Ужгородці, яких нардеп Пацкан "руками" прокуратури намагається позбавити землі, звернулися до Президента, Генпрокурора та ВР (ВІДЕО)

Про таке, серед іншого, йшлося під час прес-конференції ужгородців-власників земельних ділянок, які подали колективну скаргу до керівництва держави на дії нардепа В.Пацкана. Йдеться про справу земельних ділянок по вул. Стефаника в Ужгороді.

Ужгородці, яких нардеп Пацкан "руками" прокуратури намагається позбавити землі, звернулися до Президента, Генпрокурора та ВР (ВІДЕО)

Як повідомляло Закарпаття онлайн, з ініціативи народного депутата Валерія Пацкана нині прокуратура області намагається через суд скасувати містобудівну документацію кварталу в районі вулиці Стефаника. У підсумку, зазначають правники та нарікають власники землі у зазначеному кварталі, ужгородці позбудуться належних їм земельних ділянок. Тоді як держустанови, куди власники земельних ділянок звертаються по допомогу й захист, у відповідь натомість надсилають відписки і не реагують на скарги.

Як розповіла під час прес-конференції Надія Попадюк, одна з власниць ділянок, чинний нардеп Валерій Пацкан має намір через суд скасувати рішення Ужгородської міськради №1582 від 17 вересня 2010 року, згідно з яким було затверджено містобудівну документацію на весь район вулиці Стефаника в Ужгороді, що у подальшому може призвести до скасування державних актів про право власності на землю. «Про те, що справа у суді, ми дізналися із ЗМІ, – каже Надія Попадюк. – Зокрема, у листопаді 2014 року В.Пацкан у ЗМІ повідомив, що «ділянка, яка розташована у районі об’їзної дороги належить йому і придбана у 2008 р, коли депутатом він не був. Займався підприємницькою діяльність у сфері авто бізнесу і землю придбав з цільовим призначенням: для будівництва автосалону та станції техобслуговування. Відповідно розташування даного концептуального центру потребувало ділянку розмірами близько 10000м». Заявляємо, що у нас є документальні підтвердження того, що гр. Пацкан Валерій Васильович ще у 2003 році отримав у приватну власність земельну ділянку за адресою м.Ужгород в районі вул..Стефаника (рішення сесії Ужгородської міськради від 21.11.2003 №153). Це означає, що земельна ділянка була виділена В.Пацкану ще до затвердження генплану Ужгорода (до 2004 року). Цільове використання земельної ділянки було: будівництво та обслуговування житлового будинку та господарських споруд. Зміна цільового призначення на комерційне відбулася 19.06.2009 р. рішенням сесії Ужгородської міськради №1144 до затвердження містобудівної документації кварталу вул. Стефаник. З 2010 року до цього часу дана земельна ділянка належить до кварталу індивідуальної житлової забудови в районі вул. Стефаника. У 2008-2010 року шляхом укладання договорів купівлі-продажу В.Пацкан скупив ще 8 суміжних ділянок і об’єднав в одну площею 8 тис. м.кв». 

За словами Надії Попадюк, відповідно до чинного закону «Про статус народного депутата України» неприпустимим є використання мандату нардепа в особистих корисливих цілях. «Порушуючи дві норми закону, на той момент В.Пацкан, будучи власником земельної ділянки площею 0,8061 га, тобто будучи зацікавленою особою, використовує депутатський мандат та звертається до прокурора Закарпатської області про скасування у судовому порядку рішення Ужгородської міськради №1582 від 17.09.2010 (п.6.8) «Про регулювання земельних відносин», згідно з яким було затверджено містобудівну документацію на весь район вул..Стефаника в Ужгороді та державних актів про право власності на землю, виданих на підставі цього рішення (тобто скасування конституційного права власності на землю 500 ужгородських сімей), - каже жінка. - Враховуючи той факт, що в Україні не відбулася судова реформа, судді не потрапили під дію люстраційного законодавства, ми звернулися до Президента, Генпрокурора та інших високопосадовців з проханням перевірити факт отримання земельної ділянки В.Пацканом та захистит наше гарантоване Конституцією право на землю. Однак у відповідь отримали лише відписки про перенаправлення справи на місцевий рівень, де вирішення питання на користь громадян, враховуючи зв’язки В.Пацкана здається неможливим». 

Анатолій Ціник, ужгородець-власник земельної ділянки каже: «Дана ситуація має кілька складових, зокрема йдеться про ліквідний актив - землю. І земля, на нещастя їх власників межує з власністю нардепа В.Пацкана. По-друге формальний привід до порушення питання щодо законної власності громадян, порушуючи 6-місячний строк позовної давності за адмінсправами, прокуратура Ужгорода звертається до суду з вимогою скасувати рішення Ужгородської міської ради від 2010 року, тобто через 4 роки від дати прийняття рішення про виділення земельних ділянок у масиві житлової забудови. Прокуратура у позовній заяві посилається на акт інспекції сільського господарства щодо дотримання вимого земельного законодавства. Згаданий акт складений з порушеннями, по-перше, без повідомлення власників земельних ділянок, що позбавило їх можливості належним чином відстоювати їх права та законні інтереси. По-друге, перевірка здійснювалася щодо відділу земельного користування міської ради, які не є самостійною юридичною особою суб’єктом комунальної власності. Що саме було об’єктом такої несподіваної перевірки? Це було 28 земельних ділянок, що знаходяться поруч з ділянкою В. Пацкана, які є суміжними і відгороджують його величезну ділянку від центральної автодороги. У самому акті сказано, що ця перевірка вибіркова, позапланова та проводиться на підставі депутатського звернення В.Пацкана та прокуратури Закарпатської області. 17 березня о 9.00 у приміщенні Закарпатського окружного адмінсуду (вул..Загорська, 30, м. Ужгород) відбудеться слухання щодо можливого скасування рішення сесії Ужгородської міської ради, якою було затверджено містобудівну документацію всього кварталу вул. Стефаника. Нас, власників земельних ділянок, суд не визнав стороною по цій справі, скасування містобудівної документації може створити прецедент по скасуванню в подальшому державних актів на право власності будь-кого з громади міста, який є власником ділянки в даному кварталі». 

Марія Голінко каже, що стояла на черзі на отримання земельної ділянки 20 років. «Нас таких багато, що стояли 20 років і по списках черговості нам їх виділили. Для своїх дітей, внуків, молодих сімей. А депутат ВР, який ставить вище свої інтереси за інтереси тих сімей, які отримали землі, всякими способами намагається через суди позбавити прав законних власників землі. Ми тепер боремося за такі його відношення до нас, за правду. У судах нічого не можемо самі зробити. Є люди, які не знають, що справа розглядається у суді, а вони є власниками цих земельних ділянок. Хочемо зробити публічним цей процес, щоб не допустити зловживання службовим становищем та статусом», - зазначила жінка. 

Надія Попадюк додала, що є рішення управління регіонального розвитку та містобудування Закарпатської ОДА, висновки експертизи «Закарпатдніпромісто», що свідчить: територію можна забудовувати і немає негативного впливу на прилеглу територію. «Крім того, державно-будівельними нормами та зокрема самою затвердженою містобудівною документацією кварталу Стефаника закладено будівництво шумозахисних екранів (натомість В.Пацкан апелює до порушення технічних норм забудови)», - стверджує жінка.  

Доповідачі також зазначили, що сам нардеп не виходив на контакт з людьми, а вони дізналися про справу із ЗМІ. «Я отримала повістку до суду 22 січня 2015 року без зазначення в якості кого мене викликають до суду, просто повідомлення, що я включена у список, а справа почалася ще минулого 2014 року 20 серпня», - каже Надія Попадюк. 

Ужгородці із сім’ями планують 17 березня 2015 о 09.00 год. прийти до суду, де буде розглядатися справа. «Я молодий вчений. І я хочу будувати собі будинок, щоб там жила моя сім’я. Мені не потрібна нова «Тойота». Я не уявляю собі ситуацію, коли людина у теперішній важкий час буде віддавати свою ділянку, на якій збиралася будувати будинок, чи під автосалон, чи під соціальний проект», - цитують резюме Надії Попадюк в Ужгородському прес-клубі. 

«05» лютого 2015 року                            

1.Президенту України п. Порошенко П.О.

вул. Шовковична, 12, м. Київ

2. Адміністрації Президента України

вул. Банкова, 11, м. Київ, 01220

3. Генеральному прокурору України п. Ярема В.Г.

м. Київ, вул. Різницька 13/15,

4. Голові Верховної ради України п. Гройсман В. Б.

01008, м.Київ-8, вул. М.Грушевського, 5

5. Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини п. Лутковській В.

                                                     Адреса: м. Київ, 01008  вул. Інститутська, 21/8                                                        

6. Голові Комітету з питань запобігання і протидії корупції Верховної ради України п. Соболєву В. Є

                                                                        вул. Грушевського, 5, м. Київ,01008

7. Голові Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних   відносин п. Немиря Г.М.

01008, м.Київ-8, вул. М.Грушевського, 5

8. Голові Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України п. Пинзеник П.В.

                                                                  01008, м.Київ-8, вул. М.Грушевського, 5          

9. Голові Фракції Політичної партії УДАР у Верховниії Раді України Ковальчук В. А.

01004, Київ, вул. Пушкінська, 32-А

10.Лідеру партії «УДАР» п. Кличку Віталію

01004, Київ, вул. Пушкінська, 32-А

11. Прокурору Закарпатської області п. Янко В.

88000, вул. Коцюбинського, 2а, м. Ужгород

12. Прокурору міста Ужгорода п. Зарева І.

вул. Небесної сотні, 6, м. Ужгород, Закарпатська обл.., 88000

Від Гр. Голінка Марії Михайлівни

    88000, вул. Козацька, 49/13, м. Ужгород, Закарпатська обл., контактний тел..: ***                                                                 

КОЛЕКТИВНЕ ЗВЕРНЕННЯ

За зверненням народного депутату України Пацкана Валерія Васильовича, який є членом політичної партії «УДАР» (від 28.04.2014 року, яке додається) здійснено було виборочну перевірку Державною інспекцією сільського господарства в Закарпатській області (вул. Минайська, 27, м. Ужгород, Закарпатська обл., 88000) та  прокуратурою міста Ужгорода (вул. Небесної сотні, 6, м. Ужгород, Закарпатська обл.., 88000) щодо порядку законності дотримання вимог земельного законодавства в сфері містобудівної документації при прийнятті рішення Ужгородської міської ради Закарпатської області 5 сесії 5 скликання № 1582 від 17.09.2010 (п. 6.8) «Про регулювання земельних відносин».

За результатами такої перевірки Державною інспекцією сільського господарства в Закарпатській області було складено акт від 07.07.2014 року, а прокуратурою міста на підставі даного акту подано позовну заяву до суду про скасування рішення Ужгородської міської ради № 1582 від 17.09.2010 (п. 6.8) «Про регулювання земельних відносин» згідно якого було затверджено містобудівну документацію на весь район вул. Стефаника в м. Ужгороді, який передував виділенню земельних ділянок в даному районі.

У провадженні Закарпатського окружного адміністративного суду (вул. Загорська, 30, м. Ужгород, Закарпатська обл.., 88000) (головуючий суддя по справі – Рейті С.І.) перебуває справа № 807/2703/14  за позовом прокуратури міста Ужгорода, за участю третьої особи на стороні позивача Державної інспекції сільського господарства в Закарпатській області до Ужгородської міської ради та за участю третьої особи на стороні відповідача – управління архітектури та містобудування про скасування п. 6.8 рішення Ужгородської міської ради від 17.09.10р. № 1582 «Про регулювання земельних відносин».

У разі скасування рішення Ужгородської міської ради від 17.09.10р. № 1582 «Про регулювання земельних відносин» (п. 6.8), наслідком цього є скасування усієї містобудівної документації цілого району вул. Стефаника. На даний момент в даному районі вже величезна кількість є власників земельних ділянок, які реалізували своє право на землю згідно ст. 118 Земельного кодексу України. 

Отже скасування рішення міської ради, яке ініційоване прокуратурою та Державною інспекцією сільського господарства в Закарпатській області за зверненням народного депутата Пацкана В.В. вплине на права та обов’язки власників земельних ділянок в даному районі. В результаті скасування містобудівної документації власник земельної ділянки в даному районі не зможе ні виготовити будівельний паспорт на житловий будинок, ні отримати містобудівні умови та обмеження. Більше того, скасування рішення міської ради може потягнути за собою те, що прокуратура в подальшому може скасувати й рішення про виділення земельних ділянок в цьому районі та право власності на землю.

Стаття 41 Конституції України проголошує, принцип непорушності права власності, зокрема: «ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним».Більше того, відпоавдно до ст. 13 Конституції України  держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальну спрямованість економіки. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом.

Крім того, частиною 1 статтею 1 протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зі змінами, внесеними   Протоколом N 11(Протокол ратифіковано Законом № 475/97-ВР від 17.07.97року) декларовано, що кожна фізична  або юридична  особа  має право мирно володіти своїм майном.  Ніхто не  може  бути позбавлений  своєї  власності інакше  як  в  інтересах  суспільства  і  на умовах,  передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Нам, власникам суміжних земельних ділянок стало відомо, що п. Пацкан Валерій Васильович, являючись власником земельної ділянки в районі вул. Стефаника, хоче змінювати (або ж навіть змінив) цільове призначення земельної ділянки, яка наразі знаходяться у його власності, на земельну ділянку комерційного призначення, а саме для будівництва автосалону. Доступ до земельної ділянки, яка перебуває у власності народного депутат Пацкана В.В. згідно містобудівної документації району вул. Стефаника в м. Ужгороді не зручна у розташуванні, дороги (заїзди) до якої відділені від об’їзної дороги, що власнику «ДЕПУТАТУ».

Гр. Пацкан Валерій Васильович ще у 2003 році отримав у приватну власність земельну ділянку за адресою: м. Ужгороді в районі вул. Стефаника (рішення 22 сесії 4 скликання Ужгородської міської ради від 21.11.2003 № 153). Цільове використання земельної ділянки було - будівництво та обслуговування житлового будинку та господарських споруд. На даний момент земельна ділянка, яка знаходиться у власності гр. Пацкан В.В. належить до кварталу індивідуальної житлової забудови в районі вул. Стефаника з 2010 року.

Земельна ділянка п. Пацнак В.В. була виділена ще до затвердження генерального плану міста Ужгорода (тобто до 2004 року), більше того, дана територія земель міської ради не виділялася у 2003 році як територія  кварталу індивідуальної забудови.

Крім того, за договорами купівлі-продажу гр. Пацкан В.В. у 2008-2010 роках скупив у наступних громадян земельні ділянки за адресою м. Ужгороді в районі вул. Стефаника, а саме: гр. Куштан Віктора Михайловича, Фучко Томаша Івановича, Костик Андрія Миколайовича, Чернянчук Євгена Михайловича, Чорнак Василя Васильвича, Чорнак Руслана Васильовича, Кризина Михайло Іванович, Кризина Василь Іванович. Цільове призначення земельних ділянок теж для індивідуального будівництва житлового будинку та господарських споруд.

У 2010 році гр. Пацкан В.В. об’єднав приватизовану ним земельну ділянку із викупленими ділянки за адресою м. Ужгород, район вулиці Стефаника в одну єдину за кадастровим номером: 2110100000:61:002:0080 та площею 0,8061 га.

Згідно з положенями статей 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю, яке набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою, гарантується. Відповідно до ч.1 ст. 2 Земельного кодексу України земельні відносини - це суспільні відносини щодо володіння, користування і розпорядження землею. Суб’єктами цих відносин є громадяни, юридичні особи, органи місцевого самоврядування та державної влади, а також український народ, територіальні громади, держава, іноземні громадяни, особи без громадянства, іноземні юридичні особи та іноземні держави. Об’єктами земельних відносин є землі в межах України, земельні ділянки та права на них, а також земельні частки (паї), інформація про права на землю, інші різновиди земельно-кадастрової інформації, правопосвідчувальні документи та ґрунтові маси. До земель України належать усі землі в межах її території, у тому числі острови та землі, зайняті водними об’єктами, які поділяються на категорії відповідно до їх цільового призначення. Кожна категорія земель має особливий правовий режим.

Усі землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії: землі сільськогосподарського, оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного, природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, землі житлової та громадської забудови,  землі лісового і водного фонду, землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Земельні ділянки кожної категорії земель, які не надані у власність або користування громадян чи юридичних осіб, можуть перебувати у запасі.

Просимо дослідити законність виділення земельної ділянки п. Пацкан Валерію Васильовичу у 2003 році та гр. Куштан Віктора Михайловича, Фучко Томаша Івановича, Костик Андрія Миколайовича, Чернянчук Євгена Михайловича, Чорнак Василя Васильвича, Чорнак Руслана Васильовича, Кризина Михайло Іванович, Кризина Василь Іванович у 2008 році, якщо тільки з 2004 року було затверджено генплан міста Ужгорода, а квартал індивідуальної житлової забудови в районі вул. Стефаника було визначено 2010 року. Тобто, у 2003 році та у 2008 році землі за вказаною адресою перебували в землях запасу і аж ніяк не могли бути виділені у власність громадянам.

Сумнівним є законність здійснення вибіркової перевірки як прокуратурою міста, яка на момент винесення рішення міської ради про затвердження містобудівної документації здійснювала загальний нагляд за дотриманням органами місцевого самоврядування норм чинного законодавства і з 2009 (продовж 5 років) не вбачала підстав для скасування та визнання незаконним рішення міської ради.

Сумнівною є також вибіркова перевірка проведена державною інспекцією сільського господарства в Закарпатській області проведена за зверненням народного депутата Пацкан В.В.., який при цьому лобіює свої власні інтереси.

На підставі наведеного просимо: здійснити перевірку законності виділення гр. Пацкан В.В. земельної ділянки 2110100000:61:002:0080 та площею 0,8061 га в районі вул. Стефаника в м. Ужгород та захистити права власників земельних ділянок в районі вул. Стефаника в м. Ужгороді Закарпатської області, оскільки порушень при...

 
 
 

12 березня 2015р.

Теги: Пацкан, нардеп, земля, прокуратура

Коментарі

хі-хі 2015-03-16 / 18:42:09
половину людей знаю..і підписи не зовсім їхні насправді. але все-одно підтримую народ.

4337 2015-03-13 / 13:03:14
Не дивує така безапеляційна поведінка Пацкана. На жаль, не дай Бог із Івана пана.

микола 2015-03-13 / 12:08:20
Но, видите як ся всьо міняє, Пацкан дипутат, вырус хлопець, колись з папоротяник з Золотарьова прийшов голый-босый в Унгвар, в посуканых нагавицях,... типир патріот виликый.

Міжгіря 2015-03-12 / 20:46:47
У нас щурі, в Ужгороді - пацкани, що одне і теж, а повадки одинакові: красти, грабити все, що можна, користуючись своїм знаходженням у корита. І так поки не попадуть у капка. Та коли ж той капкан наш народ розставить? Ефективніше - вилами.

Юра Варга 2015-03-12 / 17:45:03
Пацкана разом з Горватом не лише з города, а і з області пустянов тряпков гнати треба патріотів Закарпаття

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини