Аруна Лукман: "За документами я – гравець "Динамо", значить, зарплату теж отримую тут"

Інтерв’ю з орендованим "Говерлою" у київського "Динамо" півзахисником Аруною Лукманом.

Аруна Лукман: "За документами я – гравець "Динамо", значить, зарплату теж отримую тут"

Кар’єра Лукмана Аруни розвивається останні два роки досить дивно. Футболіст з гігантським потенціалом виявляється настільки не потрібен оновленій команді Сергія Реброва, що відправляється в "Говерлу" на правах оренди.

Останній раз велике інтерв’ю українській пресі Аруна давав три роки тому. Потім – тільки не часті висловлювання в нігерійських медіа.

У понеділок я зустрівся з Аруною у дворі його будинку на Печерську. Щедрі вихідні Лукман проводив спочатку в Європі, а залишок – в Києві.

"Говерла"

– Ваша оренда в Говерлу виглядала злегка шокуючою. Для вас це теж було чимось на зразок сюрпризу?

(Аруна замислюється на пару секунд так, ніби хоче ретельно підібрати слова)

– Що ж… У житті так буває: доводитися зробити крок назад, щоб зробити два вперед. Я не міг більше залишатися в "Динамо". Просто не міг – в цій команді я б не з’являвся на полі. Підвернувся варіант з "Говерлою" – я радий, що опинився в цьому клубі, тому що тут я зможу нарешті грати.

Для моєї кар’єри вбивчо сидіти на трибуні або в другій команді (дублі). Це руйнує всі мої плани на життя.

- Місяць тому ви говорили нігерійським ЗМІ, що не хочете повертатися в "Динамо". Виходить, мети повернутися до Києва після вдалої оренди в Ужгород, у вас немає?

– У мене контракт з "Динамо". Щоб не трапилося, це факт. У клубі не можуть просто так взяти і викинути мене: я все ж сподіваюся, що мені дадуть шанс, на який я обов’язково заслужу. Власне, для цього я і відправився в "Говерлу". Дочекаємося літа – побачимо.

- Я впевнений, що взимку ви були налаштовані на оренду в Європу. Жоден клуб не виявив бажання забрати вас до кінця сезону?

– Було багато розмов. Ви праві – звичайно, спочатку хотів перейти в якийсь великий чемпіонат. Мені завадила травма, через яку я займався індивідуально у Франції. Зрозуміло, що травмованого гравця влаштувати кудись досить складно.

Я міг вирватись кудись, форсувати підготовку, ризикнути моєю ногою, а значить здоров’ям і кар’єрою, але не став цього робити. Вирішив, що буде краще грунтовно відновитися.

– Перше враження від "Говерли"?

– Я не вважаю, що мій новий клуб – поганий або слабкий. Великих зірок немає – це так, тут не посперечаєшся. Але команда хороша, може нав’язати боротьбу кому завгодно. Ось що мені реально сподобалося в "Говерлі", так це хороші люди, які мене тут оточують. Працівники клубу, товариші по команді.

Нехай тут немає всього необхідного, але люди все одно віддаються, все одно люблять футбол. Тут дуже великий командний дух.

- Як вам живеться в Ужгороді? Там точно немає такої кількості місць для розваг, як у Києві чи Монако: мало, хто повірить, що вас це не засмучує.

– Послухайте, а чого мене повинно це засмучувати? Мені взагалі все одно, яке місто і скільки там розважальних місць. Повірте, я не з тих сумнівних футболістів, для яких важливо, де б загуляти ввечері. У Києві я майже весь вільний час проводив удома. Так що, я не та людина, з якою можна поговорити про такі речі.

- Чи було вам важко перебудуватися психологічно з боротьби за найвищі місця до вирішення тих локальних завдань, які стоять перед "Говерлою"?

– Тут я нічого нового вам не скажу. Мені не важко, але й не просто. Я хочу проявити себе, щоб повернутися на той рівень, який був у мене раніше. Ось і вся історія. Зараз я в такому становищі – окей, треба набратися сил, і потім я обов’язково повернуся на топовий рівень.

– Футболісти "Говерли" отримують свою зарплату з великими затримками. Чи тривожить це вас і чи стосується якось взагалі?

(Аруна раптом починає сміятися)

– Ну Ви даєте! Серйозно думаєте, що я не в курсі і не знав, куди їду? Я ж не з іншої планети – з людьми теж спілкуюся. Правда, мене це не особливо стосується: за документами я – гравець "Динамо", штатний працівник клубу, а, значить, зарплату теж отримую тут.

– Ви б погодилися на цю оренду, плати вам зарплату "Говерла"?

– Цей варіант якось навіть не обговорювалося взагалі.

– А якби?

– Не знаю. Я б задумався.

– Ви провели два матчі у складі "Говерли". Як оціните власну форму: добре, погано, середньо?

– Я все ще намагаюся увійти в ритм. Я пропустив передсезонку через травму, індивідуально відновлювався у Франції. Звичайно, це все вплинуло. Те, що мені потрібно прямо зараз, – виходити на поле і грати кожен раз по 90 хвилин. І я скоро наберу кращу форму – гарантую.

"Динамо"

– Яке ви маєте бачення вашої ситуації в "Динамо"? Хто винен у тому, що зараз ви виявилися не потрібні Сергію Реброву?

(Аруна знову стає дуже серйозним і несподівано починає філософствувати)

– У футболі, та і в житті теж у тебе завжди є секунда, щоб показати себе. Не вдалося – тобі скажуть “до побачення”. Але, якщо хтось у тебе не вірить, то це не означає, що вони не дадуть тобі виблискувати в іншому місці.

Я виблискував до переходу в "Динамо" (Київ). Тепер ніхто і ніщо не заважає мені знову грати яскраво і красиво.

– У недовіри з боку тренера завжди є причини. Ви бачите свою провину в тому, що тепер вас відправляють в оренду?

– Я знаю, що будь-якому футболісту дуже важко повертатися після травми. Ось це я можу сказати напевно. Також можу сказати, що я завжди працював добре. Якщо ти хороший футболіст – не загубишся ніде, проявиш себе ще, а тому приводу сумувати я зараз особливо не бачу.

– У вас була велика розмова з Ребровим на тему ваших перспектив і того, що його не влаштовує?

– Так, бувало пару разів. Він мені пояснював причини. Які саме? Та найрізноманітніші. У тренера може бути своя думка і гравці, які підходять під його бачення футболу. Це не означає, що хтось сильний, а хтось слабкий – просто ось так. Що ж, це вже минуле.

- Ви зараз заговорили таким тоном, що складається враження: ви дуже незадоволені і глибоко ображені.

– Будь я незадоволений, не став би відповідати на питання. Це просто не дуже приємна тема. Явно не та, про яку я дуже хочу говорити. Вірніше сказати, не хочу говорити взагалі. Той етап у житті я вже проїхав.

Щасливий

– Давайте про глобальне. Ви шкодуєте, що три роки тому змінили Монако на Київ?

– Ні, абсолютно.

– Чому? Ви ж не будете заперечувати, що за цей час ви регресували, а, значить, є привід пошкодувати.

– Хоча б тому, що спочатку все було досить непогано. Потім справи пішли гірше, але в мене був і хороший період, а тому нема чого жаліти.

– Наскільки комфортно ви почуваєте себе в Україні?

– А що ви розумієте під комфортом? Для мене комфорт, коли я граю і виходжу на поле щосуботи. Якщо ви питаєте про безпеку, то тут теж проблем немає. Сидячи тут, на бульварі Лесі Українки, я відчуваю себе в цілковитій безпеці. Я не живу в місті, де йдуть військові дії – значить, у мене все добре.

Я взагалі щасливий! Кар’єра футболіста не настільки довга, щоб не отримувати задоволення від роботи. Я в порядку і я дуже щасливий, от чесно, незважаючи ні на що.

– Як ви себе почували в перший київський рік? Що було найбільш дивним і ніяк не вкладалося у вас в голові?

– Найважче, що в звичайному житті було мало людей, хто міг би поговорити зі мною – англійську знають далеко не всі. Але ми трималися нашою компанією чорних (ніякого расизму, дослівно – blacks, – прим. Г.К.). Папе Діакате, Бадр, Юссуф. Ми завжди були разом, і я дуже засмутився, коли ці хлопці пішли.

Ми залишилися вдвох з Ідейє, але він виїхав до Англії. Добре, що команду не покинули Мбокані, Ленс, Бельханда – у мене з’явилася нова компанія.

– Складається таке враження, що з українськими футболістами ви і не спілкувалися ніколи.

(Почувши запитання, Аруна починає усміхатися, натякаючи, що зараз підуть цікаві історії)

– Ви будете здивовані, але у мене залишилося багато друзів серед українців. Мій найголовніший друг – Хачеріді. Ми постійно розважались і сміялися. Мені навіть зараз весело згадувати. Ми любили трохи побити один одного, такий міні-бокс.

– Ого.

– Жартома ж, без наслідків. З іншими хлопцями теж завжди відмінно спілкувалися: Ярмоленко, Гармаш – я з ними першими подружився, коли тільки приїхав в Україну. Потім – Кравець, Калитвинцев, Рибалка, бразилець Даніло Сілва.

Чи не лінивець

– Яким для вас був період під керівництвом Олега Блохіна з урахуванням того, що він вам довіряв, але команда не досягала результату?

– Скажу чесно: для мене це був непоганий період. Іноді ми програвали, але, бувало, показували хороший рівень, а я стабільно виходив на поле. Прийшов Ребров, поміняв абсолютно все: тренування, підготовку, реально все.

Тут нема чого прикрашати або шукати виправдань. При Блохіні ми вилітали звідусіль на ранніх стадіях, а зараз "Динамо" йде на першому місці в чемпіонаті і грає у чвертьфіналі Ліги Європи. У цьому відповідь на всі питання.

 Головна проблема того періоду?

– Пфф, навіть не знаю. У футболістів не було ніяких проблем, всі працювали старанно, але ось щось постійно йшло не так. Тренер не міг бути задоволений, постійно обурювався, що ми робимо не те, що від нас вимагається. Правда, коли так виходить, то звільняють, як правило, тренера, а не гравців. Так сталося і цього разу.

 Ви, як і інші легіонери, мали проблеми в плані комунікації з Блохіним?

– Ні. У мене з ним взагалі ніяких проблем не було, ми спілкувалися рідко. Блохін – такий тренер, який постійно вимагав двох речей: дисципліни таі поваги. Бували випадки, коли я допускав помилку. Він викликав до себе, я говорив: “Тренере, вибачте, такого більше не повториться”. І більше дійсно не повторювалося – я звик бути слухняним футболістом.

– Приклад випадку, після якого довелося вибачатися?

– Була одна історія: я і ще пару хлопців переплутали час початку тренування. Вірніше, не переплутали, а просто недозрозуміли. Нам дали неправильну інформацію, сказали, що тренування буде у вівторок. Ми у вівторок і приїхали, а виявилося, що треба було бути в понеділок. Не знаю навіть, хто тут помилився, ми були впевнені, що треба у вівторок. Довелося заплатити невеликий штраф.

– Яким тоном з вами розмовляв Ігор Суркіс? Бував він злий через те, що ви не окупаєте вкладених грошей, або навпаки завжди підтримував?

– Не можу сказати, що у нас могли б бути якісь відносини або якесь спілкування. Скажімо так: він хороший президент і хороша людина. Він любить гравців, дає їм висловитися. Роки два тому у нас була зустріч, і він говорив, що вірить у мене і вважає класним футболістом.

– Вам не здається, що іноді вам шкодить власна неспішна манера гри, через яку ви в очах тренера не виглядаєте людиною, готовою відпрацьовувати вздовж і впоперек?

– Я не лінивець, навіть якщо іноді так виглядає. У кожного свій стиль гри. Це не означає, що я не працюю. Мене не змусиш змінитися. Навіть якщо хтось захоче, я не буду рухатися як Робокоп (Аруна імітує прямолінійний рух). Тренер повинен розуміти мій стиль, хоча це іноді складно.

– Ще одна регулярна претензія до вас: перетримування м’яча.

– І тут не можу погодитися: я не жадібний. Так, люблю тримати м’яч, люблю йти в дриблінг, але найбільше обожнюю віддавати гострі паси.

1987

– Ви в курсі, що у вашому профілі на офіційному сайті "Говерли" значиться дата народження – 15.10.1987? Така дивна штука для футболіста з Нігерії, правда? (За всіма даними Аруна народився четвертого грудня 1990. – Г.К.)

(Аруна знову голосно регоче)

– Я жодного разу не заходив на сайт "Говерли", тому не знаю, що там написано. Мабуть, помилка вийшла. Ну, нічого страшного – скажу, щоб виправили. Я народився в 1990 році. Взагалі, я часто стикаюся з подібним. Зайдіть у Вікіпедію, там пишуть, що я з’явився на світ у місті Джос. З чого вони взяли? Адже я народився в Лагосі.

– Яким ви уявляєте своє майбутнє через три місяці?

– Чесно, я не знаю.

– Серйозно?

– Так, ось так – я без поняття. Я можу розповісти про глобальні плани, хочете? Думаю, після футболу я відкрию щось на зразок консультаційного агентства для футболістів. Грати до 40 років навряд чи вийде, тому я вже зараз замислююся. Бачите, мені простіше сказати, що буде років через десять, ніж про те, що мене чекає через три місяці.

football.ua

26 березня 2015р.

Теги: Аруна Лукман

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини