Міськрада Ужгорода оскаржує акт сільгоспінспекції, який став основою для "земельного" позову за зверненням Пацкана

У разі, якщо акт Держсільгоспінспекції, який став підставою для прокурорського позову за зверненням нардепа Валерія Пацкана щодо скасування містобудівної документації у районі вулиці Стефаника, буде скасовано, справа із 500-ми ділянками не матиме продовження, розповів у коментарі Закарпаття онлайн громадський активіст Олександр Волосянський.

Міськрада Ужгорода оскаржує акт сільгоспінспекції, який став основою для "земельного" позову за зверненням Пацкана

Як повідомляло Закарпаття онлайн, сьогодні стало відомо про те, що прокуратура відкликала "земельний" позов на підтримку нардепа Валерія Пацкана щодо скасування містобудівної документації у районі вулиці Стефаника, що потягло б за собою позбавлення державних актів на землю більш ніж 500 ужгородських сімей. Відповідно, суд у цій справі закрив відповідне провадження.

Втім, і зараз все ще залишається можливість того, що прокуратура підготує та подасть окремий позов начебто на підставі того, що ряд земельних ділянок, в порушення законодавства, було виділено незаконно, адже вони знаходяться в охоронній зоні міжнародної автомобільної дороги загального користування державного значення.

У цьому зв’язку громадський активіст Олександр Волосянський, який забезпечував правовий супровід ужгородцям-власникам оскаржуваних ділянок та допомагав відстояти їм своє законне право на землю, у коментарі Закарпаття онлайн зазначив: прокуратура та міська рада в цьому разі керуються різними нормами.

«Прокуратура, говорячи про порушення норм, апелює до норм ДБН (державні будівельні норми – авт.) державних, у яких говориться про те, що відстань від лінії забудови до дороги державного значення має бути не меншою, ніж 100 м. Разом з тим, міська рада, виділяючи ділянки ужгородцям, керувалася нормами міського ДБН-у, за яким ця відстань має складати не менше 50 м. Тобто, сторони керуються різними будівельними нормами», – повідомив Олександр Волосянський.

При цьому, зазначив: якби порушення при виділення земельних ділянок насправді мали місце, як це намагався подати нардеп Валерій Пацкан, звертаючись із заявою до прокуратури, власне прокуратура відреагувала б ще у часи прийняття рішення про надання землі городянам.

«Коли у 2010 році приймалося рішення про виділення цих земельних ділянок на сесії був присутній прокурор, який мав змогу вивчити законність проекту згаданого рішення та, в разі його неправомірності, оскаржити документ у встановленому законом порядку. Він цього, однак, не зробив. Разом з тим, треба розуміти, що прокуратура не могла не відреагувати на заяву Валерія Пацкана з приводу земельних ділянок ужгородців», – пояснив Олександр Волосянський.

Приводом для звернення, зазначив громадський активіст, а відтак – подальшим формулюванням позову, став складений за підсумками перевірки Держсільгоспінспекції акт, яка начебто встановила порушення при виділенні землі. Наразі, повідомив Олександр Волосянський, цей акт оскаржується міськрадою у суді і, якщо він буде скасований, відповідно, зникнуть і підстави для прокурорського позову. 

«Зараз у «зоні ризику» все ще залишаються близько 50 власників земельних ділянок, яким земля була виділена нібито із порушенням ДБН-ів. Втім, маємо надію, що здоровий глузд все ж візьме верх, і прокуратура не позиватиметься до оцих власників 50 ділянок. Разом з тим, готові, в разі чого, і надалі допомагати цим людям, надавати консультації, зорганізовувати їх та забезпечувати правовий супровід», – розповів Олександр Волосянський.

Принагідно зауважив: досягти наразі позитивного результату однозначно вдалося завдяки чималому розголосу, що його спричинили завдяки ЗМІ городяни. За його словами, рішення суду на користь громади давалося непросто. Однак, шансів на відстояння правди однозначно було більше - завдяки небайдужості самих власників ділянок, які шукали справедливості в усіх можливих інстанціях, аж до Адміністрації Президента та Генеральної прокуратури.

 
17 березня 2015р.

Теги: Пацкан, акт, сільгоспінспекція, оскарження, ділянки

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини