На цьогорічному ювілейному 10-му ЕротАртФесті "Березневі коти" в Ужгороді "тимчасово приховають еротику" від глядачів

В Ужгороді відбулася прес-конференція з нагоди проведення десятого фестивалю любові і мистецтва «Березневі коти», який пройде в Ужгороді 27-29 березня.

На цьогорічному ювілейному 10-му ЕротАртФесті "Березневі коти" в Ужгороді "тимчасово приховають еротику" від глядачів

«З огляду на ту ситуацію, яка склалася в Україні, фестиваль мав шанс не відбутися, хоча це його 10-й ювілей, - розказав Валентин Кузан, куратор літературної програми. – Але ми отримали стільки відгуків від слухачів, які хотіли б, щоб фестиваль був, що прийняли рішення провести «Березневі коти» цього року. За рахунок того, що подія готувалася швидкими темпами, концепція фестивалю не відрізняється від минулорічних. Все проводиться повністю на волонтерських зусиллях і за рахунок ентузіастів. Все організовано максимально компактно, заходи йтимуть один за одним».

За словами Валентина Кузана, 27 березня арт-фест розпочинається відкриттям виставки «Плахта», в якій візьмуть участь понад 28 українських художників з різних міст. У цей же день в обласній бібліотеці відбудуться «Рефлексії», присвячені 10-ювілейному фестивалю і розмірковуванням, як все починалося 10 років тому. «Ми собі подумали, що такий захід варто перенести в бар, але зупинилися все ж на літературному варіанті, - зауважив Валентин Кузан. - Наступний захід, який відбуватиметься, - презентація двох фестивалів відеопоезії (українського та міжнародного)». У неділю учасники та гості фестивалю дискутуватимуть на тему «Любов і війна», сюди ж запросили і бійців АТО. Цього ж дня відбудуться три презентації книжок: Андрія Любки, Томаша Деяка та Михайла Жаржайла.

А також літературні читання «Сливовиця», які будуть перемішуватися з виступами двом музичних гуртів, завершить недільний вечір виступ гурту «Запаска». А закриття фестивалю «Березневі коти» ознаменується традиційною вечіркою «Chicarrones Shator»у барі «Кактус».

Руслан Тремба, куратор мистецької програми, пояснив, що ідея цьогорічного мистецького компоненту фестивалю – тимчасово приховати еротику від глядацького ока. «Еротика існувала  і буде надалі, але зараз такий час, що дає можливість приховати її, - пояснив Руслан Теремба. – Тому назва художньої виставки - «Плахта». Багато паралелей можна проводити з цією назвою, зокрема і про те, що ми бачимо одне, а  знаємо, що за тим зовсім інше». Художники з Києва, Львова, Закарпаття та Харкова готують картини спеціально для виставки, це не будуть попередні роботи авторів. Допомагає у перевезенні картин та організаційних моментах художньої частини фестивалю арт - кафе VOTO.

Олександр Гаврош, куратор театральної програми, нагадав, що фестиваль «Березневі коти» 10 років тому починалися з практично 1,5 –годинної зустрічі із студентами в одній з аудиторій УжНУ. «За 10 років зроблено величезний поступ, - каже Олександр Гаврош. -  Центральна мистецька подія від чисто аматорського рівня переходить на більш професійний. Хоча фінансуванн, яке було, таке і залишається. Вже 5 років поспіль фестиваль має і театральну программу. І це дуже престижно, адже мало які фестивалі в Україні мають таку складову як театр.  Цього року у програмі вистава Закарпатського обласного театру драми та комедії «Лізістрата».

Євген Тищук, головний режисер Мукачівського обласного театру драми і комедії розповів детальніше про виставу, яку вперше покажуть в Ужгороді. «П’ять років вистава «Лізістрата» йде при повних залах. Твір А.Філатова за темами Арістофана, 411 до н.е. В основі сюжету історія про молоду жінку-афінянку, яка змогла зупинити війну між Спартою та Афінами за допомогою жіночого сексуального страйку, - заінтригував головний режисер театру. - Це народна комедія з використанням побутової мови, твір на грані фолу, присутня еротика. Над сценографією працювала заслужений працівник мистецтв Емма Зайцева». Вартість квитка у рамках фестивалю буде невисокою - 25 грн.

Андрій Любка, куратор міжнародної програми, повідомив, що у  програмі «Березневих котів» відбудеться презентація нової книжки Юрія Андруховича «Тут похований фантомас». Крім того і в Ужгороді, і в Мукачеві заплановано зустріч з одним з найцікавішим представників угорської літератури Міклошем Нодьом. «Це- один з топових угорських інтелектуалів, головний редактор найбільшого видавництва, що видає і європейських, і американських авторів. Міклош Нодь –відомий перекладач російськомовних творів, від Лімонова до Пелєвіна, російьск перекладача. Людина, на яку в Угорщині багато хто оглядається, - каже Андрій Любка. -  Він не поет, але варто привезти одного угорця, але який буде айсбергом. Ми поговоримо з ним і про ширший контекст позиції літератури в Угорщині, про те, що видають, що читають, куди йде угорська поезія, що угорці знають про Україну, Закарпаття. А також про те, як так сталося те, що в  Угорщині після 1956 року можлива ревіталізація проросійськості. В Угорщині складно знайти публічного інтелектуала, який займав би антиросійську позицію, був космополітом, тому це буде справді дуже цікава зустріч». Допомогло з приїздом Міклоща Нодя Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді.

Надія Ваць, представниця  ФРІ розповіла про флеш-моб, який організовують волонтери у рамках фестивалю. "У флеш-мобі візьмуть участь молоді художниці, головна ідея – показати цілісність почуттів між людьми. Складатимуть величезну картину пазлами на площі Театральній", повідомили в Ужгородському прес-клубі.

17 березня 2015р.

Теги: ЕротАртФест, Березневі коти, еротика

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини