Авторська пісня Закарпаття: Бути чи не бути?

Ми дуже рідко, слухаючи музику, замислюємося над тим, хто написав слова, музику. Чи все-таки найбільше приваблює образ "розкрученого" співака, ніж зміст його пісень?

Так уже склалося, що більшість українських виконавців не пишуть ані слів, ані музики. І тут, як-то кажуть, кожному своє: хтось володіє талантом писати, а хтось - співати, та ще й під "мінусовку". Тож закономірно виникає запитання: чи є співаки, які виконують авторські пісні? Яке місце посідає цей жанр на арені шоу-бізнесу?

Як виявилося (і це тішить), на Закарпатті є артисти, які і пишуть, і співають. Як, наприклад, ужгородець Валерій Асаулюк, який пише тексти пісень і музику, та ще й сам їх виконує. Він, як учасник багатьох фестивалів, вважає жанр авторської пісні дуже слабо розвиненим в Україні і аргументує це тим, що тепер усім потрібна естрада. За словами пана Асаулюка, виконавці авторських пісень - це ті поцінову-вачі, які колись навчилися грі на гітарі або ж мають талант до написання текстів. Вони приходили до клубів, щоб "потусуватися", а вже потім інколи зустрічалися на різних пісенних фестивалях. Так триває й досі.

Відомий на Закарпатті поет Іван Петровцій вважає поняття "авторська пісня" досить суб'єктивним, буцімто українська мова настільки бідна, що авторську пісню цією мо-вою.творити не можна. На його думку, сьогодні у пісенній творчості домінує російська мова.

Мимоволі напрошується висновок, що авторська пісня не є конкурентоспроможною в українському шоу-бізнесі. Однак авторську пісню на Закарпатті сприймають як хобі. "Пропаганда авторської пісні - це творчі вечори, де можна передати свої думки через пісню і, таким чином, показати свої здібності", - каже начальник управління молоді і спорту ОДА Володимир Фленько.

Не останню роль відіграє і бізнесовий фактор, оскільки авторська пісня не продається. Самі ж виконавці зізнаються, що українці хочуть слухати попсу, рок, а авторська пісня - для вузького кола людей, для дружньої компанії. Можливо, цей жанр не є надпопулярним, однак співаки були, є і будуть, а комусь же треба писати для них слова. Як стало відомо, вартість написання

тексту становить, як мінімум, 200 доларів. Досить прибутковий бізнес, тільки попитом не користується. Закарпатські автори Валерій Асаулюкта мукачівка, автор музики і слів Людмила Ковач писали на замовлення, однак лише на прохання друзів.

Та, як виявилося, не все так погано. Нещодавно в нашому краї (с.Осій, Іршавщина) відбувся перший фестиваль авторськоїпісні. Це приємно втішило, хоча серед учасників було дуже мало виконавців саме авторських пісень. Компетентні члени жюрі запевняли, що основними критеріями конкурсу є слова та музика. А от переможцем чомусь обрали естрадну зірочку, яка виконує пісні з репертуарів Ігоря Білозіра та Володимира Івасюка. З таким успіхом можна прийти на фестиваль, проспівати улюблену пісню "Океану Ельзи" і стати переможцем. І тут закарпатці б'ють на сполох - авторська пісня занепадає, а цього не можна допустити.

Однак Валерій Асаулюк переконаний, що жанр авторської'пісні ніколи не втратить своїх прихильників. «Можливо, ми забудемо пісні ХІХ-ХХ ст., у XXI ст. з'являться нові, однак авторська пісня буде завжди», - каже поет.

Евеліна Ґурницька, Ужгород
04 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини