Тетяна Мясковська: Сподіватися лише на самих себе

Про те, що найбільше наболіло приватному підприємцеві, які його сподівання від чергового уряду, «УіСС» розповіла директор одного із закарпатських рекламних агентств Тетяна МЯСКОВСЬКА.

Несправедливі податки

— Почала я працювати у 18 років на підприємстві «Електродвигун». На собі відчула розвал системи, коли уряд незалежної України не захотів підтримати великі підприємства, які могли знайти себе в ринкових умовах. Тоді це здавалося найбільшою несправедливістю. Але, ставши приватним підприємцем, зрозуміла, що це зовсім не так. Рідна держава не навчилася шанувати бізнесменів — людей, на яких вона тримається. Найбільше в цьому розумінні завинила перед нами система оподаткування. Вона справді недосконала, зокрема, податки завищені, допомога держави відсутня. Відсотки, які сплачуємо у вигляді податку на додану вартість, на зарплати, не підтверджуються ні пенсійним забезпеченням, ні соціальними виплатами, ні послугами «безплатних» охорони здоров’я чи освіти. Виникає запитання до того ж уряду: для чого займатися здирництвом, якщо не забезпечуються необхідні результати?

Великі апетити чиновників

У цивілізованих країнах система оподаткування базується на тому, що держава може підтримати в разі необхідності громадян, які сплачують ті ж самі податки. У нас від початку такого завдання не було. Лише те, що в бюджеті немає грошей і що його треба наповнити.

На що витрачаються бюджетні кошти — ніхто не звітує й ніхто не може дати чіткої відповіді. Ми тільки бачимо мерседеси, лексуси під Верховною Радою, облрадою, міськрадою, вартість яких — до $100 тис. Знову ж таки, пройшовшись містом, побачимо, що найшикарніші будинки, де навіть цвяхи чеського чи словацького виробництва, — у чиновників. І все це не хто інший, як люди, котрі працюють у бюджетній сфері. Я не знаю стількох багатих людей у бізнесі, скільки їх налічується серед чиновників.

Держава та малий бізнес як вовк і заєць

Уся система відносин держави й малого бізнесу звелася сьогодні до здирництва. І нагайка зверху, якщо не погоджуєшся сплачувати податки. Кріпацтво в кращому його варіанті. А чого вартий план на штрафи в податковій?

Коло повної залежності підприємців від влади потрібно розірвати, дати їм змогу вільно розвивати свій бізнес. Однак поки існує такий рівень корупції в державі, доти бізнес у нас буде на хитких ногах.

Фіскальні органи «полюбили» підприємця

Якщо до бізнесмена приходить хтось із фіскальних органів, розмова часто закінчується тим, що «можна вирішити цю справу полюбовно». Цю ситуацію пережили майже всі підприємці. Водночас у загальній системі оподаткування значно перевищена ставка податків, що їх необхідно сплатити. До того ж єдиний податок майже нічим не відрізняється від загальної системи оподаткування. Для прикладу, крім нього сплачується відрахування на кожну працюючу людину в пенсійний фонд, у фонд соціального страхування, фонд від нещасних випадків тощо. Фактично все те саме, крім податку на прибуток. Окрім того, перебуваючи на єдиному податку, слід вести: книгу з охорони праці, книгу з пожежної безпеки, табелі, журнал наказів і розпоряджень, книгу доходів, журнал реєстрації квитанцій по готівці тощо. Щокварталу здаються звіти в податкову інспекцію та інші фонди, щомісяця — у пенсійний, якщо є дотація на працюючого, у податкову звіт по ПДВ та податку на рекламу і т.д. Яка ж це спрощена податкова система? А от знайомий, який мешкає в Ізраїлі, надсилає раз на рік повідомлення, якими видами діяльності займається, що виробляє і водночас перераховує єдиний податок.

В Україні ніхто не ставить собі за мету підтримувати малий і середній бізнес. Мало того що людина ризикує, вкладаючи в бізнес власні кошти чи беручи гроші в банку під шалені відсотки, її ще й душать із першого ж дня податками.

Якщо ти не лише бізнесмен, а й жінка…

Коли йшла в декретну відпустку, для того, щоб отримувати на дитину щомісячну допомогу, мені довелося б припинити діяльність приватного підприємця. Якщо ти жінка, котра народила дитину і працюєш, то держава нічим не буде допомагати. А чим я гірша за ту маму, яка не працює, а їй за це платять гроші? Понад те, що я сама працюю, утримую на роботі людей, забезпечуючи їм заробітну платню, мене позбавляють і тієї невеликої пільги, яку мають інші матері, не підприємці.

Безумовно, систему взаємовідносин держави із підприємцями слід змінювати.

Новому уряду слід починати мало не з нуля. Необхідно формувати нову стратегію. Тому відповідні його сектори мають очолити не просто авторитетні політики, а високоморальні люди, котрі довели, що вони не злодії, а справжні фахівці.

Василь БЕДЗІР, Україна і світ сьогодні
05 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини