Інше Мукачево: хто готовий будувати тут бізнес

Forbes з'ясовував, чим туристична столиця Закарпаття приваблює великих західних інвесторів

Інше Мукачево: хто готовий будувати тут бізнес

Поїзди, що прямують зі сходу на захід України через Мукачево, плавною дугою огинають повиту виноградом гору, на якій красується тисячолітній замок Паланок. Це головна визначна пам'ятка другого за величиною міста Закарпаття. Приїжджі поспішають насамперед відвідати замок. Сьогодні для багатьох, хто побував у Мукачевому, це місто є символом туризму, кустарного виноробства та закарпатської мафії, яка контролювала прикордонну контрабандну торгівлю в 1990-х.

Але місто має й іншу історію. За часів СРСР у ньому було близько 30 промислових підприємств, п'ять із яких працювали на експорт. На них було задіяно 18 000 осіб, тоді як населення Мукачевого налічувало 85 000. Про невеличкий райцентр, схований за гірськими ланцюгами Карпат, знали, наприклад, чимало радянських та іноземних спортсменів. Уся країна каталася на лижах і грала в хокей ключками, на яких трафаретним шрифтом було вибито літери: «Мукачеве». Місцева фабрика з виробництва лиж і хокейних ключок уже тоді працювала на експорт.

На відміну від сотень маленьких міст по всій Україні, Мукачевому після розпаду СРСР вдалося не тільки зберегти, а й примножити промислову міць. Близькість до кордону з ЄС, можливість переймати європейські цінності лягли в основу зародження приватної підприємницької ініціативи. «Місто завжди було промислово-торговельним. За Союзу тут концентрувалася максимальна кількість торговельних баз – госпторгу, промторгу, рибторгу тощо. З них було зручно розвозити продукцію по всій області», – згадує колишній мер міста Василь Петьовка.

Майже половина зайнятого населення Мукачевого і сьогодні працює в промисловості, яка щорічно приносить міській скарбниці близько 200 млн гривень податків. Це уп'ятеро-ушестеро більше за дохід від туризму. На рік підприємства міста виробляють промислових товарів приблизно на 1,2 млрд гривень. Із початку нульових і до початку Великої рецесії обсяги промвиробництва зростали тут у середньому на 40–50% на рік. «У Закарпатській області виробництво в Мукачевому однозначно розвинене сильніше, ніж навіть в Ужгороді. На низці підприємств там установлено сучасні й дуже високотехнологічні виробничі лінії, і вони конкурують на світовому рівні», – каже голова громадської організації «Форум бізнесу Закарпаття» Маргарита Мощак.

Туристи та інвестиції

 

Хто ці інвестори і що їх приваблює? Промисловий кістяк міста – це експортно орієнтовані підприємства, багато з яких – з іноземним капіталом. Із 2004 року сума прямих іноземних інвестицій в економіку міста становила $45–55 млн, а найбільш благополучного 2013-го вона перевищила $66 млн. «Їх приваблює насамперед географічне розташування. Воно зручне для економіки, логістики, інвестицій, – зазначає мер Мукачевого Золтан Ленд'єл. – Ми мультинаціональні та мультикультурні, легко сходимося з різними людьми і можемо говорити з інвесторами без перекладачів польською, румунською, угорською, словацькою, російською».

У радіусі 60 км від міста – кордони чотирьох країн Євросоюзу. Сьогодні Мукачевому допомагає і туристична інфраструктура, яка дає змогу гостям міста, зокрема і бізнесменам, почуватися тут комфортно. За останні 10 років у півтора разу збільшилася кількість ресторанів, у 10 разів – готелів, відбудували дороги. «Навіть мер Вінниці Гройсман (сьогодні спікер Верховної ради. – Forbes), у якого дороги вважають зразковими, сказав, що наші – кращі», – не без задоволення додає Ленд'єл. Він виділив декілька промпідприємств – найбільших платників податків міста.

«Фішер-Мукачеве», виторг за 2013 рік – $38,4 млн

У квітні цього року Мукачеве відвідала канадська делегація на чолі з послом цієї країни в Україні Романом Ващуком. Гості вивчали інвестиційний потенціал міста й побували на декількох підприємствах. Одне з них – колишня Мукачівська експериментальна лижна фабрика, а нині – українсько-австрійське підприємство «Фішер-Мукачеве». «Тепер я знаю, куди поділися всі до одного канадські виробники лиж! Усі лижі тут – у Мукачевому!» – жартівливо вигукнув тоді Ващук. Якщо він і перебільшив, то не сильно. Щорічно у світі виробляють близько 5 млн пар гірських і бігових лиж. Приблизно 1,2 млн із них роблять у Мукачевому. Австрійська компанія Fischer – один зі світових лідерів з їхнього виробництва, й українські потужності забезпечують їй 80% продукції. «Наші лижі продаються в 35 країнах світу», – констатує директор підприємства Василь Рябич. Приблизно стільки ж «Фішер-Мукачеве» щорічно виробляє і хокейних ключок, що робить український завод четвертим у світі виробником цього товару. У свій розвиток компанія щороку інвестує 3–5 млн євро. «Цей завод – найсучасніший у Східній Європі. Тут є цехи з високим рівнем автоматизації, враховують десятки параметрів – аж до температури і вологості повітря», – заявляє мер. Сьогодні на підприємстві працюють 1 500 осіб.

Чому австрійці вирішили облаштуватися саме в Мукачевому? «Історично місто побувало у складі багатьох держав, зокрема й Австро-Угорської імперії. Це створює якийсь загальний культурний фон, близькі цінності. Можливо, тому австрійці тут і зачепилися», – міркує Рябич.

«Точприлад», виторг за 2013 рік – $13,3 млн

«Цілком можливо, що динамік телефону, яким ми зараз розмовляємо, виготовлено на нашому «Точприладі», – каже мер Мукачевого, відповідаючи на дзвінок кореспондента Forbes. Спеціалізація заводу – динаміки для мобільних і стаціонарних телефонів, а також автомобільних акустичних систем. У радянські часи він був філією київського «Електронприладу» і виготовляв авіоніку, зокрема бортові самописці («чорні скриньки») для літаків. Але ця спеціалізація не збереглася. У 1990-х мукачівське підприємство на замовлення Philips випускало відеомагнітофони, відеопроектори і CD-дисководи. Сьогодні основними споживачами продукції заводу є такі всесвітньо відомі фірми, як Siemens, Nokia, Philips, Motorola, Volkswagen, General Motors. Вироби «Точприладу» використовують в аудіосистемах і сигналізаціях автомобілів топових брендів: Mercedes, Audi, Porsche.

«Ми на 100% працюємо за давальницькою схемою і на 100% – на експорт. Наші споживачі – у країнах Європи, в Японії, США», – зазначає директор заводу Петро Ремінець. На підприємстві працюють 2 200 осіб – удвічі більше, ніж за радянських часів. Сьогодні завод реалізує п'ять проектів для іноземних замовників на суму 10 млн євро. «Але це – кризова цифра. Ще рік тому в нас були 3 000 осіб і шість проектів, але тепер замовники бачать додаткові ризики у зв'язку з війною та нестабільністю валюти і не поспішають розвивати нові проекти», – нарікає директор.

П'ять років тому за 10 млн гривень контрольний пакет акцій «Точприладу» в держави викупила компанія «Ділові партнери», що входить до групи «Фінанси та кредит» мультимільйонера Костянтина Жеваго. Директор «Ділових партнерів» Костянтин Гудов каже, що підприємство розвивається власним коштом, але йде робота з виділення заводу кредиту на 450 млн євро банком «Фінанси та кредит». «Сьогодні непросто залучити такі гроші, але ці плани зберігаються», – запевняє Гудов.

Місцева влада цінує роботу «Точприладу». «У них чудовий соцпакет. Кожен може ситно пообідати лише на 2,5 гривні, компанія витрачає на це близько 2 млн гривень на рік. Обід у ланчбоксі, все за західними стандартами. Ми навіть хочемо взяти це за зразок і впровадити такий же підхід до харчування у школах і лікарнях», – ділиться Ленд'єл.

Що знайшов для себе в місті інвестор? «Тут нам легше шукати партнерів. Через близькість до кордону іноземні замовники сприймають місто як частково європейське, плюс переваги логістики. Крім того, у Мукачевому ще з часів Радянського Союзу було закладено хороші традиції з виробництва саме тієї техніки, яка сьогодні має попит на Заході», – вважає Гудов.

«Флекстронікс», виторг за 2013 рік – $43,7 млн

«Флекстронікс» – новачок серед промислових підприємств Закарпаття. За право розмістити в себе «дочку» сінгапурського гіганта з оборотом $10 млрд Мукачевому довелося зіткнутися з сусіднім містом – Береговим. Щаслива зірка Flextronics, одного зі світових лідерів електроніки, запалилася над Закарпаттям 2001 року, коли компанія вирішила перенести 20% виробництва з розвинених країн у країни, що розвиваються. Flextronics розпочала реалізацію інвестиційного проекту в цехах Берегівського радіозаводу, паралельно розгорнувши будівництво виробничого майданчика в Мукачевому, вклавши $24,5 млн. Щоправда, 2007-го через кризу будівництво заморозили на завершальній стадії.

Звідки гроші

 

Але три роки тому роботи відновилися. Виробництво повністю переїхало з Берегового у Мукачеве. «Сьогодні інвестор бачить у цьому потенціал. Майже з нуля створили величезне приміщення, виконано чимало будівельних робіт», – розповідає мер Мукачевого. На підприємстві працюють 2 200 осіб. Чому перевагу віддали Мукачевому, а не сусідньому місту? «Мукачеве лежить у центрі області, сюди зручніше підвозити працівників із регіонів. Але найважливіше для інвесторів – кадри. Потрібно, щоб люди були здібні, вміли навчатися і мали хорошу базову освіту, – зазначає один із топ-менеджерів «Флекстроніксу». – Раніше таких бракувало, але тепер позиції Мукачевого в цьому плані сильні».

Це багато в чому заслуга Мукачівського державного університету, який було створено після об'єднання місцевих Технологічного і Гуманітарно-педагогічного інститутів. «Гадаю, що мати цілий університет на 86 000 населення – це велика перевага для міста», – підкреслює мер. За його словами, крім загальної вищої освіти, у виші намагаються дати студентам ще й якусь прикладну спеціальність. «Так прийнято в багатьох країнах. Наприклад, така норма існує в Японії. Це підвищує привабливість наших випускників для роботодавця, – продовжує Ленд'єл. – Невипадково в Україні один із найнижчих показників рекламацій зі 130 заводів Flextronics по всьому світу». Мукачівська філія компанії виробляє електроджгути для автомобілів Ford і друковані плати для електроспалахів фотоапаратів Kodak, пилососів Electrolux, ігрових консолей для Microsoft та іншої техніки.

Душа Закарпаття

Важливим фактором для розвитку міста залишається туризм, на який місцева влада покладає великі надії. Мукачеве активно приваблює гостей. У цьому йому допомагають меценати з усього світу. Українські діаспори в Європі, Канаді та США фінансують реконструкцію пам'яток архітектури. Виходець із Мукачівського району бізнесмен Віктор Балога взяв під свою опіку знамениті сакури – їх у місті вже кілька тисяч. Коштом місцевого бюджету колишній Будинок офіцерів сьогодні переобладнують у Палац культури із сучасним концертним залом. Вартість проекту – 14 млн гривень. У місті щорічно проводять різні тематичні фестивалі: «Червене вино», «Свято меду», музичний «Мукачеве скликає друзів», покровителя міста «День святого Мартина». «Туристи не просто привозять із собою гроші. Вони створюють атмосферу відкритого і доброзичливого європейського міста», – каже Ленд'єл.

Катерина Гребеник, Forbes

23 червня 2015р.

Теги: Мукачево

Коментарі

Степан Крук 2015-06-24 / 20:43:32
Не зазнавайся! Мукачево - це лише околиця моїх Доманинців, від котрих Мукачево на відстані 53 км. Боже, яка глуш, яка глуш це Мукачево!

Нянько 2015-06-24 / 20:11:44
Фатьови, Мукачево то є наш город. Не спорьте.

ужгородець 2015-06-24 / 20:03:07
Ага, може перенести в Мукачево резиденцію Папи Римського.

правозахисник 2015-06-24 / 19:01:05
Того мера Мукачева Лендєла Золія шо на фото давно гнати у три шиі у Австрію до сина,який як і батько є співвласниками сміттєвого інвестора у Закарпатті АВЕ. Крім злочинних вказівок по дерибану майна та земель в Мукачеві він нічого за роки путнього не зробив. Соромно за європейське Мукачево де тотально порушуються права лдини а в останній час і права дітей, знищуючи позашкільні та шкільні заклади освіти, ввели зашморг мешканцям у вигляді платних медичних послуг, нехтуючи інтересами громади продають памятки історіі та вібираючи лакомі будівлі у центрі міста на замовлення сильних світу цього, не все те золото шо блистить!

правда 2015-06-24 / 13:03:25
Був учора в Мукачеві - місто суцільна стройка. Ужгород - сплошний розвал

Ужгородець 2015-06-24 / 12:57:44
А може ужгородцям попросити Балогу очолити обласний центр, здається буде загальнообласна гармонія Ужгорода і його роль центру відновиться. По одній причині, в Ужгороді всі кандидати на мера одні гірші других.(

ужгородець 2015-06-23 / 23:51:48
...тоді як Ужгород віддано на розграбування. Печалька :(

Згодний з Мукачевом 2015-06-23 / 23:40:45
Панов точно хворий на голову !))

Степан Крук 2015-06-23 / 20:49:04
На рахунок "столиці" в Мукачево - повна дурня, котра переслідує Панова, як тінь Дракулу. Щодо Мукачева - треба віддати належне команді Балоги, котра зробила місто приваблевим і самодостатнім. Я памятаю це місто років зо назад, воно було брудним та занедбаним. За роки незалежності в області зруйнована інфраструктура та промисловість. Але тільки не в Мукачеві. Пане Панов, за що ви так упереджено ставитеся до Балоги? Напевно у вас ностальгія за владним кріслом! Пропоную табуретку виготовлену на одному з Мукачівських підприємств.

Мукачево 2015-06-23 / 20:26:19
Панов, ти хворий на голову ))

Вуйко 2015-06-23 / 17:22:21
Най би било Мукачево центром області. Мені май штимує та май файне за Ужгород.

Ален Панов 2015-06-23 / 16:23:01
Артпідготовка і зомбування населенння для наступного переносу столиці краю з Ужгорода у Мукачево увійшло у відкриту фазу...

Степан Крук 2015-06-23 / 12:00:26
Можемо, коли хочемо!!!

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини