На кольорових Замкових сходах масово фотографуються ужгородці і туристи. Незадоволені здебільшого політики (ФОТО)

Розфарбовані життєрадісними кольорами Замкові сходи, які досі були прихистком п'яниць та наркоманів, одразу стали новим привабливим об'єктом міста. Сфотографуватися на їх тлі приходять як мешканці обласного центру Закарпаття, так і гості міста, які дізналися про нову "родзинку" міста над Ужем з інтернету або від своїх знайомих.

На кольорових Замкових сходах масово фотографуються ужгородці і туристи. Незадоволені здебільшого політики (ФОТО)

За буквально кілька днів, що минули з часу, коли креативна молодь з ЗОО «Українська студентська спілка» та ГО «Європейський Ужгород» в рамках чергового проекту акції «Змінимо Ужгород разом» надала цьому захаращеному сміттям  і непривітному закутку міста нового привабливого вигляду, тут вже побували чи не сотні людей, більшість з яких робили фото на згадку.

99 відсотків відгуків на ці зміни  позитивні. Аналогічною була і редакція більшості ЗМІ. Незадоволеними залишилися, здебільшого, лише представники окремих політичних сил, які чомусь побачили в креативній ініціативі молоді загрозу на майбутніх виборах.

Першою в приватному порядку неаргументованим негативом відреагувала у Фейсбуку прес-служба обласного УДАРУ та маловідвідувані інтернет-ресурси, що належать екс-мера Ужгорода Сергію Ратушняку та руйнатора історичної пам'ятки "Корона", одіозному заступнику міського голови Ужгорода Івану Волошину. Подразником виявилося те, що серед тих, хто підтримав акцію молоді, вони вгледіли осіб, що мають відношення до конкурентної політичної сили  "Єдиного Центру". При чому, найбільшими "захисниками" об'єкту, який не має жодної історичної цінності, бо в нинішньому своєму варіанті був облаштований уже в радянський період, проявилися сили, які досі не були помічені в боротьбі за збереження історичного обличча міста  ані на площі Народній, ані при нищенні "Корони", ані при спорудженні скляного монстра на місці колишнього "Діаманта" на вулиці Волошина, пластиково-скляного монстра на ймення Plaza на Корятовича, чи потворного "хмарочоса" на Фединця.

Зрештою, не цікавили їх досі і самі сходи, що останніми роками почали буквально "коробитися" через зсув гори, спричинений прилеглою до них хаотичною самовільною забудовою, і з яких молоді активісти зібрали купу використаних шприців.

Гидкі натяки на символіку ЛГБТ-спільноти обговорення не потребують  це рівень тих, хто їх формулює. З таким самим успіхом сексуальним меншинам можна подарувати веселку чи різнобарв'я дитячих майданчиків. Єдиний більш-менш виразно артикульований "аргумент"  відсутність дозволів від чиновників. Щоправда, невідомо яких, бо корумпована влада продемонструвала повну нездатність берегти в місті справжні історичні цінності та самостійно продукувати і впроваджувати ініціативи та якості, які б зробили місто туристично привабливим і конкурентно спроможним на ринку туристичних послуг. Натомість, незашорена молодь вразила тим, що продемонструвала, як можна з любов'ю до рідного міста і копійчаним ресурсом подарувати Ужгороду нову туристичну "родзинку".

Зрештою, якщо на це потрібні дозволи, то тоді починати треба з низькопробного пенькового "звіринця" на проспекті Свободи і так само бездозвільної і ніким не контрольованої в плані кількості та якості галереї міні-скульптурок на історичних перилах набережних Ужа. Можливо  і з нестандартно оформленого павільйону для роздільного фасування сміття на Фединця. Це в контексті прямих паралелей. Ну і, звичайно ж, з незаконно, в супереч дозвільній процедурі, цинічно знищених об'єктів, що мали статус пам'яток архітектури місцевого значення  площі Народної і "Корони". Бо нову і вже оцінену якість Замкових сходів в разі "політичної доцільності" можна змити розчинником, тоді як на те, щоби повернути історичну цінність і туристичну привабливість шедевру архітектора Крупки, потрібні мільйони, яких у розграбованого міста просто немає.

Нового вигляду старі сходи набули тільки якщо дивитися з одного ракурсу, тобто  знизу. Бо пофарбовано тільки торці сходових бордюрів. Якщо ж глянути на них зверху, від Капітульної, то вони залишилися такими ж, як і були. І ця різнопланова "дволикість" стала ще однією привабливою незвичайністю, на якій акцентують люди, яким ця затія щиро припала до вподоби  мабуть вперше з числа багатьох "кабінетних" псевдоакцій, що їх на тлі передвиборчого пожвавлення організовують ті чи інші політики.

Це – свого роду тест на меншовартість. Бо якби таке відбулося у Львові, ужгородські патріоти захоплено плескали б у долоньки, щиро заздрячи чужому щастю. Своє ж треба обов'язково затоптати в болото.

Так чи інакше, у сірі, похмурі і наразі абсолютно безперспективні будні Ужгорода, що його покоління тих, що нині, за зізнанням одного з кращих його головних архітекторів (вже, на жаль, з приставкою екс-) Петра Сарваша, по факту опустили на рівень районного центра, впущено світлий промінь. Зроблено це світлим душами і чистими руками. Не ідеально для всіх, бо так, зрозуміло, і не буває. Але чесно, безкорисно і, вже однозначно зрозуміло, з користю для міста. І зараз вже місту вирішувати, чи прийняти цей подарунок, чи відмовитися від своєї нової гарної якості на догоду тим, хто не здатен чи не хоче, в силу тих чи інших мотивацій, її оцінити...

19 травня 2015р.

Теги: Замкові сходи, родзинка, турист

Коментарі

Андрій 2015-05-20 / 16:18:59
сумні реаліі нашого життя - люди, які з Погорєловим довели Ужгород до жалюгідного стану, ще й дають корисні поради молоді, як саме його треба облаштовувати.

Степан Крук 2015-05-20 / 15:37:14
Цю проблему можна вирішувати й "по-МѢСТНОМУ". Спочатку активісти звертаються до влади з пропозицією. Через місяць вони отримають формальну відписку. Наполегливі люди знову звернуться в мерію і отримають обіцянку розібратися. Потім цю пропозицію (через півроку) розгляне виконком, котрий постановить необхідність погоджень санепідстанції, пожежної охорони, відділу культури, комунальних служб, товариства охорони тварин (чи захоче товариство гуляти з собаками по - пофарбованих сходах?), товариства сліпих (кольорова гама може негативно вплинути на гостроту зору сліпих громадян), відділу архітектури і ДАІ.
Через роки, можливо, все погодять і колись молодим активістам нарешті дозволять фарбувати сходи. На ці сходи вони присядуть і згадають свою буремну молодість. І будуть дуже вдячні Панову та МѢСТНОМУ, котрі наставили їх на шлях істини....

Весна 2015-05-20 / 15:12:39
А-га! Влада вже проводила конкурси по Короні! Та і владні конкурси по маршруткам вражають! Вже придворні боти полізли.

прохожий 2015-05-20 / 15:10:35
Ну і перли видає маляр:"плавайте по клаві" - це що тюремний вираз ?

Капець 2015-05-20 / 15:06:57
Местний закликає звертатись до влади, яка розікрала наше місто і , зокрема, дала дозвіл на будівельні роботи навколо сходів? Ну, не смішіть! Местний, займайтеся своєю роботою в мерії, а не плавайте по клаві!

МѢСТНЫЙ 2015-05-20 / 14:25:10
Чтоб не переходить на личности и не забивать себе мозги всякой хнёй об оппоненте, перечитайте просто еще раз коммент Алена Панова 2015-05-19 / 16:39:50:
"Ця акція в черговий раз довела, що Ужгород розвивається бездумно, без стратегії, хаотично, а в місті - безлад і повна бездарність влади. В нормальному середовищі людина, яка має якусь ініціативу, приходить в муніципалітет, озвучує, після цього проходить обговорення і співставлення на предмет відповідності плану розвитку міста. Якщо ідея прийнятна - переходять до її реалізації, включно з допомогою від влади міста. У фіналі - переважна більшість містян задоволені, а реалізований проект діє під патронатом міста і його ініціаторів".
Согласен 1001%.

В нашем случае алгоритм действий перевернут с ног на голову.
Повторюсь: если (безусловно, при поддержке властей) довести дело до ума и благоустроить (согласно победившему на конкурсе проекту) территорию, тогда можно говорить об этом как об интересной акции.

З.ы. пример со Стамбулом, если честно, не сильно катит – не прошло и 3-х недель, как я оттуда вернулся, но раскрашенные лестницы в исторической части города в глаза не бросились – во всяком случае, они точно не являются туристической достопримечательностью.
Это дело вкуса и вопрос отношения к нему горожан, при условии, что у них есть из чего выбирать, но не только между «битыми бутылками с презервативами» и «крашеными ступеньками без бутылок» :)
да, и спокойнее будьте :)))

ось так 2015-05-20 / 14:07:31


Жахливі - зруйновані за народні мільйони площа Народна і "Корона", скляний монстр на Волошина і Плаза на Корятовича. Жахливі у нас дороги і чиновники.

А ми... Так, ми не турки. Бо турки живуть краще, ніж ми. І, тим більше, ми не німці, які можуть дозволити собі такі кольорові сходи в контексті історичної забудови.

Ми не маємо майбутнього, бо маємо ось таке ось "Продовження" - озлоблене, хамовите, провінційне і заздрісне...


Продовження 2015-05-20 / 13:53:09
Не до сходів привертали увагу. а до себе,вдалося. А взагалі скільки ненависті,злоби, вульгарщини у окремих коментарях, що не варто бруднитися. А сходи розмальовані жахливі( ми ж не турки, і не папуаси) примітивізм гірше бруду. Бруд можна почистити, а дурість - це назавжди.

Вата 2015-05-20 / 13:02:57
Ну, для МЕСТНОГО мішки горілчаних пляшок, шприців і презервативів - не "говно". Це для вати природнє середовище існування.

Феміда 2015-05-20 / 12:35:58
МѢСТНЫЙ, ви не з Ужгорода? Ви не в курсі ужгородських реалій? Якщо б до цих сходів не привернули увагу в такий спосіб, ніхто б їх ніколи не облаштовував. І лише тепер, після акіції цих дітей у них з'явився маленький, але шанс

МѢСТНЫЙ 2015-05-20 / 11:15:10
Поймите, спорщики: если под ногами лежит говно и вместо того, чтобы убраться, вы выльете на него краску, то лучше не станет.

Ну это же аксиома: вначале нужно привести территорию в порядок, благоустроить (как предлагали тут уже в комментах), а потом уже решать: покрасить или не покрасить торцы ступенек. Не?

P.s. 2015-05-20 / 11:02:23
...і в місті реально багато сексуально збоченоі вати!

Насамкінець 2015-05-20 / 08:21:59
Після майже тиждня колотнечі навколо сходів можна підвести короткі підсумки:
- сходи ще донедавна були прихистком пяниць і наркоманів з атрибутами їх сособу життя:пусті пляшки, шприци, презервативи;
- молодь щиро й безкорисливо привела їх до порядку. Замість влади і без численних "захисників";
- Ужгород став володарем всеукраїнського рекорду;
- подібні сходи є в багатьох містах світу, зокрема , в їх історичній, центральній частині;
- навколо сходів ніхто (ні влада, ні захисники) вперто не помічають варварські будівельні роботи, які вже понищили сходи і гору;
- не було ніякого галасу, коли розмальовували набережну Незалежності, міщками - Пасаж, встановлювали незаконні памятники і т.д.
Відтак вся ця колотнеча штучна і заангажована, яка не має нічого спільного з турботою про сходи і центр міста.
А молодь молодці! Так тримати!

жесть 2015-05-19 / 23:42:11
А чого дивуватися з такої кількості примітивних людей в місті, в якому через пів-року після Революції Гідності тисячі голосують на виборах до ВР за ригів Ковача і Ледиду? Місто важко-хворе. Але не безнадійно. Дякуючи нашій молоді!

О.Д. 2015-05-19 / 23:32:47


Так, Ужгород, на жаль, не Стамбул. І, тим більше, не німецький Вупперталь. А місто, котре, колись змагаючись на рівних зі Львовом, втратило свій шанс. І не важливо через що: чи через примітивну політику, чи через провінційне жлобство. Де ті, що не підняв гузицю на захист руйнованих пам'яток, нині ревуть за знищеним притулком наркоманів. Де нездатні ні до збереження спадщини, ні до сприйняття нового. Тобто, місто саме таке. якого варті ми в своїй нинішній спільній, міксованій якості.


Погляд 2015-05-19 / 23:26:14
Ну, подобаються ужгородці розкидані на сходах використані шприци й презервативи. Ну, бодобається їй як якийсь придурок накидав на ті сходи тонни каміння, вже понівечив сходи і вже розковиряв саму гору. Дійсно, вата.

Степан Крук 2015-05-19 / 23:14:25
Ужгород не Стамбул. І ми любимого його таким, яким він є. Брудним, занедбаним, загаженим??? Стамбул не Ужгород, ми - Європа!

ужгородка 2015-05-19 / 23:05:58
Ужгород не Стамбул. І ми любимого його таким, яким він є.З неповторною красою його старих вулочок, сходинок, будиночків.

Минуле 2015-05-19 / 22:05:00
Як багато людей в найзахіднішому обласному центрі, на кордоні з чотирма країнами Європи, вже вміючи користуватись інтернетом, ще ментально живуть в безпробудному совку. Щастя, що молодь у нас вже не така!

Жесть 2015-05-19 / 21:59:49
Фотографії О.Д. вибили всі аргументи критиканів. Залишились тільки якісь хворобливі асоціації кольорових камяних сходів з лесбіянками і п..асами. Це вже нагадує вату з Лугандона - і тим всюди ввижаються геї. Ще трохи і ужгородська вата, осліплена жовч'ю, вже несамовитио кричатиме: Путін памагі! Спасай ступенькі! Введі войска!
Жесть. І ці люди живуть серед нас.

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини