У головній бібліотеці Закарпаття відбулась презентація нових бібліографічних видань та бенефіс видавництва "Ґражда"

В Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулась презентація нових бібліографічних видань та бенефіс видавництва “Ґражда”.

Читальна зала зібрала у цей день чимало науковців, письменників, митців, видавців та тих, кому не байдужа доля книговидання на Закарпатті.

Заслужений працівник культури України, директор бібліотеки Людмила Григаш презентувала “Календар краєзнавчих пам’ятних дат на 2008 рік”, розповівши про еволюцію видання, яке виходить з 1964 року.

Заслужений працівник культури України Василь Габорець привітав присутніх з виходом чергового часопису. Він зазначив, що з невеличкої брошури календар переріс у солідне видання, до створення якого долучилися наукові, мистецькі, журналістські сили краю. До речі, зі статей самого Василя Габорця читачі календаря можуть познайомитися з постатями Клари Балог, Петра Рака та Марії Приємської-Дніпрової.

Наступна сторінка презентації - музична. Голова осередку Національної спілки композиторів Віктор Теличко, автор статті про  нашого земляка, композитора Степана Мартона, розповів про цю унікальну людину та її різноплановий творчий доробок. В тому, що музика Мартона підкреслює національну самобутність, що народна пісня наповнюється новим звучанням, новими інтонаціями, присутні могли переконатися тут же, у читальній залі.  Під фонограму струнної групи Львівського симфонічного оркестру прозвучала обробка народної пісні “Гей, на високій полонині”, а студентка Ужгородського музичного училища Оксана Гайдош виконала романс на слова Василя Густі “Простеліть мені, мамо, рушник”.

Відтак, після серйозної музики гості бібліотеки послухали оповідання Фелікса Кривіна, якому в цьому році виповнюється 80 літ.

Ровесник календаря, доктор історичних наук Сергій Федака, наголосив на тому, що традиції потрібно підтримувати і надалі, щоб це видання служило і прийдешнім поколінням.

Цікавим був і фоторепортаж про історико-краєзнавчий музей Воловецької районної бібліотеки для дорослих, яка в цьому році святкує своє 10-річчя.

Лариса Ільченко представила гостям видання “Книга Закарпаття”, яке в цьому році виходить вп’яте. Цьогорічне видання налічує 348 позицій, що значно більше, ніж було у попередні роки. І ”Календар краєзнавчих пам’ятних дат”,  і “Книга Закарпаття” побачили світ у видавництві Валерія Падяка.

Презентація нових видань бібліотеки плавно перейшла у бенефіс одного з перших приватних видавництв на Закарпатті – “Ґражди”. Кадри з минулого, коли видавництво робило   перші кроки, спогади одинадцятирічної давнини... “Ґражда”, попри всі негаразди українського книговидання, утримавшись на плаву, набирає оберти, видаючи нові цікаві книги. Є серед них і такі, що вийшли за сприяння облдержадміністрації: “Сусіди” Юрія Станинця, “Долю не вибирають” Андрія Карабелеша, “Пісенні вишиванки Юлини Коршинської”, “Іконостаси Закарпаття” Михайла Приймича та інші, що зовсім недавно поповнили бібліотеки краю.

Окремо говорили про науково-мистецький часопис “Екзиль”, який вирізняється з-поміж інших видань і художнім оформленням, і внутрішнім наповненням. Тут акумулюються дослідження з історії, права, літератури, мистецтва, читачів знайомлять з працями, які не були опубліковані (зокрема, праці Августина Волошина та ін.).

Багато теплих слів на адресу Івана та Наталії Ребриків, які є батьками видавництва, що випустило у світ близько двох тисяч книжок, прозвучало від творців духовного простору Леоніда Годованого, Омеляна Довганича, Михайла Приймича, Юрія Балеги та Петра Ходанича.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
05 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
» Всі новини