Закарпатські дороги всіяні хрестами і стали стали схожими на кладовища...

Зберігаючи християнські традиції, на місці трагічної загибелі людини ставлять хрест. На пам'ять про неї. їдучи, наприклад, до Мукачева, хрести можна побачити чи не кожні 50 метрів... Мимоволі закрадається думка, що ви - на кладовищі. Хрести, що свідчать про загибель людини у ДТП, встановлено не тільки на головній трасі — частині автодороги "Чоп-Київ", а практично на всіх дорогах Закарпаття. Така картина спостерігається і по всій Україні.

Закарпатські дороги всіяні хрестами і стали стали схожими на кладовища...

Упродовж семи місяців цього року у нашій області трапилося 1492 автомобільні аварії, в яких загинуло 108 людей. Травми різного ступеня важкості отримали 713 чоловік. Наведені цифри лякають. За тією ж статистикою, в автокатастрофах гине набагато більше людей, ніж в авіакатастрофах. Ще одним фактом, який наші чиновники чомусь замовчують, є те, що зменшення кількості ДТП на дорогах є однією з вимог Євросоюзу щодо європейської інтеграції нашої держави. Адже те, з якою швидкістю мчиться смерть по наших автострадах, шокує європейців.

Але не нас - наші автомобілісти продовжують гасати на своїх автівках, причому часто у стані алкогольного сп'яніння. І цьому чомусь поки що ніхто не може зарадити - ні працівники ДАІ, які покликані робити одне, проте нерідко виходять на дороги заради іншого, ні білборди з психологічним підтекстом на кшталт "Водію, не поспішай -життя не повернеш, рекорди потрібні у спорті".

Між тим, багато експертів усе частіше доходять висновку, що причиною високої аварійності є... якісне дорожнє покриття. Ну такуже в нас повелося: погана дорога - водії'іїпроклинають, але ідуть повільно, оминаючи ями та вибоїни. Хороша дорога - водіїзабувають про всі обмеження швидкості та власну безпеку. Хтось може з цим не погодитись - мовляв, а де у нас хороші дороги? Звичайно, у містах, де стан доріг знаходиться у компетенції міської влади, дороги можна назвати жахливими, але автошляхи між населеними пунктами у нашій області є доволі-таки якісними. Звичайно, ще не такими, як у країнах Євросоюзу, але погрішити на них швидкістю,

не завдаючи при цьому шкоди автомобілю, таки можна. Так, за повідомленням ДП "Служба автомобільних доріг", за останній час в області капітальний ремонт здійснено на 16,1 км доріг місцевого значення, на що витрачено 21,8 млн. грн. Поточний ремонт доріг обійшовся у 32,9 млн. грн. - проведено ямковий і полегшений ремонти 511,5 км доріг державного значення та 1143,5 км шляхів місцевого значення. Планово-попереджувальний ремонт здійснено майже на 70 км доріг. Як бачимо, дороги у нас ремонтуються. Залишилось тільки на них навчитися їздити.

Про проблему високої аварійності на шляхах написано вже багато. Але, як говориться, а віз і нині там. Виходить, що ситуація з аварійністю нас цілком задовольняє. І нікого ні з державних мужів, ні з самих водів не турбує та обставина, що прийде новий день і хтось на дорозі знову загине. Між тим, варто задуматись над фактами, які у нашому житті стали вже буденністю. Так, високу швидкість ще можна пробачити, оскільки на якісній дорозі навіть рух 90 кілометрів на годину може здатися швидкістю трактора. Але питається: що змушує водіїв здійснювати обгін, вперто не помічаючи автівок зустрічного руху?.. Чому у містах, особливо в обласному центрі, водії дозволяють собі їхати зі швидкістю більше 60 кілометрів на годину, при цьому вперто ігноруючи пішоходів?.. Чому в Ужгороді на перехрестях не працюють світлофори, вперто показуючи тільки блимаюче жовте світло?.. Невже ужгородські можновладці не можуть виявити бажання і виділити час для того, аби змусити відповідальні за світлофори структури сумлінно виконувати свої обов'язки?.. Адже для іх ремонту чи встановлення можна залучити і комерційні кошти. Так, як це сталося у "Новому районі" Ужгорода: з появою супермаркету неподалік від нього з'явився світлофор, що потрібен був на тому місці давно, оскільки це перехрестя з інтенсивним рухом, біля якого знаходиться школа. Позитивом є те, що вперше за останні кілька років на дорогах Ужгорода нарешті з'явилась дорожня розмітка. Але, схоже, вирішення інших нагальних питань нікого з можновладців не хвилює, як і самих водіїв.

Між тим, на дорогах продовжують з'являтися нові хрести і вінки. І ми вже до них настільки звикли, що сприймаємо іх не як символ трагічноїзагибе лі людини, а... Вони просто стали для нас дорожніми знаками. Знаками, на які вже давно ніхто не звертає жодної уваги.

Ярослав Гулан, "Фест"
05 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

Mira 2007-10-05 / 14:28:00
Po koli4estvu pogibwix v DTP Rossi9 na 6 meste-mezdu Omanom i Swazilandom. Ja podozrevau, 4to v Ukraine statistika tolkom ne vedetsa. No mentalitet tot ze-mezdu Botswanoü(N1) i Gabunom


НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини