Орбана підтримує більшість населення,А те що Вашингтон таймс пише проти Орбана це нормально за те що він не танцює під дудку Вашингтона.Такщо думаю що народний рейтинг підтримки Орбана високий це головне а те що хтось щось пише із за океану це нічого не означає.

ржунімагу 2015-07-09 / 14:24:11


Ну да, кореспондент The Washington Times, яка, судячи з прізвища, є угоркою, а тому добре розбирається в угорських реаліях, - се нико, а містечкові Istvan і Iboya навиворіт - се ай :)))


айобі 2015-07-09 / 13:57:57
Стаття дуже однобічно пояснює ситуацію.Автор не знає справжню картину.Жаль.

ISTVAN 2015-07-06 / 18:20:25
Орбан МОЛОДЕЦ

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини