Підбито підсумки відкритого чемпіонату Закарпаття з гірського бігу "Паланкова миля" (ФОТО)

Багато різного люду за тисячолітню історію Мукачівського замку Паланок побувало під його стінами, різними способами намагаючись попасти до нього – хто штурмом, хто підступом. Були й такі, що потрапляли сюди не з власної волі – довгий час ці міцні стіни служили в'язницею. Та останніми роками відреставровані мури старої фортеці щодня заповнюються молодечім гомоном, її відвідують тисячі зацікавлених, тут проводяться концерти естрадних зірок та фольклорних колективів, різноманітні мистецькі акції…

Підбито підсумки відкритого чемпіонату Закарпаття з гірського бігу "Паланкова миля" (ФОТО)

Днями місто стало свідком досі небаченого дійства. На «штурм» Паланку зібралися спортсмени. Майже сотня атлетів, поділених на п’ять вікових груп, вийшли на старт, щоби найшвидше подолати відстань від підніжжя замкової гори до її верхнього подвір’я, де стоїть пам’ятник колишньому володарю фортеці і навколишньої домінії князю Федору Корятовичу. 

Гірський біг набирає популярність у всьому світі, за кордоном змагання збирають тисячі учасників. Закарпатці тут не пасуть задніх: звання чемпіонки на національних чемпіонатах двічі виборювала Наталія Мала з Ужгорода, також дві медалі – срібна і бронзова – в активі мукачівця Сергія Расчупкіна, а ужгородець Анатолій Малий до того ж кілька разів вивозив збірну країни, складену переважно із закарпатців, на світові та європейські чемпіонати. Та, як не дивно, обласного чемпіонату в нашому краї досі не проводили! Ось мукачівці і вирішили виправити цю несправедливість. Акція, що її організували ГО «Молодіжні ініціативи Закарпаття» (голова Денис Соболь), Рада спортивних товариств Мукачева (голова Сергій Кучінка) та відділ у справах сім'ї, молоді та спорту Мукачівської міської ради (начальник Володимир Уліганець) спільно з дирекцією музейного комплексу (Михайло Белеканич), так і називалась: «Паланкова миля» – відкритий чемпіонат Закарпаття з гірського бігу. Дистанція 1900 метрів довжиною спочатку вела навколо Замкової гори, а потім стрімко виводила на штурм Паланку: через дерев’яні мости над замковими ровами, 50 сходинок в баштах… І все – вверх,  вгору. 80 метрів набору висоти! Це майже як на три дев’ятиповерхівки, поставлених одна на одну вибігти! Бруківка, гравій та асфальт… Нелегке випробування.

На змагання зібралися переважно представники Ужгорода та Мукачева, але були й легкоатлети з Київської та Львівської областей, що готуються до виступу у Празі на чемпіонаті Європи з сучасного п’ятиборства. 

Перший рекорд «Паланкової милі» встановив 25-річний Сергій Расчупкін кандидат у майстри спорту з легкої атлетики та спортивного орієнтування – 6 хвилин та 9 секунд. Серед жінок перемогла його сестра Ніна – член збірної команди України з МТБО. Срібними призерами в змаганнях серед спортсменів основної групи стали Віктор Росул з Ужгорода та мукачівка Ірина Пренделович, бронзовими – Костянтин Пузанов (майстер спорту міжнародного класу зі спортивної ходьби) і Наталія Турянчик (обоє з Мукачева).

В змаганнях юніорів все «золото» та «срібло» вибороли галичани – учні Львівського державного училища фізичної культури, кандидати у майстри спорту з сучасного п’ятиборства. Серед дівчат перемогла Анна Куцеріб, другою фінішувала Руслана Война, третьою – Богдана Семенова з Ужгорода. Серед хлопців першими фінішу дісталися Вадим Книшевич та Данило Малюга, третім – ужгородець Микола Шимоня. 

Першими серед спортсменок не старших 13-ти років Замкову гору підкорили мукачівка Дарина Лозицька, ужгородка Катерина Мелеш та Каріна Броднікова. Товариши Каріни по тренуваннях у Мукачівській ДЮСШ Акім Курбанов і Олександр Бебуш стали переможцями в забігу хлопчиків, а бронзову нагороду тут виборов львів’янин Назар Бабич.

Не відставали від юні і ветерани спорту: успішно впоралися з дистанцією і 77-річний Петро Назаренко, і на десять років його молодший Геннадій Ведерніков…

Були серед учасників «штурму» і цілі спортивні родини: мамину перемогу підтримали Ніна, Катерина і Владислав Цепурдеї, поруч з Каріною Бродніковою бігли її брати Марк і Олександр, разом з мамою Аллою фінішували й Ірина та Роман Розмани…

Серед представників мас-медія кращі результати показали Роман Лендел («Мукачево.нет»), Дмитро Зотов (ТРК «Студія 1+1») та Юрій Кравчук («Наша справа»).

Перші обласні змагання з гірського бігу, що пройшли за підтримки депутата Закарпатської облради Андрія Балоги, успішно завершилися. Основної мети – пропаганди здорового способу життя та спорту – досягнуто. Адже для багатьох людей такий біг – це засіб, що робить відчуття життя гармонійним і повноцінним.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Олександр Цепурдей

28 червня 2015р.

Теги: Паланкова миля, гірський біг

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини