До 80-річчя відомої талановитої писанкарки Закарпаття Марії Хававки (ФОТО)

Писанкарство – особлива й важлива сладова народної культури українців. На Закарпатті в силу певних географічних та історичних причин писанкарство має свої яскраво виражені крайові особливості.

До 80-річчя відомої талановитої писанкарки Закарпаття Марії Хававки (ФОТО)

У кожному районі чи навіть селі писанки малюють по-своєму, використовуючи різноманітні техніки та технології розпису, різні мотиви та кольори. Особливо це помітно при зіставленні писанок Рахівщини, Міжгірщини, Великоберезнянщини чи Берегівщини, що писані в традиційній манері для цього регіону. Відзначу, що зазвичай, в традиційній манері писанки пишуть представники старшого покоління майстринь. Серед тих небагатьох майстринь, які ревно бережуть крайові традиції, писанкарка Марія Андріївна Хававка з Тур’ї-Ремети, що на Перечинщині. Вона прожила важке і гідне життя чесно і мудро, згідно божих заповідей, в гармонії зі світом, донині зберегла гумористичне світосприйняття.

Народилася Марія Андріївна 3 квітня 1935 року в селі Тур’ї-Ремети в бідній багатодітній селянській родині. Її мати була служницею у місцевих багатіїв, а батько – конюхом. Багато років сім’я не мала навіть свого кутка, поневіряючись по чужих хатах. Через бідність вона не змогла отримати навіть середньої освіти. Закінчивши п’ять класів, змушена була йти працювати, щоб сім’я якось зводила кінці з кінцями. З 14 років почала працювати у колгоспі дояркою. Згодом закінчила в Ужгороді трьохмісячні курси кіномеханіків при кінотеатрі “Москва”. З 1952 до 1965 року працювала в сільському клубі кіномеханіком, на будівництві, потім, 24 роки –  прибиральницею у клубі. Але де би не працювала пані Марія, вона завжди знаходила час для вишивання, в’язання, досягнувши в цьому ремеслі вершин майстерності. Вона вишивала чудові ікони, хоругви для церкви, в’язала крючком серветки, скатертини. В її душі з юних років і донині живе вроджене бажання прикрасити свою оселю, оточити гарними речами створеними своїми руками. Але особливо місце в її житті займає писанкарство. Саме як писанкарка Марія Хававка відома далеко за межами Закарпаття. Писати яйця вона навчилася від своєї старшої сестри Віри і з любов’ю робить це з року в рік у переддень Пасхи уже понад півстоліття чи не для всього села.

Примітно й характерно, що в своїй роботі майстриня використовує традиційну для нашого краю техніку оздоблення. Вона пише воском так, як це робили її предки, саморобним писальцем, прикрашаючи яйце традиційним для цього району орнаментом. В розписі найчастіше використовує такі елементи як “підсніжник”, “ялинка”, “нарцис”, ”зірка”, “хвилька”, створюючи з них справжні шедеври. Її писанки, зазвичай, монохромні: сині, зелені, фіолетові, червоні. Пані Марія має вроджене відчуття гармонії, міри, віртуозно володіє інструментом. У неї зірке око й тверда рука, писанки її оздоблені просто, але елегантно й вишукано. Цінність їхня в тому, що вони виконані характерній манері й яскраво репрезентують лемківську писанку.

Сьогодні Марії Андріївні виповнилося 80 років. І хоча здоров’я вже не те, зате гострий розум і почуття гумору не полишають її. Як і багато років тому, перед Пасхою вона знову писатиме писанки для родини й сельчан, дивуючи їх рукотворною красою й майстерністю.

Володимир Мишанич для Закарпаття онлайн. Фото автора та Тетяни Сологуб

03 квітня 2015р.

Теги: Хававка, писанкарка

Коментарі

Голова ВУТЛ 2015-04-07 / 19:58:31
Дякуємо Вам, Майстрине, за Вашу працю в імя збереження спадщини Лемків України й рідного Закарпаття. Живіть довго! Творіть в імя майбутнього!

Віктор 2015-04-04 / 19:49:30
Автентично та неперевершено з неабиякою теплотою.

Цінитель 2015-04-04 / 12:57:48
Дай Бог здоров"я таким людям!

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини