Віктор Биркович: "Тільки із БЮТ Закарпаття прямуватиме вперед"

Невмолимий час стрімко підводить нас до важливої дати в громадянському житті українства – 30 вересня. Часу, коли кожен свідомий громадянин мусить врешті зробити вибір поміж двома світоглядами, двома формами правління, двома баченнями відродження України: деструктивно-корупційного сьогодення чи конструктивно-еволюційного майбутнього запропонованого Ю.Тимошенко.

 Віктор Биркович: "Тільки із БЮТ Закарпаття прямуватиме вперед"

Віктор Биркович двічі обирався до Закарпатського представницького органу. Востаннє – за списками Блоку Юлії Тимошенко. Важко уявити собі сесії обласної ради без його запальних виступів, у яких променить його пристрасна любов до рідного краю, до багатої на надра, але злиденної за рівнем життя гірської землі, до талановитих і самобутніх земляків. Його риторика насичена експресією і динамізмом, адже болить йому Закарпаття і мила серцю Воловеччина. Він достойний син своєї материнської землі, бо всі справи свого буття присвячує їй, годувальниці.

Тож нині про перипетії передвиборної гонки до найвищого законодавчого органу держави під кутом зору Блоку Юлії Тимошенко спробую дізнатися в депутата Закарпатської облради, старшого наукового співробітника Закарпатської філії Національного інституту стратегічних досліджень Віктора Бирковича, який у вибори-2006 домігся найвищого відсотку для БЮТ у Воловецькому районі, де керував передвиборчим штабом.

— Вікторе Івановичу, звідки у Вас така переконаність поглядів на користь БЮТу? Чи не з Вашої попередньої роботи у Верховній раді, де мали змогу часто спостерігати за полум'яними виступами Юлії Тимошенко з трибуни Парламенту?

- Дійсно, у попередні роки я працював помічником народного депутата Верховної Ради і наживо слухав вкрай опозиційні виступи Юлії Тимошенко. Це були важкі часи одноосібного управління державою Кучмою, коли далеко не всі політики наважувалися відкрито йти на конфронтацію з президентом. Воднораз Юлія Володимирівна була наче тим променем світла у темному царстві, який додавав сміливості іншим політикам конструктивно критикувати прогалини в роботі тодішньої влади. Однозначно цей чинник справив на мене велике враження і став поштовхом до приходу у партію ВО "Батьківщина".

— У Вас за плечима досвід кількох успішно складених передвиборних іспитів. Які відмінності бачите між виборами-2006 до ВР і позачерговою виборчою кампанією-2007?

- На минулих виборах до Верховної Ради та органів місцевого самоврядування я очолив передвиборчий штаб БЮТ у Воловецькому районі. БЮТ тоді зайняв перше місце. Це пов'язано з тим, що гірські райони перебувають у депресивному стані і шукають ту політичну силу, яка б реально змогла змінити їх життя на краще. Безперечно, що харизма Юлії Володимирівни зробила свою справу, однак не останню роль зіграли і місцеві авторитетні постаті, завдяки яким БЮТ здобув хороший відсоток на Воловеччині.

Аналізуючи нинішню виборчу кампанію, можна відмітити наступну тенденцію: інші партії не виконали своїх програмних зобов’язань перед виборцями. Підсумовуючи ж діяльність БЮТ у Парламенті, констатуємо, що тільки згадана політична сила не змінила принципової позиції і не зрадила своїх виборців. Склад Верховної Ради 6-го скликання практично не зміниться: у ній залишаться ті самі політичні сили. Стосовно дрібних партій, то їхня присутність буде обмежена – максимум дві партії подолають 3-відсотковий бар’єр. Тут проблема криється у тім, що за виборчим законодавством позапарламентські партії не можуть мати своїх представників у дільничних комісіях, відтак мають мінімальні шанси потрапити до Парламенту, позаяк позбавлені контролю за підрахунком голосів.

— Чи змінилася риторика політиків порівняно з виборами-2006?

— Зрозуміло, що чим більша виникає політична конкуренція в державі, тим більше політики повинні обіцяти виборцям. Це спостерігається під час цієї виборчої кампанії. Але суть обіцянок не міняється, бо немає алгоритму програми виконання. Проблема і в політичному плагіаті. Коли одна політична сила «запозичує» від другої-третьої лозунги, ідеї. Водночас всі розуміють, що виконання обіцянок майже нереальне. Мова йде, передовсім, про зростання економічних потужностей, ріст бюджетних надходжень, які би допомогли обіцяному побачити світ. Проте змін у цьому плані не відбувається. Разом з тим маємо перманентне політичне протистояння, яке набуло загрозливого розмаху, фактично паралізувало виконавчу владу, апарат, кадрова політика проводиться під кутом зору політичної доцільності, а не фахової придатності чиновників, йде взаємне блокування будь-яких позитивних варіантів розвитку. Тому без кардинальних мір не обійтися. Потрібне написання нової Конституції, що і пропонує Ю.Тимошенко, яка має змінити механізми управління державою, яка зможе поставити під контроль владу, яку обирає народ. Тому що на сьогодні влада має безмежний вигляд.

— Яким чином народ може контролювати владу крізь призму БЮТ?


— Направду виборці не мають дієвих механізмів впливу на депутатів чи чиновників. Юлія Володимирівна ж пропонує блок змін, які б могли поставити під контроль владу. Перш за все, через реформування судової гілки влади. Судді повинні обиратися громадою, яка сама вирішуватиме, використовуючи своє пряме виборче право, хто їх судитиме. За цих умов буде надаватися перевага саме кваліфікації і порядності суддів. Адже нині судді – за межею досяжності і часто зловживають. А це приводить до того стану речей про які говорив голова Верховного Суду (колишній депутат ВР від БЮТ) Василь Онопенко, - корупція, яка заполонила правоохоронні органи та судову систему. Також БЮТ стоїть на позиціях імперативного мандату для народних обранців. Адже маємо картину, коли політики проходять під одними політичними гаслами, а, отримавши мандат парламентаря, зраджують тим лозунгам і міняють конфігурацію Парламенту. А це неприпустимо у світлі виконання зобов’язань політичної сили перед виборцями. Імперативний мандат унеможливить політичну зраду окремих депутатів у ВР. Це приведе до того, що народ бачитиме ту конфігурацію політичних сил у Парламенті, за яку вони проголосували.

— Які метаморфози відбулися у життєдіяльності Воловеччини після волевиявлення 2006 року?

— Після виборів-2006 у нашій райраді була створена демократична більшість і головою ради став представник БЮТ. Фактично Воловецькі органи самоврядування втілювали у життя програму БЮТ, яка була написана для району. Пройшло багато позитивних змін. Райрада зайняла принципову позицію підтримки виборців. Було проведено чимало організаційних заходів, втілено у життя декілька проектів. Зокрема під контролем районної ради і за сприяння нас, обласних депутатів, вдалося зробити підвідний газопровід Лази-Нижні Ворота, який фінансувався не з бюджетних коштів. Зараз на черзі здача підвідного газопроводу Воловець – Гудливий - Скотарське. Райрадою були взяті під контроль освіта та сфера охорони здоров’я району: було системно проаналізовано проблеми галузей, тобто де потрібно виправляти ситуацію, відтак і тут прийшли позитивні зрушення. Не забуваємо ми і про культурне та громадсько-політичне життя горян – нарешті і воловеччани зможуть збиратися поблизу українського пророка Тараса Шевченка, адже недавно, не зважаючи на незрозумілий у цьому аспекті опір районної адміністрації, відрито пам’ятник Кобзарю у райцентрі. На жаль, в економіці не вдалося досягнути відчутних змін, оскільки одним із джерел надходжень є ліс. Лісопереробні підприємства зупинили свою діяльність, ліс переважно вирубується і вивозиться кругляком за межі району, що не дає можливості створення робочих місць, поповнення бюджету і зниження соціальної напруги. Рекреаційну галузь, яка є другим китом розвитку Воловеччини, також не вдається зрушити із застою. Тут не сприяє наявність двох центрів влади – місцевої адміністрації та органів місцевого самоуправління. Недосконалість законодавства у цій частині не дає змоги прийняти рішення на основі колегіальності на кшталт органів місцевого самоврядування. Тому є колізія.

— Імовірне виправлення ситуації в районі, оскільки навряд чи Вашим землякам подобається епітет «депресивний», який нерозлучний при характеристиці цієї славної землі?

— Потрібно відкрити двері для бізнесу. Тому що тільки інвестиції можуть змінити ситуацію в районі на краще. Шкода, що місцева адміністрація погано працює у цьому напрямку. Хоча райрада підтримує всі позитивні пропозиції, що надходять від інвесторів, комерційних структур. Хотів би відмітити, що немає належної взаємодії з обласною владою, з управліннями облдержадміністрації у світлі налагодження цих процесів. Впливає, звісно, і політична нестабільність у державі, бо, як відомо, бізнес любить спокій. Між тим, Воловеччина приваблива з точки зору туризму – є відповідна інфраструктура, через район проходить міжнародні залізничні та автомобільні шляхи, хороші кліматичні умови, які сприяють гірськолижному відпочинку. Словом, Воловеччина, як і все Закарпаття, - це унікальний туристичний, оздоровчий, рекреаційний і курортний край. Вважаю, що саме до нас мають приїжджати українці, іноземці відпочивати, залишати у нас гроші, таким чином піднімаючи добробут краян.

— Що можете сказати про Ю. Тимошенко як лідерку БЮТ?


— Без сумніву, Юлія Володимирівна – це унікальна жінка, яка наділена винятковими якостями. Вона – чарівна жінка, крім того вона має виняткові розумові здібності, внутрішню силу, інтуїцію, миттєвий аналіз ситуації і прийняття адекватних рішень. Це людина, яка пройшла великий шлях у політичній боротьбі, яка однією з перших повела боротьбу з узурпацією влад в кумівський період, яка продовжує боротьбу за очищення влади і сьогодні. Наша лідерка стоїть на позиціях соціальної справедливості, в основі якої економічний ріст і справедливий розподіл державного прибутку між усіма громадянами України. Нею запропонована програма «Український прорив», у якій вона чітко окреслила всі напрямки позитивних змін у державі.

— Ви торкнулися стратегічної програми розвою країни «Український прорив». Що якісно нового там прописано для закарпатців?

— Під час приїзду свого нещодавнього візиту в Ужгород Юлія Володимирівна озвучила згадану програму. У контексті Закарпаття планується покращення прикордонного, транскордонного співробітництва, спрощення візового режиму з нашими сусідами. Передбачений малий прикордонний рух, спрощення візової системи. Також БЮТ бере на себе зобов’язання перед гірським населенням та національними меншинами краю. Стосовно гірського населення: до пакету пропозицій було включено і прийняття Закону про сільський зелений туризм, який дасть можливість власникам садиб заробляти собі кошти на життя, враховуючи, що цьому сприяють географічні і кліматичні умови. Вірю, що майбутній закон прискорить розвиток туристичної галузі Закарпаття.

— Точаться суперечки щодо доцільності вільної економічної зони у Закарпатті. Ваші аргументи «за» чи «проти»…

— Переконаний, що стимулюватися повинні ті галузі, які не можуть інвестуватися ні державою, ні вітчизняними інвесторами. Це основний критерій при прийнятті рішення про створення вільної економічної зони. Не потрібно створювати такі пільгові зони для відмивання коштів або завезення продукції. яка виробляється національним виробником. Адже це призводить до зупинки місцевого виробництва. На Закарпатті є необхідність створення подібних зон у гірських депресивних районах, де високий рівень безробіття, низькі зарплати, що, зрештою, вирішило б всі проблеми, що маємо.

— Лідерка БЮТ на зустрічі з медійниками краю висловила побоювання щодо правильності підрахунку голосів...

- Гадаю, що люди повинні обирати між одноразовими подачками перед виборами і варіантом системного повсякденного покращення буття. Жодна влада не може змусити людину проголосувати проти її волі. На попередніх виборах часто-густо ми спостерігали невідповідність результатів волевиявлення настроям виборців. Нині ми маємо чітке бачення, як запобігти вибірковому підрахунку голосів.

— Насамкінець. Чому Ви агітуєте віддати народні симпатії за БЮТ? Переконайте мене, стиснувши свій месидж у кілька речень.

— Країна потребує ефективної влади, без якої неможливі позитивні зрушення. На моє тверде переконання, тільки на чолі з БЮТ країна і Закарпаття рухатимуться вперед, а не котитимуться за межу бідності власного народу і митарств українців серед чужоземних розкошів. Нова національна ідея й Український прорив, що пропагує БЮТ, не лише покращать життя моїх земляків, а й стануть предметом гордості українського народу перед європейською спільнотою. Тому закликаю виборців проголосувати за БЮТ - № 8 у виборчому бюлетені.

Розмовляла Оксана СИНАТОРСЬКА, м.Ужгород
28 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

БЕРГЕР 2020-01-05 / 17:03:19
Беркович то позор НАШОГО НАРОДУ це легко сказано

закарпатка 2009-03-28 / 23:48:00
Можливо б прямувало...


але ж "БАЛАГАН" переважає :) бо їх там ціла куча....

то й тягне вся тільки для себе а не вперед

сокіл 2008-06-08 / 15:07:00
ніколи Биркович не був есдеком


ви мабуть перепутили щось!

Биркович порядна молода людина!

І в області його поважають

анонім 2007-09-28 / 17:27:00
Типічний виступ бувшого есдека

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини