Віктор Балога: Полководець завжди має бути зі своєю армією

Один з найвпливовіших політиків України - про Президента, вибори та свою сім’ю у відвертому інтерв’ю.

Віктор Балога
Віктор Балога

- Вікторе Івановичу, які Ви бачите “плюси” та “мінуси” виборчої кампанії-2007?

- Головний “плюс” у тому, що позачергові парламентські вибори введені в практику державного життя як реакція на порушення Конституції. Кампанія вкотре переконливо довела, що головним генератором політичних процесів у країні був і залишається Президент. Зауважте: його ініціативи поділяють усі основні політичні гравці. Однак це і “плюс”, і “мінус” одночасно. “Мінус” тому, що на виборах–2007, які мали б запропонувати суспільству змагання свіжих ідей, вперше було застосовано цинічну крадіжку ініціатив, пересмикування президентських пропозицій. Сумно і прикро, коли така потужна політична сила як Партія регіонів вдається до недолугої клоунади з перетягуванням собі ідей Президента. Вони хотіли звести до примітивного популізму такі суспільно значущі питання як скасування депутатської недоторканності, позбавлення чиновників пільг і збільшення соціальних стандартів. Ця спроба з гуркотом провалилася.

Розчарували гонка соціальних обіцянок і парад референдумів, які їхні ініціатори “вкинули” в суспільство, щоб стримати обвал своїх рейтингів. Це – марні зусилля. Даремно хтось думає, що люди вчергове «підсядуть» на спекулятивні наживки опитувань щодо НАТО чи статусу російської мови. Мудрі українці добре розуміють водночас небезпечність та нещирість таких пропозицій. Наміри розколоти Україну і виграти вибори - несумісні.

- Чи не був помилкою розпуск парламенту?

- Це було єдине можливе і вірне рішення! Президент дією підтвердив, що є гарантом Конституції і прав людини. Згадайте: навесні в країні по суті готувався антиконституційний переворот, тотальна узурпація влади. Тодішня парламентська коаліція тиском, підкупом, обманом, подачками ліпила конституційну більшість у Верховній Раді, ухвалила закон про Кабінет Міністрів, який під час розробки вже суперечив Основному Закону. Підсумки виборів-2006 були деформовані, парламент перетворився на торжище депутатів. Влада, просякнута корупцією, опинилася в глибоченній кризовій ямі. Країна була на межі розколу. У цій ситуації Президент вчинив згідно зі своїм конституційним обов’язком – він розпустив парламент, щоб подолати кризу та відновити реальне народовладдя. Український народ підтримав цей крок Глави держави.

- Чому Президент взяв активну участь у виборчій кампанії?

- Відповідь проста – Президент є беззаперечним лідером демократичних сил, “фактор Ющенка” є об’єднавчим і стимулюючим. Зрештою, полководець завжди має бути зі своєю армією.

Окремо відповім тим, хто закидає Президенту порушення законодавства через його присутність у виборчій агітації: шановні, читайте закони перед тим, як говорити щось подібне! Конституція жодним словом не забороняє Главі держави підтримувати близьку йому політичну партію чи блок. У Законі “Про вибори народних депутатів України” є повний перелік осіб, яким забороняється агітувати на виборах: йдеться про посадовців органів виконавчої влади. Президент, згідно з Конституцією, є Главою держави і не очолює виконавчу владу. Отже, підстав для критичних випадів немає! Усі подібні словесні фонтани – не більше ніж контрагітаційна риторика, та ще й юридично недолуга.

- Ви - Глава Секретаріату Президента України і одночасно керуєте штабом НУ-НС. Крім того, частина губернаторів очолили регіональні штаби вашого Блоку. Чи не вказує це на використання адмінресурсу вашою політичною силою?

- Ні мого прізвища, ані прізвищ інших представників президентської команди, які працюють в Секретаріаті Глави держави, в списку Блоку “Наша Україна – Народна Самооборона” немає. Цей факт вже знищує підґрунтя для закидів у застосуванні адмінресурсу.

Усі губернатори, які керують обласними штабами Блоку, підчас виборчої кампанії перебувають у відпустках, а їхні обов’язки виконують заступники. Це була моя принципова вимога до керівників штабів: або вибори, або робота на посаді голови облдержадміністрації.

З іншого боку, зверніть увагу на виборчі списки Партії регіонів і СПУ, перевантажені міністрами-коаліціянтами. Вони, не ховаючись, широко використовують можливості своїх міністерств (отже, і бюджетні гроші) для організації та проведення агітаційних турів. Напевно, ці порушення ще ляжуть неспростовними доказами у томи кримінальних справ і потягнуть за собою відповідальність за вільне поводження з державними ресурсами.

- Як Ви ставитеся до референдумів?

- Референдуми є дієвим інструментом демократичного процесу, формою прямого народовладдя. Наприклад, у Швейцарії влада радиться зі своїми громадянами з будь-яких питань – від місцевих до загальнодержавних. 1 грудня 1991 року українці саме через референдум підтвердили своє прагнення жити в незалежній, суверенній державі.

Є у нас і досвід бутафорських плебісцитів, як у 2000 році, коли референдум нічого не дав країні, проте було багато політичної метушні і витрачених бюджетних мільйонів.

Категорично неприпустимо, щоб у розпал виборчої кампанії тема референдумів була обгорткою для політичних маніпуляцій та інтриг. Однак саме зараз наші політичні опоненти через референдуми про позаблоковість України та статус російської мови розігрують розкольницькі для країни комбінації. Ідея провести такі плебісцити – короткочасний блеф, інакше їхні автори хоча б реєстрували ініціативні групи, як того вимагає закон. Не треба дурити своїх виборців! Зрештою, люди і самі не вельми охоче клюють на таку заяложену приманку.

- Чи відчувається у вашому блоці конкуренція між першим і другим номерами списку – Луценком та Кириленком?

У здоровій, чесній конкуренції – суть успіху. Однак у випадку з Юрієм Луценком і В’ячеславом Кириленком не можна говорити про суперництво такого гатунку. Вони, швидше, органічно доповнюють один одного – харизмою, знаннями, досвідом, інтуїцією. Це створює Блоку конкурентні переваги порівняно з іншими політичними силами. Передбачаю Ваше запитання про лідерство у майбутньому, особливо з огляду на зобов’язання партій-учасниць Блоку “Наша Україна – Народна Самооборона” створити після виборів єдину демократичну пропрезидентську партію. Переконаний: майбутньому політичному утворенню потрібно змагання не за лідерство, а за найпродуктивнішу стратегію розвитку нової партії. Це означає, що формальності стануть наслідком такого змагання ідей. У будь-якому випадку очолить партію не авторитарний вождь, а визнаний, авторитетний діяч.

- Перша п’ятірка блоку – це амбітні молоді люди. Чи не виникне ситуації, коли буде 3 кандидати на посаду прем’єра?

- У Блока “Наша Україна – Народна Самооборона” – найсильніший склад кандидатів серед усіх учасників парламентських перегонів. Запитання про кілька кандидатів на посаду Прем’єр-міністра України тільки це підтверджує. Такі припущення свідчать, що наша політична сила, на відміну від конкурентів на виборах, має широкий кадровий резерв для заміщення посад у владі з метою реалізації програми Президента Ющенка та виконання зобов’язань, взятих Блоком під час виборчої кампанії. У нас є достатньо професійних кадрів, здатних ефективно працювати і в уряді, і в парламенті. Ці люди - фахівці із внутрішньої та зовнішньої політики, у соціальній, гуманітарній та правовій сферах. Всі вони у владі далеко не новачки і вже довели свій професіоналізм.

Поки я б не квапився ділити портфелі, у тому числі й керівника уряду. Врешті-решт, вмотивовані амбіції, які мають політики з “НУ-НС”, ніколи не керуватимуть нашими діями. В основі кадрових пропозицій Блоку буде політична відповідальність і логіка.

- А Ви особисто плануєте бути прем’єром?

- Таку гіпотезу я неодноразово читав у пресі. Скажу так: кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра пропонує Президентові парламентська більшість. Отже, потрібно принаймні два рішення. Погодьтеся, що вони покладають на кандидата величезну відповідальність. Тому це має бути досвідчена політична фігура, адекватна очікуванням, здатна здійснити ефективні кроки і забезпечити розвиток країни.

- Чи існує ризик, що помаранчеві сили знову не зможуть домовитися?

- Неодмінно домовляться! Я в цьому упевнений. Це ж як у шлюбі - коли є бажання, документи оформлюють швидко.

А якщо без іронії, то я переконаний, що помилки, яких демократичні сили припустилися протягом минулої виборчої кампанії та після неї, і їх наслідки є найкращими запобіжниками для їх неповторення в майбутньому. Більше того, розчарую недоброзичливців – демократичні сили вже домовилися. Угода між “Нашою Україною” та БЮТ про спільну опозиційну діяльність підписана ще в лютому, і вона працює. Ми спільно підтримали Президента України, коли він зупинив перетворення парламенту на корупційний клуб і розпустив його. І ми виконаємо ту частину Угоди, яка стосується спільних дій у владі після перемоги на дострокових парламентських виборах.

- Ви в Києві вже п’ятий рік, відчуваєте себе столичним мешканцем?

- Печерські пагорби красиві, але вони приваблюють менше, ніж рідні Карпати. Але тут, у Києві, моя робота, тож потроху призвичаївся. Гостро не вистачає родини, вона мешкає в Мукачевому, і ця відстань особливо дошкуляє, коли виснажують втома і знервованість. Сім’я для мене – величезна цінність, тому за першої ж нагоди збираємося разом.

Сергій Філічкін, "Новини Закарпаття"
29 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

07 2007-09-29 / 16:56:00
Четвертую школу в Ужгороде расформировали. Вывозят мебель. Школа памятник архитектуры. Сдают банку. Начальник управления имуществом г.Ужгорода Мартин очередной раз засветился! Но на сей раз терпению пришел конец. Школу построили чехи в то время когда большинство населения было безграмотным чтобы вывести из темноты! Сейчас же открывают пункты для нелегальных беженцев Павшино и закрывают школы!

http://karkompra.narod.ru/

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини